Evo malo sam se uhvatio lokalnih mreža tj. administriranja računala u lokalnoj mreži...ovo radim za jedan seminar na faksu, ima dosta turtoriala na netu ali sve mi je to pomalo zbunjujuće. Od opreme imam jedan običan switch na koji su spojena 4 računala, taj switch je spojen na router i sam server je spojen na router, samo da napomenem router je klasični tcomov i to mi je izlaz na internet. Znači sva računala u principu dobivaju svoju IP adresu od routera (tj. na routeru je podešen DHCP). Na ova 4 računala je instaliran windows Xp, na računalu koje bi trebalo igrat ulogu servera je Windows Server 2008 R2. Mreža je zamišljena tako da "server" jednostavno dijeli jednu svoju particiju ostalim računalima i to je to (za potrebe ovog sam samo stavio da su xp mašine i win 2008 članovi iste workgroupe i tako sam ih uspio namjestit da se međusobno vide dijeljeni diskovi). E sad me zanima kako na toj jednostavnoj lokalnoj mreži namjestit Active Directory gdje su mi dodana sva 4 računala? ne znam uopće od kud krenut i kako to kombinirat s ovim tcomovim routerom..pa eto ako netko ima malo strpljenja da mi to malo pojasni po koracima..hvala
Active Directory podešavanje (1 server, 4 računala
- poruka: 10
- |
- čitano: 9.435
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
da me ne shvatiš krivo..
ovo s ene može objasniti u 4 koraka... uzmi bilo koju knjigu od wrox-a ili wiley-a o AD-u (activ directory) i "udri"...
pun otoga ima....
postavke DNS-a, DHCP-a, rutiranje, "dizanje" AD-a, postavke AD-a, i tek ond aide jedna predivna ljepotica (a nije na dvije noge) -> Group policy! tek tu možeš čuda slagati....
moj savjet:
1. sva računala spoji na switch
2. switch spoji u jednu mrežnu u "serveru"
3. iz druge mrežne na serveru "izađi" do ADSL modema
SVE posavke/servise "digni" na serveru!
to ti je najbolja praksa za stvarnoi svijet.
i još bi bilo bolje (ako hardware podržava) da DNS imaš u jendom vrtualcu, DHCP u drugom, Print server u trećem, AD (tzv. domain kontroler) u četvrtom,....
e, to je onda pravo okruženje...
Evo malo sam se uhvatio lokalnih mreža tj. administriranja računala u lokalnoj mreži...ovo radim za jedan seminar na faksu, ima dosta turtoriala na netu ali sve mi je to pomalo zbunjujuće. Od opreme imam jedan običan switch na koji su spojena 4 računala, taj switch je spojen na router i sam server je spojen na router, samo da napomenem router je klasični tcomov i to mi je izlaz na internet. Znači sva računala u principu dobivaju svoju IP adresu od routera (tj. na routeru je podešen DHCP). Na ova 4 računala je instaliran windows Xp, na računalu koje bi trebalo igrat ulogu servera je Windows Server 2008 R2. Mreža je zamišljena tako da "server" jednostavno dijeli jednu svoju particiju ostalim računalima i to je to (za potrebe ovog sam samo stavio da su xp mašine i win 2008 članovi iste workgroupe i tako sam ih uspio namjestit da se međusobno vide dijeljeni diskovi). E sad me zanima kako na toj jednostavnoj lokalnoj mreži namjestit Active Directory gdje su mi dodana sva 4 računala? ne znam uopće od kud krenut i kako to kombinirat s ovim tcomovim routerom..pa eto ako netko ima malo strpljenja da mi to malo pojasni po koracima..hvala
Znaći ovako :
staviš ova 4 računala u domenu , npr predavaona1.local ili kako ti se već zove domena ( uvijet moraju bit XP prof. računala, jer XP home ne podržava domenu ) , drugo na serveru tada staviš ta računala u računala domene i trusted računala , unutar grupe prava odrediš im što će koristit tj. čem mogu a ćem ne mogu pristupat itd.... zatim napraviš usere znaći korisnička imena unutar AD Users stavi ih kao domain users , a lokalno na svako računalao kao local admins , možeš i kao local users ali tada češ imati samo više problema, inaće u praksi se stavlja kao obični user i u local , ali pošto ti je ovo seminar lakše ćeš sve obavit ako ih staviš kao local admine.
Zatim na serevru napraviš share diska i kvote , možeš i bez kvota, ali ako radiš kako treba onda stavi kvote , sve u svem možda pokupiš dodatni plus kod profesora.Mapiraš diskove na lokalnim računalima i staviš reconnect on next logon i stavr je riješena što se tiće djeljenja diskovnog prostora.
DHCP, DNS isl servise malo proguglaj kako se postavljaju , ali u načelu nije nešto uber komplicirano.
Inaće imaš lakši naćin da DNS ti bude lokalni router , tada u mrežnim postavkama samo stavi ručno adresu DNS-a , IP ostavi dinamički.
Opaska pazi da ti na routeru nije podignut dhcp , ako je izgasi ga, jer moglo bi doć do klanja, mislim sigurno bi došlo do klanja između serverovog dhcp-a i routerovog dhcp-a.
To bi bilo onak ušturo.
sasa ti je dobro reko, uzmi neku knjigu i prije svega malo počitaj o svemu tome, ovak napikavat na slijepo će to samo donjet probleme i pokupit ćeš neke loše prakse koje će ti se kasnije samo stavat probleme
ps - pošto je AD imenički direktorij on se kao takav najviše oslanja narezoluciju imena tj na DNS i onda treba imat DNS poslužitelj koji je moguće administrirati (znači dodavati i brisat razne zapise) a to T-Com router sigurno nije tako da ti je moj prijedlog (čisto prijateljski jer večina "čudnih" problema unutar domene je vezana uz loš dns) da prilikom dizanja domene odabareš da ti taj server bude ujedno i AD integrirani DNS server (tj da sama AD baza može "radit zapise" na njega)
za čitanje ti preporučam:
http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc770946(WS.10).aspx
http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd378796(WS.10).aspx
i više manje bilo koja knjiga vezana uz windows server
sasa ti je dobro reko, uzmi neku knjigu i prije svega malo počitaj o svemu tome, ovak napikavat na slijepo će to samo donjet probleme i pokupit ćeš neke loše prakse koje će ti se kasnije samo stavat probleme
ps - pošto je AD imenički direktorij on se kao takav najviše oslanja narezoluciju imena tj na DNS i onda treba imat DNS poslužitelj koji je moguće administrirati (znači dodavati i brisat razne zapise) a to T-Com router sigurno nije tako da ti je moj prijedlog (čisto prijateljski jer večina "čudnih" problema unutar domene je vezana uz loš dns) da prilikom dizanja domene odabareš da ti taj server bude ujedno i AD integrirani DNS server (tj da sama AD baza može "radit zapise" na njega)
Istina , ali ovo ne radi za neko poslovno okruženje već , ako sam dobro skužio, samo da stvar proradi, demonstrira i stvar riješena.
Inaće aposolutno si u pravu, my man
PS.
Inaće imam i MS certifikat za WS2008 tako da znam što i o ćem pričam.
ISPRAVAK:
WS2003, da ne bi bilo nismo znali i pametovanja, moja greška.
Istina , ali ovo ne radi za neko poslovno okruženje već , ako sam dobro skužio, samo da stvar proradi, demonstrira i stvar riješena.
Inaće aposolutno si u pravu, my man
PS.
Inaće imam i MS certifikat za WS2008 tako da znam što i o ćem pričam.
i za igru mu treba funkcionalna dns infrastruktura
ps-kad smo počeli pimpeke vadit, ja imam šest raznih MS certifikata koji u sebi sadrže 2008 tako da i ja ponešto znam o toj tematici
edit: imam i ove kaj u sebi imaju i 2003 :)
i za igru mu treba funkcionalna dns infrastruktura
ps-kad smo počeli pimpeke vadit, ja imam šest raznih MS certifikata koji u sebi sadrže 2008 tako da i ja ponešto znam o toj tematici
edit: imam i ove kaj u sebi imaju i 2003 :)
Word, excel, powerpoint , osnove accessa i rad na računalu + ws2003 , na to misliš ?
My Man :)
e baš te
e baš te
Inaće NHF , u pravu si po pitanju DNS-a , sve u svem najbolje bi bilo da si pokrene WS2003 u VM-u npr. VPC 2004 i proba se sam poigrat s ovim kod kuće pa ako zapne na kojem detalju neka pita.
Još jednom cekpi NHF.
sve mi diraj al u dns nikad