@hrvoje
Nije to strah već pitanje osobnosti. Kad moram, koristim ju ( npr u manjaru sam dosta toga morao kroz terminal odradjivati ) no jednostavno mi taj nacin rada djeluje kao relikt proslosti u 2017 godini. Gui nacin mi je daleko pregledniji, daje mi vise informacija i zahtjeva daleko manji utrosak vremena. Znam da se stara garda sa time neslaže no svi imamo pravo izbora.
Evo primjera: Zelim li instalirati vatrozid, moram unaprijed znati da se u nekim distrama taj dio zove ufw i gui sucelje gufw, dok u gui nacinu mi je dosta upisati fir u softver manager i imati ću u ponudi sve potrebno za vatrozid. Za vatrozid i firewal svi znamo pojmove od kojih ćemo krenuti no za ufw ipak treba malo kopati i utrositi vrijeme, plus kaj to nevrijedi za sve distre ( fedora ima svoje rjesenje fw, opensuse svoje... ) no u gui nacinu mi je dosta znati pojam vatrozid neovisno o distri.
I takvih primjera ima milio gdje moram zagrijati stolicu da bih nesto uradio iz terminala dok za to isto u gui nacinu trebam par sekundi i predznanje koje imamo maltene svi.
A onda je tu i faktor moguće pogreske: jedno krivo slovo, ili razmak ili tockica i mogu u terminalu izazvati nepovratnu stetu dok u gui nacinu ću dobiti jasan popup prozor sa zahtjevom dodatne potvrde i opisom kaj bu se tocno desilo ako potvrdim...
Jednostavno sam misljenja da mogu korisnije upotrijebiti vrijeme nego da bubam napamet stotine naziva ( od ufw, preko libcurl3 pa nadalje... ) a sam gui nacin nije nista sporiji ili manje efikasan ( sigurno brze poklikam sve potrebno nego kaj bum isto postigao upisivanjem niza komandi u terminal : sjeti se npr komande sha256sum pa dugacki naziv iso datoteke naspram desnog klika u mintovom nemu za istu funkciju.... )....
😊