Overclocking Intel procesora (Celeron i sl.)

poruka: 222
|
čitano: 99.816
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Sad mi se povećo takt za 0.2(sad je 2.4 GHz). Moj prijatelj je reko da trebam imat više RAM-a jer mi neće izdržat ako budem imo jači procesor(ja imam 1 GB RAM-a).

Jel onda trebam nadogradit RAM?

Sad je temperatura procesora od 41.5°C do 43.5°C a prije je bilo najviše 40.5°C.

Skino sam OCCT al kako ga koristim? Na šta gledam?

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.4.2010 13:40 (CroPro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Overclocking Intel procesora (Celeron i sl.)

Na ovo s RAM-om ima samo ovo za reći

U OCCT-u pokreni test stabilnosti sustava (temperature će ti ići još višlje) na ON

Meštar od Hardvera :)
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.4.2010 14:38 (Oly_E3).
15 godina
neaktivan

Znači prijatelj mi ne zna šta govori?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
CroPro kaže...

Znači prijatelj mi ne zna šta govori?

Tocno tako.

http://www.speedtest.net/result/785760360.png
15 godina
neaktivan

Temperatura procesora se smanjila,sad je isto ko i prije OC-anja...

Još uvjek ja ne kužim taj OCCT da stavim na 1h i jel to moram ostavit u pozadini ili samo stisnem ON i izađem iz toga?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
CroPro kaže...

Temperatura procesora se smanjila,sad je isto ko i prije OC-anja...

Još uvjek ja ne kužim taj OCCT da stavim na 1h i jel to moram ostavit u pozadini ili samo stisnem ON i izađem iz toga?

Ne LOL! Klikneš na ON i ostaviš komp tako (ne radi ništa u međuvremenu na kompu, odi van, upoznaj neku trebu ili nešto slično). Ako je sustav nestabilan OCCT će ti izbaciti gršku, odnosno odvrtiti će sat vremena test i proći ga kako treba

15 godina
neaktivan

Piše Completed without errors.

Sad je 2.766 GHz i temperatura je samo 43°C,a ja sam očekivo da će bit na 50°C.

Idem ponovo provjerit stabilnost preko OCCT.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.4.2010 10:51 (CroPro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
CroPro kaže...

Piše Completed without errors.

Sad je 2.766 GHz i temperatura je samo 43°C,a ja sam očekivo da će bit na 50°C.

Idem ponovo provjerit stabilnost preko OCCT.

Skini Prime95 on ti je najbolji za provjeru stabilnosti,ostali svi programi "za provjeru stabilnosti" su loši vjeruj mi iz svog iskustva ti govorim!

Sve o meni http://cid-e38a3f0ad7dfcd8c.profile.live.com/?sa=939267678
16 godina
neaktivan
Mato_Ivanovac kaže...

Skini Prime95 on ti je najbolji za provjeru stabilnosti,ostali svi programi "za provjeru stabilnosti"su loši vjeruj mi iz svog iskustva ti govorim!

A kako si to zaključio? OCCT, IBT, Prime95 i sl. su gotovo identični (opteret CPU do bola, niti jedna druga aplikacija ga ne opterećuje toliko. Everest s druge strane koristi izgleda manje prioritete i on bi se jedino mogao uzeti kao lošiji CPU tester.)

Uglavnom kod mene je trenutno sustav "nestabilan" (3.6GHz @ 1.25V + RAM @ 1066MHz @ 2.2V) prema IBT-u (meni se on najviše sviđa), ali kada može sat vremena rendati jedan 3D model i da se Windowsi ne ruše ili render smrzava ja sam sretan. Također nije niti Celeron D330 @ 3.81GHz bio stabilan prema OCCT-u, ali je uredno vrtio sve što sam mu stavio. Također niti E6600 nije bio stabilan (isto OCCT) @ 3.6GHz @ 1.6V (previše se grijao). Za razliku od ovih testova (IBT i OCCT u kojima mi je sustav bio, jel, ne stabilan), u Everestu su sva tri procesora bez problema prolazila 2h+ testiranje (zato ja uvijek prvo okrenem IBT (prije OCCT), a onda okrenem Everest poslje. Jer ako se u Everestu sruši tada imaš 10000% nestabilan sustav, a to mi se događalo)

Eto toliko o mom mišljenju o testovima kojima testiramo stabilnost OC-inga Osmijeh

15 godina
neaktivan

Ovako: OC-o sam procesor malo po malo i svaki put sam prošo kroz OCCT test. Povećo sam FSB do 183 ali mi je OCCT test reko da ima neki error na core#0,smanjio sam FSB za 5 MHz i onda je sve bilo dobro tj. prošo je test bez greške... I sad je procesor 3.024 GHz  Cool.

Imam jedno pitanje: za koliko mi se sad smanjio vijek trajanja procesora? Pročito sam u fićinom vodiču da se smanji vijek...pa kako ja sad mogu znat za koliko se smanjio?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Minimalno... promijeniti ćeš ti još puno kompova prije nego što on crkne

15 godina
neaktivan

Na kolko bi se mogao clocati intel celeron od 1.70GHz i kako..............

The quieter you become, the more you are able to hear...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Napiši točno model matične ploče i procesora (te podatke prikupi pomoću CPU-z programa). Dalje ću te navoditi (nadam se da si upoznat sa općim pojmom Overclockinga)

Q9650 @ 3.6GHz | ASUS P5Q-E | 4GB @ 1066MHz | Sapphire 4870 @ 800/950 + Gainward 4870 @ 775/1000 | WD Caviar Black 640GB | Corsair HX850W | CM-690 |
15 godina
neaktivan

Eo par slika sa cpu-z...............

Maticna je PChip M925.................

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Evo ovako. Prvo mislim da je ovo vrlo tvrd orah za OC, pogotovo jer je to 180nm-ski procesor. Najviše se brinem za temperaturu jer je defaultna voltaža poprilično visoka (1.7V)

Uglavnom:

Uđi u BIOS pomoću tipke Delete > Otvoriti će ti se meni BIOS-a. Pronađi izbornik CPU PnP Setup > Pronađi CPU Frequency > Defaultno bi trebala biti namještena na 100MHz. Digni ju na na 106MHz za početak. Tada ćeš dobiti frekvenciju CPU-a od 1.8GHz. Uđi u Windowse i testiraj stabilnost pomoću nekog od programa za stabilnost (OCCT, Intel Burn Test, Prime95...). Dalje diži koliko te volja (pazi na temperature samo, nemoj da prelazi 90°C baš)

Q9650 @ 3.6GHz | ASUS P5Q-E | 4GB @ 1066MHz | Sapphire 4870 @ 800/950 + Gainward 4870 @ 775/1000 | WD Caviar Black 640GB | Corsair HX850W | CM-690 |
15 godina
neaktivan

E doslo je do malog problema..............

Uđem tamo (CPU PnP setup) ali mogu mu dizati samo CPU Ratio uopce mi ne da da odaberem neku drugu opciju kao sto je CPU Frequency (podesena je na 100MHz kao sto si i rekao)................

Jel to znaci da bios ne podrzava clockanje ili sta..............

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ivan 992 kaže...

E doslo je do malog problema..............

Uđem tamo (CPU PnP setup) ali mogu mu dizati samo CPU Ratio uopce mi ne da da odaberem neku drugu opciju kao sto je CPU Frequency (podesena je na 100MHz kao sto si i rekao)................

Jel to znaci da bios ne podrzava clockanje ili sta..............

Može slikica tog dijela u BIOS-u... Budem još malo proučavao manual ploče

15 godina
neaktivan

Nema problema uopce samo reci..............

E da eo bas sam sada zavrsio testiranje sa occt-om cisto informativno prije clockanja na 1h i uobicajenim postavkama, bez ijedne greske...........

Dakle mogu koristiti samo ovu opciju....... Dakle mogu koristiti samo ovu opciju.......
Idem ovdje za clockanje...... Idem ovdje za clockanje......
Cijeli bios......... Cijeli bios.........
Poruka je uređivana zadnji put sub 1.5.2010 23:19 (Ivan 992).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

LOL! Izgleda da možeš samo pomoću jumpera odabrati frekvenciju CPU-a (133MHz dati će ti takt od 2260MHz). Ovaj ratio bi ti trebao biti postavljen na 17x

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.5.2010 23:23 (Oly_E3).
15 godina
neaktivan

Aj molim te ak nije problem da to malo pojasnis i sta znaci taj ratio............

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.5.2010 23:40 (Ivan 992).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Jumperi ili kratko spojnici ovako izgledaju

Sada pogledaj shemu na slici koju sam prije dao. Pronađi te jumpere... Spoji ih kako je napisano (JP1A1 jumper: spoji 2. i 3. pin, 1. znači ostaje slobodan. JP1B jumper: spoji 1. i 2. pin). Pogledaj shemu koju sam ti slođio. Kod tebe je sada situacija samo obrnuta (JP1A1: 1. i 2., a JP1B1: 2. i 3.). Crveno označeni su spojeni Pinovi. Kod tebe je prvi pin onaj koji je najdonji u grupi. Ovdje je su to ovi skroz desno

Ratio (tzv. Množitelj, Multy...) mnođi osnovnu frekvenciju kako bi dobili realnu frekvenciju. Kod tebe je trenutno 100MHz x 17 = 1700MHz

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.5.2010 23:43 (Oly_E3).
15 godina
neaktivan

Naravno opet problemi da nisu vec bi se zapito............

Uglavnom kad zamjenim mjesta jumperima (ovaj na 2. i 3. a ovaj na 1. i 2.) komp jednostavno zamre pokusam ga upalit međutim nista crn ekran i nemrda cak se ni bios nista ne oglasava............

Jel znas mozda zbog cega je to tako il da vise ni ne pokusavam................

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ivan 992 kaže...

Naravno opet problemi da nisu vec bi se zapito............

Uglavnom kad zamjenim mjesta jumperima (ovaj na 2. i 3. a ovaj na 1. i 2.) komp jednostavno zamre pokusam ga upalit međutim nista crn ekran i nemrda cak se ni bios nista ne oglasava............

Jel znas mozda zbog cega je to tako il da vise ni ne pokusavam................

Biti će da CPU ne može podnjeti toliko ipak. To me ne čudi... Možda probaj smanjiti ratio na 15x (to je 2GHz ravno), pa opet probati zamjeniti jumpere...

15 godina
neaktivan

Al vidio si da je na slici na 8x(minimalno) sad sam ga stavio na 17x sljaka al bez ikakvih promjena...........

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Dok su jumperi namješteni na 133MHz?

15 godina
neaktivan

Dok su jumperi na 133MHz nece uopce da mi dođe do biosa stoji samo crn ekran...............

Nece da ga pokrene............

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ivan 992 kaže...

Dok su jumperi na 133MHz nece uopce da mi dođe do biosa stoji samo crn ekran...............

Nece da ga pokrene............

A da vratiš jumpere na 100, uđeš u bios i staviš ratio na 14x i opet vratš jumpere na 133? Onda bi dobio 1860MHz, ako bog da Smijeh

15 godina
neaktivan

Ma nista, opet ista stvar.............

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ivan 992 kaže...

Ma nista, opet ista stvar.............

Izgleda da ništa od OC-inga na tom CPU-u Namigiva

15 godina
neaktivan

Imam jedan problem: Nakon što sam OC-o procesor prije par dana s 2.26 na 3.0 GHz, takt mi se opet vratio na 2.26... U BIOS-u nisam ništa diro ni mijenjo...

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice