Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.523.941
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...
benko kaže...

Studiram na FERu, tako da ne bih rekao da pojma nemaju ;)

Mislim, vjecna je tema Windows ili Linux, ja inace iznimno volim brzinu(za aute da ne pricam :D) i minimalizam, a koliko je linux fleksibilan - to je nevjerojatno !

Tesko da cu ikada maknuti Windowse pored Linuxa, iako su me (pozitivno) iznenadili u mnogim stvarima, no bez nekih stvati je jednostavno nezamislivo, barem meni (pravi office, autocad, hrpa adobe alata....)

Windows 7 je brz i stabilan, 8ica je jos brza, no nikako mi ne pase, s obzirom da nemam touchscreen, tako da sam to odgodio na neko vrijeme, s obzirom da jos nema pravog "tableta" koji moze zamjenit laptop (Surface je tu najblizi).

Sto se tice MS-a i njegovog Visual Studia, znam puuuno programera, i svi mi od reda vele, Visual Studio je zakon, broj jedan, najnapredniji !

E, ali ja bih. ;)

Na FER-u sam i ja, kao i doticni spomenuti frend {#}, a "da pojma nemaju" mogu primjeniti na 80% racunaraca. {#} Zalosno, ali istinito.

Vecina kolega s kojima se druzim su vrsni programeri, jedan je i kod Cupka na njegovim Evolucijskim algoritmima u Javi, svi odreda rade uglavnom na Linuxu. :)

VS je dobar, ali to ponajprije zbog IntelliSense-a (a svima je to i razlog zasto im je VS toliko "supac"), 90% svih mogucnosti koje nudi vecina niti ne koristi (osim vecih timova na velikim projektima). Osobno mi je Qt Creator jako drag, a kaze frend i da je skuplji (komercijalna verzija, postoji i LGPL verzija) od VS-a, a najveci plus mu je sto je cross-platform, sto se za VS i opcenito bilo koje MS-ove alate ne moze reci i zato ih osobno prekrizim odmah na pocetku. Trenutno svi radimo s Qt Creatorom, osim kad kodiram u Javi, onda Eclipse.

Pa tih 80% tako i tako nece zavrsiti :D

Pa bas zato se moze cesto cuti, "VS nije nista posebno", upravo zato sto ti ljudi ni ne znaju koliko je mocan.

Sum_of_all_fears kaže...
benko kaže...

E i taj Matlab, imam nocne more od njega.....ima jos dosta toga za radit na linuxu

Calibri je propertary font tj. treba licenca za njega, zato ga nema. Nije redistributable.

A ovo boldano - sve probleme koje smo naveli nemaju apsolutno nikakve veze sa linuxom kao sustavom već isključivo su vezani za developere aplikacija. Tu tvorci linuxa nemaju što raditi.

Ne znam tko je "kriv", ja "samo znam" sta mi treba i sta moram koristiti za to ;)

Trust Me, I'm an Engineer :)
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Kako se ikone programa stavljaju na desktop povrsinu mislim na 12.04 ubuntu

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen

kaj ce ti ikone programa na desktopu ?

http://revohd.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
benko kaže...

Pa tih 80% tako i tako nece zavrsiti :D

Pa bas zato se moze cesto cuti, "VS nije nista posebno", upravo zato sto ti ljudi ni ne znaju koliko je mocan.

Zavrsit ce, kako ne? Koliko sam se samo labosa napisao drugima, ljudi nemaju pojma/ne da im se, a sad su na diplomskom. Vecina racunaraca ce zavrsiti FER, od te vecine, vecina ce dobiti pljusku u stvarnom svijetu. Nazalost, to je tako, faks je tezak i sve to, ali je nedovoljan za stvarni svijet, jer je to ipak akademska sredina, a ne industrijska sredina.

Pa VS i nije nista previse posebno, sve te mogucnosti nudi i Eclipse, a da o QtC-u ne pricam, ono sto ga izdvaja je IntelliSense i integracija s ostalim MS-ovim alatima (tipa Team Foundation Server i sl.), sto mi je nebitno jer te ostale alate odbacujem odmah na pocetku, ostaje mi samo IntelliSense, a bez njega mogu prezivjeti i rado cu ga zrtvovati zbog cross-platformnosti svojih (buducih) aplikacija. Koliko god nekome ovo zvucalo apsurdno, ali to je tako, a postoji puno ljudi koji dijele slicno misljenje, jednostavno ne zelim biti na milost i nemilost jednoj jedinoj kompaniji i jos joj tu milost i nemilost placati. Naravno, kad se mora, onda se mora, jbg, ali gledam da ti "kad se mora" bude sto manje.

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
17 godina
neaktivan
arius kaže...

Evo ti odgovor.

Otvoris Dash, nades program i odvuces ga na desktop. Osobno mi se ne svidaju ikone na desktopu, ali ako bas zelis, to ti je nacin da ih stavis. Ja bih ti preporucio da si instaliras Synapse (nades ga u Software Centru), vjeruj mi neces trebati nikakve ikone niti launchere. ;)

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
17 godina

kakve probleme imate s matlabom ? osim onih licenci (jack sparow site), linux verzija matlaba na Archu radi bez ikakvih problema, barem onaj dio matlaba koji sam ja koristio.

domagoj, jel to znaci da aplikacije koje pravis koriste javu, odnosno vrte se u JRE-u a GUI im je u Qtu ? kako to izgleda npr na Windowsima a kako na Macu ? nisam nesto previse upoznat sa Qtom, moze malo pojasnjenje pls xD

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Dementor kaže...

kakve probleme imate s matlabom ? osim onih licenci (jack sparow site), linux verzija matlaba na Archu radi bez ikakvih problema, barem onaj dio matlaba koji sam ja koristio.

domagoj, jel to znaci da aplikacije koje pravis koriste javu, odnosno vrte se u JRE-u a GUI im je u Qtu ? kako to izgleda npr na Windowsima a kako na Macu ? nisam nesto previse upoznat sa Qtom, moze malo pojasnjenje pls xD

Ne lol, ne radim s Qt-om kao GUI frameworkom, samo s Qt Creatorom kao IDE-om.

U Javi kodiram za Android, nista na desktopu...

EDIT: Ako zelis vidjeti kako Qt izgleda na razlicitim OS-ovima, prvo mi na pamet pada MuseScore, pogledaj malo njega.

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.12.2012 17:39 (1domagoj1).
14 godina
@benko: ako baš inzistiraš na MS Officeu istog nije problem instalirati na Linuxu (ja sam instalirao MS Office 2010 i sve radi).
Stručnjak za odmaganje...
13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
arius kaže...

Evo ti odgovor.

Otvoris Dash, nades program i odvuces ga na desktop. Osobno mi se ne svidaju ikone na desktopu, ali ako bas zelis, to ti je nacin da ih stavis. Ja bih ti preporucio da si instaliras Synapse (nades ga u Software Centru), vjeruj mi neces trebati nikakve ikone niti launchere. ;)

Super program evo instalirao sam ga hvala,ovo je super da se citav pc ima na dlanu,a koji su programi najbolji za odrzavanje racunara u linuxu,nesto poput tune up ili cc cleaner u windowsu

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.12.2012 18:03 (arius).
14 godina
Ne trebaš ih. Možeš instalirati Ubuntu Tweek i Myunity. To je sve što trebaš.
13 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Ne trebaš ih. Možeš instalirati Ubuntu Tweek i Myunity. To je sve što trebaš.

Evo instalirao sam ga i mislim da je sasvim dovoljan za odrzavanje cijelog sistema nego koja je preporuka za pregledavanje fotografija nebitno obicnih pozadina ili digitalnih,treba mi nesto kao acd see na windowsu

16 godina
arius kaže...
..,a koji su programi najbolji za odrzavanje racunara u linuxu,nesto poput tune up ili cc cleaner u windowsu

- ? Kad shvatiš da su takvi utilsi nepotrebno smeće (koji bi trebali čistiti jednako takvo smeće, rekurzivno..), bit ćeš na korak do linuxjuzera koji obećava. Aplikacije ne smiju brljaviti po folderima koji im ne pripadaju, tako da sama aplikacija običnim brisanjem ne ostavlja smeće (nema registryja).

- jedini efikasni soft takve namjene već imaš (između ušiju). btw Janitor (ili kako se naziva čistać) postoji, potraži ga.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
(...) Po meni, jedini problem (koji zapravo ni nema veze sa linuxom) je nedostatak nekih velikih programa - AutoCAD, Maya/Max, Photoshop ali to je zbog developera tih programa... Za tipičnog kućnog usera postoje svi programi koji mu trebaju, sustav je sigurniji i praktički ga je nemoguće zaraziti nečime ako programe skidaš preko Software Centra ili Synapticsa. (...)

Maya nativno radi na Linuxu (službeno testirano na RHEL 6.2 i Fedori 14 za verziju 2013), umjesto AutoCAD-a se može nabaviti BricsCAD ili ako je potrebno samo 2D, freeware Draftsight, dok Photoshop nema alternative za profesionalnog korisnika koji koristi sve mogućnosti. GIMP bi mogao poslužiti nekima - velika mu je zamjerka bila nedostatak CMYK separacije, ali postoji plugin koji ju dodaje (Separate+).

benko kaže...
(...) E i taj Matlab, imam nocne more od njega.....ima jos dosta toga za radit na linuxu. Da, instalirao sam ga, ali Calibri font nisam uspio dobit(vecinu ostalih jesam), a to je glavni font.... (...)

Moje je iskustvo s Matlabom potpuno suprotno, uživao sam koristeći ga. BTW, Matlab radi na Linuxu od verzije 5.0 iz 1996. godine, a na Unixima i ranije. Instalirati font nije problem, samo treba kopirati odgovarajuće ttf/otf datoteke u .fonts direktorij ili instalirati fontove putem Font Viewera. U LO-u radi bez problema.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
16 godina
neaktivan
ihush kaže...
arius kaže...
..,a koji su programi najbolji za odrzavanje racunara u linuxu,nesto poput tune up ili cc cleaner u windowsu

- ? Kad shvatiš da su takvi utilsi nepotrebno smeće (koji bi trebali čistiti jednako takvo smeće, rekurzivno..), bit ćeš na korak do linuxjuzera koji obećava. Aplikacije ne smiju brljaviti po folderima koji im ne pripadaju, tako da sama aplikacija običnim brisanjem ne ostavlja smeće (nema registryja).

- jedini efikasni soft takve namjene već imaš (između ušiju). btw Janitor (ili kako se naziva čistać) postoji, potraži ga.

Postoji sekcija za čišćenje u Ubuntu Tweaku, kao i program BleachBit, ali moram upozoriti da korištenje takvih programa može ostaviti sistem u neupotrebljivom stanju. Computer Janitor je izbačen u Ubuntuu 11.10 jer je uzrokovao više štete nego koristi (neupotrebljivi sistemi nakon čišćenja kod puno korisnika).

Svi podaci koje aplikacija koristi, a koji se odnose na pojedinog korisnika, smještaju se u korisnikov home direktorij, u skrivene datoteke i direktorije. Za primjer, VLC - album art smješta u poddirektorije direktorija ~/.cache/vlc/art/albumartist/, konfiguraciju programa u ~/.config/vlc, a playliste u ~/.local/share/vlc. Ako deinstaliraš VLC, obrišeš navedene direktorije - nema više njegovih tragova u sistemu. Slično vrijedi za Chromium (on nema ništa u .local) i Audacious (ništa u .cache). Drugi primjer - GIMP 2.8 - svi njegovi podaci se nalaze unutar direktorija ~/.gimp-2.8.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
14 godina
protjeran

Ubuntu tweak-ov janitor je odličan, a i bleach bit nije ništa lošiji. Štoviše uvijek koristim oboje da sve očistim. Zna se s vremenom (ako ne radiš clean install kao ja) puno smeća nakupiti.

Ad astra peronospora

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

A koji je najbolji program za pregledavanje slika ovaj sto dođe instaliran nije vala nesto

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
arius kaže...

A koji je najbolji program za pregledavanje slika ovaj sto dođe instaliran nije vala nesto

Odi u Ubuntu Software Centar, odaberi Grafiku i onda odaberi Prdglednike. Pogledaj koji ti najviše paše.
17 godina
neaktivan

Fedora is again live and kikin' :)

Sad sve radi ko ura, vidim i skrivene datoteke u terminalu, odmah slozio flash,chrome...sve sta treba :)

Eh sad, muce me oni gnome extensioni, kad jedan upalim(palim ih opreko neta, npr za brightness) drugi se ugasi, znaci trebam nekako povecati limit, da mogu dva ili vise od jednom.

Evo i screenshot-a

I brightness mi se svaki puta na paljenju vraca na 100%, kako to staviti da pamti od zadnjeg puta ?

Gnome Gnome
Trust Me, I'm an Engineer :)
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.12.2012 20:15 (benko).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Izabrao sam ovaj Gwenview ima najvise zvjezdica a polijepo i zauzima {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Molim vas moze li mi ko objasniti najlaksi nacin instaliranja jave na linuxu,isao sam tamo u softwer centar i instalirao java 6 ali kad pokrenem igricu preko browsera izbaci mi da mi treba java 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
@arius
skini linux mint 13 KDE. po meni sucelje za prelaske s windowsa najpogodnije. ima kodeke i flash predinstalirano.
Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
13 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
@arius
skini linux mint 13 KDE. po meni sucelje za prelaske s windowsa najpogodnije. ima kodeke i flash predinstalirano.

neka hvala meni je ubuntu predobar,sve sto sam trazio od jednog sistema to sam sa ubuntuom i dobio mada nije iskljuceno da i taj sistem nabacim na drugi pc u kuci pa da njega koristim jer sam se dugo dvoumio između ubuntua i minta ipak sam se na kraju opredjelio za ubuntu na kojem radim 3 dana i nikakvih problema nema...jos samo da ovu javu nabacim i dosta vise cackanja....

13 godina
neaktivan
Arnold Layne kaže...

nisam skuzio...izbrisao sam preko terminala javu 6 pa sam isao sve do kraja ali nigdje jave 7...ode ja tamo u onaj centar pa cu tamo naci 7-icu valjda ce tad biti uredu....

Isao do centra instalirao 7-icu ali opet je browser ne prihvaca

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.12.2012 21:07 (arius).
14 godina
arius kaže...
Arnold Layne kaže...

nisam skuzio...izbrisao sam preko terminala javu 6 pa sam isao sve do kraja ali nigdje jave 7...ode ja tamo u onaj centar pa cu tamo naci 7-icu valjda ce tad biti uredu....

Isao do centra instalirao 7-icu ali opet je browser ne prihvaca

Probaj ovo:

sudo apt-get install openjdk-7-jre icedtea-7-plugin
16 godina
neaktivan

Jesi li instalirao IcedTea - plugin za browsere koji omogućava izvršavanje Java appleta?

Usput, Firefox blokira Java pluginove zbog sigurnosnih propusta - Java 6 update 36 i niži, te Java 7 update 8 i niži. Koliko vidim, u repozitorijima je OpenJDK 6 update 24 i OpenJDK 7 update 9. Imam instaliran 7u9, dodatno sam instalirao sam IcedTea i radi bez problema.

EDIT: Dok sam pisao i skoknuo po čaj (topli, ne ledeni  :)  ) , mario je postao rješenje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.12.2012 22:01 (hrx).
13 godina
neaktivan

Evo uspio sam instalirati javu komandom koju je mario rekao,neke igre hoce ali neke nece u svakom slucaju hvala ovo mi je dovoljno

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
arius kaže...
hrvooje kaže...
@arius

neka hvala meni je ubuntu predobar,sve sto sam trazio od jednog sistema to sam sa ubuntuom i dobio mada nije iskljuceno da i taj sistem nabacim na drugi pc u kuci pa da njega koristim jer sam se dugo dvoumio između ubuntua i minta ipak sam se na kraju opredjelio za ubuntu na kojem radim 3 dana i nikakvih problema nema...jos samo da ovu javu nabacim i dosta vise cackanja....

mint jeste ubuntu sa kodecima, flashom i još pokojim closed-source firmwareom. neke stvari su odrađene da bude lakše početnicima npr. samba dijeljenje. 

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
14 godina
arius kaže...

...jos samo da ovu javu nabacim i dosta vise cackanja....

Upravo je to gušt linuxa, nikad dosta čačkanja, pa makar sistem radio savršeno uvijek se može potrošit sate i dane na vizualnom uređenju :)

http://d-u-d.deviantart.com
13 godina
neaktivan

Evo skinuo sam jutros i linux mint 13 pa sam njega mislio nabaciti na drugi pc u kuci ali sam se malo razocarao kad sam vidio da zauzima 800mb pa posto nemam dvd przilicu sad bas ne znam kako to instalirati na racunar,vidim da na njihovom sajtu moze i preko usb stika ali ne znam kako to odraditi pa ako moze link nadam se da nije nesto komplikovano 

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice