Nemoj se zaglavit u dizalu hehe😆

Nemoj se zaglavit u dizalu hehe😆
Ma sve je to super, al kako da pokrenem Draftsight na njemu, javu, teamviewer, steam, skype? Da, to sam i mislio, zovem Kauboja upomoć ;) Osim, ako ti OS nije sam sebi svrha i za 'vidi mama šta mogu' show
Javu instaliraš iz repozitorija (OpenJDK) kao i kod drugih distri a ako si mislio na zatvorenu Javu onda ovako. Steam isto instaliraš iz repozitorija. Skype bi mogao uskoro doći jer Solus odnedavno podržava 32-bitni library zbog Steama. Ako ti još nešto fali, napiši zahtjev na bugzilli. Pravljanje paketa za Solus je automatiuzirano i svedeno na samo par minuta.
Ne da koristi nego ovisi o GNOME paketima na veliko. Pratim DE od samog početka dok je bio još samo panel bez OS-a i uvijek je ovisio o GNOME-ovim tehnologijama. Kao gotovo svi DE-i osim KDE-a.
Gnome Shell spor?! Ne znam gdje ti živiš, ali shell je brz i relativno lagan. Uostalom lagan danas apsolutno više ništa ne znači, osim ako ne koristiš računalo iz 90-tih. Dok god imaš relativno novo računalo i SSD, ne primjetiš razlike u DE-ima. Par milisekundi lijevo ili desno nikom ništa ne znače. Osim ako nisi picajzla.
Ubuntu se već dugo ne može zvati fork Debiana-a. Mint još uvijek jest fork.
SolusOS mi izgleda zanimljivo, ali isto tako i vidim puno ideja posuđenih od drugih, primjerice onaj side panel za konfiguraciju izgleda slično onom iz one (ne mogu se sjetiti imena) kineske distribucije.
Jedino što mi je bedasto jest još jedan packet manager. Toga ima i dovoljno, još jedan nam nije potreban.
Idem ga skinuti i isprobati u Boxes.
Edit (ispravak netočnih navoda), najnoviji solusOS:
Ne ovisi o gnome-u?
Naravno da koristi GNOME, Ikey Dhoroty je njihov član i kontributor. Volim GNOME pa mi je to super, možda je to i najčišća GNOME distra.
Ok, Gnome Shell nije spor ali sigurno ne spada u "light" kategoriju. Možeš ga probati instalirati i u Solusu, ukupno zauzeće RAMa će se skoro udvostručiti.
Sigurno ne bi nastao još jedan packet manager da deb i rpm valjaju. Ikey je morao imati jako dobar razlog da se odluči na to.
Nije SolusOS. "OS" je zaštićen, prijetili su mu tužbom dok se zvao Evolve OS zbog "OS" u nazivu pa je morao promijeniti naziv u Solus. Zove se samo Solus i tako je registriran, Solus Project ili Solus Operating System. SolusOS je stari fork Debiana koji nema nikakve veze sa Solusom osim istog autora.
Nemoj ga još isprobavati kad za jedan dan izlazi prva verzija i donosi potpuno novi Budgie.
... i kako ide kraj godine malo o brojkama. Na Phoronixu su brže bolje išli zaključiti kako se Shuttleroworthova želja iz 2010 o 200 milijuna Ubuntu instalacije do 2015. nije obistinila. Na to je replicirao Canonicalov Dustin Kirkland s postom tipa 'a tko točno zna' i predpostavlja da je brojka veća od milijardu. Ono što je zanimljivo vidjeti koji sve servisi su pogonjeni Ubuntu serverom pa tako nalazimo Netflix, Instagram, Drobox i mnoge druge na listi.
http://blog.dustinkirkland.com/2015/12/more-people-use-ubuntu-than-anyone.html
Čitam komentare na Phoronix-u u vezi milijardu neizravnih Ubuntu korisnika i smijem se. Najbolji mi je onaj koji je napisao da je on po toj logici neizravni korisnik tampona:
"By his reasoning then, I am a tampon user, because some of the companies I've dealt with this year had employees who used them."
Sve u svemu ok mi je distra. Isprobat ću još jednom u virtualki, ali neću instalirati jer ja sam jedan od onih koji dok nađu distru ne mjenjaju, a to je tako već preko 10 godina
bio sam prije nekoliko godina (ustvari podosta) na seminaru kojeg je držao neki mađar iz kitchenbudapest,radilo se o "vizualnom programiranju" ,uglavnom kodom su se postizali neki efekti kojima se moglo upravljati glazbom,jel zna tko kako se taj program zove? Mislim da je počeo sa slovom f,ali ne znam više.
Par milisekundi lijevo ili desno nikom ništa ne znače. Osim ako nisi *cowboy.
Fixed.
bio sam prije nekoliko godina (ustvari podosta) na seminaru kojeg je držao neki mađar iz kitchenbudapest,radilo se o "vizualnom programiranju" ,uglavnom kodom su se postizali neki efekti kojima se moglo upravljati glazbom,jel zna tko kako se taj program zove? Mislim da je počeo sa slovom f,ali ne znam više.
fulao sam šefa i stanicu, nije vizualno nego live,i saznao sam kak se zove,fluxus,samo je star pa se treba zahebavat oko instalacije.
Prije nekog vremena instalirao sam Solus za probu. Nikako nisam mogao podesiti HR tipkovnicu pa sam Solus brzo maknuo. Sada sam instaliro ponovo i tipkovnicu mogu podesiti ovaj put. Start solusa sa live usb-a je munjevito brz. Međutim, kad je instaliran na HD, više nije tako brz mada se nemože reći ni da je spor. Rekao bi da starta prosječno brzo. Čudno.
Aplikacije se pokreću nešto sporije u odnosu na KaOs ili Xubuntu na primjer. Fond aplikacija je prilično ograničen ali za osnovni rad ima ih dovoljno. Međutim jedna stvar je jako iritantna:
Sistem nikako neide u sleep osim ako sleep pokrenem iz menija. Koliko god stavio vrijema za gašenje ekrana, on ostaje stalno upaljen.
Ctrl-alt-delete ne reagira.
@LukaSnow dječje bolesti. Ako skupi lovu i developere može biti nešto, inače ostaje hobi projekt. Ako meni u firmi treba neki softver ne mogu ja pisati da se odradi neka stvar i bude dostupna za 18 mjeseci, a treba mi jučer.
*jedna božićna od crotima na popustu http://www.croteam.com/talosprinciple/
Super, morao si mi izbiti jos 5 eura iz dzepa, jel da? XD
Jesi skužio terminal u igri :) Jel to ima i u Windows verziji. A neka, podržavaš croteam i Linux na steamu. Imaš i CS:CO za 5,5€. Shoping spree :)
Ne, ne igram, trenutno radim nesto drugo sto sam obecao forumasima. ;)
Mislis, CS:GO? Vec uzel. xD
i dalje sam ''tampon user''.. :)
Kak je i bilo najavljeno, tak i dostavljam. Ispalo je da je ovo bozicni specijal.
http://www.bug.hr/forum/topic/programiranje/tutorial-uvod-umjetnu-inteligenciju-ga/234094.aspx
@LukaSnow dječje bolesti. Ako skupi lovu i developere može biti nešto, inače ostaje hobi projekt. Ako meni u firmi treba neki softver ne mogu ja pisati da se odradi neka stvar i bude dostupna za 18 mjeseci, a treba mi jučer.
*jedna božićna od crotima na popustu http://www.croteam.com/talosprinciple/
Super, morao si mi izbiti jos 5 eura iz dzepa, jel da? XD
Jesi skužio terminal u igri :) Jel to ima i u Windows verziji. A neka, podržavaš croteam i Linux na steamu. Imaš i CS:CO za 5,5€. Shoping spree :)
to moraš kupiti za svaku platformu posebno ili kad kupiš igraš bilo gdje?
ako je na steamu onda ti podrzava sve. Nije bitan OS, imao ti win, osx ili linux, ako je podrzana na sva tri mozes na bilo kojem igrati ako si ju kupio.
Pozdrav ekipo, Sretan Božić prije svega!! imam jedan problem. naime koristim ubuntu 14.04 LTS i mislim da se problem počeo pojavljivati nakon što sam instalirao kodi(bivši xbmc) neznam. prošlo je već dosta vremena. ne koristim linux puno. ne mogu pokrenuti ubuntu app store niti updateati sustav. na priloženim slikama možeti vidjeti greške koje mi izbacuje ubuntu. pomozite molim vas. unaprijed hvala :)
p.s. poruka greške piše na drugoj slici na onom padajućem izborniku u desnom gornjem kutu koji izgleda prozirno.
EDIT: poruka greške budući da se na slici vidi mutno:
Dogodila se greška. Pokrenite Upravitelj paketa iz izbornika desnog klika ili s apt-get u terminalu da vidite grešku. Poruka greške je: "Greška pri otvaranju priručne memorije (E:Encountered a section with no Package: header, E:Problem with MergeList /var/lib/apt/lists/hr.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_trusty_main_i18n_Translation-hr%5fHR, E: The package lists or status file could not be parsed or opened.)". Ovo obično zbači da se za instalirane pakete ne mogu riješiti sve međuzavisnosti.
Pozdrav ekipo, Sretan Božić prije svega!! imam jedan problem. naime koristim ubuntu 14.04 LTS i mislim da se problem počeo pojavljivati nakon što sam instalirao kodi(bivši xbmc) neznam. prošlo je već dosta vremena. ne koristim linux puno. ne mogu pokrenuti ubuntu app store niti updateati sustav. na priloženim slikama možeti vidjeti greške koje mi izbacuje ubuntu. pomozite molim vas. unaprijed hvala :)
p.s. poruka greške piše na drugoj slici na onom padajućem izborniku u desnom gornjem kutu koji izgleda prozirno.
Jesi li pokušao napraviti ono što ti piše u toj poruci? Teško se čita ali vidim da ti predlaže da nešto napraviš.
Sretan Božić i tebi! Probaj u terminal unijeti:
sudo apt-get install -f
Ovako trenutno izgleda Budgie Next (desktop) koji bi na Božić trebao biti spreman za prvo izdanje Solusa:
Na koji Božić si mislio? Trenutna dostupna verzija je još uvijek 1.0 RC1. ;-)
hvala vam na odgovorima. ovo je riješilo problem: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2078996
sudo rm /var/lib/apt/lists/* -vf
sudo apt-get clean
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
želim naučiti nešto više o linuxu, može li mi netko reći što znače ove naredbe, odnosno što je sustav napravio kada sam ih ukucao u terminal?
(1) sudo rm /var/lib/apt/lists/* -vf
(2) sudo apt-get clean
(3) sudo apt-get update
(4) sudo apt-get upgrade
sudo je naredba (u biti program) koja omogućava izvršavanje programa pod povišenim ovlastima (skraćenica je od superuser do); u normalnom radu, korisnik može pisati isključivo po svojem home direktoriju i tmp direktoriju, a putem sudoa omogućen je pristup sistemskim direktorijima i datotekama.
(1) rm (skraćeno od remove) je naredba za brisanje datoteka - ostatak su ciljane datoteke (sve u direktoriju /var/lib/apt/lists/ koji sadrži lokalnu kopiju popisa paketa koji se nalaze u repozitorijima; te popise koristi program apt-get) i parametri naredbe - parametar v označava detaljan ispis svega što se događa (skraćeno od verbose), a f (skraćeno od force) označava da se ne pita korisnika za brisanje kod problematičnih datoteka / linkova, nego da se obavi njihovo brisanje bez obzira na sve
(2) apt-get je program za upravljanje paketima (softverom), a clean je parametar koji kaže programu da obriše sve preuzete pakete koji se nalaze u privremenom direktoriju, a koji su instalirani; u biti čisti lokalni cache
(3) parametar update kaže programu da sa servera preuzme aktualni popis paketa koji se nalaze u repozitorijima
(4) parametar upgrade kaže programu da usporedi popis paketa u repozitorijima s lokalno instaliranim paketima, te preuzme i instalira pakete koji su noviji od instaliranih - u biti, nadograđuje softver koji je instaliran na najnovije verzije
(1) sudo rm /var/lib/apt/lists/* -vf
(2) sudo apt-get clean
(3) sudo apt-get update
(4) sudo apt-get upgrade
sudo je naredba (u biti program) koja omogućava izvršavanje programa pod povišenim ovlastima (skraćenica je od superuser do); u normalnom radu, korisnik može pisati isključivo po svojem home direktoriju i tmp direktoriju, a putem sudoa omogućen je pristup sistemskim direktorijima i datotekama.
I mala dopuna oko sudo naredbe...
sudo naredba kod ubuntu-a je ekvivalent adminstratora (root u linux/unix)
znači kad kod windowsa i linuxa želiš prčkati po sistemskim datotekama (uključujući instaliranje i deinstaliranje) trebaš admin prava
kad si prvi puta napisao sudo, pitao te pass.
i onda si te 4 naredbe pisao kao root
root = admin na linuxu, ima čak i veće mogućnosti od admina na win.
doslovce bog, pogotovo u mrežnom okruženju
no jako ga je opasno korisiti jer kad si root, linux ne pita jesi li siguran da to želiš napraviti.
znam slučajeve kad su korisnici obrisali cijeli linux os umjesto par direktorija zbog famoznog tipfelera komandom rm ./ (/.)
kako je ubuntu namjenjen početnicima u linux svijetu, i zbog gore navedenih "opasnosti" Canonical je root usera onemogućio, i izmislio komadu SUDO koja emulira roota
Ako želiš i trebaš (jer za neke stvari ti baš treba root, sudo nije svemoguć) root, možeš ga enable
i onda u terminalu kad želiš biti root napišeš:
su
linux pass
i paziš što radiš
distribucije koje nisu bazirane na ubuntu, ne koriste sudo i tamo samo postoji root=admin
Što se tiče root-a
http://www.linfo.org/root.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Superuser
ja obično kod instalacije OS-a odmah enable root, i tako u terminalu radim cijelu instalaciju ubuntu servera (ne da mi se stalno pisati sudo i pass)
također postoji opcija da se kao root ulogiraš i u GUI, to ima nekih svojih prednosti kao kad se određuju ovlasti pristupa dijeljenim diskovima i datotekama
skužio sam da u 3 klika i 5 sec mogu kroz GUI napraviti puno brže nego kroz komandnu liniju (ali ja sam admin koji je došao sa win na linux , sad kad me ovdje dofate zbog toga
kaj ti savjetujem GUI root)
U svakom slučaju, ako radiš kao root, pazi što radiš i odlogiraj se iz root što je prije moguće.
kako je ubuntu namjenjen početnicima u linux svijetu, i zbog gore navedenih "opasnosti" Canonical je root usera onemogućio, i izmislio komadu SUDO koja emulira roota
distribucije koje nisu bazirane na ubuntu, ne koriste sudo i tamo samo postoji root=admin
Prvo pohvale za trud, ali ajde da ne širimo dezinformacije;
Canonical nije izmislio sudo, ubuntu nije namijenjen početnicima, a distribucije koje nisu bazirane na ubuntu-u također imaju mogućnost korištenja sudo naredbe.
Prvo pohvale za trud, ali ajde da ne širimo dezinformacije;
Canonical nije izmislio sudo, ubuntu nije namijenjen početnicima, a distribucije koje nisu bazirane na ubuntu-u također imaju mogućnost korištenja sudo naredbe.
ispričavam se zbog krive interpretacije...
1. pričamo o najraširenijoj distribuciji Linux-a - Ubuntu
2. Ubuntu je u 99% slučajeva 1 korak u linuxu za windows korisnika
3. Ubuntu nije za početnika jednako kao ni što windowsni nisu za početnika
eto još jednom moja isprika na krivom navodu
.. umjesto logiranja kao root, kod ovakvih stvari je praktično pokrenuti terminal kao sudo.. (ili koristiti odgovarajući rootterminal koji to defaultno uključuje), iz tako pokrenutog terminala je sve dostupno.
+ terminalske naredbe su najniži zajednički nazivnik, najčešće korišten upravo kao gornji primjer.. ali sve to može i korištenjem softcentra ili filemanagera .. npr natipkati path do željenog foldera/filea i swicheve za brisanje, daleko lakše je filemanagerom + eliminira se greška-tipfeler koji može imati gadne posljedice.
ja sam za to da user koristi klikajuće alate... ipak eliminiraju grešku, razumljivije.. mada je pod linuxom korisno upoznati se s treminalom ako user ima takve aspiracije.
Običan user? win-lin-osx-android.. treba klikati, ne 'zamarti se' znanjem koje ne razumije nit realno treba (dok sys radi).
Teško bi pronašao neku drugu distru koja bi bila bliža početnicima nego što je to ubuntu.
Nije to samo stvar konkretnog korištenja operativnog sistema, već i cjelog ekosustava , od toga da repoi rade ( uvjek, a ne kao npr za neke distre da ih malo ima malo nema ),
preko kodeka koje dobiješ jednim klikom pri samoj instalaciji os-a , pa do velike i prepoznatljive infrastrukture koja stoji iza ubunta i rješava promptno možebitne probleme.
Mint je godinama slovio kaj naj user-frendly distra , no u biti je u mintu naspram ubunta bila stvar samo u kodecima-javi-flashu , tako da i nije to više neka velika razlika mint vs ubuntu.
Neznam kako vama, ali meni mint od 17.2 verzije stalno zna nekaj brljavti. Da li je to problem zbog nedostatka kadrova u mint taboru , ili je problem kaj ubuntu sve više otežava forkanje, neznam ...
Sam desktop izgled minta mi je dizajnerski zapeo tamo negdje u doba xp-a , usprkos povremenim poboljšanjima u cinnamonu. Jedan ubuntu , ili distre sa plasmom, su daleko daleko dizajnerski suvremenije
od tog xp osjećaja kojeg stalno imam na mintu.
A osobno sam se uvjerio stotinama puta , da je bivšim windows korisnicima ubuntu bio daleko najlakša distra za prelaz i savladavanje prvih linux koraka...
No dobro, bar imamo izbor pa si svatko može odabrati ono kaj mu leži , i radi .
instalirao i doslovno leti. Svida mi se, jos samo da dodaju chrome i ja sretan :)
instalirao i doslovno leti. Svida mi se, jos samo da dodaju chrome i ja sretan :)
Trebao je biti na Božić ali novi Budgie još nije bio dovršen. Ikey ovih dana skoro nije ni spavao. Ima još nekih bugova ali od sada će razvoj biti jako brz jer su temelji postavljeni a ispravci će dolaziti putem updatea. Meni najviše smeta bug od kojeg su system tray ikone minijaturne, wifi ikona se skoro ni ne vidi. Vidim da su svi bugovi koje sam primijetio već prijavljeni. Super mi je Budgie jer se može podesiti da izgleda kako god zamisliš! Ovako sam si ja podesio da izgleda kao Windows 10 ali s ikonama u sredini panela. Sada mi prvi put Linux izgleda točno onako kako sam oduvijek želio a to prije nije bilo moguće.
Chrome ne može biti u primarnom repozitoriju zbog licence ali možeš ga instalirati kao i Operu i Vivaldi.