Backlight na laptopu - problem

poruka: 4
|
čitano: 4.842
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Prije nekoliko dana mi se, za vrijeme korištenja laptopa, jednostavno potpuno ugasio backlight na LCDu. Restart nije upalio. Ali paljenje backlighta pomoću funkcijske tipke (Fn+F6) donekle jest. E sad da objasnim ovo "donekle":

1. Upalim laptop normalno i loada se BIOS i taman kad se pokaže "acer" upali se backlight ali na manje od sekunde i ugasi se.

2. Ja jednom pritisnem funkcijeske tipke i ništa.

3. Ja dvaput stisnem funkcijske tipke i opet se upali i ugasi.

4. Ja kao manijak počnem stiskati te funkcijeske tipke brzo  i backlight se cijelo vrijeme pali - gasi.

5. Nakon otprilike 20 sekundi kolko traje korak 4, baclight počne treperiti i onda se ili ugasi (pa ja onda opet dvaput pristisnem funkcijske tipke i upali se) ili se jednostavno stabilizira. To treperenje traje otprilike 5-8 sekundi.

Nakon što se stabilizira radi kao švicarski sat! Mogu ga čak ručno ugasiti (pomoću funkcijske tipke) i upaliti, mijenjati svjetlinu pomoću funkcijskih tipaka ili u windowsima i SVE RADI!

Čak i ako restartam, sve radi normalno. ALI ako se laptop ugasi, ili ako ode u stand-by moram ponoviti stiskanje funkcijskih tipaka da bi se backlight upalio i onda OPET tada radi potpuno normalno. Kada proradi može raditi non-stop, bez problema. Isprva (kad se problem pojavio) je za vrijeme stiskanja funkcijskih tipki znao upaliti backlight na samo pola ekrana, ali bi na kraju ipak upalio po cijelom.

OS nije problem, probao i Ubuntu liveCD i potpuno ista stvar, i u BIOSu isto moram proči sve ono gore da bi backlight radio.

BIOS sam updatao (tj. downdatao) i opet problem isti.

Laptop sam malo prodrmao, ne čuje se da je išta ispalo ili slično.

Radi se o laptopu Acer Aspire 5114 (serija 5110)

Proc: Turion X2 1.8GHz

Graf: Mobility Radeon 1600X (128MB memorije)

RAM: 3GB

Problem se jednako manifestira bio laptop na struji ili na bateriji.

Ako još što treba reći samo pitajte.

Zanima me: Što je problem i kako ga riješiti?

Laptop, naravno, nije pod garancijom više.

Ako slučajno ovo treba u drugi podforum (npr. laptopi ) molim vas nemojte mi zamjeriti i samo prebacite

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Backlight ili inverter ti krepava, to je dosta cest kvar kod laptopa i jeftinijih (ali i skupljih) lcd-a

imas po netu upute kako zamijeniti te djelove.

Evo ti jedan primjer kako se to radi na sony laptopu mozda mozes i naci negdje upute za svoj laptop

ali je za sve vrlo slicno, samo otvoris monitor i zamijenis djelove.

Samo djelove bi moglo biti zajebano nabaviti. Uvijek ti ostaje servis al to bi te moglo izaci dosta skupo.

Pa se bolje raspitaj o cijeni prije sto ga das na servis.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.6.2009 17:48 (drnde).

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Znači mogu očekivat da će krepat svaki čas?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Backlight na laptopu - problem

Imao sam isti problem na mom Acer Aspire 5110 i riješio sam ga jako jeftino

Dao sam ga u "Tesla" radio-tv servis u Donjim Andrijevcima (kraj Slavonskog Broda)

Zamijena neispravnih dijelova me koštala ukupno oko 176 kuna

Već više od godinu dana radi bez ikakovog problema.

adresa je

RTV servis TESLA

Braće Radića 11

35214 Donji Andrijevci

Tel:  035 471-094 

Nadam se da će ti pomoći

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice