Kućna mreža - AP vs Range Extender vs MESH

poruka: 924
|
čitano: 396.554
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
Re: Kućna mreža - AP vs Range Extender vs MESH
myfiles4you kaže...
Deco M4 (3-pack) trebam postaviti, no trebam sto stabilniju vezu
Ako bih medjusobno dva deco M4 uredjaja povezao powerline adaptorem da li bi takva veza bila uredu?

Ne komplikuj. Oni imaju posebne kanale komunikacije i to ne utice na brzinu neta prema korisnicima. Prvo probaj tako....

11 godina

Preporuka za WIFI 6E mesh? Trebam tri komada. Koliko gledam u HR shopovima nema ništa pametno, najviše bi htio otići u dućan i kupiti...

Ovo mi je upalo u oko za sad https://www.amazon.de/Deco-XE75-Recommended-Comprehensive-Protection/dp/B09ZRY9YHB?ref_=ast_sto_dp&th=1&psc=1

0 0 hvala 0
5 godina
Powerline po mom iskustvu nece ic preko 150mbps. Deco M4 koliko ja znam maksimalno daje 400mbps iz glavnog nodea, a kasnije bi prebalo padat na pola sa svakim iducim nodeom kojeg spajas bezicno. Powerline je mozda dobar za najudaljeniji node jer bi tu po nekoj teoriji vec trebalo past na oko 100, a usput je vjerovatno i stabilnije ako je backhaul preko powerline.
Naravno bitno da ti nisu instalacije po stanu stare.
Ako ne daj Boze nemas srece i imas bakar na manje od 100mbps onda te briga jer svakako nece bit "bottleneck" u samom meshu.
E sad ja mislim da bi sa pogleda stabilnosti trebalo bit okej ako nisu neke ekstremne udaljenosti izmedu nodeova ili prepreke.
Sve u svemu ako nemas powerline promisli isplati li ti se kupovat jer uglavnom svi ispod cca 50 eura imaju manji protok i samo 100mbps lan port.
jk
2 mjeseca

Pozdrav, može li se spojiti AX3000 MESH od Xiaomija na AX3600 router od Xiaomija ako se netko susreo? Odnosno da svi zajedno tvore MESH sustav.

0 0 hvala 0
5 godina
jaxy1108 kaže...
Powerline po mom iskustvu nece ic preko 150mbps. Deco M4 koliko ja znam maksimalno daje 400mbps iz glavnog nodea, a kasnije bi prebalo padat na pola sa svakim iducim nodeom kojeg spajas bezicno. Powerline je mozda dobar za najudaljeniji node jer bi tu po nekoj teoriji vec trebalo past na oko 100, a usput je vjerovatno i stabilnije ako je backhaul preko powerline.
Naravno bitno da ti nisu instalacije po stanu stare.
Ako ne daj Boze nemas srece i imas bakar na manje od 100mbps onda te briga jer svakako nece bit "bottleneck" u samom meshu.
E sad ja mislim da bi sa pogleda stabilnosti trebalo bit okej ako nisu neke ekstremne udaljenosti izmedu nodeova ili prepreke.
Sve u svemu ako nemas powerline promisli isplati li ti se kupovat jer uglavnom svi ispod cca 50 eura imaju manji protok i samo 100mbps lan port.

Nemoj lupati ako ne znas. Brzina na trecem nodu padne mozda 15%. Kod mene je barem tako. Promakao ti je dio da imaju posebne kanale komunikacije a nisam ni rekao da rade u full duplexu pa nema bitnijeg pada brzine.....Kupiti mesh pa se zezati sa powerlineom je glupost.... 

16 godina
Bok, 
Bome sam se načitao i hvala na edukaciji do sad.. 
Iz ovog šta sam čitao i tražio, Deco je za moje home potrebe savršeno zadovoljavajući, ali bih volio vaše mišljenje. 
Slažem mrežu za manju kuću na kat koju ne pokriva jedan ap.. 
Stavio bi HT router (1G optiku) -> PoE switch TL-SG3210 -> Deco X50 (koliko vidim samo on podržava PoE a stavio bi ga na poziciju gdje mi je trenutno bez kopanja samo PoE opcija). 
Onda bi s njega dalje vezao ostale M4/M5 bežično (ili žično, nebitno zapravo). 
Plus na switch idu ostalih par žičnih stvari i dvije poe kamere (bez paninga/tilta).
1. Da li mi je taj setup ok? u tom slučaju je samo oprema na WiFi kontrolirana sa Deco što me ne čini sretnim ali je prihvatljivo. 
2. ili bi bolje bilo prebaciti kontrolu cijele mreže na Deco, dakle kroz access vlan propustiti direktno konekciju router/x50 i vratiti kontrolu/konekciju za ostatak mreže kroz druge vlanove na switch? U osnovi za fiksnu mrežu složiti neku formu router-on-stick. Da li je to uopće moguće s ovim i bi li radilo na ovoj opremi? Vidim da podržavaju vlanove pa teoretski....
3. ili ću završiti na opciji da spojim ISP -> Deco xyz -> switch -> x50 -> ... to bih pokušao izbjeći jer mi dodaje jedan Deco gdje mi ne treba, no ukoliko je najsigurnija opcija, koja bi bila preporuka za xyz uređaj?
Znam da bi to sa Enterprise Ubiquity/UNIFI/Cisco izveo, no za ove potrebe je overkill..
thx

0 0 hvala 0
5 godina
varial kaže...
Bok, 
Bome sam se načitao i hvala na edukaciji do sad.. 
Iz ovog šta sam čitao i tražio, Deco je za moje home potrebe savršeno zadovoljavajući, ali bih volio vaše mišljenje. 
Slažem mrežu za manju kuću na kat koju ne pokriva jedan ap.. 
Stavio bi HT router (1G optiku) -> PoE switch TL-SG3210 -> Deco X50 (koliko vidim samo on podržava PoE a stavio bi ga na poziciju gdje mi je trenutno bez kopanja samo PoE opcija). 
Onda bi s njega dalje vezao ostale M4/M5 bežično (ili žično, nebitno zapravo). 
Plus na switch idu ostalih par žičnih stvari i dvije poe kamere (bez paninga/tilta).
1. Da li mi je taj setup ok? u tom slučaju je samo oprema na WiFi kontrolirana sa Deco što me ne čini sretnim ali je prihvatljivo. 
2. ili bi bolje bilo prebaciti kontrolu cijele mreže na Deco, dakle kroz access vlan propustiti direktno konekciju router/x50 i vratiti kontrolu/konekciju za ostatak mreže kroz druge vlanove na switch? U osnovi za fiksnu mrežu složiti neku formu router-on-stick. Da li je to uopće moguće s ovim i bi li radilo na ovoj opremi? Vidim da podržavaju vlanove pa teoretski....
3. ili ću završiti na opciji da spojim ISP -> Deco xyz -> switch -> x50 -> ... to bih pokušao izbjeći jer mi dodaje jedan Deco gdje mi ne treba, no ukoliko je najsigurnija opcija, koja bi bila preporuka za xyz uređaj?
Znam da bi to sa Enterprise Ubiquity/UNIFI/Cisco izveo, no za ove potrebe je overkill..
thx

Ja bih uvijek isao na jednu mrezu a to kod tebe i kod mene znaci sve iza deco uredjaja,,,, Zasto jednostavno ne kupis jos jedan 1gbps switch koji ide u deco i u njega idu zicom povezani uredji. Nisu skupi a pojednostavljuju ti konfiguraciju svega. 

15 godina

Došla je i kod mene optika i sada nemam pojma kako da najbolje povežem dvije kuće . Udaljenost jedne kuće do druge je 80-100m . Iz jednog prozora kuće gdje je optika vidim prozor druge kuće  ( kuhinju ). Također, kuće su povezane bužirom ali u bužiru se nalazi naponski kabel i ne znam koliko je dobro zbog smetnji postavljati u navedeni bužir utp kabel? Dajte mi neke ideje jer svašta mi ljudi govore da nikako u bužir da stavljam utp kabel da će doći do velikih smetnji pa do toga da postavim dvije antene ( ali ni to mi nije pametno jer mi se ne da na drugu kuću postavljati vanjsku antenu ). Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

imaš i oklopljenih UTP kabela .. tipa F/UTP ili SF/UTP koji bi trebali biti malo otporiniji ... ali nemam iskustva s tim i trebalo bi probati (a opet provući 100 m kabela nije ni jeftino ni zgodno) .. antena ti je najsigurnija opcija)

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.12.2024 23:02 (BoTiA).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Ili na fs.com naručiti optički željene duljine s pigtailovima ali to onda uključuje i convertere s obje strane jer ti je ostatak mreže na bakru.
S druge strane, 100+m lan nije baš idealna opcija ni u odličnim uvjetima. Antenama će teško 1G dostići. Osobno bi i dalje išao s optikom.
Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina

Ja sam imao Unifi zračni most (nanobeam m5) na udaljenosti od 30-ak m i gubitak brzine je bio 30-40% na toj udaljenosti. 

Starlink is Skynet!
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
Adoon kaže...

Ja sam imao Unifi zračni most (nanobeam m5) na udaljenosti od 30-ak m i gubitak brzine je bio 30-40% na toj udaljenosti. 

15 metara sa prozora na prozor pad brzine oko 15%. Deco m4 i to sa drugo na treci nod. 

11 godina

https://mikrotik.com/product/wireless_wire

kažu 1Gbps na 200 metara, nisam imao prilike isprobati

1 0 hvala 0
12 godina
Je li netko koristio Xiaomi mesh sistem AX3000 NE? Radi li dobro? Vrijedi li cca 45€ po komadu?
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.12.2024 15:14 (Darko150).

0 0 hvala 0
2 mjeseca
Ja koristim ax3000 normalni (crni) imam ih 3 i meni rade zadovoljavajuće
5 godina
Novice kaže...
Ja koristim ax3000 normalni (crni) imam ih 3 i meni rade zadovoljavajuće

+1

12 godina
Ako može malo opširnije o položaju, brzinama, prijemu...
Ja trebam za kuću vjerojatno 3 kom, na 2 različite razine, ali i 2-3 zida pomaknute.
Recimo u prizemlju bi bio kod ulaza, na katu na skroz drugoj strani kuće, a u potkrovlju negdje na sredini, a spojeni bi bili Wifijem, ne mogu vući kabel.
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.12.2024 22:11 (Darko150).

0 0 hvala 0
2 mjeseca
Darko150 kaže...
Ja trebam za kuću vjerojatno 3 kom, na 2 različite razine, ali i 2-3 zida pomaknute.
Recimo u prizemlju bi bio kod ulaza, na katu na skroz drugoj strani kuće, a u potkrovlju negdje na sredini, a spojeni bi bili Wifijem, ne mogu vući kabel.

Ja imam u stanu od 80 m2 3 kom, problem je što je konfiguracija stana takva da mi je pola stana iza zida od punog kamena (1m debljine), i radi ok u daljnjim kutevima ali ne savršeno. Imam 50 od 200 u najboljim danima, staviti na pravilne udaljenosti gdje je signal od zadnjeg noda još dobar.

5 godina
Darko150 kaže...

Malo se poigras sa rasporedom a ako bas zapne dodas jos jedan....Prednost mesha je i skalabilnost....

14 godina
Bolje bi radili ako nisu direktno jedan iznad drugoga nego malo u ekscentar
5 godina

Hvala, Mogu i u ekscentar, koliko im smeta pod i npr jedan zid onda?

11 godina

Jednako prolaze signali kroz prepreke DECO x20 i DECO x75 jer imaju istu wifi snagu a kroz zid signal izgubi upola manje nego kroz pod (etažu) .

Normalno bolje bi bilo povezat ih LAN kablom ako ima koja instalacijska cjev između etaža ili tražiti naj bolju lokaciju/poziciju pa i 10cm pomjeranje može biti velika razlika u signalu. Nesretna okolnost je što za međusobnu vezu preferiraju 5GHz jer ima veću brzinu a na 2,4GHz je manje gušenje kroz prepreka ali manja i brzina...

16 godina
Pogledaj si Deco X50, izgleda mi da su iste brzine, a duplo jeftiniji. Ja imam X20 i mislim napraviti upgrade na x50, citao sam samo dobre recenzije o njemu.
Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice