Kamere u smartfonima- Rasprava izdvojena tema

poruka: 6.796
|
čitano: 2.025.282
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
protjeran
Re: Kamere u smartfonima- Rasprava
ocean 77 me skonto
ti još nisi, valjda nadođeš u toku vožnje
nit imam vremena nit hoću da drkam po manual modu, izvadim ga i opalim i sa tom automatikom hoću da imam maximum, tj. hoću onaj mob koji mi to pruža....srećom za sad i imam...htc 10
a ti experimentiši sa raznim aplikacijama i drkaj po manual modu
apropo toga je i priča o Mi5s...bla, bla našo ti aplikaciju, podesio ovo, ono..
boli me kita za tim experimentiasanjem, fabrički softver je karina i džaba mu dobar sensor...milioniti put ponavljam, jednostavo kinezi nisu još dorasli ligi šampiona, da se trude, trude se, da li će trud na kraju uroditi plodom, vidjet ćemo...najbliži je Hjundai da u tom uspije...ili Hudini...kako li već jebem li ga

0 3 hvala 0
12 godina
Kamere u smartfonima- Rasprava

Dvije fotke na auto mode...jedna 5x zoom, a druga 3x zoom.

https://flic.kr/p/Jw6kHu

https://flic.kr/p/GZKja6

Cisti point & shoot za koji Bosancero kaze da ne valja...izvadio iz djepa, kadrirao, okinuo i spremio u djep...cca 5 sec za svaku.

1 0 hvala 0
12 godina

Evo i jedan 40MP RAW file provucen kroz Lightroom...nisam se nesto previse trudio i vjerojatno se moze izvuci i nesto vise.

https://flic.kr/p/26DFSbP

Svakako se vidi znatno veca kolicina detalja nego sto se dobije sa standardnim 10MP modom ili sa 12MP koliko ima S7 npr.

Netko ce reci da u daljini i dalje ljudi nemaju jasna lica, ali to nemaju ni kada se slika sa znatno ozbiljnijim aparatima i daleko vecim senzorima.

Mislim da mnogi imaju od mobitela nerealna ocekivanja...ovdje ono sto je blize ima lijepo izrazene detalje dok kod mobitela sa manjim senzorima cak i to sto je blizu bude kao ulje na platnu...sjetimo se uzoraka Oneplusa 5T na dpreview.

Evo i primjer sa Olympus E-M5 i dosta skupim objektivom LUMIX G VARIO 12-35/F2.8...isto se ne moze ocekivati da sve sto je u daljini ima jasne detalje:

https://flic.kr/p/ed34fd

0 0 hvala 0
12 godina
ocean77 kaže...

Evo neke od velicina senzora kamera najpopularnijih mobitela pa da imamo na jednom mjestu:

1.Panasonic CM1 1 inch ~116 mm²

2.Nokia 808 Pure View 1/1.2

3.Nokia 1020 1/1.5

4.Huawei P20 PRO 1/1.7

1.Huawei P20/HTC 10/Nexus 6P/Pixel/Xiaomi Mi MIX 2S  1/2.3 ~28,46 mm²

2.Sony Xperia XZ Premium 1/2.3

3.HTC U11/U11+ 1/2.55

4.Samsung Galaxy S9/S+/Note 8 1/2.55

5.Samsung Galaxy S8/S8+ 1/2.55

6.Xiaomi Mi6/Mi MIX2/Mi Note 3 1/2.9

7.Huawei P10/P10+/Mate 10 PRO 1/2.9

8.LG G6 1/3

7.iPhone 7/8/X 1/3

8.LG V30 1/3.1 ~16.45 mm²

1.m4/3rd ~225 mm²

2.APS-C Canon ~343 mm²

3.APS-C Nikon ~370 mm²

4.Full Frame ~864 mm²

Prva 4 sam naveo kao ogledni primjer odlikasa (u smislu kvalitete slike), mjerilo i uzor cemu bi trebali svi proizvodjaci teziti, traziti rjesenja kako povecati senzor sto vise a da se sve uklopi u razumno debelo kuciste.

Zadnja 4 su ozbiljni aparati od m4/3 (Olympus/Panasonic) do full frame aparata koji koriste profesionalci...cisto za orjentir da znate koliko imate male senzore u mobitelima.

Povecanjem senzora raste i debljina mobitela pa je sasvim jasno da 1 inch nije rjesenje (Panasonic CM1 je predebel), a nije rjesenje ni 1/1.2 dok bi 1/1.5 sto je imala Nokia Lumia 1020 moglo proci iako je i ona imala poprilicnu izbocinu na mjestu kamere.

Zanimljivo je kako jos niti jedan proizvodjac nije ugradio 1/1.7 senzor za koji ja smatram da bi bio najidelanije rjesenje i uz koji bi se mogle zadrzati vecini prihvatljive dimenzije i debljina mobitela.

Tu velicinu senzora su imali napredni kompakti tamo negdje krajem proslog desetljeca do dolaska Sony RX100 koji je tu granicu pomakao na 1 inch.

1/1.7 su imali odlicni fotici poput Canon S serije kao i G serije, Panasonic LX serija i jos neki...to je sasvim dobra velicina za one koji zele ipak malo vise od IQ kamere mobitela.

1/2.3 je dimenzija koja se moze naci i na nekim aktualnim modelima poput HTC 10, Pixela prve generacije, Nexusa 6P i to je isto zadovoljavajuca velicina, a mobiteli su isto normalne debljine.

Nazalost imamo i one koji ocito racunaju na kupce kojima ovi brojevi nista ne znace niti se u njih razumiju pa tako imamo i neslavnog rekordera u 2017!!! u vidu LG V30 koji je otisao ravno u 2012 i ozivio sjecanja na nezaboravne 1/3.1 senzore...cisto matematicki, radi se o senzoru koji je 43% manji od senzora koji ima HTC 10 ili Nexus 6P odnosno cak 87% manji od 1 inch senzora iz Panasonica CM1...slicno vrijedi i za LG G6 i iPhone X.

Naravno da nije sve u velicini senzora niti bi krajnji rezultat, odnosno sami IQ (image quality) znacio da HTC 10 ima 43% bolju kvalitetu slike od LG V30 jer su u igri i drugi parametri.

Velicina senzora ipak pomaze da se dobije dobar IQ na "zdrav" nacin (zakonima fizike i optike), da proizvodjaci sto manje moraju posezati za SW poboljsanjem fotki sto ja osobno ne volim pa zato i preferiram vece senzore.

Isto tako nije dobro ni ovo sto Sony radi jer iako imaju dovoljno velike senzore (1/2.3) oni opet povecavaju broj megapixela na 19MP pa samim time smanjuju pojedine pixele sto isto negativno utjece na IQ.

Najidealnije je recimo 12MP na velicinu senzora od 1/2.3 sto daje 1.55µm velicinu svakog pojedinog pixela (kod LG V30 je to 1.00µm!!! sto je lose).

Ova lista se moze i nadopuniti ako netko zeli da imamo jos neki mobitel ovdje i moze posluziti kao orjentir onima koji traze ove podatke.

Malo sam azurirao ove podatke (velicine senzora) iz moga posta koji sam pisao u 12 mjesecu prosle godine na pocetku ove teme i usput sam primjetio ovu boldanu recenicu...Huawei kao da me poslusao.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.4.2018 16:04 (ocean77).
9 godina
protjeran
Xaomi Mi5s ima 1/2.3"
već nekolko puta spominjao u svrhu dokazivanja da sam po sebi sensor i veličina ne znače ništa ako nisu popraćeni kvalitetnim softverom

kao dobar mob koji treba ubaciiti u spisak sa kvalitetnom kamerom, ne baš u fotkanju (vjerovatno što nema OIS) ali u video snimanju iznenađujuće dobar i bolji od htc 10 !!! što meni ostaje zagonetka, bez ikakvog efekta voštanih figura, a koji sam odmah primjetio npr. kod htc 10, je Lenovo z2 sa samsung sensorom 1/2,55 " koji bukvalno snima baš onako kako ljudsko/moje oko vidi u realnosti !

zanimljivo eto, kinez a dobar softver, ponavljam, meni nejasno i zagonetka, da je bolji od htc 10 u video snimanju
p.s.
imam i jedan i drugi mob
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.4.2018 17:26 (Bosančero).

0 0 hvala 0
9 godina
protjeran
dupli
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.4.2018 17:24 (Bosančero).

0 0 hvala 0
12 godina
P20 PRO ima dobar SW.

0 0 hvala 0
11 godina

dakle tko ima lg g4 i zeli nesto osjetno bolje, nek se strpi jos koju godinu..

Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina

Ne znam stvarno šta ovom bosancu smeta kod P20 serije.

Gledao sam vjerovatno 543 fotografije od kada je izašao, sve u usporedbi sa s9, pixel 2 i iPhone 8.

Auto mode point shot, dobro osvjetljenje neke fotke bolje neke lošije od ostalih, monochrome fotke bolji od ostalih, noćne fotke, mrkli mrak bolji od ostalih.

Nisu to neke velike razlike, osim kod monochrome, međutim stvarno ne razumijem tvrdnju da je softver smeće, kad fotografije pokazuju potpuno suprotno.

Možda moram kod okuliste.

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
protjeran
meni ne smeta, ja ih nisam ni gledo nit me interesuju
pitaj ove što čačkaju po manual modu
što onda čačkaju ako je tako sve dobro kako hvališeš
oni sa pixelom, samsungom a pogotovo Ajfunom rijetko koji da drka po manual modu

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Bosančero kaže...
oni sa pixelom, samsungom a pogotovo Ajfunom rijetko koji da drka po manual modu

Ne drkaju jer - NEZNAJU

Profil kupaca kod takvih mobitela je vecinom drugacije prirode, ljudi koji neznaju nista osim stisnuti okidac za slikanje. Ja imam S9, imao Pixela, imao iPhone i na svakom sam koristio manual mode. Izuzev Pixela jer je HDR+ odlican a imao sam ga svega 3 dana

18 godina
Bosančero kaže...

Strašan si...

Pa manual mode i služi za "čačkanje" ajmo reć to je za naprednije korištenje, produžena ruka automatskih postavki..

Manual mode je više manje svugdje isti, neovisno dal je senzor lošiji ili bolji, veći ili manji, bilo da govorimo o smartfonu, dslru i mirrorless aparatu, znači koncepcija je ista, razlike su minorne u manula postavkama, opet ovisi o aparatu..

Gdje razlike dolaze između automatike i manual moda? Iz potonjeg imaš kontrolu nad uređajem i podešavaš prema svojim preferencijama, automatika, fokusiraš i okineš i tu nema mjesta čačkanju, a slika kak ispadne ispadne..

Imam mob sa manual opcijama i volim čačkat, kako na U11 tako i na prijašnjem HTC 10 a i vjerojatno na budućem smartfonu, a zamisli, manual mode sam koristio i na fotoaparatima, zato i služi to, jel..

Ne zanima te manual mode? Koristiš automatiku i svi sretni i zadovljni..

9 godina
protjeran
profulo si temu
poenta je da nema potrebe za drkanjem po manual modu ako automatika dobro odrađuje poso
a kod hudinija očigledno ne odrađuje pa ZATO i MORATE da drkate po manual modu

0 4 hvala 0
17 godina
neaktivan
Veći senzor na mobitelu postići će se spajanjem više malih senzora tj kamera plus softver koji ih kombinira u jednu sliku. Zato što mob mora biti tanak, nema mjesta za jedan veliki, dubina mu treba od leće do senzora.

0 0 hvala 0
18 godina
Bosančero kaže...
profulo si temu
poenta je da nema potrebe za drkanjem po manual modu ako automatika dobro odrađuje poso
a kod hudinija očigledno ne odrađuje pa ZATO i MORATE da drkate po manual modu

Da li znaš koja je svrha manual mode na uređajima?

8 godina

Ma ja ga prijavljujem adminima, očigledno trola bezveze

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
3dfx kaže...

On svejedno ima vec baniran racun, Kulin Ban je prosli tako da ....

10 godina
neaktivan

Ma ne treba ga prijavljivat adminu, čovjek jednostavno ne razumije fotografiju - vjerojatno da primi neki dslr u ruke i da mu se objasni polako sve što znače oznake na kotačiću i kako dobiti potpuno različite fotografije istog kadra u manual modu, vjerujem da bi shvatio..

Mene sad jako interesira p20pro, osobito kad vidim taj natural  plitki DOF (na fotkama ocean77 ima jako lijepog bokeha), nešto kao napredni kompakti nekad (sony s100, samsung ex-f i slični), idem sad gledat najpovoljniju opciju za kupnju - mi note 3 ću zadržati još za sada, iako mi je zadnji update pokvario kameru sa kojom sam bio jako zadovoljan (još jedan dokaz da priče o nekakvom poboljšanju kroz ažuriranja možemo u pravilu objesit mačku o rep, čast izuzecima)

4 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Deutsch kaže...
3dfx kaže...

On svejedno ima vec baniran racun, Kulin Ban je prosli tako da ....

Ma jedan te isti lik...

10 godina
neaktivan

https://www.flickr.com/photos/148406140@N05/26539530359/in/album-72157666160128179/

Neka se nas bosanac malo veseli, miui kamera dize iso do nebesa, a shutter speed je 1/20 umjesto da je iso nizi, a shutter ostaje duze otvoren.. Evo mu primjer kako to izgleda sa google kamerom jednom za svagda

1 0 hvala 0
8 godina

gledam malo usporedbe P20 vs P20P, i P20 nema ovih problema sa automatikom i AI koji se pokazuju kod P20P, i onog problema kada "poljubicasti" fotku na nekim dijelovima

naravno nemaju istu optiku, pa se pitam da nije mozda problem u implemetaciji AI i tog senzora u P20P, jer na P20 sve radit tip top, cak su i fotke u rangu P20P u auto modu

usput, da li ste negdje primjetili Twilight boju da se prodaje, sve sto vidim je crna ili plava

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Ja sam jedva nasao Twilight...isto sam nailazio samo na crne.

1 0 hvala 0
17 godina

Point and shoot, S9, netaknuta fotka ikakvim alatima, odabran selektivni fokus mod u aparatu i klik.

https://flic.kr/p/25BfbGw

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ova slika sa mačorom je užasno loša pogledaj liniju zamućenja 

8 godina

Da, nešto ti tu ne radi kako treba

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

To je S9 koji nema drugi senzor za "izracunavanje" dubine polja. To je softverski bokeh koji radi samo ako je subjekt slikanja poprilicno lako uocljiv naspram pozadine. I da, ocajno izgleda u 90% slucajeva

0 0 hvala 0
17 godina

Da, čudno odradi katkad.

Evo još 2 iste situacije.

https://flic.kr/p/26Jewxc

https://flic.kr/p/26Jewq8

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

Uff, ovo je loše, ne znam kak je to riješeno na drugim smartfonima, al ovo baš ne izgleda najbolje..

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Baas jako lose, nesto tipa kao najjeftiniji kinezi (doogee, ukitel), kako samsung uopce sebi moze dopustit da tako ukenja soft
15 godina
odjavljen

Normalno da je lose s obzirom da nema drugi senzor, to jedino Pixel dobro separira bez drugog senzora, ali opet zase*e sa kolicinom blura pa ocajno izgleda. To se moze jedino kad ti macak nije na travi nego recimo stoji gdje softver moze lakse skuziti sto separirati i kako odraditi bokeh. Pa to je na mobitelima sa dva senzora hit or miss

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice