Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.871
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
hrvooje kaže...

*GNOME3.18 i Fedora 23 imaju google drive integraciju. Nije na na Windowsima offline sinkronizacija, nego nešto kao montiranje mrežnog diska

http://www.linux.com/news/software/applications/868617-fedora-23-an-impressive-release-for-advanced-linux-users

Sve distribucije koje koriste 3.18 imaju google drive integraciju jer je to dio gnome-a kao takvog 

U biti kombinacija fuse-a i mrežnog diska sa oauth-om.

Samomrzeći hrvat
16 godina
hrvooje kaže...
ihush kaže...
..

... jer o Radetu ...

.. je driver sranje.

..

Yep, potvrđen bullshit

..

- and its going on.. kriminalni driver ili kako li se već nazivlje ta nakupina bloata.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

- and its going on.. kriminalni driver ili kako li se već nazivlje ta nakupina bloata.

Da bude zanimljivije, još su ga i nazvali radeon. tako se zove ovaj otvoreni (ili radenohd) :) al će biti zbrke. Zna li tko zašto je Intel svoj grafički driver otvorio i uvrstio u kernel? Predpostavljam radi tada minornog dijela kolača. 

The open-source Intel HD Graphics compared to the NVIDIA hardware with Nouveau is comical... Thanks to the poor re-clocking support of the Nouveau driver, the Haswell HD Graphics come out ahead of the GeForce GTX 780 Ti and are performing with other high-end Kepler GPUs. This isn't reality when using the proprietary NVIDIA Linux graphics driver but just when using the Nouveau driver in its out-of-shape condition.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=intel_haswell_32&num=2

Otvoreni driveri za nvidiju i zatvoreni driveri za amd na Linuxu ne ispunjavaju očekivanja. 

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.12.2015 0:12 (hrvooje).
16 godina

pa intelova 'integruša' nije više nekadašnji DEakcelerator.. to je par godina zadovoljavajuća GPU + arhitektura CPUa koja stvarno melje SIMDove..

Rade je uvjek bio više soft nego hard, ovisnost o driveru (treba par mjeseci da se serija stabilizira, uz godišnji ciklus izlaska novih chipova problem, pa čak i pod windozama za npr GTA serijal i sl. ..) Skoro da češće izaće ubuntu nego dobar driver.

Gdje je sad tema od prije koje godine, rebrendanje Radeta, najava najave performansi.. pa ništa. OpenGL, konzorcij, .. i nikad ništa. Do te mjere da je intelica bolja... bar pouzdana i free

15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

trebam hitnu pomoc, bio sam napravio i odvojenu temu ali mozda mi netko tu prije odgovori, instalirao sam ubuntu na novi komp prije nepunih 2 sata, stavio sam na pocetku password i s njim usao normalno, no cim sam pokusao nesto instalirati, trazilo me za password, kada bi upisao onaj isti, govori da je krivi, upalio sam terminal i upisao passwd i opet kaze krivo (onda sam isao u recovery jer sam mislio da sam krivo upisao mail, pa tamo imao bug sa tipkovnicom, long story short, reinstalirao sam ubuntu ponovno i opet isti problem kad pokusam insalirati bilo sto, u ovom slucaju vlc media player)
molim pomoc, stvarno neznam sto da radim...

0 0 hvala 0
11 godina
1337Code_breaker kaže...

trebam hitnu pomoc, bio sam napravio i odvojenu temu ali mozda mi netko tu prije odgovori, instalirao sam ubuntu na novi komp prije nepunih 2 sata, stavio sam na pocetku password i s njim usao normalno, no cim sam pokusao nesto instalirati, trazilo me za password, kada bi upisao onaj isti, govori da je krivi, upalio sam terminal i upisao passwd i opet kaze krivo (onda sam isao u recovery jer sam mislio da sam krivo upisao mail, pa tamo imao bug sa tipkovnicom, long story short, reinstalirao sam ubuntu ponovno i opet isti problem kad pokusam insalirati bilo sto, u ovom slucaju vlc media player)

Provjeri jezik tipkovnice pri postavljanju passworda i nakon što je sustav instaliran.

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan
1337Code_breaker kaže...

Upitno je što to terminal točno kaže da je krivo, da li je kriva lozinka ili je kriva komanda. Stavi ekranski pucanj. Možda si pri instalaciji stavio da ti se ulogira bez lozinke, a kad si krenio unositi lozinku za instalaciju VLC-a onda se ispostavilo da je pogrešna. Ili si koristio za lozinku naša slova ili si koristio zy pa su zamijenili mjesta, ako je jezik tipkovnice drugi ili je caps lock uključen. Inače, dok pišeš lozinku u terminalu ne vide se nikakvi znakovi. Ako nije ništa od toga onda bi nam morao reći kako si pokušao instalirati vlc? Možda si pokušao kao root, a ne kao korisnik koji je u sudo grupi, a root po defaultu nije omogućen. Da bi provjerio da li je tvoj <username> u grupi sudo u terminal napiši 

groups <tvoj_username>

Jedna od nabrojanih grupa bi trebala biti i sudo i onda instaliraš vlc narednom:

sudo apt-get install vlc

i nakon toga unosiš lozinku svog korisnika.

16 godina

ponovi instalaciju, ne reinstall... ponavljanjem se uči

17 godina
neaktivan
1337Code_breaker kaže...

CAPS LOCK  možda ?

tako jednostavno, a tako pali živce

17 godina

Zahvaljujem svima na pomoci oko networkinga na starom Ubuntu-u :)

Rjesio sam problem instalacijom novog Lubuntu-a - stvar proradila sama od sebe...

Zivjeli!

Truth in engineering.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

nije nista takvo, pokusao sam bio sve moguce
nasao sam na ask ubuntu nekoliko takvih pitanja, neki je bug posrijedi, vec postoje korisnici koji rjesavaju problem, nekima se desava samo kad im se zakljuca ekran, nekima samo kad instaliraju nesto itd, ugl svi kojima se desavaju imaju ubuntu 15.10
istalirao sam 14.04 i sada radi sve normalno..

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
1337Code_breaker kaže...

nije nista takvo, pokusao sam bio sve moguce
nasao sam na ask ubuntu nekoliko takvih pitanja, neki je bug posrijedi, vec postoje korisnici koji rjesavaju problem, nekima se desava samo kad im se zakljuca ekran, nekima samo kad instaliraju nesto itd, ugl svi kojima se desavaju imaju ubuntu 15.10
istalirao sam 14.04 i sada radi sve normalno..

Ok, kad odes ovdje:

http://www.ubuntu.com/download/desktop

i procitas sto pise pod Ubuntu 14.04.3 LTS:

"Recommended for most users."

To pise naravno s razlogom, pa onda to i skines. Najnovije ne znaci uvijek i najbolje. Ajd, bar si skuzio u cemu je stvar i rijesio. :)

P.S. 15.10 nije LTS i ima samo 9 mjeseci podrske. Tu se uglavnom stavljaju nove mogucnosti i peglaju bugovi za LTS verzije. Za one avanturistickog duha koji zele testirati.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina

Imam problem sa instalacijom ubuntua. Uglavnom kad instaliram otvori mi se grub rescue, također samo probao reinstalirat da napravim particiju reserved bios boot kako se već zove, problem isti. Unknown device greška.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ruzcheHR kaže...

Imam problem sa instalacijom ubuntua. Uglavnom kad instaliram otvori mi se grub rescue, također samo probao reinstalirat da napravim particiju reserved bios boot kako se već zove, problem isti. Unknown device greška.

po ko zna koji put....

1. koji ubuntu (ima ih od 10.10 do 15.10)?

2. koja konfiguracija PC-a ili laptopa?

3. koja instalacija  (DVD, USB, wubi)?

Iako se nekima čini ovdje nema vidovitih ljudi, možda nešto malo pametnih i nekih sa malo više iskustva...

edit:
Ubuntu help

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.12.2015 7:41 (Darky).
16 godina

(vidoviti...) podesi bios-uefi... obriši postojeće particije i nextaj.

ali magla ograničava vidljivost...

12 godina

14.04 LTS USB instalacija, laptop pod moj PC. Particije podešene kao na slici i na ovih 80 GB. Napravim onu Bios Boot Reserved (100MB), root (72GB), swap (8GB).

Btw darky probao sam to s linka, Na nijednoj particiji mi nema /boot/grub, ko da se uopće ne instalira.

Evo probat ću.

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.12.2015 16:11 (ruzcheHR).
17 godina
neaktivan
ruzcheHR kaže...

14.04 LTS USB instalacija, laptop pod moj PC. Particije podešene kao na slici i na ovih 80 GB. Napravim onu Bios Boot Reserved (100MB), root (72GB), swap (8GB).

Btw darky probao sam to s linka, Na nijednoj particiji mi nema /boot/grub, ko da se uopće ne instalira.

Evo probat ću.

mislim da znam kaj ti se dogodilo...

Problem je u MBR-u na HDD 0 kod novih win (7, 8, 10) jer imaju ovu famoznu 100 MB particiju, imao sam par problema sa time

Ne znam zakaj, ali zna se desiti da ako ručno kreiraš particije za ubuntu da ti se desi gornja havarija (u dual bootu) sa grubom

Probaj sljedeće, napravi samo jednu 80GB particiju i instaliraj unutra ubuntu u automatik modu, nek si sam radi swap, root i home

ako te i dalje bude zezalo probaj wubi, nije najsretnije rješenje, ali je rješenje, nekakvo

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.12.2015 20:45 (Darky).
16 godina

-problem je u standardima.. stari MBR ograničenje na 4 primarne particije. Ti na slici imaš već 5 particija.. ne možeš kreirati novu-boot, tj neće raditi.

nisi naveo postojeći OS/win tj želju za dualbootom, ako je win višak, obriši sve (ili su gore bitne stvari, npr win-reinstall, dokumneti), .. ostalo može automatika + ovisi kako je podešen BIOS, UEFI-Legacy (GPT-MBR) i installer koji može imati problema s GPTom (imaš ubuntuov howto..). Radije koristi legacy-mbr, jedna boot particija (npr FAT32 500MB, može i NTFS jer ubuntu automatski uključi driver, ako nema win može ext..) ostalo extended u kojoj kreiraš particije bez ograničenja osim 16 aktivnih po disku. Takab MBR boot podržava svaki installer, live itd..

+ ne moraš linux install dijeliti na particije, root-boot-home.. sve može na jednu. Grub je nešto drugo, to ide u boot sector, to je boot manager koji učitava tj redirecta na boot particiju. On je uvijek u MBRu- (ili GPT ako je kompatibilan, stari ubuntu nije ...). Spetljana instalacija na postojeći win (pogotovo 'mudro' složene tvorničke recovery particije..).

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.12.2015 22:09 (ihush).
12 godina

Instalirao uspješno što si rekao automatskom instalacijom bez da ručno diram particije.

Nakon bezbroj raznih dockova koje sam probao i autohide na onaj njihov zadani. Ona magic lamp animacija češće odvuče prozor u unity launcher. Malo sam istraživa i otkrio da je ovaj problem nemoguće riješit a cijeli Unity mi se nikako ne sviđa.

Pa sam ubacio gnome-session-fallback i vratio na obično gnome sučelje. Uklonio onaj donji panel, i instalirao docky. Gnome tweak toolom promijenio malo temu i ikonice i oduševljen san kako san si prilagodio sve baš kako mi odgovara što mi nije pošlo za rukom u nijednoj distri. I što je najbolje sve instalacije programa protekle savršeno uredu bez cirkusijanja kao što obično bude.

17 godina
neaktivan
ruzcheHR kaže...

Instalirao uspješno što si rekao automatskom instalacijom bez da ručno diram particije.

Nakon bezbroj raznih dockova koje sam probao i autohide na onaj njihov zadani. Ona magic lamp animacija češće odvuče prozor u unity launcher. Malo sam istraživa i otkrio da je ovaj problem nemoguće riješit a cijeli Unity mi se nikako ne sviđa.

Pa sam ubacio gnome-session-fallback i vratio na obično gnome sučelje. Uklonio onaj donji panel, i instalirao docky. Gnome tweak toolom promijenio malo temu i ikonice i oduševljen san kako san si prilagodio sve baš kako mi odgovara što mi nije pošlo za rukom u nijednoj distri. I što je najbolje sve instalacije programa protekle savršeno uredu bez cirkusijanja kao što obično bude.

Ne znam kako to "obicno bude", ali Ubuntu koristim od verzije 9.10 (10. mjesec, 2009. godina) i nikad nisam imao nikakvih cirkusiranja s instalacijom programa.

12 godina

Nisam mislio na Ubuntu, nakon Elemenetarya, Fedore (Mate) čudno mi je što mi sve radi bez da kucam xy komandi u terminal i mijenjam xy datoteka ili drivera.

14 godina
ruzcheHR kaže...

Nisam mislio na Ubuntu, nakon Elemenetarya, Fedore (Mate) čudno mi je što mi sve radi bez da kucam xy komandi u terminal i mijenjam xy datoteka ili drivera.

Zato ekipa najčešće preporuča Ubuntu ili Mint. Instalacija i korištenje su stvarno trivijalni. Ako ne želiš ne moraš uopće pokretati Terminal. Nakon instalacije provedi neko vrijeme u korištenju, privikni se na DE. Ja sam npr. jamrao na Unity a sad mi je to defaultni DE. Klinac i žena koriste Mint s Cinamonom.

Nakon nekog vremena probaj ztakopati malo dublje, po onim segmentima koji te zanimaju. Zajednica je uvijek spremna pomoći. Ako se sustav i skrši, nije problem ponovno ga podignuti.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
neaktivan
ruzcheHR kaže...

Elementary ne bi trebao imati nekih problema, ali opet, nije popularan kao Ubuntu.

Fedora je testni poligon za Red Hat, tak da...

16 godina
ruzcheHR kaže...

..

protekle savršeno uredu bez cirkusijanja kao što obično bude.

-pa sad ponovi još par puta od nule, uz ručno kreiranje particija i sl.. kad jednom to razumiješ (pa nastavak druga rečenica)..

.. 99% instalacija prođe najnormalnije, preduvijet je ispravan HW, ispravan SW-installer koji podržava HW (dirveri), podešavanje BIOSa ovisno o želji-kombinaciji jer su korak prije npr particija, standarda.. i sl.

kad počneš primjećivati sitne razlike u installeru npr suse-ubuntu-neka treća distra u npr defalutnom rasporedu particija, dobit ćeš ideju što je tebi optimalnije/potrebno. Kod nekih distri zna biti problem npr odabir jezika-tipkovnice, autologin, ručno dodati grub i sl. (neke distre detektiraju dali postoji, neke ručno podešavanje baš moraš dodati i grub inače nema boota)

17 godina
neaktivan
ihush kaže...

-problem je u standardima.. stari MBR ograničenje na 4 primarne particije. Ti na slici imaš već 5 particija.. ne možeš kreirati novu-boot, tj neće raditi.

nisi naveo postojeći OS/win tj želju za dualbootom, ako je win višak, obriši sve (ili su gore bitne stvari, npr win-reinstall, dokumneti), .. ostalo može automatika + ovisi kako je podešen BIOS, UEFI-Legacy (GPT-MBR) i installer koji može imati problema s GPTom (imaš ubuntuov howto..). Radije koristi legacy-mbr, jedna boot particija (npr FAT32 500MB, može i NTFS jer ubuntu automatski uključi driver, ako nema win može ext..) ostalo extended u kojoj kreiraš particije bez ograničenja osim 16 aktivnih po disku. Takab MBR boot podržava svaki installer, live itd..

+ ne moraš linux install dijeliti na particije, root-boot-home.. sve može na jednu. Grub je nešto drugo, to ide u boot sector, to je boot manager koji učitava tj redirecta na boot particiju. On je uvijek u MBRu- (ili GPT ako je kompatibilan, stari ubuntu nije ...). Spetljana instalacija na postojeći win (pogotovo 'mudro' složene tvorničke recovery particije..).

Mali ispravak, grub, bootloader manager ne mora uvijek ići u MBR (GPT). Može ići i na početak particije, što je u biti second-stage bootloader ili volume boot record - VBR. Iako ga ja uvijek stavim u MBR i onda je on glavni. Npr. može i u sda i u sda1,2,3...

http://superuser.com/questions/107235/how-do-boot-sectors-and-multiple-drives-works/108152#108152

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.12.2015 23:04 (hrvooje).
14 godina
ihush kaže...

-pa sad ponovi još par puta od nule, uz ručno kreiranje particija i sl.. kad jednom to razumiješ (pa nastavak druga rečenica)..

.. 99% instalacija prođe najnormalnije, preduvijet je ispravan HW, ispravan SW-installer koji podržava HW (dirveri), podešavanje BIOSa ovisno o želji-kombinaciji jer su korak prije npr particija, standarda.. i sl.

kad počneš primjećivati sitne razlike u installeru npr suse-ubuntu-neka treća distra u npr defalutnom rasporedu particija, dobit ćeš ideju što je tebi optimalnije/potrebno. Kod nekih distri zna biti problem npr odabir jezika-tipkovnice, autologin, ručno dodati grub i sl. (neke distre detektiraju dali postoji, neke ručno podešavanje baš moraš dodati i grub inače nema boota)

Grub je u biti nježan prema bilo kojem OS-u za razliku od MS-ovih bootloadera koji su grubi.

Uvijek preferiram Grub kao bootloader.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
hrvooje kaže...
..

Mali ispravak, grub, bootloader manager ne mora uvijek ići u MBR (GPT). Može ići i na početak particije, što je u biti second-stage bootloader ili volume boot record - VBR. ..

- pomiješao si.. nema veze s početkom particije, to su stageovi, prva je MBR, druga je tad /boot .. ne mora bit početna/prva particija i sl..

MBR je jedan, VBR je stage 1+2 .. 1=MBR koji će učitati loader iz 2 ako je loader npr veći nego što bi stao u MBR .. fora od kad su uveli graphic-background menije i sl. Inače višak. :)

.. a GPT je noćna mora.. - srećom to ubuntu plaća MSu pa radi.. :))

dobra rečenica koja možda bolje (od mene) objašnjava..

So, You only need to have the MBR (and Bootloader) on the actual boot drive.

.. tad u zagradi čitamo kao opcija tj ako koristimo /boot ili je na /rootu..

.. i sad kužim, trebao samo gore preciznije reči, da je bootloader u MBRu.. a boot manager može biti stage 2.. (to se kao podrazumijeva.. pa se preskoči).

@ mario, i MS je nježan.. zapravo imam oba (lančano) i iz win menija mogu u grub i obrnuto.. koegzistencija parexcelance... idilična! .. da je tak i s LO ... :))))

+ btw, ja preferiram stari legacy grub 0.97.. ne koristim GPT iz 'vjerskih' razloga (i kolekcije softwarea bez koje ne želim ostati.. korisno).

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.12.2015 23:25 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

.. i sad kužim, trebao samo gore preciznije reči, da je bootloader u MBRu.. a boot manager može biti stage 2.. (to se kao podrazumijeva.. pa se preskoči).

ako imaš više diskova, onda imaš i više MBR-ova. i onda GRUB može biti u MBR-u kao stage2 na drugom disku, kojeg BIOS(UEFI) ne traži prvog za boot ;)

ihush kaže...

+ btw, ja preferiram stari legacy grub 0.97.. ne koristim GPT iz 'vjerskih' razloga (i kolekcije softwarea bez koje ne želim ostati.. korisno).

te 'kolekcije softvera' sad imaš na svakom drugom webu, ne moraš strahovat

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.12.2015 23:32 (hrvooje).
16 godina
hrvooje kaže...
..

ako imaš više diskova, onda imaš i više MBR-ova. i onda GRUB može biti u MBR-u kao stage2 na drugom disku, kojeg BIOS(UEFI) ne traži prvog za boot ;)

hmmm -ne. :))

možeš imati x-diskova (i svaki može imati MBR), bootat će po bootorderu. Ako promijeniš aktivnu particiju diska, time nisi promijenio bootdisk BIOSa.. pogrešno 'čitanje'.. tj to bi bilo kad bi imao jedan disk i promijeniš aktivnu particiju.. ali bla-bla.

možeš imati 532 /boot particija, na jednom/više diskova.

u MBRu je zapisana aktivna particija tog diska.

u BIOSu je zapisan boot disk.

edit: a-ha.. misliš boot s jednog diska, učitava dalje loader na drugom.. da, može ali to je bolje izbjegavati (vađenje diska.. i nemaš ništa) pa i kad se npr chainload zbrljavi sličan rezultat..

ne, nije to onaj porn..

nego relativno jusful soft, od prastarih OSeva do hirensa i zdelanca.. pošto sve staro ne podržava npr GPT (koji mi ne treba).. -> tak mi je baš ćef ;-)

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.12.2015 23:42 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

edit: a-ha.. misliš boot s jednog diska, učitava dalje loader na drugom.. da, može ali to je bolje izbjegavati (vađenje diska.. i nemaš ništa) pa i kad se npr chainload zbrljavi sličan rezultat..

da, na to sam mislio. i nije nemoguće da instalira na dva diska grub, pa kad makneš prvi i drugi se diže

When you installed Linux to your second drive, it probably wrote Grub's first-stage boot loader to the MBR of the Windows drive. It may have also written the first-stage boot loader to the MBR of its own drive, but if the BIOS never attempts to boot from the Linux drive, you'll never notice.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice