RAM apgrejd Acer Nitro 5 sa Linux Mint

poruka: 7
|
čitano: 7.928
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
neaktivan
offline
Update BIOS-a iz Linux Mint-a

Postovani,

 

imam laptop Acer Nitro 5. Zelim upgrejdat RAM sa 8GB na 32 GB, ali novi RAM-ovi nisu prepoznati. Nakon flashanja FreeDOS-a na USB stick pomocu unetbootin-a i pokretanja, javi se slijedeci ekran.

 

Ima li neki nacin za upgrejdat RAM na mom laptopu?

 

 

 

Hvala !

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Update BIOS-a iz Linux Mint-a

-izmjena nema veze s osom, prvo ovisi o bios-u.. uđeš, bios vidi novu količinu, save&exit.. tek tad je dostupno ostatku (+nikako koristiti sleep i sl. a ostali sec.fičeri naravno otežaju bilo što jer služe tome da netko ne može pristupiti stanju memorije-podatcima..).

-btw, nisi fleshao.. (izraz) mada koristiš flashdisk-stikić-usb.. flashanje je izraz za upgrade biosa, novi bios-verzija, .. možda je bolje da to ne diraš, greška i imaš 'ciglu'..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
4 godine
neaktivan
offline
Re: Update BIOS-a iz Linux Mint-a

Pretpostavljam da bi ipak trebalo updejtat BIOS, jer mi laptop ne prepoznaje nove RAM-ove. Ali kako?

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.12.2022 19:42 (memyselfandi).
15 godina
offline
Re: Update BIOS-a iz Linux Mint-a

-ne 99% .. tj update biosa u changelogu ne navodi ništa za ram, mora raditi ako je ispravno, bios verzija nije problem-uzrok pa se tako ni ne riješava problem.. ali bi lako mogao pogoršati ('napraviti ciglu'...) ako bilo što krene pogrešno npr problem s ramom..

-tj googlaj točno za svoj model, na acerovim stranicama i provjeri koji bios imaš i što se nudi, pročitaj i tad znaš... (trebaš točnu oznaku modela, ne samo seriju 'nitro'.. ''onaj duži broj-oznaka..'' ...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
offline
RAM apgrejd Acer Nitro 5 sa Linux Mint

...i svakako izvadi novi RAM/stavi stari ukoliko misliš flashat BIOS da flashanje ne zaglavi negdje tijekom postupka jer onda, kako kolega kaže, imaš ciglu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.1.2023 18:24 (Thinker).
 
0 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
offline
RAM apgrejd Acer Nitro 5 sa Linux Mint

Evo greske koju izbaci moj Acer Nitro 5 AN515-51-765D prilikom apdejta. Apdejt fajl se nalazi na istom USB-kljucicu (32GB) sa kojeg se boot-a FreeDOS.

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.3.2023 12:12 (memyselfandi).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: RAM apgrejd Acer Nitro 5 sa Linux Mint

-piše ti... (čitaj, s razumijevanjem)..

-podesi bios-opcije (povezane sa sec. + sve, npr VT isključiti itd.. tj u pravilu reset biosa na defaulte, ako je tad ista poruka tad idi redom korz opcije i traži ili google za taj problem s tvojim laptopom jer sigurno nisi jedni na svijetu i odogovor vjerojatno postoji što na tvom laptopu podesiti.. pa do tog da za sec.boot moraš zadovoljiti sve uvjete, od boot medija koji tad mora biti jednako uefi-sec-boot ne neki bezvezni freedos-ostalo bez tih fičera..). Moguće da fleshanje moraš napraviti iz win (ne freedos, ne linux, jer 99% proizvođača ne zanima, nema supporta tj za laptope su praktički jedni bios-updateri pod win.. a tad prvo moraš imati win.. ili barem neki live-minipe boot ..).

 

ili obrnuto, podesiš-isključiš sve sec. fičere u biosu, klasičan-legacy mod-BIOS... tad nema sec.boota, pa možda ni tog problema.. tj ili-ili, ili dizel ili super (goriva).. nema mixanja i sve mora biti sukladno-kompatibilno od boota nadalje a to uključuje i stikić tj kako ga pripremiš..

 

edit-2.. zapravo, i dalje ne slušaš, .. želiš fleshati i misliš da će to riješiti problem, neprepoznati ram... neće tj tako samo izazivaš problem i na kraju priče ćeš imati 'ciglu'.

 

edit3: .. ili preije nego se krene u 'nadogradnju' kao dodavanje ram-a, prvo treba provjeriti specifikacije, podržanu količinu rama kao i same podržane module-kapacitet.. tj serija s fixnim (solidared) 8gb dozvoljava dodavanje u dimm utor +8gb, ne više, tj tako je deklarirano, pa ovisi koja serija-model i što želiš, koji moduli-kapacitet.. ovisi možeš li ili ne dok je bios po svemu sudeći ok i neće omogućiti ništa više tj proizvođač računala-acer je taj koji daje i bios tj ako oni kažu da je max 16gb tad nećeš moći ugraditi 32 tj možeš dodati +8gb po njihovim uputama.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.3.2023 19:31 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice