Matična ne boota, bios

poruka: 25
|
čitano: 9.231
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Matična ne boota, bios

Štovano forumsko pučanstvo, evo sam napravio novu konfu, i matična je nova, ali sam nešto pogriješio pri štimanju biosa ( na procesor sam stavio preveliki množitelj, jer mi je ploča to dopuštala )

sad mi nije pomoglo vađenje baterije, ova ploča možda treba drugačiji štimung

RADI SE O GYGABYTE MA770-US3

/ sa nekim dual biosom /

pomozite Nevinašce

BALKANAC OD GLAVE DO OPANAKA
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.10.2010 23:54 (panonski).

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
RE: Matična ne boota, bios

Gigabyte repair kit(možeš koristiti i Asusov):

Funkcionira i na Gigabyte, skroz kompatibilni. Funkcionira i na Gigabyte, skroz kompatibilni.

Pročitaj manual od ploče, nađi gdje se nalazi jumber za CMOS (resetiranje BIOS-a).

Dakle nad to nađeš, onda to odradiš.

Ako nemaš manual, skini ga sa stranice proizvođača.

Sretno.

PS - Obavezno isključi iz struje, par puna klikni na power tipku da se isprazne svi kondezatori.

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
16 godina
neaktivan

ČINI SE DA SAM RIJEŠIO, stavio sam bateriju malo duže van kućišta.

nisam tražio jumper, tj. jesam, ali u međuvremenu se očito sistem ispraznio od napona

htio bi proc malo kloknut, mada i nije nešto....

to je prvi amd-ov quoad BE Phenom.

osnovna frekvencija mu je 2.3

matična je mnogo bogatija svakakvim opcijama u biosu, pa sam malo pobrkao očito

16 godina
neaktivan

može ključ i zahvaljujem :)

14 godina
neaktivan
Matična ne boota, bios

Da se ne otvara nova tema ja ću ovu dignut iz 2 metra dubine.

Zatrebao bi mišljenje, matična mi kod paljenja ne diže BIOS, drugim rječima krene i pokaže se crni ekran i to je to. Sad ja sumnjam na napajanje... To je inaće komp star 4 godine u pitanju je : GA-M51GM-S2G

Po meni rješenje sigurno postoji, ali zatražio bi mišljenje jer mi nepaše da kupujem drugu matičnu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Matična ne boota, bios

-što si pokušao do sad?

-skini/odspoji sve, najbolje je raditi s čistom MBO na stolu...

potreban je ispravan HW, npr napajanje.

-prvi test, čista MBO, CLR_CMOS, i vidiš što se dešava/paljenje-gašenje (držiš PW pin 4sec). Ako to radi, tad postoji šansa.. pa nastaviš korak po korak.

CPU+hladnjak, test.. ako su MBO+PS+CPU ispravni tad će proraditi alarm. Naravno moraš imati spojen PCspeeker da bi ga čuo (neke MBO imaju displej s brojevima)..

itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
Matična ne boota, bios

Nisam za sada ništa specijalno radio. Otvorio sam kutiju da provjerim opčenito da nešto se nije možda ištekalo se slučajno.

Budemo onda ćim dođem do kompa probao sa resetiranjem matične, pa javim rezultate.

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Za sada što sam uspio je. Izvadio sam skoro sve iz nje, Imao sam samo procesor i HDD.

Procesor sam stavio Athlon x2 250 na njega i ništa se nije pojavilo na ekranu. Procesor se upali i vrti ga ventilator a HDD čujem kako sam u početku se diže, ali na ekranu ništa, ekran je i dalje u stand-by.

Beepove nisam nikakve čuo jer nemam spojen nikakvi matični zvučnik. Makar i kad sam spojio svoje stolne zvučnike ništa se nije odazvalo.

Reset matične nisam napravio još jer nisam stigao, no jel bi to uopče pomoglo u ovoj situaciji?

P.s. pogriješio sam u nazivu matične

Dotičnu matičnu koju koristim je: GA-MA78GM-S2H rev. 1.1

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.3.2015 10:32 (tonik).
17 godina
tonik kaže...

Za sada što sam uspio je. Izvadio sam skoro sve iz nje, Imao sam samo procesor i HDD.

Procesor sam stavio Athlon x2 250 na njega i ništa se nije pojavilo na ekranu. Procesor se upali i vrti ga ventilator a HDD čujem kako sam u početku se diže, ali na ekranu ništa, ekran je i dalje u stand-by.

Beepove nisam nikakve čuo jer nemam spojen nikakvi matični zvučnik. Makar i kad sam spojio svoje stolne zvučnike ništa se nije odazvalo.

Reset matične nisam napravio još jer nisam stigao, no jel bi to uopče pomoglo u ovoj situaciji?

P.s. pogriješio sam u nazivu matične

Dotičnu matičnu koju koristim je: GA-MA78GM-S2H rev. 1.1

Izvadi naponski kabl iz napajanja i izvadi bateriju na 1 min. Osobno meni CLR_CMOS nekad ne radi kak spada, samo vađenje baterije pomaže.

Ustalom nećeš čuti beepove na zvučnicima od PC-a, moraš imat ovo spojeno na matičnu:

Ja predlažem da probaš upalit samo sa CPU-om u socketu, jednim keksom rama i naravno grafičkom da možeš dobit output na monitor. HDD ti ne treba, ali prvo napravi ovo s baterijom.

Ako ti ni to ne upali pogledaj da li su ti svi pinovi čitavi na cpu-u, pogledaj i kondenzatore na matičnoj tj. da li ima napuhnutih kondenzatora:

Fortune favours the brave
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.3.2015 13:49 (Hyperion).
14 godina
neaktivan
Matična ne boota, bios

Baš sam došao na posao. Matičnu sam ištekao kompletno iz svih izvora i stavio u njezinu kutiju. Izvadio sam zatim CMOS bateriju i budem ga ostavio tak do navečer kad dođem doma.

A gdje ima za kupit taj zvučnik?

I jel postoji možda mogučnost da mi matična neće uopče upalit ako sam stavio procesor, a matičnu nisam obnovio na tu podržavanu verziiju BIOS-a?

P.S. Svi su kondenzatori u dobrom redu i nije niti jedan strgan niti spigan a kamoli defektan.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.3.2015 11:51 (tonik).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
tonik kaže...

..

A gdje ima za kupit taj zvučnik?

I jel postoji možda mogučnost da mi matična neće uopče upalit ako sam stavio procesor, a matičnu nisam obnovio na tu podržavanu verziiju BIOS-a?

..

-pogledaj po MBO, na nekima je direktno zalemljen.. inače to nije stvar koja se kupuje (dobije se uz MBO) i u servisima ih možeš dobiti đabe.. možda chipoteka i sl.

-najvažnija stvar kod uparivanja MBO-CPU, MBO MORA!! podržavati konkretan CPU tj verziju jezgre, tj VOLTAŽU... jer, (pogodi).. ako imaš sreće ništa, ako nemaš, tad sve može pregoriti. (što se desi ako u automobil nasipaš pogrešno gorivo ili neki uređaj spojiš na pogrešnu struju-napon..).

-čitaj PRECIZNO, kad kažem sve, tad to znači SVE, dakle i HDD odspoji, jer baš nikakve potrebe nema da je on spojen u trenutku dok testiraš/rješavaš problem a i sam disk ili bilo što drugo može biti problem. Neke stvari se rade isključivo kako ti se kaže, ne približno, 2+2 je 4, ne 3,6... tako radi PC, jedino tako možeš popraviti, s približnim stvarima je veća šansa za pokvariti.

(edit: dio o preciznosti, jer si čak i model MBO pomiješao.. a u pitanju je BIOS itd. to su jako važne stvari, npr revizija MBO je jednako važna stvar, piše na PCBu gore lijevo i povezano se verzijama BIOSa)

.. ili nosi u servis.

btw: reset BIOSa, svejedno jumper kratki spoj sec-dvije, soft iz BIOSa ili automatika, ili vađenje baterije. Postoje urbane legende o minutama.. to su legende. Osnovno pravilo, odpsojiti struju. Uvijek između svakog koraka, 100% biti siguran da si odspojio-ugasio...

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.3.2015 13:43 (ihush).
14 godina
neaktivan
Matična ne boota, bios

Ja sam krivo napisao jer imam dve matične.

Bateriju sam izvadio, a pošto nisam imao vremena više prčkat po njoj kad sam sve odspojio od komponenti, rekao sam si neka to izvadim pa znam gdje sam stao kad se vratim doma.

Ja sam proučio prije nego što sam stavio procesor da dotična matična ga podržava ali sa Bios update F8 ili F11, no ja se nemogu sjetit na kojoj je verziji ova matična, zato pitam ako će to stvarat problem ako se Bios matične razilazi sa procesorom. (Athlon X2 250)

http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2814

No na kraju će bit svejedno kad sam napravio reset CMOS-a.

Kod tog prvog paljenja sam automatski stavio HDD no ok, kad dođem doma onda ću probat bez hdd-a i bez memorije. Pa zatim sa memorijom ako neće upalit sistemom MBO + CPU.

p.s. na ovoj sam 100% siguran da nema speaker na sebi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.3.2015 14:45 (tonik).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
tonik kaže...

..

Ja sam proučio prije nego što sam stavio procesor da dotična matična ga podržava ali sa Bios update F8 ili F11, no ja se nemogu sjetit na kojoj je verziji ova matična, zato pitam ako će to stvarat problem ako se Bios matične razilazi sa procesorom. (Athlon X2 250)

..

p.s. na ovoj sam 100% siguran da nema speaker na sebi.

- provjeri changelogove verzija BIOSa, postoji šansa da se može upaliti i sa starijom ver. ali i rizik od pogrešne regulacije voltaže, pregaranje. Tu ovosi kako će konkretna MBO odraditi automatiku.. možda je pametnije odnjeti u servis. S druge strane ako je crkla MBO/CPU nema koristi od servisa a ako nije crklo, tad možeš nastaviti.. uz velik rizik da ipak crkne i poželjno je tad imati alarm/zvučnik (hitno čupanje iz struje, stvar je u sekundama do pojave bijelog dima..).

- PC zvučnik je potreban zbog alarma.. čak ne moraš znati što znači konkretan beep code, bitno je da se može razlikovati npr dodavanjem komponente, ali kod tebe je prvi korak koji moraš riješiti odgovarajući BIOS. Na svima je kratki beep OK.

.. usput, možeš spojiti tipkovnicu, led-indikatori numlock itd moraju blicnuti.. kad nema zvučnika i to je neki indikator.

14 godina
neaktivan
Matična ne boota, bios

Zamolio bih te samo za info kako bi mogao saznat taj changelog? Tj. to bi mogao izvuč is skripte svih podržanih procesora dotične matične?

Ovo sa tastaturom si mi dao dobru ideju, nisam se tog sjetio. Ako bude zablinkala onda ima znakove života. No trenutak istiine će bit sad kad provjerim nakon reset CMOS-a.

Ovo za servis ću probat u slučaju ako ne trgne nakon ovog pokušaja.

Hvala ti.

Javim rezultate.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

changelog.. je kronološko izdavanje BIOSa, izmjene/razlike između verzija, pa tad neki zaključak na što se odnosi novija verzija (samo novi CPU npr množitelj .. ili serija a time jezgra i sl.) tj to ti da neku 'hrabrost' za pokušaj paljenja, ništa više. (dok nekako ne staviš odgovarajući BIOS).

npr dali je dovoljan reset, pa će se ipak upaliti.. dali ga treba paliti par puta dok neki wachdog/autoreset ne prebaci BIOS u (nazovimo) safemod.. i prilagodi se novom CPU.. a to sve je rizik. Ali i več rečeno, ako nije do sad crko, može se biti hrabar... tvoja odluka.

14 godina
neaktivan
Matična ne boota, bios

Isprobao na ovaj načini rezultati su:

Prva varijanta:

Priljučio: Monitor na MBO (VGA ulaz na matičnoj), CPU na MBO. Tastatura na MBO (USB) no ništa se ne pojavljuje, CPU se počne vrtit = NIŠTA SE NE DOGAĐA 

Druga varijanta napravljena, Koja je i najviše rezultata i dala:

Monitor na MBO ( -II-), CPU na MBO. Sad bez tastature ali sam uzeo kučište koje sam rastavio i spojio na speaker. Ukopčao u napon, upalio i EVO ZVUKA, BEEP. (al ništa drugo se ne pojavljuje niti dešava)

BEEP JE OVAKAV BIO: Svakih 3 sekunde se oglasio sa 1.5 sekunde oglašavanja.

Na što to upučuje?

Rame nisam imao kod sebe tako da nisam mogao niti ubacit ih.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Monitor, napajanje i procesor su znači ispravne komponente, otkopčane-izvađene iz drugog kompa.

P.S.

Saznao sam na što bi mogao bit taj zvuk:

Continuous long beep :Memory not correctly installed

http://www.gigabyte.com/support-downloads/faq-page.aspx?fid=816

Znači ništ drugo mi ne preostaje nego potražit doma ili nekog upitat za posudit ddr2 memoriju

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.3.2015 16:59 (tonik).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-izgleda da imaš sreće...

-beepovi nisu važni, tj dodavanjem (ispravnog) RAMa će se promijeniti.. upravo zato se ide korak po korak (kad ideš na ćoravo).

-nejasno za tipkovnicu? Ovisi dal PS2 ili USB i generacija MBO tj BIOSovih defaulta, tipkovnica je inače OBAVEZAN dio, ali može se isključiti u BIOSu ili ignorirati grešku.. pokušaj pribaviti još neku ili drugi priključak jer je neobično (opis ponašanje s tipkovnicom..).

14 godina
neaktivan
Matična ne boota, bios

Smatram da ubacivanjem rama ću dobit neki odgovor na to pitanje šta se dešava sa matičnom no to ćemotek vidit.

E sad tastatura je USB konekcije, pri sebi nemam PS2 tastaturu.

Kad sam ukopčao tu dotičnu ps2 tastaturu onda se ništa nije pojavilo na njoj tokom paljenja, znači nikakvi blink.

Ja ovim svojim postupcima isprobavanja mogu dovesti da mi neke komponente pregore? Makar su one predviđene za tu verziju matične? Tj. to pregaranje se može desit radi matične pošto ona nije stabilna?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Matična ne boota, bios

Ah da javim doživljaje. Nakon napetog slaganja, stavio sam ddr 2 memoriju kingstone od 2 gb na 1066 mhz.

Spojio tastaturu, upalio komp, kad ono.... SRANJE SVE SE POČELO DIMIT brzo čupaj iz zida dok nije veće sranje nastalo.

--------------------------------------------------

Zezam, Ukopčao ja sve to spojio ps2 tastaturu i ubacio dotičnu memoriju i lagano provjerio jel sve spojeno kako spada.

Upalim ga ono lagano krene se vrtit.

BEEP (jedan)

Na ekranu se pojavi POST. a ja -   RADI. Ugasio sam ga i ponovo upalio da provjerim sve ponovo ali sa HDD. I digli se Windowsi. Doduše sad moram provjerit što mi točno ovaj CMOS error znači.

Post Post

I nakon čekanja da POST prođe pojavi se prikaz na kojem piše da HDD je prebačen u IDE i dali hoću da HDD bude stavljen pod SATA ili pod AHCI.

Što mi je tu najpametnije napravit?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-kod svake promjene bitnih komponenti javit će se checksumerror.. to je normalno/poželjno/očekivano.. tj 'iskusan' juzer ni ne čeka nego odmah lupka tipku za ulaz u BIOS...

-podesi BIOS.

-nakon saveanja, ugasi/upai ... odspopji sa struje, ponovi.. ako se opet javi poruka, tad je baterija prazna (zamijeni) ili je takav 'safemode' zbog nestanka struje.. provjeriš npr datum-vrijeme i zaključiš.

-updateaj BIOS. Ponovo podesi.. (jer se svakim resetom ili flashom promjene postavke na defaultne/factory, jednako kao clrcmos ili soft iz biosa).

-tad instaliraj clean OS. (može i live/test tek da vidiš da je OK, npr RAM, temperature i sl..).

14 godina
neaktivan

Digao sam sa jednog diska windowse, sve se upalilo no vrijeme po defaultu je 1.1.2010, 0:00.

Budem škicnuo sa vremenom.

Za provjeru temperature koristim speecy.

No mene zanima jel ima neki program za stres-test matične? da ju izrifljam da vidim rezultat.

Što bi bilo najpametnije podesit u BIOS-u, smjernice na koje samo trebam obratit pažnju? Osim podešavanja u vremena?

Što je sa određivanjem HDD? Ahci ili sata?

Gledao sam da netreba se radit update Bios-a jer je Bios sustav postavljen NAKON reseta na zadnju verziju ''12b''. 

Jedino možda provjerit jeli je adekvatni čipset driver instaliran.

16 godina
tonik kaže...

..

Što bi bilo najpametnije podesit u BIOS-u, smjernice na koje samo trebam obratit pažnju? Osim podešavanja u vremena?

Što je sa određivanjem HDD? Ahci ili sata?

..

- podesiš BIOS. To znači prema svojim potrebama/željama ili requirementsima npr OSa/HWa.. Podesi BIOS je kratka, jasna rečenica.. ali slojevita s duuuuubokim značenjem. .. jer meni je nevažno dal ćeš ti npr postaviti AHCI ili compatible/IDE mod. To je tvoj izbor/tvoj razlog.. (ne moj).

- datum npr, može biti uzrok problema npr autoupdate ili antivirus se znaju pobuniti (+licenca/aktivacija win). Inače je datum najsporednija stvar, ugl će se sinkronizirati čim proradi internet (timeserver) ako je dozvoljeno..

.. zato, uvjek moraš znati što je potrebno ili poželjno podesiti. To razlikuje one koji znaju od ostalih. (ili koristiš default pa dokle ide...).

-testove (žešće) ne treba odmah krenuti.. nego provjeriti .. npr da je u pitanju auto, ne odmah gas do daske, provjeriš ulje, gume, kočnice, tekućine.. pa kad si siguran, ... a i tad se desi svašta. Jednako s PCjem, jer i da je najnormalniji (ispravan, novi iz trgovine..) može upravo sad crknuti. I što tad?.. itd.

-testira se npr RAM (memtest), svaki HDD ima svoj utils-diag za stanje-error.. temperature vidiš bilo kako.. i to je to. Nakon tog stisneš gas i ako imaš sreće radi ili se zdimi... (ako ne crkne danas, možda sutra... a to sve nema previše veze jer su greške random, sve se kad-tad pokvari a do tad radi..).

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 16:28 (ihush).
14 godina
neaktivan
Matična ne boota, bios

Super hvala ti na svim informacijama, puno su mi pomogle.

Imam jedno još pitanje na koje nemogu se sjetit odgovor.

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2814#bios

F12b mi je zadnja verzija BIOS-a, no ovdje se navodi da na F4 se mora napravit update amd chipset driver-a. Da li se ti driveri moraju nadovezat na F12b ili samo na F4?

No meni je problem jer nemogu se sjetit gdje se može naći ta informacija na kojoj je trenutni amd chipset... 

Jel možda znate gdje se to može nači? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

BIOS nema veze s driverima, čak ni s OSom na taj način.. (osim UEFI povezanosti, ...).

pravilo, uvjek je novi driver/BIOS preporučljiv.. ali postoji i KISS, okam, ne popravljaš ispravno.. pa ovisno kako ti paše, odlučiš i tad si 'u pravu' ili ako crkne.. tad si u krivu..

btw, (nešto mutno) ovisno o starosti.. npr Cool and quiet.. se ovisno o OSu treba isključiti, ili (ne)instalirati driver. AMD je uvjek bio pipljav za takve stvari, provjeri što se kaže za konkretan OS koji planiraš koristiti (jer nisu pravila ista za npr XP, w7-8, linux...).

-ovisno o chipsetu, npr nForce, bilo je problema s AllinOne, pa se npr za audio i LAN koriste posebni driveri ali to ovisi i o brandu, sve bi trebalo biti na str. za download.. pa (uvjek) provjeri, jer ni jedno pravilo nije vječno, za sve.. nego 'možda'.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 17:38 (ihush).
14 godina
neaktivan

Thanks.

Po potrebi ću pripasiravat što bude trebalo. :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice