Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.514.630
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
Mint 17.3 cinnamon je bugovit još pa u ovom trenutku nije bas za uciti se na njemu.

0 0 hvala 0
16 godina
axos kaže...
..

Pitam se što ću gledati za godinu dvije pošto iot najavljuju na sva zvona. Možda pećnicu koja javlja gorenju/nekom desetom koliko je torti/krumpira spečeno unutra i na kojoj temperaturi. Jesam li ja jedina budala koju takve stvari iritiraju i koja misli da to nije u redu. Sve nekako klizi iz domene proizvoda prema usluzi...

- da.

npr koja je (naj)bogatija firma danas.. npr goolge?.. što prodaje, kako?

tad ti je jasan idući korak, čim ispečeš krumpir, možeš očekivati reklamu konzum 5kg za 12,99 .. ili čukljeve ili pseću hranu, put u indoneziju..

- jasno da OS s time nema veze, nego biz-interesi.. i tvoje želje su beznačajne. Riječ budala, (i samom sebi).. je prekruta, nemaš neki izbor.

Zbunjujuće, jer i sam linux kao alternativa je izbor. Da.. ali, samo ako postoji aplikacija-usluga za konkretnu platformu.

- Neki misle da je FOSS odgovor. - Možda (ali opet bi google bio tu, što mi tad znači MS-win ili konkretan OS). Možda DOS i crnilo? Prerezati žicu? Internet je tu, stvari se mijenjaju, a veliki igrači sve ulažu u mobilne devicese (vidi w8-10 i canonicalovu politiku ubuntua i cilj-identično MSu, ista stvar s tim da je ubuntu mali, veliki su ibm, oracle, qualcomm.. koji upravo plaća kaznu EU)...

- ima i pod FOSSom ili free, open, appsa koji skupljaju podatke.. nema nevinih jer i ubuntu to cilja razlika je samo što nema utjecaj kao google-MS... Facebook? itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
ihush kaže...
axos kaže...
..

Pitam se što ću gledati za godinu dvije pošto iot najavljuju na sva zvona. Možda pećnicu koja javlja gorenju/nekom desetom koliko je torti/krumpira spečeno unutra i na kojoj temperaturi. Jesam li ja jedina budala koju takve stvari iritiraju i koja misli da to nije u redu. Sve nekako klizi iz domene proizvoda prema usluzi...

- da.

npr koja je (naj)bogatija firma danas.. npr goolge?.. što prodaje, kako?

tad ti je jasan idući korak, čim ispečeš krumpir, možeš očekivati reklamu konzum 5kg za 12,99 .. ili čukljeve ili pseću hranu, put u indoneziju..

- jasno da OS s time nema veze, nego biz-interesi.. i tvoje želje su beznačajne. Riječ budala, (i samom sebi).. je prekruta, nemaš neki izbor.

Zbunjujuće, jer i sam linux kao alternativa je izbor. Da.. ali, samo ako postoji aplikacija-usluga za konkretnu platformu.

- Neki misle da je FOSS odgovor. - Možda (ali opet bi google bio tu, što mi tad znači MS-win ili konkretan OS). Možda DOS i crnilo? Prerezati žicu? Internet je tu, stvari se mijenjaju, a veliki igrači sve ulažu u mobilne devicese (vidi w8-10 i canonicalovu politiku ubuntua i cilj-identično MSu, ista stvar s tim da je ubuntu mali, veliki su ibm, oracle, qualcomm.. koji upravo plaća kaznu EU)...

- ima i pod FOSSom ili free, open, appsa koji skupljaju podatke.. nema nevinih jer i ubuntu to cilja razlika je samo što nema utjecaj kao google-MS... Facebook? itd.

Istina. I FB je jednom bio kao fora za ekipu zafrkacnija besmislene aplikacije itd. Kroz par godina su se filtrirale sve gluposti i ostao je samo "sadržaj" koji ne može unovčiti.

15 godina
neaktivan
axos kaže...

Davno nisam ovoliko postova arhivirao u ovako kratko vrijeme (ako ikad). Sve u svemi izgleda da Microsoft gazi jer može (kao i drugi). Jasno im je da njihov OS nudi puno više od konkurencije za prosječnog korisnika. Odnosno kao što kažeš ne OS nego cijeli eko sistem koji je izgrađen oko windowsa. I sad mogu tražit od korisnika (gotovo) što žele.

Pitam se što ću gledati za godinu dvije pošto iot najavljuju na sva zvona. Možda pećnicu koja javlja gorenju/nekom desetom koliko je torti/krumpira spečeno unutra i na kojoj temperaturi. Jesam li ja jedina budala koju takve stvari iritiraju i koja misli da to nije u redu. Sve nekako klizi iz domene proizvoda prema usluzi. Pa evo i ovaj članak s ars tehnice totalno van pameti. Kupio sam sjedalicu i valjda je na meni da radim s njom što želim, a ne da mi netko govori da li ju mogu fotografirat ili ne.

Tako da ako ubuntu nema želju promatrati moj nimalo zanimljiv život sigurno ga vrijedi isprobat. Makar mi se ne svidjelo.

Pa sva sreća da MS zapravo na području od IoT-a nije dominantan igrač.
Također, čak i ako FOSS softver nekoga prati, tu je velika razlika da se lagano točno sazna tko prati.

Killua kaže...
"Wine saves us all"
u vecini slucajeva

Da.
Makar me nekad živcira kada mi dev kaže: "Čuo sam da neke verzije našeg softvera šljakaju na wine-u, probaj to."

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.12.2015 16:18 (g12356).
13 godina
Darky kaže...
kerum kaže...

Igre na Linuxu jesu problem jer kada ljudi kazu da bi se igrali, u 90% situacija misle na AAA igre, koje su na Linuxu dostupne na kapaljku. Ako netko i misli na igre koje ne spadaju u ovu kategoriju, nece specificno spomenuti da se zeli igrati.0

ma da a što je sa igrama koje postoje samo za konzole, a ne rade na win/linux ????

znači da trebaju ostati na konzoli i ne koristiti računalo? pih

I zašto preporučati više distribucija?

neiskusnog samo možeš zbuniti i odbiti

Ako mu Ubuntu "nije dobar" ništa mu neće biti dobro, ni red hat, ni išta drugo

Za te određene igre - da. Za ostale stvari koristiti PC. Ili prihvatiti da se necega moras odreci. meni recimo ne pada na pamet kupovati play station radi "Last of us" ma koliko bila izvrsna igra, radije cu se pomiriti s tim da je nikda necu igrati. Izbjegavam vendor lock-in koliko god mogu te mi je zao sto vecina ljudi o tome ne vodi racuna jer je to doslovno pristajanje na ucjenu!

U vezi preporuke distribucija - ljudska psiha je vrlo zanimljiva: ako nemas izbor, ne valja, a opet ako imas preveliki izbor, također ne valja. Nisam niti mislio proporuciti hrpu distribucija, vec 2 ili 3 najpopularnije a da se razlikuju u UI (jer je tako najlakse odabrati). Dakle izbor bih suzio na Linux Mint i Ubuntu.

Meni ubuntu nikada nije sjeo upravo radi UI koji je IMHO neintuitivan i konfuzan te se nikako nisam mogao naviknuti na njega.

Linux Mint je s druge strane puno blizi windowsima te bi ga pocetnici vrlo vjerojatno puno lakse prihvatili. Plus je sto je baziran na stabilnoj Ubuntu bazi te bi generalno trebao biti stabilniji. Mana je sto je verzija 17.3 izasla prije manje od tjedan dana tako da se pojedini appleti trebaju tek updateati kako bi radili bez problema.

Preporuciti opensuse, fedoru ili nesto trece osobi kojoj bi to trebao biti prvi susret s nekom Linux distribucijom je bespredmetno.

@axos preporuka je pogledati na youtube par rewiewa i jednog i drugog te prvo vidjeti sto ti zgodnije izgleda, a tek tada se odluciti od cega krenuti. Naravno obavezno isprobati oba. Za Mint ovdje imas kratak pregled novosti u zadnjoj verziji, sto moze posluziti i kao mini chrash course na sto obratiti paznju.

12 godina
neaktivan
Ako jos nije deinstalira win neka skine par distri stavi ih u virtual box i petlja koja mu bolja , kad odabere samo rebot i instalira
Meni ubuntu vise izgleda kao da je pravljen za touchpadove
TD people now you are on my Death Note
16 godina
neaktivan
Killua kaže...
Ako jos nije deinstalira win neka skine par distri stavi ih u virtual box i petlja koja mu bolja , kad odabere samo rebot i instalira
Meni ubuntu unity vise izgleda kao da je pravljen za touchpadove

Jel nije lakše onda bootnut s USB-a? Ustvari kojih "par" distri? Jedino kaj mu se može preporučit kao početniku su ubuntu ili mint,sve ostalo ili je bugovito do bola ili nije baš primjereno početnicima.

Što se tiče unity-a mislim da je nastao kao prerada nečega što je trebalo biti ubuntu za tablete ili netbookove (nisam baš siguran) ,pa im se svidjelo i malo su smanjili ikone i preradili dash. 

--------------------------------------------------------------------------------------------
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Da, prvo je unity bio samo na netbookovima.

Međutim da vas malo upoznam sa povješću, Unity je nastao zato jer kao i velikom djelu Linux zajednice, Canonicalu se nisu sviđale prve verzije Gnome 3.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
😶
16 godina
g12356 kaže...

Da, prvo je unity bio samo na netbookovima.

Međutim da vas malo upoznam sa povješću, Unity je nastao zato jer kao i velikom djelu Linux zajednice, Canonicalu se nisu sviđale prve verzije Gnome 3.

hmmm.. (ne), zato jer Canonical ima svoj cilj, potrebe, kontrolu, .. jednako kao MS tiles, velike ikone-dashboard.. jer je mobilno tržište x10 veće od PC, tad je GUI podređen mobilnom(touch), ne PC-DE(mouse&key) načinu rada. (nije stvar o (ne)sviđanju, nego potrebama-cilju). Zato postoji i npr unity tweak.. i npr hotcorners i sl. Sve je podređeno mobilnom, ubuntu phoneu.. i Canonical želi to kontrolirati (ne ovisiti o par geekova i natezati se filozofiranjem o boji ikone).

pogledaj i povijest, ubuntu malo vodi pred win(8).. skoro istovremeno, iste ideje.. svi žele dio tog kolača.

16 godina
neaktivan

Sjetio sam se altaviste i reko idem pronaći da li postoji kod koji je altavista koristila kako bih pokušao dignuti server i vidjeti kako je to radilo u praksi,no umjesto toga sam naišao na ovo

Pa pogledajte što se 1998. govorilo o linuxu, i koliko se toga (ni)je promjenilo.

--------------------------------------------------------------------------------------------

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...

Sjetio sam se altaviste i reko idem pronaći da li postoji kod koji je altavista koristila kako bih pokušao dignuti server i vidjeti kako je to radilo u praksi,no umjesto toga sam naišao na ovo

Pa pogledajte što se 1998. govorilo o linuxu, i koliko se toga (ni)je promjenilo.

Pa danas je win 10 vs Ubuntu 14.04LTS

Mutimedija win 100% vs Ubuntu 95%

HW win 100% vs ubuntu 99%

sigurnost win 90% vs ubuntu 99%

rad na mreži win 100% vs ubuntu 100%

server win 98% vs ubuntu 100%

Dakle stvari su izjednačene...

Sad sve ovisi o potrebama korisnika i koje aplikacije odabere.

Mene je osobno iznenadilo da recimo na ubuntu periferija radi bolje od win (printeri, skeneri), nema glupih blesiranje print spoola ili da prestane printati samo od sebe

17 godina
neaktivan
Darky kaže...

Pa danas je win 10 vs Ubuntu 14.04LTS

Mutimedija win 100% vs Ubuntu 95%

HW win 100% vs ubuntu 99%

sigurnost win 90% vs ubuntu 99%

rad na mreži win 100% vs ubuntu 100%

server win 98% vs ubuntu 100%

Reci to mojoj ethernet kartici na maticnoj.

Pod Ubuntuom 12.04 sve sljaka iz prve. Dodem na LAN parti, palim Win (azuriran), ne mogu se spojiti s ostatkom ekipe. Gledam koji bog, a ono svijetli alarm u Device Manageru na ethernetu. Nema drivera, ne radi. S obzirom da smo bili u prostoriji gdje nema veze na internet, uzimam kutiju i vozim do najblizeg prijatelja, upadam mu u kucu, u sobu, vadim kablove s njegovog kompjutera (on je na LAN-u bio s laptopom), prespajam u svoj, spajam se na mrezu (srecom imam wireless karticu u kanti), otvaram Windows Update kad ono, prc, pusiona. Nema drivera. Probam jos par puta, nista. Brze kucaj stranicu od proizvodaca, skidaj drivere, malo vudu mađijanja, instalirali se, restart jednom, dvaput, nemam pojma, gasi kantu, prespajaj sve nazad, trk u auto i nazad na LAN. Tek onda smo igrali.

Ono, nije da je ta maticna na trzistu vec ohoho.

Tak da, u mojem slucaju je ipak:

HW win 99% vs ubuntu 100%

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.12.2015 23:52 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan

Kaj se tiče printera ,radio sam jedno vrijeme u servisu printera i pop*zdio sam prilikom instaliravanja drivera za svaki mogući model (pogtovo HP-ove od 100-ak mb),pa sam počeo sa sobom nositi live CD ubuntua, ne mogu opisati koliko je lakše samo uštekati i pustiti testnu stranicu nego se hebati sa driverima svaki put.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

(katastrofa..), plahte texta, ... za juzera koji želi gaming-dx12 i sl.

Kao što to iznad hrvooje kaže, kvaka 22.

Da, potrebno je odgovoriti u rečenici dvije, da bude kratko i jasno, a opet tema je neiscrpna pa upadnemo u zamku. Na kraju se od šume ne vidi drvo. 

zerocool12 kaže...

Posto se igram na linuxu samo da dodam,mozes puno toga igrati ali sa puno muke oko slaganja i performansama dalekim od onih na winzu (doduse ima nekih iznimaka),doduse nativne igre rade jednako ili ponekad bolje na linuxu nego na winzima ali ih ima (relativno) malo.

Kaj se tice terminala,moze se i bez njega no svima nam je lakse objasniti na nacin da skopiras koju liniju koda u terminal nego da ti objasnjavamo kud da ides po raznim izbornicima. Inace kao takav terminal nije bas neki bauk,puno puta olakša neke stvari.

S ovim se slažem. Odite na winehq i velika većina ima status 'garbage' i rijetku posjetu 'održavatelja'. Govoriti da je wine rješenje je neozbiljno. Wine je više iznimka, nego pravilo. Iako znam da mi je prije 5-6 godina kad sam se igrao CoD2 preko Winea imalo više FPS-a nego na Win, kao i IL-Sturmovik.

Osim igara, preko Winea mi odlično radi i Winbox od Mikrotika, te Google Sketchup.

kerum kaže...
Darky kaže...

Igre i linux = igre i windowsi

Dakle, igre na linuxu nisu problem.

Igre na Linuxu jesu problem jer kada ljudi kazu da bi se igrali, u 90% situacija misle na AAA igre, koje su na Linuxu dostupne na kapaljku. Ako netko i misli na igre koje ne spadaju u ovu kategoriju, nece specificno spomenuti da se zeli igrati.

Najbolje bi bilo ne generalizirati vec napisati - razmisljam o prelasku na linux te mi je bitno da rade sljedeci programi i igre, dok za te i te programe moze i nativna alternativa. U protivnom se moze samo postici razocaranje. Jednako tako bi bilo dobro ponuditi 2 distribucije kako se ne bi izvlacili generalni zakljucci na temelju jednog iskustva. Osobito kada je zadnja verzija Ubuntu 15.10 bugovita u odnosu na LTS te se UI drasticno razlikuje od onoga u win, a za LinuxMint moze poprilicno lako naci pomoc na internetu.

Ja ne mislim da se netko iole inteligentan može izgubiti u razlici između klikanja na menu dugme pa na podmenije ili klikanje na dock na desktopu kao kod Ubuntua ili Applea. 

axos kaže...
Killua kaže...
Evo da se ja pohvalim kako ja igam igre:
- za gears of war upisao u yutube cutscenes i pogledao prvi drugi i treci nastavak u filmicu od sedam sati najbolji dan mog zivota umjesto da gubim 20 dana na tip igre koji nevolim.
- za starcraft legacy of void isto ostao razocaran pricom
- far cry primal super igra ali previse gore i dizajn ui-a mi se nesvida znaci gledacu ga na youtube.
- final fantasy 15 majke mi koje igre jedva cekam da izade jos koji video gameplay-a.
Zakljucak sve mos naci na netu sto te zanima os igre sporednu ulogu samo za neke sitnice.

S ovim se ne mogu složiti. Nemam užitak u gledanju kako drugi igra igru. Ako mi se igra ne sviđa a znatiželjan povirim par min na YT i to je to. U protivnom radije ni ne diram.

Da, također. Gledati igre u zamjenu za igranje?! Kao da gledam kako netko svoju ženu, a ja ništa  ;) Također, igranje igre, ako s druge strane nije čovjek mi nije zanimljivo. 

There is no job like cron job!
12 godina
neaktivan
16 godina

- zbog čega? (staviti link bez svog pitanja/stava/komentara/ ili kao odgovor, nije smisao teme) .. a sam naslov (kao u svakoj takvoj temi) radi grešku, onim između, ''vs''.

- čemu bi dva OSa trebala biti protivnici, zašto ne 'suživot', multiboot, korištenje... zašto 'protiv' umjesto 'za'. (jer protiv sugerira/generira i takav stav).

bitno je što ti misliš ili znaš (ili pitaš..), dok će svatko od nas imati neki svoj stav, drugačiji, kao i potrebe (time je i nelogično da imamo isti stav). OS se korsti, kao što se vozilo vozi, inače je besmislen (korisniji je tad poster duplerice, bar za maštu i hormonske razloge).

12 godina
neaktivan
👀
12 godina
neaktivan
17 godina
neaktivan

Joj, vec sam i zaboravio na LXQt projekt. Dobro su bome napredovali, droppana je podrska za stari Qt 4 i u potpunosti refaktoriran kod na Qt 5, odlicno!

Hehe, polako Qt svugdje preuzima. :D

17 godina
neaktivan

Ima li ovdje zainteresiranih za ovako nesto?

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Mali je broj ode kojo znaju to.
17 godina
neaktivan

Ovo prvi put vidim kod Minta

Lijepo je naznačeno za koji driver je potreban internet, a ovaj koji mi treba za internet dosutpan je bez interneta i udaljen je jedan klik. Lijepo i jako 'user and noob friendly'. Druga stvar, prelet mišem preko menija, skoro trenutno otvara podmenije. Treća stvar 'turn of touchpad while typing' izgleda konačno radi. Četvrta, dva klika s pauzom na folder nudi opciju preimenovanja, kao na Windowsima. To je ono na prvi dojam :)

*Nakon instalacije, ako se želi instalirati ponovo taj wifi driver, potrebno je vratiti medij s kojim ste instalirali, npr. usb stick u port ili cd u ladicu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.12.2015 22:47 (hrvooje).

2 0 hvala 2
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
Lijepo je naznačeno za koji driver je potreban internet, a ovaj koji mi treba za internet dosutpan je bez interneta i udaljen je jedan klik. Lijepo i jako 'user and noob friendly'. Druga stvar, prelet mišem preko menija, skoro trenutno otvara podmenije. Treća stvar 'turn of touchpad while typing' izgleda konačno radi. Četvrta, dva klika s pauzom na folder nudi opciju preimenovanja, kao na Windowsima. To je ono na prvi dojam :)

To mi strasno smeta jer znam slucajno aktivirati na taj nacin. F2 ftw. :D

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

To mi strasno smeta jer znam slucajno aktivirati na taj nacin. F2 ftw. :D

Joj, kome se da pružati ruku do tamo :) 

12 godina
neaktivan
Kakva ruka cijeli lakat
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Joj, kome se da pružati ruku do tamo :) 

Onome kome se cesto neda micati cijelu ruku na misa kad pise/kodira pa je navikao na to. xD

<--

12 godina
neaktivan
Dali tko rabi mint debian edition
11 godina
protjeran

Linux odgovori :

-  hplip-gui , instalirajte taj paket i imati ćete prikaz stanja spremnika za hp pisače  ( ponekad ubuntu softver centar ne pronalazi taj paket , ali iz synaptica ide bez problema instalacija )

- ttf-mscorefonts-installer ,  instalirajte taj paket i imati ćete ms fontove u libreofficeu , čime se još više smanjuju razni problemi kompatibilnosti msOF i LO

Linux pitanja :

Koristi li netko od vas neki program na linuxu u stilu microsoftovog sistem restorea ili microsoftovoe izrade imagea sistemske particije ?

Nemojte mi linkati na back in time, snapper i slično, već bi bila poželjna osobna iskustva u radu , tj da li uopće postoji neki apk za linux kojim bi se učinkovito doskočilo

u slučaju da se sistem spotrga nakon nekog sfušanog updatea ili bilo čega. Cilj programa bi bio da laganom gui metodom omogućuje povratak na ispravno stanje sistema

prije havarije, te da radi glatko pod ubuntom i derivatima na 64 bit sistemima.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Linux pitanja :

Koristi li netko od vas neki program na linuxu u stilu microsoftovog sistem restorea ili microsoftovoe izrade imagea sistemske particije ?

Baci pogled malo na server backup

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.12.2015 17:05 (Darky).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice