Puno zgodnije mi je radit u nekom texteditoru kao što je Sublime Text koji radi i na Linuxu ili Notepad++ i onda izmjene pregledavati tako da refresham stranicu otvorenu u chrome/firefox, ponekad oboje da se uvjerim da funkcionira u oba preglednika. Za server XAMPP na linuxu a WAMP na windowsu.
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.513.697
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

... jer o Radetu i linuxu... a ako driver utječe toliko tad je driver sranje.
ono što takvi textići izgube, može jednu operaciju ubrzati... no to nije linearni skok performansi i rezultata. hype-reklama koja predbožićni timiming koristi za ušićariti na poluproizvodu u nedostatku boljeg rješenja. ... ah, šutim...
Imam problema sa Ubuntu 8, mrezni problem.
Mrezna kartica detektirana, sam ubuntu skuzi kad ustekam lan kabel, al ne pingam nista (niti lokalno) - niti kao dhcp, niti statika...
Any ideas ?
Mrezna kartica detektirana, sam ubuntu skuzi kad ustekam lan kabel, al ne pingam nista (niti lokalno) - niti kao dhcp, niti statika...
Any ideas ?
Ubuntu 8 iz 2008.?
Ne sjećam se da li je tada postojao automatizirani gui način dodavanja statičke ip adrese. evo načina kroz conf fileove
https://www.howtoforge.com/linux-basics-set-a-static-ip-on-ubuntu
To što ništa ne pingaš ne mora značiti da nisi na mreži, al većinom znači. Ako si postavio ispravno IP adresu prema linku iznad ili ti ju je dhcp-server ispravno dodijelio onda nema razloga da ne radi. Probaj pingat gateway.
Any ideas ?
- stari-novi HW (mrežna)?
.. kvar, mrežne, kabel, port (na routeru), blokiran MAC..
jer ako ne pinga localhost 127.. crklo.
što kaže ipconfig? i koje pingiće si probao (router, local, .. google?) uključen dhcp ili ručno, možda reset routera (ili lan-iptv port na routeru)..
Misliš ifconfig
http://www.thegeekstuff.com/2009/03/ifconfig-7-examples-to-configure-network-interface/
ipconfig je na windowsima

-jedem pa fufljam..
p-f isto, sve je to isto. Da, ifconfig.
Probao sam prvo pingat google-ove dns-ove, kad to nije islo, probao sam pingat gateway, badava...
Fakat ne znam kak se nisam sjetio pingat loopback :/
(kablovi, blokiran mac i sl. nije sigurno)
Meni je najveci problem neiskustvo o linuxu...
Hocu osposobit jedan stariji pc tek tolko da se moze surfat pa sam puknuo gore ubuntu 8 (probao sam s mint-om 17 al stoji na jednom dijelu i ne je.be zivu silu).
Imate mozda ideju za neku bolju distru ? (da izbjegnem problem sa networkingom na postojecem ubuntu-u)
Probat cu sutra sa howto od hrvoja, al sumnjam da ce pomoc... (sve te parametre sam ja upisao preko "control panela", ovo je razlika samo sto je direktno preko terminala)
Probao sam prvo pingat google-ove dns-ove, kad to nije islo, probao sam pingat gateway, badava...
Hocu osposobit jedan stariji pc tek tolko da se moze surfat pa sam puknuo gore ubuntu 8 (probao sam s mint-om 17 al stoji na jednom dijelu i ne je.be zivu silu).
Imate mozda ideju za neku bolju distru ? (da izbjegnem problem sa networkingom na postojecem ubuntu-u)
Stavi ubuntu 10.04...
Probat cu sutra sa howto od hrvoja, al sumnjam da ce pomoc... (sve te parametre sam ja upisao preko "control panela", ovo je razlika samo sto je direktno preko terminala)
Lubuntu novi
ako ti prepoznaje eth0 ne bi smjelo biti problema
i da ako imaš grafičko sučelje u terminal napiši:
sudo gedit /etc/network/interfaces
ako imaš samo terminal bez grafičkog sučelja onda
sudo vi /etc/network/interfaces
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.xxx
netmask 255.255.255.0
broadcast 192.168.1.255
network 192.168.1.0
gateway 192.168.1.1
dns-nameservers 8.8.8.8 192.168.1.1
snimi promjene
upiši u terminal:
sudo ifdown eth0
sudo ifup eth0
(ili restart linuxa)
nakon toga ti net radi ko avion
Legenda:
192.168.xxx.xxx mrežu zamijeni sa svojom mrežom
dns-nameservers 8.8.8.8 je google (192.XXX je tvoj adsl router u kojem su postavke dns-a)
Darky, prije Ubuntua 14.04 dns-ovi su se unosili u datoteku /etc/resolv.conf datoteku, kao što je naznačeno na linku iznad koji sam dao. Npr.
nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4
Darky, prije Ubuntua 14.04 dns-ovi su se unosili u datoteku /etc/resolv.conf datoteku, kao što je naznačeno na linku iznad koji sam dao. Npr.
nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4
hm, meni je gornje radilo i na 10.10 (na serveru doduše)
Stavi ubuntu 10.04...
- 9.x jer s 10.x je već započelo abandanje drivera-supporta, vga-chipset.. i problemi s bootanjem.
nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4
1. dns OK (jedna od googleovih).
2. preporuka/praksa .. ip routera. (kao 192.168.1.1 ...)
btw, upravo vidljivo kod Darkyja.. :)
čuo sam za 'šeriranje', 'kenceliranje', a sada i za 'abandanje' . hebeš dan u kojem nešto ne naučiš :))
2. preporuka/praksa .. ip routera. (kao 192.168.1.1 ...)
btw, upravo vidljivo kod Darkyja.. :)
inače ja volim na linux mašini imati i dns server, pa instaliran Bind9
pa onda napišem u eth0
dns-nameservers localhost (ili IP adresu tog istog stroja)
A onda u /etc/bind/named.conf.options datoteku ubacim IP od DNS servera:
1. google
2. T-com
3. Vip
4. Amis
5. Iskon
6. Metronet
7. B-net
Onda mi firefox regaira munjevito kaj god da treba otvarati
čuo sam za 'šeriranje', 'kenceliranje', a sada i za 'abandanje' . hebeš dan u kojem nešto ne naučiš :))
kaj nikad do sad nisi čuo za abandon igre???
Imam par pitanja, htio bih instalirati Linux paralelno s Windows 10 sustavom.
Windows 10 mi je instaliran na SSD, a imam i HDD koji mi služi za pohranu.
Koji je najispravniji i najbezbolniji način dizanja linux distre bez da mi se nešto ne poremeti.
Je li moguće imati izbornik pri bootu na kojem ću izabrati sustav?

Imam par pitanja, htio bih instalirati Linux paralelno s Windows 10 sustavom.
Windows 10 mi je instaliran na SSD, a imam i HDD koji mi služi za pohranu.
Koji je najispravniji i najbezbolniji način dizanja linux distre bez da mi se nešto ne poremeti.
Je li moguće imati izbornik pri bootu na kojem ću izabrati sustav?
Ukoliko instaliraš linux distribuciju nakon što su ti windowsi već instalirani, na kraju instalacije kad se bude instalirao GRUB, on će ti napraviti meni. Što se tiće particija, pažljivije prouči. Ako se odlučiš za Ubuntu ili Mint, tijekom instalcije imaš opciju tipa instalacije uz windowse, a ako ostaviš dio diska prazan imaš i opciju da ti on automatski partiocionira prazni dio diska. To ti je vjerojatno najsigurnije rješenje. Ipak, backup prije svega.
ono što takvi textići izgube, može jednu operaciju ubrzati... no to nije linearni skok performansi i rezultata. hype-reklama koja predbožićni timiming koristi za ušićariti na poluproizvodu u nedostatku boljeg rješenja. ... ah, šutim...
Yep, potvrđen bullshit
http://www.pcworld.com/article/3008622/linux/amds-radeon-software-crimson-doesnt-live-up-to-the-hype-on-linux.html
*GNOME3.18 i Fedora 23 imaju google drive integraciju. Nije na na Windowsima offline sinkronizacija, nego nešto kao montiranje mrežnog diska

http://www.gabordemooij.com/index.php?p=/escape_from_systemd

Kad nema pitanja i odgovora, ima novosti.
http://news.softpedia.com/news/libreoffice-now-has-more-than-1-million-of-active-users-496910.shtml
"LibreOffice Now Has More than 100 Million Active Users" - i to bez onih koji ga koriste u cloudu. Zanimljivo. 100+ milijuna ljudi ne treba baš onaj jedan posto mogućnosti u kojem nije kompatibilan sa MS Officeom.
Youtube neupotrebljiv sa 256MB rama isprobano na Lubuntu 14.04.
Međutim na rođakov stari komp 1GB Ram, Celeron 2.8GHz i GPU nVidia 8400 GS. Instalirao Lubuntu 14.04 i YouTube ne zapinje ni malo, otvoren music player i 2-3 taba u firefoxu sve radi fluidno.
Kad nema pitanja i odgovora, ima novosti.
http://news.softpedia.com/news/libreoffice-now-has-more-than-1-million-of-active-users-496910.shtml
"LibreOffice Now Has More than 100 Million Active Users" - i to bez onih koji ga koriste u cloudu. Zanimljivo. 100+ milijuna ljudi ne treba baš onaj jedan posto mogućnosti u kojem nije kompatibilan sa MS Officeom.
Pa normalno da im ne trebaju. Ne treba ni meni kad mi je kao i vecini domet napisati seminarski/diplomski rad. Cak bih se usudio reci i da je taj moj sem./dipl. vise nego sto dobar dio ljudi radi u tim programima.
Međutim na rođakov stari komp 1GB Ram, Celeron 2.8GHz i GPU nVidia 8400 GS. Instalirao Lubuntu 14.04 i YouTube ne zapinje ni malo, otvoren music player i 2-3 taba u firefoxu sve radi fluidno.
probaj jos preko minitube aplikacije na ovom kompu od 256 mb rama. Mislim da ce i dalje biti negledljiv ali vrijedi probati, to ti je par linija koda za instalirati a bas me zanima hoce li biti kakvog poboljsanja. Minitube ti je aplikacija za youtube, ne trebas preko browsera ici na njega nego preko nje ides, jako je lighteweight ali i dalje mislim da ti nebu youtube radio. Probaj pa javi rezultate :)
Probat ću pa javim. Realno najbolje riješenje tu bi mi bio Raspberry Pi 2, ne zauzima prostor koliko ove kante a brži je od ijedne. Al ne daje mi se sad lova za to, sastavit ću si privremeno neku kantu da bar ima gigu rama i Lubuntu mi se stvarno sviđa lijep i brz sustav.
- naravno/očekivano.. (+ stranica prije). Pa ako želiš dalje isprobavati, ukloni npr nešto RAMa ili VGA i vidi tad rezultate na (skoro) istom HWu.
HW+SW, dok je OS skoro sporedan. Generacijski stari SW koji bi korsitio manje RAMa, bez VGA (akceleracija, dx90c-SM), ne pomaže jer nije postojao npr h264.. prve generacije VGA koje zadovoljavaju standard su nv-5600, ati-9600 (i notorni driver Radeonki koji ponekad radi, pogotovo AGP generacija).
Player (sve je soft, pa i OS, driver..) koji koristi VGA-HW (ili GPU) je u pravilu noviji i očekuje više resursa. OS je bespomoćan (osim kao footprint, može nešto na mythu i sl.), kad se tome pridodaju dependencyji-dllhell (ovisnost verzija OSa, kernela i app-softa), ispada da stariji OS koji je kompatibilan s HWom i zadovoljan s manje resursa ne može biti kompatibilan sa sofwareom, noviji traži više resursa.. ovakve light distre mogu proći, ali ..
+ uspoređujući jeftikaner tablete koje se može kupiti na kiosku za šaku kuna (299kn), nema smisla ulagati u PC, ako ništa zbog struje (koju će potrošiti), buke i dimenzija a takvi tableti to rade zadovoljavajuće i imaju potrebne req.
Yep, potvrđen bullshit
http://www.pcworld.com/article/3008622/linux/amds-radeon-software-crimson-doesnt-live-up-to-the-hype-on-linux.html
*GNOME3.18 i Fedora 23 imaju google drive integraciju. Nije na na Windowsima offline sinkronizacija, nego nešto kao montiranje mrežnog diska
http://www.linux.com/news/software/applications/868617-fedora-23-an-impressive-release-for-advanced-linux-users
pCloud također montira mrezni disk