Kako da overclockam procesor

poruka: 15
|
čitano: 3.681
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran

Kako da overclockam procesor AMD Duorn(tm) processor 1.81GHz?Jeli ja to stim procesorom uopce mogu i kakve to moze ostaviti posljedice ako nemam dobro hlađenje i td.?

HD 2400pro 256mb,1.81GHz,512mb of ram. http://www.youtube.com/user/UKURR
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pogledaj pod overclocking guide za početnike.

overclocking općenito.

Intel core 2 duo E4500,2x2.2 ghz Mb gigabyte 945P-DS3,s775 Ram 2GB PC5300,667Mhz HDD Seagate Barracuda 7200.10 250GB,16MB GF 8500 GT 512MB Thermaltake VE7000BWS Soprano DX FortroN BlueStorm 500w Samsung SM 940NW 19" LCD Vodeno hlađenje Thermaltake big water 745

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Uđeš u BIOS-E kad pališ komp. Tamo imaš množitelj procesora i FSB. To moraš paziti. Evo primjer Moj procesor imam množitelj 15x i FSB je 200 i dobit ču 3000 MHz.  Znači podižeš postepeno FSB računaš uvjek taj FSB s množiteljom. Posljedice su ti ako previše klokaš može ti se zamrznuti matična onda samo restartaš BIOS-E. A ako klokaš u normalnim frekvencijama i u preopterečenju pokaže plavi ekran i restarta ti se komp onda još malo moraš spustiti FSB. Evo ti prijemr ja imam pentium 4 od 3.00 GHz i koliko sam ga na 3.4 GHz i radi brže temperatura je malo veca. I to bez novog hladnjaka.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

A jeli postoji mogucnost da dođe do nekih velikih kvarova npr. da cijeli procesor pođe u k... ili da mi jos nesto pokvari?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Kako da overclockam procesor
Dinjo kaže...

A jeli postoji mogucnost da dođe do nekih velikih kvarova npr. da cijeli procesor pođe u k... ili da mi jos nesto pokvari?

hmm ..da moguce je!! ...sumnjan da ce procesor poc u k.... ali sve je moguce Smijeh stoga pazi 
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.3.2009 22:32 (PiXeLsss).
16 godina
neaktivan

Mozda ti se moze nesto ozbiljnije desit procu,ali to je rjetkost,sve ce bit u redu ako ne pretjeras sa OC-on.

Je, je, aha!

0 0 hvala 0
16 godina

ja imam x3 720 BE i cuo sam da ga je lako clockat i mozda bi cak  i znao al me previse strah da nes ne sjeb..m

phenom II x3 720, 4 GB DDR2, GA-MA78G-DS3H, HD 4870

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Dinjo kaže...

Uvijek postoji mogućnost, ali  je procesor dosta teško spržiti. U biosu je namještena vrijendost alarm temp. i max temp. i kad se ona dosege komp se gasi momentalno. Ja sam par puta zaboravio staviti hladnjak tokom isprobavanja, pa se max temp. dosegna za cca 16.5 sec, mali se užari, pasta se istopi, a kad se ohladi i naravno promjeni pasta sve je ok.
Dapače svi procesori iz serije se rade iz istih wafera, potpuno su isti, a prilikom testiranja dobiju ime, ovisno o perfomasama koje pokažu. To je ona vrijednost za koju proizvođač garantira da stabilno radi, što ne znači da ne može raditi 20-30% brže.
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.3.2009 23:07 (bed).
16 godina
protjeran
lucky_look kaže...

ja imam x3 720 BE i cuo sam da ga je lako clockat i mozda bi cak  i znao al me previse strah da nes ne sjeb..m

izgleda da imamo isti problem ako nesto zaje... kako cemo onda bez compa
16 godina

Nema te što biti strah, skini si negdje nekakav program za clocanje i tamo ceš vidjeti do gdje moše ići, najbolje ti je da clockaš postepeno. A ako slučajno nemaš program probaj pojačati pod biosom.

16 godina
lucky_look kaže...

Imas Black Edition koji je namijenjen za oveclock, imas otkljucan mnozitelj a to olaksava overclock. FSB dizi u koracima (mislim da je pozeljno u koracima od 5 do 10). Kada podignes FSB izađi spasi promjene u BIOSu i izađi. Ako ti se pojavi samo crni ekran znaci da si pretjerao, onda iskljuci racunar iz struje i ostavi ga tako par minuta i opet ukljuci i odmah uđi u BIOS i smanji FSB. Ako se OS normalno podigne onda pokrenes neki program za nadgledanje temperature kao SpeedFan ili neki drugi i sa njim i neki program koji ce opteretiti procesor, ja koristim prime95. Na pocetku ostavljas po 15-20 minuta a kada dostignes frkvenciju koja te zadovoljava ostavis prime95 da radi najmanje 4 sata, najbolje bi bilo preko noci. I trebao bi paziti na temperature, ali bez povecanja voltaze nevjerujem da ce ici previsoko tako da tesko mozes procesor spalit bez povecanja voltaze.
17 godina
neaktivan
Dinjo kaže...

a da ti postavim protupitanje... kojeg vraga ideš dizati takt? u koju svrhu?

ne nadam se smislenom odgovoru...
16 godina
neaktivan

Ma ja svoj Pentium D digao na 3.8ghz i sružiop se sustav (jedva se srušio)

PSN: alien2710 MGO ID: AI.Alien
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Evo samo jos jedno pitanje nabrojite mi sve moguce teske kvarove(one zbog kojih cu trebat kupovat nesto novo da bih poppravio taj kvar) pa da ja razmislim ocu li overclockati ili ne

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

imam amd overdrive i cuo sam da se prek tog moze clockat automatski i da sam trebam mnozitelj stavit sa 14 na 17 da mi bude 3,2 GHz-a jel to istina?

phenom II x3 720, 4 GB DDR2, GA-MA78G-DS3H, HD 4870

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice