Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.523.892
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
DragonShit kaže...
hrvooje kaže...

Ljepota je u oku promatrača, ali ako mi netko kaže da mu je ružan kde, Unity, gnome 3 što ostaje, GNOME 2?

Često bude dobra ideja ali loša izvedba kao kod Unityja i Gnome Shella.

Nisam jedini koji tako misli. Baš gledam Deepin receziju i ovaj lik kaže da mrzi Unity i Gnome Shell ali se zaljubio u Deepin. Mogao bih potpisati skoro sve što je rekao. Gledajući taj video, upravo sam otkrio da postoji i Manjaro Deepn.

Te loše izvedbe i ideje kopira 90% novih hip distribucija koji su samo malo promjenili shell i rekli, vidi novi briljantni OS.

Gnome 3 i Unity su 2 DE-a koji se najviše koriste. Da su tako loši i ružni nitko ih ne bi koristio. Uostalom oba možeš customizirati temama i pluginovima.

Nije da ih branim, svejedno mi što drugi misle, samo ukazujem na klasične boljke fanbojizma.

Samomrzeći hrvat
16 godina
hrvooje kaže...

.. iskoči debug buba i rušenje kinfocentra koji je bio tada otvoren. Ah, ipak je sve po starom kod KDE-a :)

iz znatiželje... radeon? :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
protjeran
ihush kaže...
hrvooje kaže...

.. iskoči debug buba i rušenje kinfocentra koji je bio tada otvoren. Ah, ipak je sve po starom kod KDE-a :)

Čak i da je , to nebi potvrđivalo neku statistiku.

U zadnjih godinu dvije je amd odlično suportiran unutar open drajvera koji dođu sa kernelom,

a i ja se već preko godinu dana učestalo družim sa kde sučeljem ( plasma mi je po ćejfu glede dizajna a i odlične su mi njihove default aplikacije poput kde partition managera , power settings i sl  )

i kako sam najčešće u dodiru sa amd platformama zasigurno bih uočio neke učestale probleme tog tipa.

Al gdje sam nailazio na probleme : tamo gdje sam izmiješao gnome i kde aplikacije i uvjek je vrlo brzo počelo dolaziti do problema. A netrunner je klasičan primjer gdje su pod kde de dodali

gomilu gnome apk sa svim mogućim benefitima koje to može donijeti.  Nekako imam subjektivan osjećaj da linux još nije zreo za miješanje de tj developeri su međusobno previše utaborani u svojim dvorištima i guraju samo svoj pravac a onda netko treći mora to pokušavati skrpati i najčešće mu ne uspije ili mu uspije polovično do trenutka X u kojem skoči crash poruka.

Biće da se hrvooje  zamjerio kde klanu  ...hehehehheh

Svim linuxašima sve najbolje u 2016 i čim manje error popupova !!

17 godina
neaktivan
ihush kaže...
hrvooje kaže...

nije ovaj put :) intel grafiku preferiram. 

bit će veselo kad canonical pređe na qt s unity8

@bunkermax

također, sve najbolje u novoj! isto kao i tebi odgovaraju mi sve te mogugnosti podešavanja kde-a kao što sam spomenio kod touchpada npr. ili kod joysticka itd. sve imaš po default , kako oni kažu Simple by Default, Powerful When Needed

al ako mi se skrši desktop baš kad mi je potreba žurnost ... onda dabereš DE koji nema rušenja u godinu dana kao kde5 u sat.

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2016 12:31 (hrvooje).
14 godina
DragonShit kaže...

Meni je Unity odličan DE. U početku sam jamrao ali nakon što sam se priviknuo na njega sad mi je odličan. Ne znam što bi se trebalo desiti da pređem na drugi DE.

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran
hrvooje kaže...
... isto kao i tebi odgovaraju mi sve te mogugnosti podešavanja kde-a kao što sam spomenio kod touchpada npr. ili kod joysticka itd. sve imaš po default , kako oni kažu Simple by Default, Powerful When Needed

al ako mi se skrši desktop baš kad mi je potreba žurnost ... onda dabereš DE koji nema rušenja u godinu dana kao kde5 u sat.

Naravno, osnovni preduvjet bilo kojeg os-a je taj da radi i da se možeš osloniti na njega .

Netrunner i slični proizvodi tipa pclinuxos-utimateedition i sl zasigurno nisu tipovi os-eva na koje bih se oslonio u nekom zbiljnom radu.

No, i distre koje slove kao primjer stabilnosti i pouzdanosti ( ubuntu, linux mint , opensuse ... ) isto znaju tu i tamo doživjeti fatal error nakon čega se nađem u crnilu unutar kojeg

više ni miš ni tipkovnica ne igraju igru i onda slijedi neminovni clean install jer mi je to opcija od 10 minuta a svi ostali pokušaji terminalskog-grub rescue igranja bi mi znali uzeti i po par sati i opet nikad nisam bio siguran da sam na taj način doveo stvar u 100% ispravnost.

Gnome, mate, unity , cinnamon, jesu stabilni DE , no i sama plasma nije nikaj manje od njih stabilna. A sad kako je koji developer tim tu plasmu integrirao u pojedini os je priča za sebe.

Npr, na fedori ( 22 i 23 ) je gnome 3 , no bar jednom tjedno naletim na minu i error popup a iskustvo live nadogradnje 22 na 23 je nezaboravno i iziskuje ep u stilu ilijade i odiseje.

Kubuntu ( 15.4 i 15.10 mi se stvarno ponašaju odlično ) i ili imam ludu sreću ili se potrefio kompatibilni hardver jer nemam nikaj od one gomile problema koje dedoimedo i sl navode na svojim portalima.

Osobno , unutar kubunta mi nepaše onaj muon softver centar i muon soft za nadogradnje , i činjenica je da se nekad ponašaju čudno ( na način da nepronalaze određeni softver za kojeg sigurno znam da je u sl repozitorijima poput dropboxa ili hplip-a ili ttf-mscorefont instalera ) no tada to odradim synapticom i furam dalje ... A drugi dan onda i muon opet normalno pronalazi te aplikacije i nudi ih za instalaciju ili deinstalaciju.. Nisam nikad dublje kopao za tim muonom , no kako se i ubuntu sprema izbaciti ubuntu softver centar , onda će valjda i kubuntu s vremenom izbaciti pristojnu alternativu...

11 godina
Linux - pitanja i odgovori

Moram se nadodati od prije. Bilo koji linux OS koji nema live opciju mi je sumnjiv. Pogotovo ako dolazi iz kine.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Entry Point kaže...

Moram se nadodati od prije. Bilo koji linux OS koji nema live opciju mi je sumnjiv. Pogotovo ako dolazi iz kine.

Ćvoroviću?

.. btw, misliš linux distra (ne OS).

edit: + hrvooje&bunkermax.. pokušajte neku stariju VGA-rade, spešl neku AGP do gen prvih pcx 1/2xxx serije (abandano) a to su bili killeri linuxa vrlo efikasni.

od 2xxx-do-4xxx je sve nekako proradilo, zlatno doba ubuntua, linuxa (a i rade je radio..), i tad je sve opet otišlo (ili se vratilo) na staro, isključivanjem supporta za strariji HW (nije problem novija r4xxx, probajte starije ili najnovije) i Canonicalovim brijanjem u stilu AEROa.. ali to je 'globalno', ne može se Canonicalu to prigovoriti.. it's a life.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2016 13:38 (ihush).
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
DragonShit kaže...

Meni je Unity odličan DE. U početku sam jamrao ali nakon što sam se priviknuo na njega sad mi je odličan. Ne znam što bi se trebalo desiti da pređem na drugi DE.

unity je super,onaj search u dashu puno olakšava posao,skoro da i nemam ikonica na deaktopu vise.

Također nautilus mi se dopada , poprilicno je ispoliran i oku ugodan.

--------------------------------------------------------------------------------------------
11 godina
protjeran
Probaj dolphin , kde file manager, nakon čega će ti se nautilus mozda ciniti jako okljastren glede funkcija i mogucnosti...

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
Nisam nikad dublje kopao za tim muonom , no kako se i ubuntu sprema izbaciti ubuntu softver centar , onda će valjda i kubuntu s vremenom izbaciti pristojnu alternativu...

A što je s onom zvijerima od Akonadi-ja i Nepomuka, Strigija? A tek koje je probleme radilo kad ti prvi put indeksira disk. Sad su to malo sredili, ali i dalje mi pretraga u dolphinu (koji mi je odličan fm, prepun opcija, a opet jednostavan ako želiš, a ne da moraš) ne radi baš kao u filesu aka nautilusu. Pa to se prvo radilo na KDE-u, disable nepomuk, akonadi, prepun internet how-to-oa :)

There is no job like cron job!
11 godina
protjeran
Ne spominji akonadi i nepomuk da ne urekneš idilu...hehheee...

Moram reci da ih unazad mozda godinu dana nit vidim nit osjetim. Cak ponekad i rucno indexiram i jako brzo je gotovo..cca 20 gb u par minuta.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...

unity je super,onaj search u dashu puno olakšava posao,skoro da i nemam ikonica na deaktopu vise.

Ja odavno koristim Synapse (drugi link). Nemam ni jedne ikone.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Te loše izvedbe i ideje kopira 90% novih hip distribucija koji su samo malo promjenili shell i rekli, vidi novi briljantni OS.

Gnome 3 i Unity su 2 DE-a koji se najviše koriste. Da su tako loši i ružni nitko ih ne bi koristio. Uostalom oba možeš customizirati temama i pluginovima.

Nije da ih branim, svejedno mi što drugi misle, samo ukazujem na klasične boljke fanbojizma.

Slažem se, zbog fanbojizma kod velikih popularnih distri mnoge dobre distre ni nemaju priliku biti zamijećene pa zato volim isprobavati razne Linux distribucije. Uvijek se pojavi neki dragulj i svatko si može naći ono što njemu odgovara. Ako neku distru moram dodatno customizirati temama i pluginovima da bi mi se svidjela to bi značilo da mi se ta distra zapravo ni ne sviđa.

Linux instaliram drugima više nego sebi a glavni kriterij je da bude lijep, moderan i jednostavan ali što sličniji Windowsu (jer takav izgled i workflow zadovoljava 98% korisnika) i da bude odmah upotrebljiv "out of the box" sa svim potrebnim codecima.

Entry Point kaže...

Po toj logici bi najsigurniji bio hrvatski OS signed by Kolinda?

Meni je sumnjiv svaki američki OS a nemam ništa protiv Kine jer nisam Amerikanac.

Live opcija je jako zgodna ne samo za isprobavanje OSa nego i za rješavanje problema. Windows korisnici budu iznenađeni kada vide da sam za 10 sekundi bootao potpuno funkcionalni Linux sustav sa USB sticka na njihovom "neispravnom" kompjuteru. To je ono što mi se jako sviđa kod Linuxa. Zabrinjava me što neke distre počinju odbacivati tu mogućnost, ne samo Deepin. Čitam Solus roadmap a kad tamo piše za verziju 2.0 "Drop the LiveCD, installer only". WTF? Solus se brzo boota i super radi sa USBa. Možda jer neki korisnici imaju problema s instalacijom Live distri?! Nadam se da to neće postati trend kod svih distri.

Tko želi isprobati Deepin live ili ne voli Kinu, može isprobati Manjaro Deepin (baziran na Archu) a razvija se u Austriji, Francuskoj i Njemačkoj. Meni osobno je Deepin bolji nego Manjaro Deepin.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2016 19:07 (DragonShit).
17 godina

Deepin ima jako malo zauzece RAM-a

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Trebam savjet.

Imam jedan problem s Linuxom otkako imam laptop s FullHD rezolucijom. Naime u Windowsu 10 sve izgleda idealno a u Linuxu je jako sitno na svakoj distri koju sam do sada isprobao (nisam još probao KDE). Problem je što ekran ima veliku gustoću piksela (ppi) a Linux to ne zna detektirati kao Windows nego se ponaša kao da imam veliki monitor. Gnome Tweak Tool podržava skaliranje za HiDPI ekrane ali iz tehničkih razloga podržava samo integere (cijele brojeve), kada stavim na 2 sve bude ogromno i neupotrebljivo (meni bi bilo idealno npr. 1,25). Na tom laptopu sam zbog toga odustao od Linuxa. Morat ću si izabrati neku distru samo na temelju toga ili ostati na Windowsu.

Mogu podesiti font da bude veći, podesiti zumiranje svih stranica u Firefoxu, podesiti ikone da budu veće ali to nije rješenje problema. Tipke i elementi i dalje ostanu jako sitni. Najbolje rješenje je da smanjim rezoluciju na 1366x768 ali tada izgubim oštrinu.

Nije mi jasno kako nitko nema takvih problema. Zašto takav ogroman propust uopće postoji na Linuxu (barem u GNOMEu) jer ga čini skoro neupotrebljivim na boljim monitorima. Možda Wayland omogući rješenje problema?

Windows podržava precizno skaliranje ali ni nema potrebe kada je tamo sve već idealne veličine.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2016 19:42 (DragonShit).

0 0 hvala 0
11 godina
1domagoj1 kaže...
zerocool12 kaže...

Ja odavno koristim Synapse (drugi link). Nemam ni jedne ikone.

Isto tako + search u gnome-u koji radi na isti princip. Synapse više koristim jer ne trebam spustiti "cijeli desktop" nego lijepo overlay-a i zdravo. 

DragonShit kaže...
Entry Point kaže...

Slažem se, zbog fanbojizma kod velikih popularnih distri mnoge dobre distre ni nemaju priliku biti zamijećene pa zato volim isprobavati razne Linux distribucije. Uvijek se pojavi neki dragulj i svatko si može naći ono što njemu odgovara. Ako neku distru moram dodatno customizirati temama i pluginovima da bi mi se svidjela to bi značilo da mi se ta distra zapravo ni ne sviđa.

Linux instaliram drugima više nego sebi a glavni kriterij je da bude lijep, moderan i jednostavan ali što sličniji Windowsu (jer takav izgled i workflow zadovoljava 98% korisnika) i da bude odmah upotrebljiv "out of the box" sa svim potrebnim codecima.

Entry Point kaže...

Po toj logici bi najsigurniji bio hrvatski OS signed by Kolinda?

Meni je sumnjiv svaki američki OS a nemam ništa protiv Kine jer nisam Amerikanac.

Live opcija je jako zgodna ne samo za isprobavanje OSa nego i za rješavanje problema. Windows korisnici budu iznenađeni kada vide da sam za 10 sekundi bootao potpuno funkcionalni Linux sustav sa USB sticka na njihovom "neispravnom" kompjuteru. To je ono što mi se jako sviđa kod Linuxa. Zabrinjava me što neke distre počinju odbacivati tu mogućnost, ne samo Deepin. Čitam Solus roadmap a kad tamo piše za verziju 2.0 "Drop the LiveCD, installer only". WTF? Solus se brzo boota i super radi sa USBa. Možda jer neki korisnici imaju problema s instalacijom Live distri?! Nadam se da to neće postati trend kod svih distri.

Tko želi isprobati Deepin live ili ne voli Kinu, može isprobati Manjaro Deepin (baziran na Archu) a razvija se u Austriji, Francuskoj i Njemačkoj. Meni osobno je Deepin bolji nego Manjaro Deepin.

Nema to veze s amerikom ni politikom nego jednostavno praksom koju su pokazali do sada. U to ubrajam i mobilne uređaje, pa čak i velike proizvođače (Lenovo i njihovi rootkitovi). Ali kad smo kod toga takvu praksu nećeš vidjeti kod američkih proizvoda iz jednostavnog razloga - njihovo pravosuđe funkcionira i kazne u slučaju tužbe mogu uništiti kompanije. Što se tiče državnih špijunaža, e to je sasvim normalni modus operandi od kad je ljudi. Tu mi ništa ne možemo. Svi špijuniraju sve.

Dakle, meni je sumnjivo da ne omogućavaju live mode. Zašto bi trebao instalirati OS, a ne isprobati? Totalna glupost. Što je sljedeće? Ne može se instalirati bez internet veze? Možda se netko i pozabavi tim OS-om sa sigurnosnog aspekta u budućnosti pa ćemo vidjeti što gdje i zašto.

Stranica im je sranje žešće.

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan

Tak je svejedno iz koje je drzave distra ako je rijec o community distri, a ne nekoj drzavnoj (prvo mi pada na pamet ona korejska Red Star ili kako vec).

13 godina
neaktivan
DragonShit kaže...
Ako neku distru moram dodatno customizirati temama i pluginovima da bi mi se svidjela to bi značilo da mi se ta distra zapravo ni ne sviđa.

Zašto bi značilo? Meni je baš poanta Linuxa u tome da mogu promijeniti i zamijeniti kad mi dosadi ili kad nađem bolje. Tema, wallpaper, komplet ikona koji pokriva sve aplikacije i gumbe, položaj panela, defaultni programi, ako te stvari mogu zamijeniti onda imam sve distre u jednoj. Meni je super vidjeti kad je netko zadovoljan nekom distribucijom, poznatom ili ne, ali da (karikirano) mijenjam cijelu distru samo zato da dobijem wallpaper koji mi se sviđa... Radije potražim samo wallpaper.

16 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Meni se stranica baš jako sviđa ako si mislio na dizajn a od sadržaja ništa ne manjka. Kao da se furaju na Apple a on je dokaz da takav vizualni stil jako dobro prolazi.

MdN kaže...
DragonShit kaže...
Ako neku distru moram dodatno customizirati temama i pluginovima da bi mi se svidjela to bi značilo da mi se ta distra zapravo ni ne sviđa.

Zašto bi značilo? Meni je baš poanta Linuxa u tome da mogu promijeniti i zamijeniti kad mi dosadi ili kad nađem bolje. Tema, wallpaper, komplet ikona koji pokriva sve aplikacije i gumbe, položaj panela, defaultni programi, ako te stvari mogu zamijeniti onda imam sve distre u jednoj. Meni je super vidjeti kad je netko zadovoljan nekom distribucijom, poznatom ili ne, ali da (karikirano) mijenjam cijelu distru samo zato da dobijem wallpaper koji mi se sviđa... Radije potražim samo wallpaper.

Evo zašto. Volim GNOME ali Gnome Shell smatram previše masivnim i previše RAMa zauzima za moj ukus, kada na to još dodaš pluginove on postane još masivniji i sporiji. Radije bih odabrao DE koji odmah izgleda onako kako ja želim a da pri tome ne zauzima previše resursa. Drugi razlog je u tome što sebi mogu podešavati Linux i satima ako je potrebno ali kada ga instaliram drugima želim da odmah izgleda lijepo, funkcionalno i poznato nekome tko je naučio na Windows.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2016 20:02 (DragonShit).
11 godina
DragonShit kaže...

Trebam savjet.

Imam jedan problem s Linuxom otkako imam laptop s FullHD rezolucijom. Naime u Windowsu 10 sve izgleda idealno a u Linuxu je jako sitno na svakoj distri koju sam do sada isprobao (nisam još probao KDE). Problem je što ekran ima veliku gustoću piksela (ppi) a Linux to ne zna detektirati kao Windows nego se ponaša kao da imam veliki monitor. Gnome Tweak Tool podržava skaliranje za HiDPI ekrane ali iz tehničkih razloga podržava samo integere (cijele brojeve), kada stavim na 2 sve bude ogromno i neupotrebljivo (meni bi bilo idealno npr. 1,25). Na tom laptopu sam zbog toga odustao od Linuxa. Morat ću si izabrati neku distru samo na temelju toga ili ostati na Windowsu.

Mogu podesiti font da bude veći, podesiti zumiranje svih stranica u Firefoxu, podesiti ikone da budu veće ali to nije rješenje problema. Tipke i elementi i dalje ostanu jako sitni. Najbolje rješenje je da smanjim rezoluciju na 1366x768 ali tada izgubim oštrinu.

Nije mi jasno kako nitko nema takvih problema. Zašto takav ogroman propust uopće postoji na Linuxu (barem u GNOMEu) jer ga čini skoro neupotrebljivim na boljim monitorima. Možda Wayland omogući rješenje problema?

Windows podržava precizno skaliranje ali ni nema potrebe kada je tamo sve već idealne veličine.

Integer je zbog GTK-a. Dok ne rješe to sa GTK-om integer je jedino rješenje za sada.

Wayland navodno radi na tome, ali opet do toolkita je.

Možeš probati sa xrandr --output eDP1 --scale 0.5x0.5 (odaber svoj broj), ali onda će možda biti problema sa fontovima, odnosno morat ćeš ih štimati.

Samomrzeći hrvat
11 godina
DragonShit kaže...
Entry Point kaže...

Meni se stranica baš jako sviđa ako si mislio na dizajn a od sadržaja ništa ne manjka. Kao da se furaju na Apple a on je dokaz da takav vizualni stil jako dobro prolazi.

Sporo do jaja 

Samomrzeći hrvat
11 godina
1domagoj1 kaže...

Tak je svejedno iz koje je drzave distra ako je rijec o community distri, a ne nekoj drzavnoj (prvo mi pada na pamet ona korejska Red Star ili kako vec).

Community distra u ovom slučaju znači da dobivaju feedback 

Samomrzeći hrvat
16 godina
odjavljen
Entry Point kaže...
DragonShit kaže...

Trebam savjet.

Integer je zbog GTK-a. Dok ne rješe to sa GTK-om integer je jedino rješenje za sada.

Wayland navodno radi na tome, ali opet do toolkita je.

Možeš probati sa xrandr --output eDP1 --scale 0.5x0.5 (odaber svoj broj), ali onda će možda biti problema sa fontovima, odnosno morat ćeš ih štimati.

Sad moram biti maaaalo zločest ali ubit ćete boga u meni prvom prilikom pa ću onda radije šutiti 

OnT - jel ima neki skroz light paket za NAS? Propao mi biznis sa OpenWRTom, ide Mikrotik a on nema USB. Plan je spojiti HDD na raspberry ali tamo je Raspbian koji radi neka druga čuda (kućna automatizacija, 95% Java). E sad, kako da to nariktam? Možda samo da Sambu iskonfiguriram kako treba ali bio bi sretan ko malo dijete kad bi imao neko web sučelje za upload i sl.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Nisam dobro skuzio, kakav feedback?

16 godina
1domagoj1 kaže...
Entry Point kaže...

Nisam dobro skuzio, kakav feedback?

-kao svaka (ne)vladina agencija...

9 godina
neaktivan

Ovako, imam pitanje nevezano za zadnju stranicu razgovora, na mobu sam a i da nisam ne čita mi se 500 stranica... imam dosta skripti na faksu pa ono...

Moj upit je za dual boot Win10 i Kali Linux 2.0 (je je zanima me Pen Testing :)

Ugl stvar je da sam instalirao Kali Linux 2.0 ali se nmg bootat u njega, ne mogu uključiti legacy boot na laptopu i preko EasyBCDa mi ne ocitava Kali a ni GRUB se ne pokrece tijekom boota. Inace koristim laptop asus x552ep 4gb rama amd proc i grafa nekih cca 3000kn nov

Svaki konstruktivan odgovor je vise nego dobrodosao

EKIPA HVALA UNAPRIJED <3

0 0 hvala 0
16 godina
djigibao kaže...

Deepin ima jako malo zauzece RAM-a

-na kojem HWu, 32-64 bit, live/install, clean ili instalirano npr OO.. itd. (jer to mijenja situaciju, bitno).

13 godina
neaktivan
DragonShit kaže...

Evo zašto. Volim GNOME ali Gnome Shell smatram previše masivnim i previše RAMa zauzima za moj ukus, kada na to još dodaš pluginove on postane još masivniji i sporiji. Radije bih odabrao DE koji odmah izgleda onako kako ja želim a da pri tome ne zauzima previše resursa. Drugi razlog je u tome što sebi mogu podešavati Linux i satima ako je potrebno ali kada ga instaliram drugima želim da odmah izgleda lijepo, funkcionalno i poznato nekome tko je naučio na Windows.

To je OK, makar nikad nisam razumio zašto bi ljudi htjeli Windows look. Ono, mijenjaš mobitele pa ideš sa iOS-a na Android na WP... Pa ne očekuješ da svaki isto izgleda. I kad se ide sa Windowsa XP na 7 ili 10 opet je različito. Ali donekle kužim, strah od novoga i tako to. A kad je nekome sve novo ne može odmah početi mijenjati teme. Mene je jedan pitao kako idem na internet... Pa sa Firefoxom, isto kao i on. Eto koliko znaju.

Da, i ja kad nemam posla podešavam Xfce, već sam sate i dane potrošio. Srećom, resurse ne guta, a ja ne volim animacije ni efekte pa mi paše 100%. Sad ima već mjesec dana da sam samo wallpaper promijenio. I slova na naslovima pomaknuo za 1 pixel gore. OCD.

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-kao svaka (ne)vladina agencija...

I dalje ne kuzim, feedback ima i Mozillin Firefox, zove se "Health report" (a ima i "Crash report"). Ista stvar i s Ubuntuom, skrsi mi se aplikacija i automatski mi se otvara prozor za slanje izvjesca. Najnormalnija stvar u softveru. Nista sto se ne moze iskljuciti ili odbiti poslati.

Ako insinuirate na nekakav feedback koji tajno salje podatke negdje, to je sasvim druga stvar. No to je onda sasvim druga prica i mi definitivno ne pricamo o takvom feedbacku (bar ne mislim da pricamo) zato sam pitao tocno "kakav feedback".

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice