Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.523.892
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

dap ja taman navecer otisao kada je lik pakirao iso za upload xD
Danas sam ujutro instalirao i radi sve zasad, instalirao Chrome, Steam, i dela zasad sve :)
Puno puno bolje od zadnjeg puta kada sam probavao. Budemo vidjeli sta i kako ce biti, zasad ce mi malo ostati na laptopu pa cemo vidjeti :)
Evo i mog stock izgleda =)

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
bunkermax kaže...
Veliki Brat kaže...
... ubuntu nije namijenjen početnicima, ...

Teško bi pronašao neku drugu distru koja bi bila bliža početnicima nego što je to ubuntu.

Što i dalje ne čini Ubuntu distribucijom namijenjenom početnicima...

Uostalom, što definira distribuciju namijenjenu početnicima? Ako je to sličnost s najraširenijim OS-om, onda je to Mint, ako je jednostavnost, tu je Elementary, ako je podrška zajednice, kažu da je Arch prava distra za to...

Meni se recimo Linux From Scratch čini odličan za početnike koji žele naučiti što, kako i zašto radi.  ;)

Ako je sve zajedno, može bez problema biti Ubuntu, ali opet - Ubuntu nije distribucija namijenjena početnicima, niti ju Canonical takvom predstavlja. Dapače, kad odeš na njihov sajt dočekat će te sve verzije, najviše ćeš vidjeti riječ cloud i dolazak do desktop verzije (i još izbora koje točno) nije tek klik mišem.

Svejedno, ne bi se na to niti osvrtao da nije bilo onog dijela o tome kako je Canonical "izmislio" sudo.

Ljudi ne znaju što je Linux, što Unix, što BSD, OSX, niti kako to sve funkcionira (osnovni sustav, X-i, servisi, programi, skripte,...) i treba im reći kada zabrazde. Nije grijeh pogriješiti, niti se na to se osvrnuti, nego prešutjeti. Meni bi npr. bilo grozno da napišem nešto što nije istina, a da me netko ne ispravi. Ja pak ne mogu ispravljati neke komplicirane stvari, ali ove jednostavne mogu.

Kada se pojavi nešto ozbiljno, to će rješavati hrx (ok, i cowboy)  :D

Gledam te!
16 godina

btw, superuser je Novellov...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

btw, superuser je Novellov...

Sve je nečije, samo je bitna licenca kako su to podijelii s drugima. Npr. ako otvoriš localhost:631 dočekat će te poruka:

CUPS is the standards-based, open source printing system developed by Apple Inc. for OS X® and other UNIX®-like operating systems.

Hm, tko bi rekao da svaki dan printamo uz pomoć Applea

There is no job like cron job!
9 godina
neaktivan
Čudi me da za dobivanje roota nitko nije spomenuo
sudo su
Inače:
su-super user
sudo-super user do
https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
Moj PC  
3 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Probao sam Solus 1.0 final. Prva novost je problem sa podizanjem solusa sa usb-a. Treba nešto kemijati da bi uspjelo i onda vidim da i dalje imam problem sa negašenjem ekrana. Dakle, nakoliko god stavio vrijeme za odlazak u sleep, ekran ostaje cijelo vrijeme upaljen. Neznam zašto je to tako.

0 0 hvala 0
17 godina

Solus mi se jako sviđa, a najviše zbog toga (nisam siguran 100% ako nije tako neka me neko ispravi) kaj nije derivat bilo koje distre koja postoji, mislim da baš tak nekaj i fali u linux svijetu, a ne sam derivat derivata itd...

Imate svi novije ploče (naravno iz Zagreba ste, pa imate novaca), pa imate problema sa sleep modom. Moja pločica iz 2007 i sleep mode rade ko vurica. Pa vi kupujte AsRock... By BlackMoon
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.12.2015 8:34 (mrakky).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Imam pitanje, kako da namjestim da mi svjetle backlight tipke na tipkovnici na Linuxu ?

Jučer sam instalirao zadnji Manjaro i sviđa mi se.

Xiaomi Redmi 1S + Mi Band - MIUI Device Team
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
hrvooje kaže...
..

Hm, tko bi rekao da svaki dan printamo uz pomoć Applea

- da, svi (za svaki printer po 1$) plaćaju PostScript licencu.. -podsjetimo se npr Tesle i KW motora, ugovora kojeg je podrapao.

licence-patenti su perpetuumobile novca. Nema altruizma, nema dobrih-loših, samo cilj=novac. Plaća se svima, Philips, Sony, IBM, .. za sve što su copyrightali. Dovoljno da želiš na kutiju CDa staviti CD logo ili kutiju nazvati jewel case, plaćaš Philipsu..

to je dio koji kod Canonical-Ubuntua razumijem (licence, potreba da juzer instalira codece.. jer ne želi ovisiti o licenci), istovremeno to gura Mint i sl. u prvi plan.

12 godina
neaktivan

Pa meni full radi tipkovnica bez iceg dodatnog.... backlight, sve... Koji je tip?

7z'
13 godina
dixie7z kaže...

Pa meni full radi tipkovnica bez iceg dodatnog.... backlight, sve... Koji je tip?

Imam CM Storm Devastator ali nikako da mi proradi na Linuxu i OS X.

12 godina
neaktivan

Ovo bi trebalo radit....

za upalit

xset led 3

i za izgasit

xset -led 3

..... evo ti i topic gdje je sve rjeseno http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=296728

7z'
14 godina
neaktivan
mrakky kaže...

Solus mi se jako sviđa, a najviše zbog toga (nisam siguran 100% ako nije tako neka me neko ispravi) kaj nije derivat bilo koje distre koja postoji, mislim da baš tak nekaj i fali u linux svijetu, a ne sam derivat derivata itd...

raden je from scratch, nije zasnivan na nijednoj distribuciji. Ima svoj package menager i sam svoj ekosistem. Zato i postoji tako mali brij aplikacija i paketa jer sve moraju prenijet sa nekih drugih distribucija ili official izvora na svoju distru. Sve u svemu jedan veliki thimbs up za Solus, jako lijepo radi i ugodno sam iznenaden s obzirom da je prije par mjeseci bio bugovit do bola.

11 godina
neaktivan

Znači,kupio sam laptop koji ima Linux,pri instalaciji piše: {root@localhost/}#

Što da radim sada? Nemam optičkog medija pa ne mogu staviti dvd unutra..

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Pri kojoj instalaciji to pise? Mislis poslje boota? Pa probaj sa naredbom

startx

ako taj linux ima graficko sucelje... trebalo bi radit... mada sumnjam da ima...

Ako nemas optickog medija, valjda imas usb? Napravi bootabilan usb.

7z'
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.12.2015 2:04 (dixie7z).
17 godina
neaktivan
fizicar1 kaže...

Znači,kupio sam laptop koji ima Linux,pri instalaciji piše: {root@localhost/}#

Što da radim sada? Nemam optičkog medija pa ne mogu staviti dvd unutra..

To valjda rade da ljude odgovore od Linuxa, koja glupost. Kao da ti instaliraju Windowse i prvo boot-anje te odvede u recovery konzolu.

Inače malo sam se igrao s PS2 emulatorom pcsx2. Hoću klincima neki igraći Ubuntu složit. Kupio u Linksu za 79,00 kn (najjeftiniji što ima tamo i na webu općenito) 'Gamepad MS Industrial Console 3in1, za PC, PS2 i PS3' i riskirao da li će uopće raditi na Ubuntu. Međutim, iznenađenju nema kraja, podržava čak i najeftinije maltene generičke no-name uređaje. E sad znamo da idemo u dobrom pravcu. 

Uređaj prepoznat out-of-box, plug and play. dmesg kaže da je proizvođač ShanWan, idVendor=2563, idProduct=0523, Product: PS3/PC Gamepad. Uredno ga prepoznaje i programčić za konfiguraciju jstest-gtk, kao i emulator pcsx2 s pluginom OnePAD.

Dodao ga i na popis kompatibilnog hardvera na HrOpenWiki

http://wiki.open.hr/wiki/Hardver:Hardver

*Inače dok sam bio u Linksu, dođe kupac i traži PS4 kontroler. Kaže prodavač da je sve rasprodano, da će doći uskoro i da košta više od 500 kn. Kaže kupac, aha ok, doći ću kad stigne. E sad, moja će konzola i gamepad koštati 200 kn, a njegov kontroler 500, da bi igrao PES 2016 umjesto 2013 :)) Razmišljam da se bacim u custom proizvodnju pc-konzola. Prefarbaš neko malo kućište, konfiguriraš emulator, kodi, ubaciš jeftin gamepad i dodanu vrijednost ;) 

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.12.2015 10:05 (hrvooje).
14 godina
hrvooje kaže...

*Inače dok sam bio u Linksu, dođe kupac i traži PS4 kontroler. Kaže prodavač da je sve rasprodano, da će doći uskoro i da košta više od 500 kn. Kaže kupac, aha ok, doći ću kad stigne. E sad, moja će konzola i gamepad koštati 200 kn, a njegov kontroler 500, da bi igrao PES 2016 umjesto 2013 :)) Razmišljam da se bacim u custom proizvodnju pc-konzola. Prefarbaš neko malo kućište, konfiguriraš emulator, kodi, ubaciš jeftin gamepad i dodanu vrijednost ;) 

Za ime predlažem Sonji. 

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
hrvooje kaže...

Za ime predlažem Sonji. 

Odličan prijedlog :)) Nešto ne mogu dodati sliku, forum se ruši, a baš sam složio jednu lijepu

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.12.2015 23:34 (hrvooje).
17 godina
neaktivan

.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.12.2015 13:46 (hrvooje).
16 godina
mario.L_hr kaže...
hrvooje kaže...

..Prefarbaš neko malo kućište, konfiguriraš emulator, kodi, ubaciš jeftin gamepad i dodanu vrijednost ;) 

Za ime predlažem Sonji. 

- neozbilni ste.. prvo takvo ženkasto ime jednostavno nema prođu. Mora biti nešto tvrdo (slova s kvačicama i Xevima..), nešto rambofastično-bombasstblastixčno.

dok je hrvooje.. ono, partybreker, otkriva tajne branše.. to se ne radi, o tome se samo kontempira i mudro klima glavom kad lova sjedne na račun (po mogućnosti offshore tvrtke). Nije ni čudo da gaming (na linuxu) nema šanse, kad ste takvi, jer to je biz.

a filozofski?.. pa naravno, i ja sam neki dan tražio kontroler.. srećom nije više bilo (ko vruće kifle, al skuplje). Kupio jedan 'za probu', PC-ps2-3.. al ne i ps4, neće. Go figure why.. =zbog novca (ako netko misli da pitanje nije hipotetsko).

13 godina
neaktivan
Re: Linux Questions&Answers

Ups. Molim obrisati.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.12.2015 15:04 (MdN).
15 godina
neaktivan
Cromaki kaže...

Imam pitanje, kako da namjestim da mi svjetle backlight tipke na tipkovnici na Linuxu ?

De mi reci kakav ti je taj novi Manjaro. To je KDE koliko vidim,zar ne? 
Kakav je u radu,jesi li primjetio kakve bugove,ima li nešto što ti smeta na njemu? Zanima me jer nisam dugo imao Manjaro,a moram nekako iskoristit zimske praznike...

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
13 godina
filipvk1000 kaže...

Kakav je u radu,jesi li primjetio kakve bugove,ima li nešto što ti smeta na njemu? Zanima me jer nisam dugo imao Manjaro,a moram nekako iskoristit zimske praznike...

Da, to je KDE. 

Nisam ga još toliko puno koristio tako da ti nemogu reći ima li kakve bugovoe, ali za sada sve radi odlično. Dosta lijepo i fluidno sučelje.

11 godina

Provjerite si browser fingerprint i koliko vas prate:

https://panopticlick.eff.org/

Preporuka: Instalirajte si privacy badger of eff-a.

Edit: Iznenadit će vas da facebook zapravo i najmanje prati ljude, za razliku od nekih drugih stranica. Više gluposti ima bug.hr nego facebook.

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.12.2015 10:59 (Entry Point).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Edit: Iznenadit će vas da facebook zapravo i najmanje prati ljude, za razliku od nekih drugih stranica. Više gluposti ima bug.hr nego facebook.

Kaze mi: "Yes! You have strong protection against Web tracking, though your software isn’t checking for Do Not Track policies." i imam NO pod "Does your browser unblock 3rd parties that promise to honor Do Not Track?", a nije mi jasno zasto bi to bilo lose. Imam samo njihovo obecanje da ce postovati DNT policu, a kak se kaze "obecanje, ku*cu radovanje" tako da, sve blokiraj.

Kao dva najbolja dodatka pokazala su mi se uBlock i Blur (nekadasnji Do not track me ili tako nesto). Zapravo, samo njih i imam.

Inace, ima jedna stranica koja nema nikakvih gluposti za pracenje ili bilo sto slicno. Covjek nikad ne bi rekao.

4chan :D

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
11 godina
protjeran
filipvk1000 kaže...

Nije loš , no nije ni savršen   

Najnovija plasma, kernel , softveri , malo zauzeće pc-resursa ( ram.cpu.gpu ) čak i pod multimedijom ili browsanjem netom -  ajmo reći to bi bile pozitive.

Negativa bi bila što je manjaro rolling release pa uvjek možeš očekivati neki update nakon kojeg sistem više nebu bio upotrebljiv bez kemijanja po prošlim kernelima i slično.

Također nekad imaju problema sa repoima , pa nije loše povremeno ručno osvježiti taj popis i dozvoliti sistemu da izbreše nepostojeće ili spore repoe a da se prikvači na

postojeće najbrže i najažurnije. Također bih mu pod manu stavio povremenu potrebu ručnog petljanja po AUR-u pogotovo nakon većih nadogradnji kompletnog sistema.

Onako generalno, nije loš za svakodnevnu upotrebu , s time da moraš biti svjestan kaj očekivati i sa čime se sve možeš susresti. Ako čovjeku paše rolling release 

i trajna dostupnost friških softvera, nema boljeg od manjara ( arch ne uzimam u obzir jer moje znanje je premalo da bih se još i sa archom borio ) .

15 godina
filipvk1000 kaže...
Cromaki kaže...

Službeni desktopi su KDE i XFCE, a community su svi ostali

sve to radi super i nema skoro nikakvih problema.. problema možeš jedino imati sa KDE-om i to zbog Plasme, sam Manjaro je super i brz.. što se tiče softvera, imaš više softvera nego na bilo kojoj drugoj distri jer osim službenog imaš i AUR - softver koji su korisnici sami "prebacili" sa .deb-a i .rpm-a

13 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

Zanimljiva stranica (vidi screenshot). Ali da, prate. NoScript na FF propušta samo ono što prođe BluHell a ja dozvolim, a na Operi uBlock slično ali na drugom principu. Na Facebooku su samo dva trackera, ali neki kažu da nema privatnosti ako surfaš dok si ulogiran na Facebook ili Google. Ne bih znao ali događale su mi se sumnjive stvari kao npr. spomeneš nešto u privatnoj poruci na FB pa dođeš na YouTube i nudi ti da pogledaš to o čemu si pričao. Možda slučajno ili zato što je druga strana koristila Chrome...

In other news, ostali smo bez Iana Murdocka, za slučajne prolaznike to je "...ian" iz Debiana. https://bits.debian.org/2015/12/mourning-ian-murdock.html Izgleda da je samoubojstvo nakon maltretiranja policije, bila je neka drama na Twitteru.

In yet another news, DM je proglasio distribucije godine: http://www.dedoimedo.com/computers/best-distro-2015.html

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.12.2015 23:56 (MdN).
11 godina
MdN kaže...
Entry Point kaže...

Zanimljiva stranica (vidi screenshot). Ali da, prate. NoScript na FF propušta samo ono što prođe BluHell a ja dozvolim, a na Operi uBlock slično ali na drugom principu. Na Facebooku su samo dva trackera, ali neki kažu da nema privatnosti ako surfaš dok si ulogiran na Facebook ili Google. Ne bih znao ali događale su mi se sumnjive stvari kao npr. spomeneš nešto u privatnoj poruci na FB pa dođeš na YouTube i nudi ti da pogledaš to o čemu si pričao. Možda slučajno ili zato što je druga strana koristila Chrome...

In other news, ostali smo bez Iana Murdocka, za slučajne prolaznike to je "...ian" iz Debiana. https://bits.debian.org/2015/12/mourning-ian-murdock.html Izgleda da je samoubojstvo nakon maltretiranja policije, bila je neka drama na Twitteru.

In yet another news, DM je proglasio distribucije godine: http://www.dedoimedo.com/computers/best-distro-2015.html

Ako ne propušta EFF stranice onda nešto nije u redu sa samim BluHell-om. Ja to ne bi koristio.

Samomrzeći hrvat
13 godina
neaktivan

Počeo je propuštati EFF ali kad se upalio trackersimulator blokirao je stranicu. Meni je logično da stranicu koja simulira tracking identificira kao tracking, ne? Inače Bluhell ima samo par kilobajta i  5 "hard coded rules" po kojima odlučuje što propustiti a što ne. Skoro uopće ne troši resurse a blokira 90% smeća, a onih par koji se provuku eliminiram NoScriptom. Mislim da sam u jednoj distribuciji vidio da dolazi sa Firefoxom po defaultu (LXLE ako se ne varam).

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.12.2015 15:05 (MdN).

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice