Studiram na FERu, tako da ne bih rekao da pojma nemaju ;)
Mislim, vjecna je tema Windows ili Linux, ja inace iznimno volim brzinu(za aute da ne pricam :D) i minimalizam, a koliko je linux fleksibilan - to je nevjerojatno !
Tesko da cu ikada maknuti Windowse pored Linuxa, iako su me (pozitivno) iznenadili u mnogim stvarima, no bez nekih stvati je jednostavno nezamislivo, barem meni (pravi office, autocad, hrpa adobe alata....)
Windows 7 je brz i stabilan, 8ica je jos brza, no nikako mi ne pase, s obzirom da nemam touchscreen, tako da sam to odgodio na neko vrijeme, s obzirom da jos nema pravog "tableta" koji moze zamjenit laptop (Surface je tu najblizi).
Sto se tice MS-a i njegovog Visual Studia, znam puuuno programera, i svi mi od reda vele, Visual Studio je zakon, broj jedan, najnapredniji !
E, ali ja bih. ;)
Na FER-u sam i ja, kao i doticni spomenuti frend , a "da pojma nemaju" mogu primjeniti na 80% racunaraca.
Zalosno, ali istinito.
Vecina kolega s kojima se druzim su vrsni programeri, jedan je i kod Cupka na njegovim Evolucijskim algoritmima u Javi, svi odreda rade uglavnom na Linuxu. :)
VS je dobar, ali to ponajprije zbog IntelliSense-a (a svima je to i razlog zasto im je VS toliko "supac"), 90% svih mogucnosti koje nudi vecina niti ne koristi (osim vecih timova na velikim projektima). Osobno mi je Qt Creator jako drag, a kaze frend i da je skuplji (komercijalna verzija, postoji i LGPL verzija) od VS-a, a najveci plus mu je sto je cross-platform, sto se za VS i opcenito bilo koje MS-ove alate ne moze reci i zato ih osobno prekrizim odmah na pocetku. Trenutno svi radimo s Qt Creatorom, osim kad kodiram u Javi, onda Eclipse.
Pa tih 80% tako i tako nece zavrsiti :D
Pa bas zato se moze cesto cuti, "VS nije nista posebno", upravo zato sto ti ljudi ni ne znaju koliko je mocan.
E i taj Matlab, imam nocne more od njega.....ima jos dosta toga za radit na linuxu
Calibri je propertary font tj. treba licenca za njega, zato ga nema. Nije redistributable.
A ovo boldano - sve probleme koje smo naveli nemaju apsolutno nikakve veze sa linuxom kao sustavom već isključivo su vezani za developere aplikacija. Tu tvorci linuxa nemaju što raditi.
Ne znam tko je "kriv", ja "samo znam" sta mi treba i sta moram koristiti za to ;)