Dobri dan dobri ljudi.
Može mi ko preporučit neku zvučnu do 300tiinjak kuna, hvala.
Asus Xonar DG ili DGX, ovisno imaš li PCI ili PCI-E 1x konektora na ploči.
Dobri dan dobri ljudi.
Može mi ko preporučit neku zvučnu do 300tiinjak kuna, hvala.
Jema jedan i drugi.
Jema jedan i drugi.
Onda bolje DGX jer se PCI polako izbacuje s matičnih ploča.
Ili pak DG ako ti cijena igra ulogu (jeftinija je).
Da li bi se čula osjetnija razlika između neke Creative, Asus... i integrirane koju sad koristim? Vjerojatno bi ali u kolikoj mjeri pa ako bi mi netko mogao reći iz osobnog iskustva. Ako bih se odlučio za kupnju koju bi PCI-E zvučnu preporučili pošto nemam PCI utor na matičnoj. Ima li još koja osim Xonar DGX a da ne košta ko ''suho zlato''? I mora imati priključak za Front panel. Hvala unaprijed!
ALC892 je jako dobar chip s obzirom da se radi o integriranom rjesenju... kad ga usporedim sa svojom Xonar DS nema neke prevelike razlike, jedino sta primjetim je da su duboki tonovi malo bolje definirani.
Mozda bi se isplatilo ici na DGX s obzirom da ima headphone amp, pa pretpostavljam da bi tu razlika bila ocitija kad bi koristio kvalitetnije slusalice.
I da, front panel na Xonarima ima jednu manu, kad se iskopca ne prebaciva automatski zvuk natrag na zvucnike.
Nemam iskustva sa Creative, mozda tu netko drugi moze dat usporedbu...
ALC892 je jako dobar chip s obzirom da se radi o integriranom rjesenju... kad ga usporedim sa svojom Xonar DS nema neke prevelike razlike, jedino sta primjetim je da su duboki tonovi malo bolje definirani.
Mozda bi se isplatilo ici na DGX s obzirom da ima headphone amp, pa pretpostavljam da bi tu razlika bila ocitija kad bi koristio kvalitetnije slusalice.
I da, front panel na Xonarima ima jednu manu, kad se iskopca ne prebaciva automatski zvuk natrag na zvucnike.
Nemam iskustva sa Creative, mozda tu netko drugi moze dat usporedbu...
Već je naručena DGX. Tražio sam neku kvalitetniju zvučnu jer mislim da ova integrirana ne iskorištava u potpunosti Genius SW-G2.1 3000 i Sennheiser HD419 slušalice a njih više koristim pa mislim da bi se osjetnije čula razlika između integrirane i DGX baš zbog tog headphone amp-a. Nije sad loš zvuk ali ako može i bolje zašto ne napraviti upgrade.
Receno mi je da je za Hi-fi sustave puno bolji izbor jedan solidan DAC nego skupa zvucna. Koliko bi me nesto takvo kostalo i da li je isplativo?
Receno mi je da je za Hi-fi sustave puno bolji izbor jedan solidan DAC nego skupa zvucna. Koliko bi me nesto takvo kostalo i da li je isplativo?
A reci ti meni, koja je razlika? :)
A reci ti meni, koja je razlika? :)
Navodno puno cistiji zvuk i bolji izbor za one kojima je samo do glazbe. Nalazi se izvan kucista koje je puno elektromagnetskih smetnji.
Navodno puno cistiji zvuk i bolji izbor za one kojima je samo do glazbe. Nalazi se izvan kucista koje je puno elektromagnetskih smetnji.
...zanimljivo, kao i USB zvučna kartica :)
Vanjski DAC je u osnovi USB zvučna kartica, upakirana u lijepo kućište sa potpisom nekakve hi-fi firme. Naplaćuju uređaj od pedeset dolara peterostruko više... :)
Puno bolja opcija jest kupovina neke malo bolje USB zvučne kartice, ako to je do toga da bude vanjski - barem si siguran da je projektirana kako treba.
A "elektromagnetske smetnje" se vrlo rijetko očituju na zvučnim karticama, a kad se očituju, imaš puno gori problem od šuma ili zujanja u zvuku, kojeg bi trebao riješiti na drugačiji način.
Moze preporuka zvucne koja podrzava ASIO, treba mi za snimanje nekih stvari(gitara,bass). Znaci trebala bi imati onaj 1/4 ulaz, bilo bi super kad bi imala i front panel jel mi je tlaka to kopcat sve iza kompa, moram se zavlacit. Iskopo sam neki topic o tom ovdje i vido sam da je preporuka bila Audigy2 ZS, to se cini ok kartica al nzn jel u meduvremenu izaslo sta novije i bolje. Imam na raspolaganju nekih 400kn al bilo bi bolje da nize al opet nije problem ni malo preko toga ako ima nesto ok.
Asus Xonar podržavaju ASIO ali koliko znam Xonar DG i DGX nemaju taj veliki priključak koji spominješ već samo 3,5mm priključke.
Vjerovatno već postavljeno pitanje, tako da se ispričavam na ljenosti, ali neda mi se ići kroz 40 stranica.
Znači jednostavno pitanje, jel se isplati kupovati zvučnu karticu za gaming? Znači samo za gaming, glazba nije faktor.
Zanima me jel zvuk toliko bolji od onborad zvučne da se isplati davati novac za to?
Vjerovatno već postavljeno pitanje, tako da se ispričavam na ljenosti, ali neda mi se ići kroz 40 stranica.
Znači jednostavno pitanje, jel se isplati kupovati zvučnu karticu za gaming? Znači samo za gaming, glazba nije faktor.
Zanima me jel zvuk toliko bolji od onborad zvučne da se isplati davati novac za to?
Ovisi koja je integrirana zvučna, Moje mišljenje je da se isplati.
Na Sabertooth koju imam je ova integrirana:
Realtek® ALC892 8-Channel High Definition Audio CODEC
- Supports : Jack-detection, Multi-streaming, Front Panel Jack-retasking
Audio Feature :
- Absolute Pitch 192kHz/ 24-bit True BD Lossless Sound
- Blu-ray audio layer Content Protection
- ASUS Noise Filter
- Optical S/PDIF out port(s) at back panel
Neam pojma ništa o zvučnim tako da je ovaj copy/paste sav info koji mogu dati.
Zbog gaminga , kupovati zvučnu ! po meni Ne ! Za muziku i filmove Da !
Pozdrav, zelio bi kupiti zvucnu karticu do otprilike 200kn, vidio sam Asus Xonar DG pa me zanima je li najbolja za tu cijenu?
Takoder, zanima me koliko ce se otprilike poboljsati zvuk kada slusam muziku(sada imam slusalice Sennheiser HD201 koje ustekavam u liniju Sony MHC-EC79(linija je povezana s kompom, imam ju umjesto zvucnika)).
Hvala!
To je best buy zvučna sve do 400kn kod nas čini mi se. Na slušalicama poput tvojih primjetno poboljšava zvuk, jasniji je i snažniji zbog integriranog pojačala. Zgodno je što ima front panet connectore, pa možeš imat spojenu liniju iza, a sluše naprijed i samo prebacuješ po potrebi. Kupi i uživaj.
Moze mi netko dati link do modanih drivera za Creative X-Fi xtreme Audio PCI karticu?
Ne nužno.
Taj Mayflower pravi/prodaje eksterne DAC-ove, ta normalno je da će kuditi zvučne...
Ne nužno.
Stvarni si se potrudio oko posta. Zainteresiran sam za ovu temu te bi bio zahvalan ako možeš napisati još koju rečenicu.
@191x7 - Pa neznam baš, imaju neke prilično solidne argumente a i u prilogu govore o O2 i ODAc-u koji su "open source". Guglanjem možeš naći cijelu tehničku dokumentaciju: O2 i ODAC, em ih možeš sam napravit a možeš naručiti gotovu verziju ili kit bilo to sa ebaya ili nekog desetog prodavača(ne nužno gore spomenutnog).
O2 i ODAC, koliko vidim imaju odlične recenzije pogotovo na Head-Fi i diyaudio.com gdje se bez problema nose sa skupljom konkurencijom, tako da im ovo ide prilično ide u prilog. Isto tako kod ovakvih usporedbi važno je imati na umu omjer uloženo/dobiveno.
Isto tako da podsjetim u idućem broju Bug-a bi trebala biti recenzija jednog stolnog DAC-a tako da možemo čuti što Davor Šuštić(autor) ima za reći o temi. Sumnjam da će raditi bilo kakva objektivna mjerenja mjernom instrumentacijom, nego pretpostaljam da će recenziju temeljiti na subjektivnom dojmu.
pozdrav.
Pisao sam o dilemi onboard vs. zasebna zvučna, nisam se dotakao ruku na srce eksternih DAC-eva jer ne volim pisati o nečemu što nisam isprobao u tolikoj mjeri.
Osobno, koristio bi/sam onboard prvenstveno radi digitalnih izlaza, što se analognih tiče od slušalica sam davno odustao na takvim karticama, a na zvučnicima se stvar da donekle spasiti 3rd party softverom ili driverskim modovima.
Dodatno, kako sam ja mentalno ostao u nekom prošlom vremenu na tom području, a tehnologija otišla naprijed, to danas nije više u potpunosti točno, te će jači HD onboard modeli u pravilu zadovoljiti najširi spektar korisnika (imam ovaj na ploči, prilično dobar čip iskreno, čak i sa tvorničkim softverom uredno zvuči).
However, ono što je meni kronično išlo na živce onda (vjerujem da je tako i sad jer kad kažem onda - zadnji onda bi bio prije cca. 3g kad sam ovu ploču uzimao) je tragikomična glasnoća analognih izlaza na onboardu (nemoj me uzeti za riječ, ali onboard na 50% glasnoće istih zvučnika, zvuči otprilike kao 25-35% glasnoće na zasebnoj X-Fi SB0460 zvučnoj), nedostatak određenih zvukova/detalja u igrama/filmovima i prilično nejasna i zamućena slika tonskih područja kod reprodukcije glazbe.
Čitava stvar se svodi na slijedeće; na čemu reproduciraš, i što reproduciraš. Za prosječne zvučnike od parsto kuna, prosječna zvučna kartica. Onboard će odraditi posao više nego dovoljno, ali po meni je šteta ne probati išta osim toga, pogotovo kad je tako jeftino na tržištu rabljenih. Da ne otvaram sad priču o tome kako znam ljude iz prve ruke, koji su prodali X-Fi Titanium HD ili skuplje Xonare ST(X) i vratili se na onboard, jer njima to nije bilo - to.
EDIT: Za entry-level korisnike, imate za 50kn na njuškalu X-Fi Extreme Audio, odličan buy za tu lovu iako se radi o prilično lošem čipu s tehnološkog aspekta (i vs. jače/višestruko skuplje zvučne), tj. rebrandu prastarog SB Live!-a 24bit tj. Audigy-a SE. Spram onboarda opet - osobno, zvuči puno bolje.
Slažem se. Analogni izlazi na karticama u odnosu na onboard jesu glasniji, upravo zbog toga što imaju dodatni izlazni stupanj koji daje naponsko i strujno pojačanje audio signalu. Za izlazni stupanj se koriste tranzistori ili danas popularnija operacijska pojačala. Primjerice Asus koristi 5532, 2114... , Creative 4556 čipove. Popularno je stavljanje čipova u DIP kućištu tako da se mogu jednostavno zamijeniti (više marketinški potez nego neka praktička opcija). Zanimljivo je malo proguglati, provjeriti dokumentaciju te usporediti karakteristike spomenutih čipova. Gore spomenuto manje naponsko pojačanje onboarda nebi predstavljalo problem ako se koristi neki sustav sa solidnim pretpojačalom.
Glavni problem analognih izlaza kartica i onboard rješenja je upravo visoka izlazna impedancija. Spomenuta nije problem na izlazima za zvučnike, ali je problem na izlazu za slušalice pogotovo što je reda desetak ohma(pa čak i više). Omjer impedancije trošila(slušalica) i izlaznog otpora opisuje faktor prigušenja(eng. Damping factor). Za slušalice sa impedancijom 32Ω dobivamo faktor 3.2, što je loše jer će tada izlazna impedancija uvelike utjecati na amplitudnu karakteristiku sustava. Idealno je imati impedanciju slušalica osam puta veću od izlazne impedancije.
Analogno tome mogu se koristiti slušalice impedancije 600Ωšto daje faktor od 60, odnosno utjecaj izlazne impedancije na amplitudnu karakteristiku je tada minimalan. Problem je tada u izlaznom stupnju, čipovima. 5532 može dati 35mA po kanalu te 4556 75mA po kanalu. U svakom slučaju ni približno dosta da se pogone slušalice tako visoke impedancije.
Reference radi izlazna impedancija audio pojačala snage je reda 0.5Ω max. (faktor je 8 za zvučnike od 4Ω i 16 za zvučnike od 8Ω). Izlazna impedancija prijenosnih playera i mobitela je reda 4Ω (Impedancija In-ear slušalica je 16Ω). Dok IEC 61938 standard iz 96. propisuje da bi impedancija izlaza za slušalice trebala biti 120Ω(jasno je da se ovoga nitko ne drži iz očitih razloga).
Iako ne mogu govoriti za sve DACove. Mogu za ODAC i O2 jer evo imam njihovu tehničku dokumentaciju. Iz iste se vidi da ima dovoljno naponsko pojačanje (može se prilagoditi po potrebi od 6 do 18dB) i dovoljno strujno pojačanje(sa 200mA po kanalu može pogoniti 600Ω drivere bez problema) što je prednost u odnosu na kartice. Isto tako ima manju izlaznu impedanciju što se može vidjeti iz amplitudnih karakteristika priloženim u recenzijama (malo treba potražiti po netu).
Nemojte se možda uvrijediti kolega thedream što sam ovoliko odužio post. Mogao sam post sažeti u dvije rečenice, ali kad sam pisao imao sam u vidu da napisano bude koristno što široj skupini korisnika.
Sretan Božić.
Bok, ekipa.
Zanima me gdje bih mogao nabaviti neko jeftino pretpojačalo za mikrofon sa 3.5" ulazom i usb izlazom (sve koje nalazim su XLR) ili, ako netko ima iskustva, pa da mi može preporučiti neku jeftinu eksternu zvučnu koja bi dobro odrađivala posao.
Naime, ne treba mi neka uber kvaliteta zvuka, nego primarno da uklonim šum koji dobivam na matičnoj
Može li nekakv savjet za nabavku jeftinije zvučne kartice. Integrirana na matičnoj me zeza, ne šalje mi se matičnu na servis jer će potrajati pa bih ubo nešto za kojih 100, eventualno 150kn. Ima kakvih savjeta?
XonarDS je bio na njuškalu za 150kn nedavno, mislim da bolje od toga ne ide, i za duplo više love praktički.
EDIT: Link.
EDIT II: Od još jeftinijih a funkcionalnih nije loša ni Terratec Aureon serija, ovo je osnovni model - Fun 5.1, ima friške drivere i za W7,W8. Jedini problem je što za tu lovu ima i boljih kartica, što iz Audigy serije, što X-Fi Xtreme Audio model. Ali čisto kao alternativa vrijedna spomena, ako ništa drugo zbog zgodnog digi IN/OUT-a.
EDIT III : U budžet upada i Aureon 7.1 Space model od Terrateca, vrhunska kartica isto za tu lovu, bazirana oko Envy 24HT čipa, Wolfson DAC i ADC su također na njoj, a od ostalih zanimljivosti tu je puna podrška za ASIO.
Jedina enigma su driveri za novije OS-ove, trebalo bi istražiti mogu li se staviti oni za ovaj 7.1 PCI model.
Može li nekakv savjet za nabavku jeftinije zvučne kartice. Integrirana na matičnoj me zeza, ne šalje mi se matičnu na servis jer će potrajati pa bih ubo nešto za kojih 100, eventualno 150kn. Ima kakvih savjeta?
Ovako;
1. Polovna neka, npr Creative Audigy SE ili X-Fi (50-150 Kn na oglasnicima).
2. Nova, ali da doplatiš pa uzmeš "pravu stvar" koja bi te služila nekoliko naraštaja hardvera; npr Asus Xonar DG ili DGX (cca 250 Kn).
3. Nova neka jeftina; Genius, DeLock ili čak C-Media.