Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.483.752
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Ma nema veze, jos sam izmedu dva svijeta(tj. Os-a) pa mi jos ostaje blebetanje od winsa
Morati cu malo izbjegavati ovu temu dok nemam stvarno nesto pametno napisati
TD collector
11 godina
toxic kaže...

imam laptop :)

naravno da cu se poigrati sa linux-om ne predajem se ja tek tako.

Bez uvrede ali ja ne razumijem pol stvari koje si rekao :(

Ako imaš volju i želju, ništa te ne može spriječiti {#}

Jednostavno guraj i sa vremenom ćeš rješiti sve probleme. To je tipičan put linuxaša, a i usput nešto i naučiš, što je po meni najvažnije ako voliš računala {#}

Samomrzeći hrvat
15 godina
neaktivan
toxic kaže...

imam laptop :)

naravno da cu se poigrati sa linux-om ne predajem se ja tek tako.

Bez uvrede ali ja ne razumijem pol stvari koje si rekao :(

Također imao puno problema s ovim,onim,sranje ovo ono i mogu ti reći dosta sam se naprčio što se tiče Linuxa tj. on je više mene nego ja njega al vjeruj mi isplatilo se naučio sam puno i isprobao svašta,od raznih distri i DE-ova i svačega tako da mi je drago što sam ustrajo iako su mi na bug forumu i LZS forumu konstantno morali pomagati

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
15 godina
Linux - pitanja i odgovori

Ovakva je situacija:
Imam HP Probook 650 g1 koji ima slozen RAID po defaultu, 500GB HDD+16GB(nisam siguran je li toliko) SSD.
Na njemu je trenutno instaliran Win8.1.
E sad, ja sam planirao staviti dual boot Ubuntu i shrinkao sam disk i napravio 35GB unalocated space. Ali dosao sam do problema jer kad bootam ubuntu instalaciju ne vidi particije i unalocated space
Sad kad bi razbio RAID i stavio ovaj 500GB disk u AHCI mod vjerojatno mi je potrebna reinstalacija Windowsa?

Ima netko ideju?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Otkako sam uklonio xorg-server i ugasio laptop tj. resetirao neće da se digne X,pokušavao sam nanovo instalirati xorg-server al opet ništa,rješenje? ako se pitate zašto sam uklono x,to je zato jer nije bio kompatibilan s nečime i iz neznanja sam ga smatrao nebitnim.

EDIT: Nisam mogao nikako riješiti pa sam nanovo instalirao Manjaro (hvala bogu pa traje 5 minuta)

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Poruka je uređivana zadnji put sub 31.5.2014 17:27 (filipvk1000).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
filipvk1000 kaže...

Otkako sam uklonio xorg-server i ugasio laptop tj. resetirao neće da se digne X,pokušavao sam nanovo instalirati xorg-server al opet ništa,rješenje? ako se pitate zašto sam uklono x,to je zato jer nije bio kompatibilan s nečime i iz neznanja sam ga smatrao nebitnim.

Nema X-a bez Xorg-a {#}

12 godina
neaktivan
"You can't have X-man without Profesor X"
TD collector
11 godina
filipvk1000 kaže...

EDIT: Nisam mogao nikako riješiti pa sam nanovo instalirao Manjaro (hvala bogu pa traje 5 minuta)

Hebo te led. Xorg server. Sad ti je valjda jasnije što je to {#}

Samomrzeći hrvat
15 godina
neaktivan

Je,jasnije je,ali i dalje nemogu napraviti update jer su xorg-server i glamor-egl nekompatibilni,šta da radim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Sredio sam drivere pomoću ovog : http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Trusty_Installation_Guide#ATI.2FATI_Hybrids

sada mi dota 2 izgleda ko dota 2, isto tako sam ukljucio diskretnu grafu no jos uvijek mi je premali framerate...

to ne mogu poštelat , duplo manji nego u winsima :(

nikola@nikola-Aspire-V5-552G:~$  lspci | grep VGA
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Richland [Radeon HD 8550G]
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Mars [Radeon HD 8670A/8670M/8750M]

nikola@nikola-Aspire-V5-552G:~$ amdconfig --pxl
PowerXpress: Discrete GPU is active (High-Performance mode).

nikola@nikola-Aspire-V5-552G:~$ fglrxinfo
display: :0  screen: 0
OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
OpenGL renderer string: AMD Radeon HD 8550G
OpenGL version string: 4.4.12874 Compatibility Profile Context 14.10.1006

Ovak to sad izgleda i cini mi se sve okey... no velim pefromanse  nisu bas neke :(

psn id: mNik987
Poruka je uređivana zadnji put sub 31.5.2014 22:26 (toxic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

mint 17 'cimet' i 'pajdo' su vani

http://blog.linuxmint.com/?p=2626

a nvidia je izdala nove drivere čime dodaju podršku za još dosta čipova

http://www.muktware.com/2014/05/nvidia-linux-64-bit-driver-update-adds-new-gpus/27909

linus čita zlobne tvitove o sebi: linux radi u dual bootu, jer je linus htio igrati princ od perzije na DOS-u :)

http://www.muktware.com/2014/05/linus-torvalds-reads-mean-tweets/27907

Life is too short to remove USB safely
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.6.2014 2:10 (hrvooje).

2 0 hvala 2
17 godina
toxic kaže...

Ovak to sad izgleda i cini mi se sve okey... no velim pefromanse  nisu bas neke :(

Ah, pomogao bi ti, ali tu se nemoze puno napraviti kad je do amd-a, možeš napraviti možda nekakvu varijaciju na temu između open/proprietary ili probat drugu verziju drivera ali teško da će to nešto pomoći. {#}

17 godina

i onda ljudi pricaju kako je amd best buy... ma stari moj ako cu vise ikad kupovat gpu to nece biti amd....

idem jos probat linux mint ovaj novi ako to nece pomoc na zalost morat cu se vratit na sugave windowse..

na kraju sam stavio opensuse 13.1 :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.6.2014 14:26 (toxic).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
toxic kaže...

i onda ljudi pricaju kako je amd best buy... ma stari moj ako cu vise ikad kupovat gpu to nece biti amd....

idem jos probat linux mint ovaj novi ako to nece pomoc na zalost morat cu se vratit na sugave windowse..

na kraju sam stavio opensuse 13.2 :)

AMD jest best buy, softverska strana price - pogotovo na Linuxu - je druga stvar. Ja recimo imam HD 7850 i apsolutno nikakve probleme na Ubuntu 12.04. AMD i inace ima losiju softversku podrsku, a pogotovo na Linuxu. No, najveci problem na Linuxu glede AMD-ove podrske su laptopi i to oni s hibridnim grafikama. To je katastrofa ziva.

Ako nista nece pomoci, bojim se da ces se morati vratiti na Win, no s druge strane, mozes dici virtualku i instalirati Linux u nju te ga koristiti za sto god zelis. Super stvar za surfanje, npr. A kada zelis igrati, igras se na Win.

S vremenom bi AMD trebao poboljsati svoju podrsku jer sve vise naslova izlazi za Linux i SteamOS. U suprotnom ce kaskati za Nvidijom (vec i sad kaska).

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
15 godina
neaktivan

Riješenje zašto nemogu napravit update?

EDIT: Riješio,uklonio sam xf8f-video-intel te napravio update,te ga nanovo instalirao.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.6.2014 15:23 (filipvk1000).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

ako ja necu isprobati sve verzije linuxa nece nitko :(

opensuse kde i gnome isprobani imam problema i to vjerovali ili ne zbog ati-a (

javlja mi retardiranu gresku i stalno mi ucitava os u text modu, da udem u dekstop mode moram ici u recovery mode...

startx, bash , sudo i ostale komande ne pomazu jer mi javlja razne greske kako driveri nisu dobri oni sto dolaze instalirani.

kada sam probao staviti fglrx na opensuse oneclick preko yasta doslo je do problema.... i cao daci :(

sad radim neki updejt na opensuse 13.1 gnome sucelje pa cu vidjeti, mozda i boot loader grbu 2 radi probleme...ffs ocajan sam a u isto vrijeme mi se svida ova neizvjesnost :) cijeli viken sam popusio zbog nastimavanje linux kod kojih kao nema problema :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Dali si pogledao jos i Xfce okruzenje...
Em ja sam nov u tim sitnicama ali postoji li mogucnost da taj fglrx neradi dobro u de okruzenju?
a drugo me zanima dali nakon instala vracas backup koji je od razlicite distre.... (nista samo tako informativno)
TD collector
14 godina
neaktivan
toxic kaže...

ako ja necu isprobati sve verzije linuxa nece nitko :(

opensuse kde i gnome isprobani imam problema i to vjerovali ili ne zbog ati-a (

javlja mi retardiranu gresku i stalno mi ucitava os u text modu, da udem u dekstop mode moram ici u recovery mode...

startx, bash , sudo i ostale komande ne pomazu jer mi javlja razne greske kako driveri nisu dobri oni sto dolaze instalirani.

kada sam probao staviti fglrx na opensuse oneclick preko yasta doslo je do problema.... i cao daci :(

sad radim neki updejt na opensuse 13.1 gnome sucelje pa cu vidjeti, mozda i boot loader grbu 2 radi probleme...ffs ocajan sam a u isto vrijeme mi se svida ova neizvjesnost :) cijeli viken sam popusio zbog nastimavanje linux kod kojih kao nema problema :)

Jesi li pokušao s Mint-om? Isprobaj Cinnamon verziju.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
Killua kaže...
Dali si pogledao jos i Xfce okruzenje...
Em ja sam nov u tim sitnicama ali postoji li mogucnost da taj fglrx neradi dobro u de okruzenju?
a drugo me zanima dali nakon instala vracas backup koji je od razlicite distre.... (nista samo tako informativno)

uvijek radim clean setup...

ma izgubio sam zivce... jer u opensusu nisam mogao napraviti botabilni usb za mint kojeg sam imao na disku u pm...

sada sam se vratio windowsima...................bezuspjesna pustolovina u prazno reko bih :(

17 godina
Imam Ubuntu 14 i hd6950 i sve mi radi ok.
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
12 godina
neaktivan

Ako je nekome do dodatnog eye-candya... http://mokaproject.com/

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
djigibao kaže...
Imam Ubuntu 14 i hd6950 i sve mi radi ok.

Radi ti desktop uredno i media player, igre ako ti rade onda rade s nekakvih 30% manje performansi nego na windowsu, znam jer sam imao istu tu grafu prije par mjeseci.

17 godina
neaktivan
josipva kaže...

Radi ti desktop uredno i media player, igre ako ti rade onda rade s nekakvih 30% manje performansi nego na windowsu, znam jer sam imao istu tu grafu prije par mjeseci.

Meni je svejedno kako rade, dok god ne stekaju. Jel radi s 30 fpsa ili 40 fpsa bas mi je svejedno.

17 godina
1domagoj1 kaže...
josipva kaže...

Meni je svejedno kako rade, dok god ne stekaju. Jel radi s 30 fpsa ili 40 fpsa bas mi je svejedno.

dobro je kad rade ali kod hybrida to nije niti 30 i to na low postavkama dota 2 :(

ja cu jos isprobati par verzija sigurno ali cu sada raditi dual os.

17 godina
neaktivan
toxic kaže...

dobro je kad rade ali kod hybrida to nije niti 30 i to na low postavkama dota 2 :(

ja cu jos isprobati par verzija sigurno ali cu sada raditi dual os.

Da, hybrid grafika je veliki problem, kao sto vec rekoh. Steta. Mozes ili dual boot ili u virtualki dignuti Linux, kako god zelis.

12 godina
neaktivan

Instalirao sam mint 16 kod rodjaka na laptop i imam problem sa skypom.  Znaci kad sam to tek odradio upalio sam yt da vidim imal li zvuka, i to je bilo ok. Skype sam samo probao i i imao sam sljedeci problem : kad ja nazovem nekog na skyp oni mene cuju i vide al ja ne cuuem njih. danas me zvao iz vana i kaze ne cuje nista na laptopu kad upali yt. hajd nasli smo nekako opcije i nastimali da cije zvuk sa yt ali kad me nazove sa skypa lapotp pocne da zuji nepodnosljivo. Je li ima ko kakvog iskusta s ovim pa podijeli neki savjet.

Druga stvar je sto sam instalirao na Bosanski jezik i sad ne mogu da najdem preference da probam naprvit par iznjena tamo {#}, kako da vratim jezik na engleski ?

edit

Nisma stigao da vise istestiram zato sto cim sam to zavsio on je dosao po laptop, a lap je dual boot sa win 7 al je linux znacajno brzi (xfce) i volio bi da mu nastimam da radi to kako treba.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.6.2014 0:02 (six_paths_of_pain).

0 0 hvala 0
17 godina
six_paths_of_pain kaže...

ali kad me nazove sa skypa lapotp pocne da zuji nepodnosljivo. Je li ima ko kakvog iskusta s ovim pa podijeli neki savjet.

Otvori terminal pa utipkaj:

sudo gedit /etc/pulse/default.pa

Nađi liniju gdje piše load-module module-udev-detect i promjeni jeload-module module-udev-detect tsched=0 zatim save pa restart.

P.S.

izažao je novi mint 17.

P.S 2

Nije kriv linux nego skype {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.6.2014 0:48 (josipva).
12 godina
neaktivan

ok tnx surta navece se cujem opet sa njim pa cu to isprobat

Znam da je izasao novi mint, ali nije bilo xfce verzije pa nisam htjeo da ga instaliram a nije mi se dalo zezat oko mjenjanja fajlova il sta vec na napravim xfce.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.6.2014 22:53 (six_paths_of_pain).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

nastimah kao prema ovom linku

http://askubuntu.com/questions/307951/how-do-i-fix-the-weired-skype-noises

load-module module-udev-detect use_ucm=0 tsched=0 .else

### Use the static hardware detection module (for systems that lack udev support)

load-module module-detect tsched=0 .endif

i na kraju nema zujanja al vise ne detektuje mikrofon uopste sad znaci cuje on mene al ja njega ne cujem

probali smo i ovako al opet ne detektuje mikrofon :$ sta sad

load-module module-udev-detect tsched=0 .else

### Use the static hardware detection module (for systems that lack udev support)

load-module module-detect .endif

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.6.2014 22:54 (six_paths_of_pain).

0 0 hvala 0
17 godina

Pa jeli ti podešen input u sound settingsima. Meni se ta ista stvar zna dogodit, ali nakon te promjene više nemam problema, prvi put čujem za to da mic ne radi nakon toga.

Jeli mozda ovo pomaže ? sudo apt-get install libpulse0:i386

Ako si instalirao s web-a možeš pokušati instalaciju iz canonical partners repo-a.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.6.2014 23:42 (josipva).

1 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice