Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.523.629
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
MdN kaže...

Počeo je propuštati EFF ali kad se upalio trackersimulator blokirao je stranicu. Meni je logično da stranicu koja simulira tracking identificira kao tracking, ne? Inače Bluhell ima samo par kilobajta i  5 "hard coded rules" po kojima odlučuje što propustiti a što ne. Skoro uopće ne troši resurse a blokira 90% smeća, a onih par koji se provuku eliminiram NoScriptom. Mislim da sam u jednoj distribuciji vidio da dolazi sa Firefoxom po defaultu (LXLE ako se ne varam).

A kako ces testirati preglednik na tracker ako ne simuliras tracking?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
MdN kaže...

Počeo je propuštati EFF ali kad se upalio trackersimulator blokirao je stranicu. Meni je logično da stranicu koja simulira tracking identificira kao tracking, ne? Inače Bluhell ima samo par kilobajta i  5 "hard coded rules" po kojima odlučuje što propustiti a što ne. Skoro uopće ne troši resurse a blokira 90% smeća, a onih par koji se provuku eliminiram NoScriptom. Mislim da sam u jednoj distribuciji vidio da dolazi sa Firefoxom po defaultu (LXLE ako se ne varam).

A kako ces testirati preglednik na tracker ako ne simuliras tracking?

Drugim riječima - i simulator i blocker su ispravni. Next! 

11 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

pozdrav ekipo, imam problem, kada spojim laptop na tv slika je cropana tj. odrezani su joj rubovi. imam ubuntu 14.04 LTS i HP ProBook 4720s s Ati Radeonom 6370m. tv je panasonic viera 32" LCD.probao sam po postavkama mijenajti ali bez uspjeha. ekipo pomagajte gledao bih film na ovu Slivestarsku noć ali preko linuxa :) ekipo pomagajte

Fejzore na pozdrav kad vidiš komandanta, fejzore u zrak kad vidiš komandanta!!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Lieutenant commander Data kaže...

pozdrav ekipo, imam problem, kada spojim laptop na tv slika je cropana tj. odrezani su joj rubovi. imam ubuntu 14.04 LTS i HP ProBook 4720s s Ati Radeonom 6370m. tv je panasonic viera 32" LCD.probao sam po postavkama mijenajti ali bez uspjeha. ekipo pomagajte gledao bih film na ovu Slivestarsku noć ali preko linuxa :) ekipo pomagajte

Kako mislis odrezana? Bocno ili gore/dolje kao u filmu? Bas je slika odrezana i vidi se crno ili je slika odrezana, ali je ekran ispunjen?

11 godina
neaktivan

slika odrezana, ekran ispunjen, kao da je netko zumirao

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Imas od graficke AMD drivere? Pa u Catalyst Control Centru imas postave za te stvari... Jesi njih probao?

7z'
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.12.2015 21:48 (dixie7z).
11 godina
neaktivan

vidis to mi nije bilo palo na pamet. gle sto se desilo - išao sam instalirati amd drivere s weba znači baš drivere i catalyst i onda sam sve upropastio. nakon reboota nisam vise mogao ući u sustav tj. grafički se sustav nije podizao. sustav me prilikom instalacije drivera s weba upozorio da standardi kvalitete nisu ispunjeni i da postoji opasnost za sustav. ja sam svejedno isntalirao i onda sam iskusio opisane probleme. deinstalirao sam te drivere samo pomoću komande sudo apt-get purge "fglrx.*" . kako da maknem sve ostatke tih drivera s weba i vratim sustav u prijašnje stanje tj. da koristim vlasničke drivere iz repozitorija koji su u redu i pri tome samo koristm samo amd catalyst program?

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Sigurno će netko od vas znati... Dakle, imam OpeneELEC 5.8 i pokušavam mountati share (USB disk na routeru). Mount komanda prolazi normalno ali kad dodam file u .config/system.d/storage.data.mount:

[Unit]
Description=cifs mount script
Requires=network-online.service
After=network-online.service
Before=kodi.service[Mount]
What=//192.168.1.1/Partition1
Where=/storage/data
Options=username=xxxxx,password=xxxx,sec=ntlm,rw
Type=cifs

[Install]
WantedBy=multi-user.target

Ništa ne mounta. Koji mu je k? Folder data postoji ali je prazan, kao da nije mountano a kad ručno napravim mount sa mount -t cifs -o username=xxxxx,password=xxxxx,sec=ntlm,rw //192.168.1.1/Partition1 /storage/data onda je sve ok. Bez sec=ntlm ne radi uopće (permission denied).

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Lieutenant commander Data kaže...

vidis to mi nije bilo palo na pamet. gle sto se desilo - išao sam instalirati amd drivere s weba znači baš drivere i catalyst i onda sam sve upropastio. nakon reboota nisam vise mogao ući u sustav tj. grafički se sustav nije podizao. sustav me prilikom instalacije drivera s weba upozorio da standardi kvalitete nisu ispunjeni i da postoji opasnost za sustav. ja sam svejedno isntalirao i onda sam iskusio opisane probleme. deinstalirao sam te drivere samo pomoću komande sudo apt-get purge "fglrx.*" . kako da maknem sve ostatke tih drivera s weba i vratim sustav u prijašnje stanje tj. da koristim vlasničke drivere iz repozitorija koji su u redu i pri tome samo koristm samo amd catalyst program?

Istu stvar sam i sam bio napravio i najebo kao i ti :D

Ne sjecam se tocno sta sam napravio.... mislim da sam samo poslje toga sa sudo apt-get install fglrx... mozda cak i xorg remove i install...

A probaj install fglrx... nemos puino falit... povuc ce sa servera prijasnje drivere...

Ako ne uspije cekaj neki drugi odgovor ili googlaj.. ne zelim se mjesat kad se ne sjecam tocno... :P

7z'
16 godina
odjavljen
Sum_of_all_fears kaže...
Ništa ne mounta. Koji mu je k? Folder data postoji ali je prazan, kao da nije mountano a kad ručno napravim mount sa mount -t cifs -o username=xxxxx,password=xxxxx,sec=ntlm,rw //192.168.1.1/Partition1 /storage/data onda je sve ok. Bez sec=ntlm ne radi uopće (permission denied).

Problem riješene dodavanje mounta u autostart.sh...

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
11 godina
Sum_of_all_fears kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Problem riješene dodavanje mounta u autostart.sh...

Još bolje rješenje je staviti to fstab ;)

Samomrzeći hrvat
16 godina
odjavljen

Guzda, samo sam upute slijedio

Dosta linuxa do daljnjeg, iduća meta je OpenWRT ali to čekam kolegu linuxaša/TKovca da mi pomogne...

12 godina
neaktivan
9 godina
neaktivan

Časopis im je rame uz rame sa Bugom, ali stranica i pogotovo forum im nikad nisu uspjeli. Makar mi je to bio prvi forum i prvo moderatorstvo igdje.

https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.1.2016 21:12 (GNU+Linux).
16 godina
neaktivan

Oh Damn Yeeeeeeeah!!!!!

Izašao je Deepin 15 

I'm so excited and I just can't hide it! 

Prvi put ga koristim, prije sam samo jednom isprobao stariju verziju ali nisam bio posebno impresioniran.

Danas sam ga instalirao i mogu reći da ovo nije najljepša Linux distribucija nego najljepši i najispoliraniji sustav ikada napravljen!

Ako dolazite s Windowsa, zavirite u deepin-15-amd64.iso jer sadrži Boot Maker aplikaciju a ima i System Installer aplikaciju koju nisam isprobao.

Standardno je instaliran Chrome umjesto Firefoxa. Sustav je dodatno obogaćen Web aplikacijama zahvaljujući suradnji s Intelovim Crosswalk Project-om. Možete ih pretraživati, instalirati i prikvačiti na taskbar kao i standardne aplikacije.

Sve izgleda vrhunski, ikone, tema, izbor wallpapera, Alt+Tab animacija, centar softvera, boot animacija, shutdown dialog, pravljenje screenshota...

Čitav sustav se podešava u panelu sa strane a možete čak podešavati i boot menu. Panel na dnu ima tri načina prikaza (desni klik) a to su Moderan, Učinkoviti i Klasičan.

Inače sam jako izbirljiv (Gnome Shell mi je ružan, Ubuntu Unity mi je ružan, KDE mi je ružan, klasični desktopi su mi ružni) ali Deepin 15 me je impresionirao. Nekada sam s oduševljenjem čekao svaku novu verziju Ubuntua (dok se Canonical nije posvetio mobitelima). Zadnjih nekoliko godina me ništa posebno ne impresionira vizualno. Iako Linux distribucije s vremenom postaju tehnološki sve naprednije, postale su mi pomalo dosadne i ružnjikave. Deepin me jako ugodno iznenadio.

Evo ukratko što je novo:

• Hrvatski jezik
  • Više nije baziran na Ubuntu nego na Debianu (Sid)
  • Napokon više ne koristi spori HTML5+WebKit za desktop nego Qt!!!!
  • Mutter se od sada koristi za window manager
  • Systemd je zamijenio Upstart
  • Linux 4.2 kernel
  • Poboljšan izgled i novi zvukovi
  • Slanje povratnih informacija

Vidim ga kao odličnu zamjenu za Windows 10 jer me podsjeća na njega ali je u svemu ljepši i jednostavniji. Zgodno mi je što uz njega dolazi i odlični WPS Office (za one koji su navikli na MS Office) tako da ga ne moram posebno instalirati.

The best orgasmic Linux experience!

Povratne_Informacije Povratne_Informacije
Windows_Deepin.Boot.Maker Windows_Deepin.Boot.Maker
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.1.2016 1:40 (DragonShit).

9 0 hvala 7
9 godina
neaktivan
DragonShit kaže...

• Systemd je zamijenio Upstart

Još uvijek sam skeptičan prema SystemD-u. Prvenstveno radi ponašanja glavnih developera SystemD-a i nekih njihovih projektnih politika. Ali ajde,Upstart je ionako mrtav pa ga se nečime moralo zamijeniti.

https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
11 godina
DragonShit kaže...

Koliko informacija sistem šalje mothershipu u Kini? To je jedino što me zanima kod tog OS-a.

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan
DragonShit kaže...

Prvi put ga koristim, prije sam samo jednom isprobao stariju verziju ali nisam bio posebno impresioniran.

Danas sam ga instalirao i mogu reći da ovo nije najljepša Linux distribucija nego najljepši i najispoliraniji sustav ikada napravljen!

Ako dolazite s Windowsa, zavirite u deepin-15-amd64.iso jer sadrži Boot Maker aplikaciju a ima i System Installer aplikaciju koju nisam isprobao.

Evo ukratko što je novo:

• Hrvatski jezik
  • Više nije baziran na Ubuntu nego na Debianu (Sid)
  • Poboljšan izgled i novi zvukovi

Vidim ga kao odličnu zamjenu za Windows 10 jer me podsjeća na njega ali je u svemu ljepši i jednostavniji. Zgodno mi je što uz njega dolazi i odlični WPS Office (za one koji su navikli na MS Office) tako da ga ne moram posebno instalirati.

LOL, koji dobar post za rano ujutro.

Dragi Kolega posvetite se vi curama i kuhanom vinu, a ne linuxu  

Dizajn desktopa koji je vama najljepši je iz 80-ith prošlog stoljeća (ATARI ST i AMIGA OS), znači niš novoga

Ako dolaziš sa win na Atari i Amigu ostaješ paf ionako jer na atariju 1040 KB radi 3D F1 za koju na win i PC trebaš samo 20GB 

Hrvatski jezik je novost
whoho - sad sam frapiran, kako su samo to uspijeli napraviti, pogotovop ako su napustili Ubuntu (koji ima odličan HR jezik) i prešli na debian????

Novi zvukovi ???

Pa Atari je bio godinama pojam u studijima za snimanje glazbe

Slanje povratnih informacija - wow, koja novost, radije ostajem na lošem ubuntu koji mi daje i besplatni cloud

Atari ST i Amiga su odlična zamjena za bilo koje win

PS.

Ispričavam se autoru teksta što sam iskasapio njegov oduševljeni izveštaj i napravio cirkus, ali naprosto nisam mogao odoljeti, Nova je godina i svećano obečajem da ću biti dobar do idućeg božića.

17 godina
DragonShit kaže...

Oh Damn Yeeeeeeeah!!!!!

Izašao je Deepin 15 

I'm so excited and I just can't hide it! 

Live opcija radi normalno?

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
17 godina
neaktivan

Kakvo cudenje, vidis da se svi prebacuju na taj nekakvi "ravni" dizajn koji je hardver bio u mogucnosti prikazati jos prije 15 godina. Onda su stremili nekakvoj imitaciji 3D-a, sto ti ja znam, a sad kad je hardver u mogucnosti raditi taj 3D i kojekakva "glossy" njasra, sad se vracaju na obicne ravne linije, a koje prije 15 godina nisu bile kul. xD

11 godina
1domagoj1 kaže...

Kakvo cudenje, vidis da se svi prebacuju na taj nekakvi "ravni" dizajn koji je hardver bio u mogucnosti prikazati jos prije 15 godina. Onda su stremili nekakvoj imitaciji 3D-a, sto ti ja znam, a sad kad je hardver u mogucnosti raditi taj 3D i kojekakva "glossy" njasra, sad se vracaju na obicne ravne linije, a koje prije 15 godina nisu bile kul. xD

Pa to je zato jer je flat design popularan kod web dizajna. Štoviše i ja sam pobornik tog dizajna, doduše MS-ov win dizajn mi je ružan u dosta segmenta, ali flat design mi se sviđa. Prozirne šajni stvari su mi se sviđali prije 10 godina kad sam bio mlad, sad mi je svejedno i puno više mi se sviđa jednostavnost i efikasnost 

Samomrzeći hrvat
13 godina
DragonShit kaže...

Oh Damn Yeeeeeeeah!!!!!

Izašao je Deepin 15 

Izgleda odlično !

Upravo to mi je falilo Linuxu i jedva čekam da ga isprobam.

Sada neznam dali je do mene ali jako sporo mi učitava njihovu stranicu?

Xiaomi Redmi 1S + Mi Band - MIUI Device Team
17 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Pa to je zato jer je flat design popularan kod web dizajna. Štoviše i ja sam pobornik tog dizajna, doduše MS-ov win dizajn mi je ružan u dosta segmenta, ali flat design mi se sviđa. Prozirne šajni stvari su mi se sviđali prije 10 godina kad sam bio mlad, sad mi je svejedno i puno više mi se sviđa jednostavnost i efikasnost 

Ne kazem da nije lijep, i meni se svida, volim minimalizam. No totalno mi je glupo sto se takav dizajn moglo furati i prije 10-15 godina (a furali su ga jedino WM-ovi kao openbox, awm i sl.), a nije nego su se furale "glosi" gluposti i nekakve 3D điđemiđe. A sad kad se mogu nezamislive "glosi" gluposti bacakati po ekranu bez nekih poteskoca, sad se fura sve na minimalizam. Ironicno, haha.

11 godina
Skužili su nakon 10 godina da su resursi i responzivnost malo bitniji od prozirnih prozora :D
Samomrzeći hrvat
11 godina
Skužili su nakon 10 godina da su resursi i responzivnost malo bitniji od prozirnih prozora :D
Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan

Ljepota je u oku promatrača, ali ako mi netko kaže da mu je ružan kde, Unity, gnome 3 što ostaje, GNOME 2? 

Promjena ikona, gumbića, wallpapera me ne može više impresionirat. Impresionirao bi me da uspiju izvući više baterije(iako je bolje nego prije) , da grafički driveri rade kao na Windowsima, da MS napravi Office za Linux, da Adobe napravi Photoshop i tako te nebitne stvari, ništa kao ikone i teme ;) 

*Deepin je i kod dedeimede na ljestvici distribucije 2015. 

http://www.dedoimedo.com/computers/best-distro-2015.html

**I naravno kakva bi to bila godina bez konvergencije 

http://www.neowin.net/news/ubuntu-aims-for-true-convergence-across-devices-in-2016

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.1.2016 15:51 (hrvooje).

1 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Entry Point kaže...
DragonShit kaže...

Koliko informacija sistem šalje mothershipu u Kini? To je jedino što me zanima kod tog OS-a.

A ja mislio da je problem što Windows 10 šalje podatke Microsoft.

16 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Pod povratne informacije (vidi se iz slike koju sam iznad priložio) se misli na jednostavno prijavljivanje problema i slanje novih ideja. Deepin je community oriented distribucija što je jako pohvalno (korisnici utječu na razvoj pa rezultat bude ono što se većini sviđa). Nešto kao ultrapopularni MIUI ROM za Android dok je Android još bio ružan. To što je iz Kine je više prednost nego mana. Open source je open source bez obzira odakle dolazi. Po takvoj logici bi se više trebali bojati američkih Linux distribucija, njihove NSAe i njihovih bezbrojnih agresivnih agencija za zaštitu autorskih prava. Kinu boli k***c za jednog Hrvata a Ameri su takvi da bi te špijunirali i tražili milijune odštete za jednu pjesmu ali to prolazi samo u "naprednijim" zemljama 

djigibao kaže...

Live opcija radi normalno?

Ne, uklonili su live opciju.

Q:Why is Live CD mode removed in deepin 2014.2 ?

A: Live CD mode runs in USB flash drive (most of the time). The USB reading and writing speed is much slower than hard disk, so deepin system runs in Live CD mode with poor experience and will load OpenGL under Live CD mode, which will directly cause failure to the installation of computers. So we decided to remove Live CD mode to increase the speed and reduce the failure rate of installation, allowing users to quickly complete installation with the most realistic experience of deepin system.

1domagoj1 kaže...

Upravo to, sadašnji hardver može prikazati sve pa više nema eksperimetiranja s lažnim 3D-om. Došli smo do vrhunca pa sa vraćamo na ono što je smisleno, najjednostavnije i najljepše. Neki misle da je flat samo još jedan prolazni trend ali nije. Flat ostaje iz psihološkog razloga. Ukusi su različiti ali ljudi se lakše priviknu na jednostavnije a teško se vraćaju na staro jer sve nepotrebne detalje počnu doživljavati kao kič i neukus. Ne govorim o flat ikonama i wallpaperima nego interfejsu.

Cromaki kaže...

Sada neznam dali je do mene ali jako sporo mi učitava njihovu stranicu?

Valjda su Kinezi navalili.

Skni ga odavde, puno je brže: http://sourceforge.net/projects/deepin/

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.1.2016 17:28 (DragonShit).
17 godina
neaktivan

Idem vidjet kako se Netrunner 17 s Plasmom 5.4.3 ponaša. Pola sata live upotrebe sve ok, gledam koliko detalja pod podešavanjima touchapada, što se inače mora s komandom synclient ili gui-jem s manje opcija gpointing-device-settings. KDE5 a niti jednog rušenja. I onda kliknem na gašenje i iskoči debug buba i rušenje kinfocentra koji je bio tada otvoren. Ah, ipak je sve po starom kod KDE-a :)

There is no job like cron job!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Ljepota je u oku promatrača, ali ako mi netko kaže da mu je ružan kde, Unity, gnome 3 što ostaje, GNOME 2?

Često bude dobra ideja ali loša izvedba kao kod Unityja i Gnome Shella.

Nisam jedini koji tako misli. Baš gledam Deepin receziju i ovaj lik kaže da mrzi Unity i Gnome Shell ali se zaljubio u Deepin. Mogao bih potpisati skoro sve što je rekao. Gledajući taj video, upravo sam otkrio da postoji i Manjaro Deepn.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice