Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.524.246
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Nakon sto sam skinuo sa neta iso fajl sprzio sam ga onda sam linux instalirao i evo sad sve normalno radi bar na prvi pogled.Najveci problem sam imao oko interneta jer imam dvije mrezne karte pa sam jednu iskopcao i ostavio ovu integrisanu i sad radi zapravo sad i pisem upravo preko ubuntua.Flash player i dalje mi je jedini problem ali rijesit cu vec nekako i to,drago mi je sto su mi svi drajveri na svom mjestu i sto imam zvuk i sliku.Malo mi je ova dvanaesta neobicna ali navici cu se na nju vrlo brzo samo da mi pc ne ledi i da ne izbacuje errore odmah je dobro sto je bio jedan od glavnih razloga zasto sam sutnuo windows.Hvala vama puno na savjetima u neku ruku su mi pomogli ali vecinu stvari covjek treba sam da odradi doduse nije nista spektakularno tesko.Jedino ako moze mala pomoc oko instalacije novih programa,tamo je bilo add/remove nazalost ovdje to ne pise tako.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
arius kaže...

Nakon sto sam skinuo sa neta iso fajl sprzio sam ga onda sam linux instalirao i evo sad sve normalno radi bar na prvi pogled.Najveci problem sam imao oko interneta jer imam dvije mrezne karte pa sam jednu iskopcao i ostavio ovu integrisanu i sad radi zapravo sad i pisem upravo preko ubuntua.Flash player i dalje mi je jedini problem ali rijesit cu vec nekako i to,drago mi je sto su mi svi drajveri na svom mjestu i sto imam zvuk i sliku.Malo mi je ova dvanaesta neobicna ali navici cu se na nju vrlo brzo samo da mi pc ne ledi i da ne izbacuje errore odmah je dobro sto je bio jedan od glavnih razloga zasto sam sutnuo windows.Hvala vama puno na savjetima u neku ruku su mi pomogli ali vecinu stvari covjek treba sam da odradi doduse nije nista spektakularno tesko.Jedino ako moze mala pomoc oko instalacije novih programa,tamo je bilo add/remove nazalost ovdje to ne pise tako.

Pronađi Ubuntu software center. To je sve što trebaš kod instalacije i deinstalacije programa. Imaš sve po kategorijama ili možeš koristiti tražilicu.

Također u ubuntu software centru pronađi ubuntu restricted extras i instaliraj.

Ad astra peronospora
16 godina
Bypass kaže...
..

Također u ubuntu software centru pronađi ubuntu restricted extras i instaliraj.

.. ili Tweakom, jedan klik, uz lakše popravljanje minmaxclose buttona na pravu-lijevu stranu, uz još nekolik zgodnih sitnica koje je lakše klikati nego CLIati.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
arius kaže...

(...) Flash player i dalje mi je jedini problem ali rijesit cu vec nekako i to(...) Jedino ako moze mala pomoc oko instalacije novih programa,tamo je bilo add/remove nazalost ovdje to ne pise tako.

Instalacija Flasha - pogledaj ovdje: How to Install adobe flash player on ubuntu 12.04 - imaš uputstva za instalaciju putem naredbenog retka i GUI sučelja.

Programe najlakše možeš instalirati putem Ubuntu Software Centera, potraži ga u Dashu, a trebao bi biti i na Launcheru.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
13 godina
neaktivan

Instalirao sam Chromium i uz njega dobio flash player tako da je sad sve nastimano,instalirao sam ga preko Ubuntua Centra,ako moze preporuka neke nezahtjevne igrice,kao i programa za slusanje muzike,radio stanice i video playera koji bez problema otvara HD filmove također mi treba neki organizator slika sa digitalnog aparata

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrx kaže...
arius kaže...

(...) Flash player i dalje mi je jedini problem ali rijesit cu vec nekako i to(...) Jedino ako moze mala pomoc oko instalacije novih programa,tamo je bilo add/remove nazalost ovdje to ne pise tako.

Instalacija Flasha - pogledaj ovdje: How to Install adobe flash player on ubuntu 12.04 - imaš uputstva za instalaciju putem naredbenog retka i GUI sučelja.

Programe najlakše možeš instalirati putem Ubuntu Software Centera, potraži ga u Dashu, a trebao bi biti i na Launcheru.

Flash sam rijesio, kao i auto-login :)

No ovaj power me muci.

Instalirao sam gnome-shell-extension-alternative-status-menu-3.2.3-2.fc16.noarch.rpm no nema promjena, mozda ga treba nekako dodatno aktivirati ?

U dconf-editoru sam slozio da kad stisnem power tipku na laptopu da mi se ugasi, no kad ju stisnem, on mi nudi opciju cancel /restart/shutdown, uprincipu kao da sam stisnuo ctrl+alt+del, isto je i kad stisnem alt i nudi mi power off u onom drop-down izburniku, a ja bi odmah gasenje, ne treba pitati :)

Jos me jedan stvar muci, prije mi je stavio laptop u suspend kada bi zatvorio poklopac, pa sam to promijenio da nista ne radi kad je spojen na struju, sto radi ali djelomicno, naime radim na dva ekrana, pa mi ugasi ekran vanjski, makar bi ja htio da ostane radit, jer su mi cesto ekrani podeseni tako da mi je od laptopa ugasen a radi mi samo vanjski ekran. 

Trust Me, I'm an Engineer :)
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.12.2012 19:33 (benko).
16 godina
neaktivan

Čini mi se da bi ekstenziju trebalo aktivirati, putem GNOME Tweak Toola ili na ovoj stranici (ako se radi o toj ekstenziji, trebao bi biti ponuđen slider on-off).

Da izbjegneš prompt pri gašenju, pogledaj odgovor Davida Lopeza (modifikacija /etc/acpi/events/powerbtn datoteke); trebao bi raditi.

Oko ekrana - ne znam, nemam iskustva s time. Na netu kažu da se to može podesiti pomoću GNOME Tweak Toola, drugi predlažu korištenje

gsettings set org.gnome.settings-daemon.plugins.power lid-close-ac-action "<setting>"

gdje je

<setting> = nothing | blank | suspend | hibernate | shutdown

pa isprobaj.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
neaktivan
hrx kaže...

Čini mi se da bi ekstenziju trebalo aktivirati, putem GNOME Tweak Toola ili na ovoj stranici (ako se radi o toj ekstenziji, trebao bi biti ponuđen slider on-off).

Da izbjegneš prompt pri gašenju, pogledaj odgovor Davida Lopeza (modifikacija /etc/acpi/events/powerbtn datoteke); trebao bi raditi.

Oko ekrana - ne znam, nemam iskustva s time. Na netu kažu da se to može podesiti pomoću GNOME Tweak Toola, drugi predlažu korištenje

gsettings set org.gnome.settings-daemon.plugins.power lid-close-ac-action "<setting>"

gdje je

<setting> = nothing | blank | suspend | hibernate | shutdown

pa isprobaj.

Ova extenzija je proradila :)

A za izbjegavnje prompta, dobvam error na prvoj naredbi, iskao imam instaliran gedit, probao sam izlistat sta sve imam u home directoriju, no ne prikzuje skrivene datoteke, probao sam i ls -a i ls -la, ls -ld....nista ne pomaze

gedit:2135): EggSMClient-WARNING **: Failed to connect to the session manager: None of the authentication protocols specified are supported

Za ovo drugo, isto javlja error   ** (process:5534): WARNING **: The connection is closed

Sve kao root radim.....

13 godina
neaktivan

Kako nabaciti koju temu,koji su alati potrebni i odakle se skidaju teme

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
arius kaže...

Instalirao sam Chromium i uz njega dobio flash player tako da je sad sve nastimano,instalirao sam ga preko Ubuntua Centra,ako moze preporuka neke nezahtjevne igrice,kao i programa za slusanje muzike,radio stanice i video playera koji bez problema otvara HD filmove također mi treba neki organizator slika sa digitalnog aparata

Glazba - Clementine

Video - VLC

Preglednik fotki - digiKam

arius kaže...

Kako nabaciti koju temu,koji su alati potrebni i odakle se skidaju teme

Unity, Gnome ili nešto treće?

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
neaktivan
benko kaže...
(...) A za izbjegavnje prompta, dobvam error na prvoj naredbi, iskao imam instaliran gedit, probao sam izlistat sta sve imam u home directoriju, no ne prikzuje skrivene datoteke, probao sam i ls -a i ls -la, ls -ld....nista ne pomaze (gedit:2135): EggSMClient-WARNING **: Failed to connect to the session manager: None of the authentication protocols specified are supported

Za ovo drugo, isto javlja error   ** (process:5534): WARNING **: The connection is closed

Sve kao root radim.....

Ako želiš pokrenuti gedit pod root accountom, trebaš se prebaciti u root sa su - (su razmak crtica (minus)), a ne samo su. su ti samo daje root ovlasti (još uvijek radiš pod svojim okruženjem i pathom), dok su - te prebacuje u root account, tj. koristi se rootovo okruženje i path. Vjerojatno se zbog toga javlja i drugo upozorenje.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.12.2012 22:33 (hrx).
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Unity, Gnome ili nešto treće?

Najvjerojatnije Unity posto frisko instalirao Ubuntu.

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
17 godina
neaktivan
hrx kaže...
benko kaže...
(...) A za izbjegavnje prompta, dobvam error na prvoj naredbi, iskao imam instaliran gedit, probao sam izlistat sta sve imam u home directoriju, no ne prikzuje skrivene datoteke, probao sam i ls -a i ls -la, ls -ld....nista ne pomaze (gedit:2135): EggSMClient-WARNING **: Failed to connect to the session manager: None of the authentication protocols specified are supported

Sve kao root radim.....

Ako želiš pokrenuti gedit pod root accountom, trebaš se prebaciti u root sa su - (su razmak crtica (minus)), a ne samo su. su ti samo daje root ovlasti (još uvijek radiš pod svojim okruženjem i pathom), dok su - te prebacuje u root account, tj. koristi se rootovo okruženje i path. Vjerojatno se zbog toga javlja i drugo upozorenje.

Ne znam dali sam te dobro shavtio

su - root gedit /etc/acpi/events/powerbtn

Password: 

/bin/gedit: /bin/gedit: cannot execute binary file

Jer kako sam ja do sada radio:

su -> ukucam root siru -> i dalje mi pise root@benko

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.12.2012 23:30 (benko).
16 godina
neaktivan

Ukucaš

su -

zatim šifru i onda, kada se pojavi prompt

gedit /etc/acpi/events/powerbtn

Da ponovim, sa su (bez crtice) samo se mijenja user i group ID iz tvojeg u UID i GID roota (efektivno, dobiješ ovlasti roota), dok sa su - (ili precizinije su -l root ili su --login root) se ulogiraš u sustav kao root korisnik.

17 godina
neaktivan
hrx kaže...

Ukucaš

su -

Da ponovim, sa su (bez crtice) samo se mijenja user i group ID iz tvojeg u UID i GID roota (efektivno, dobiješ ovlasti roota), dok sa su - (ili precizinije su -l root ili su --login root) se ulogiraš u sustav kao root korisnik.

Radi, hvala puno ^^

Eh sad zadnje pitanje, zasto ne mogu izlistati u terminalu sve foldere i filove, skrivene jednostvano nece prikazati ! U file manager, kada odaberem da se vide i skrevene, ima ih ko' u prici (u npr bin folderu) u terminalu samo vidim one koji nisu skriveni.

15 godina
neaktivan

Za prikazati sve fajlove s ls komandom koristi:

ls -a

ili ljepše

ls -al

16 godina
neaktivan
benko kaže...
hrx kaže...

Ukucaš

su -

Radi, hvala puno ^^

Eh sad zadnje pitanje, zasto ne mogu izlistati u terminalu sve foldere i filove, skrivene jednostvano nece prikazati ! U file manager, kada odaberem da se vide i skrevene, ima ih ko' u prici (u npr bin folderu) u terminalu samo vidim one koji nisu skriveni.

Kojom naredbom izlistavaš ?? ls -al 

ls --help ti pokazuje sve naredbe za ls -

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.12.2012 13:07 (Buhaha).
17 godina
neaktivan

Nadam se da znas koji su skriveni fajlovi/direktoriji na Linuxu? Svi oni koji ispred imena imaju tocku, npr, .fap, .xxx_password itd. U nautilusu (file explorer na Gnome-u) prikazujes skrivene fajlove i direktorije pritiskom na Ctrl+h ili iz menija odaberes Show hidden files, mislim da je to pod View ili Edit.

EDIT: ovo gore slovo u ls naredbi je malo L, a ne veliko I da ne bude zabune.

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.12.2012 14:13 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Nadam se da znas koji su skriveni fajlovi/direktoriji na Linuxu? Svi oni koji ispred imena imaju tocku, npr, .fap, .xxx_password itd. U nautilusu (file explorer na Gnome-u) prikazujes skrivene fajlove i direktorije pritiskom na Ctrl+h ili iz menija odaberes Show hidden files, mislim da je to pod View ili Edit.

EDIT: ovo gore slovo u ls naredbi je malo L, a ne veliko I da ne bude zabune.

Da, znam da su sve s tckom ispred skrivene, isto ka i na Androidu :) Ls -la ne radi, to sam vec gore bio spomenuo, u exploreru (bas sa tom ctrl+h "naredbom") se vide ali u terminalu me muce (jer ne vidim njihova rwx prava)! Sad sam nes preduboko prcko pa se vise nece bootati, moram fresh install, ccccc, nekad se previse "zaigram"....
17 godina
neaktivan
benko kaže...
Da, znam da su sve s tckom ispred skrivene, isto ka i na Androidu :) Ls -la ne radi, to sam vec gore bio spomenuo, u exploreru (bas sa tom ctrl+h "naredbom") se vide ali u terminalu me muce (jer ne vidim njihova rwx prava)! Sad sam nes preduboko prcko pa se vise nece bootati, moram fresh install, ccccc, nekad se previse "zaigram"....

Pa Ls -la niti nece raditi, treba biti ls -la (oba dva slova su malo L) - Linux je case sensitive, Datoteka i datoteka nisu isti fajlovi.

Zasto bi trebao fresh install? Nisu to Winsi, sve se da popraviti, jedino ako si zbilja nesto teze skrsio...

17 godina
neaktivan
Ma koristio sam ls -la, sa moba pisem pa imam dosta tipfelera, par poruka iznad sam napisao koje sam sve naredbe probao.

Ma rusit cu i sve od nule, jer sam dosta eksperimentirao pa tko zna sta jos sve ne radi ;)

Nisam bas totalni noob po pitanju racunarstva, tako da, kad odgovorate, slobodno pretpostavite da znam "elementarne" stvari, no linuxi su mi nova okolina, "morao" sam ih instalirati radi faksa, pa reko vec kad ih imam, da ih probam natjerati za daily drivera, jer to nikako nisu nakon instalacije.

Puno ljudi( s faksa) mi je reklo da ih se "klonim" u sirokom luku, no nakon malo igranja, mogu vam reci - da se to lijepo posloziti :)
17 godina
neaktivan
benko kaže...
...
Puno ljudi( s faksa) mi je reklo da ih se "klonim" u sirokom luku, no nakon malo igranja, mogu vam reci - da se to lijepo posloziti :)

{#}

Dovoljno je reci da jedan moj prijatelj koji je inace prilicno vezan uz MS, vrti Xubuntu, i na netbooku i na desktopu, Winse koristi samo kad mu zbilja i trebaju (Visual Studio ili ako radi nesto s .NET-om). Toliko o tome da ih se klonis ako ih i MS-ovac koristi na dnevnoj bazi.

Sto drugo reci, osim da su ljudi s tvoga faksa poprilicno neupuceni, da se tako izrazim.

Samo ti rokaj, ako se navuces, s nezadovoljstvom ces kasnije koristiti bilo koji drugi OS {#}

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
benko kaže...
...

{#}

Dovoljno je reci da jedan moj prijatelj koji je inace prilicno vezan uz MS, vrti Xubuntu, i na netbooku i na desktopu, Winse koristi samo kad mu zbilja i trebaju (Visual Studio ili ako radi nesto s .NET-om). Toliko o tome da ih se klonis ako ih i MS-ovac koristi na dnevnoj bazi.

Sto drugo reci, osim da su ljudi s tvoga faksa poprilicno neupuceni, da se tako izrazim.

Samo ti rokaj, ako se navuces, s nezadovoljstvom ces kasnije koristiti bilo koji drugi OS {#}

Studiram na FERu, tako da ne bih rekao da pojma nemaju ;)

Mislim, vjecna je tema Windows ili Linux, ja inace iznimno volim brzinu(za aute da ne pricam :D) i minimalizam, a koliko je linux fleksibilan - to je nevjerojatno !

Tesko da cu ikada maknuti Windowse pored Linuxa, iako su me (pozitivno) iznenadili u mnogim stvarima, no bez nekih stvati je jednostavno nezamislivo, barem meni (pravi office, autocad, hrpa adobe alata....)

Windows 7 je brz i stabilan, 8ica je jos brza, no nikako mi ne pase, s obzirom da nemam touchscreen, tako da sam to odgodio na neko vrijeme, s obzirom da jos nema pravog "tableta" koji moze zamjenit laptop (Surface je tu najblizi).

Sto se tice MS-a i njegovog Visual Studia, znam puuuno programera, i svi mi od reda vele, Visual Studio je zakon, broj jedan, najnapredniji !

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.12.2012 16:08 (benko).
16 godina
odjavljen
benko kaže...

Što ne valja na linuxu tim slavnim FERovcima?

Po meni, jedini problem (koji zapravo ni nema veze sa linuxom) je nedostatak nekih velikih programa - AutoCAD, Maya/Max, Photoshop ali to je zbog developera tih programa... Za tipičnog kućnog usera postoje svi programi koji mu trebaju, sustav je sigurniji i praktički ga je nemoguće zaraziti nečime ako programe skidaš preko Software Centra ili Synapticsa.

Igre se polako pojavljuju (Steam for Linux) i situacija je sve povoljnija za Ivu Ivića koji samo igra igre i visi na Faceu.

Programeri su odavno došli na svoje - i web i desktop jer postoji sasvim dovoljno IDEova koji su ok (osim VSa - logično). I za to postoji Mono koji je skoro pa ok. Za koju godinu, 99% korisnika neće trebati windowse a poslovni (ovisno o aplikacijama koje koriste) već sada mogu na linux jer je ionako sve na webu...

Kome budu trebali windowsi, držat će ih u dual bootu ili u VMovima koji imaju sve bolje i bolje performanse sa hardverskom virtualizacijom...

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.12.2012 16:18 (Sum_of_all_fears).
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
benko kaže...

Što ne valja na linuxu tim slavnim FERovcima?

Po meni, jedini problem (koji zapravo ni nema veze sa linuxom) je nedostatak nekih velikih programa - AutoCAD, Maya/Max, Photoshop ali to je zbog developera tih programa... Za tipičnog kućnog usera postoje svi programi koji mu trebaju, sustav je sigurniji i praktički ga je nemoguće zaraziti nečime ako programe skidaš preko Software Centra ili Synapticsa.

Igre se polako pojavljuju (Steam for Linux) i situacija je sve povoljnija za Ivu Ivića koji samo igra igre i visi na Faceu.

Programeri su odavno došli na svoje - i web i desktop jer postoji sasvim dovoljno IDEova koji su ok (osim VSa - logično). I za to postoji Mono koji je skoro pa ok. Za koju godinu, 99% korisnika neće trebati windowse a poslovni (ovisno o aplikacijama koje koriste) već sada mogu na linux jer je ionako sve na webu...

Pa gle, kao sto si i sam naveo, mi bez  tih "velikih" programa jednostavno ne mozemo, a i VS je jednostavno najbolji IDE, ja znam da ima gomila alternativa ( i na winsu i na linuxu) no korisnik uvijek tezi najboljem. Igrice smo odavna prerasli(bar vecina...), o tome vise ni ne razmisljam.

Sto se tice obicnih korisnika, slazem se tu s tobom, gledam svoju sestru, daj joj Facebook, skype, youtube(flash) i to je to. Jedino taj prokleti office, to trebaju rijesiti kako spada na linuxu ! 

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.12.2012 16:23 (benko).
16 godina
odjavljen
benko kaže...
Sto se tice obicnih korisnika, slazem se tu s tobom, gledam svoju sestru, daj joj Facebook, skype, youtube(flash) i to je to. Jedino taj prokleti office, to trebaju rijesiti kako spada na linuxu ! 

http://www.libreoffice.org/download/

Da se *ebena FINA udostoji promijeniti onaj svoj sistem koji traži Excel (ima neki divlji hook), ja mislim da bi firme masovno na LO. Znam da moj šef sigurno bi jer mu se cijena 5 licenci Officea2k7 ni najmanje ne sviđa u odnosu na cijenu LOa sa identičnom funkcionalnosti.

Curi sam instalirao Linux Mint 13 na laptop i windowse pali samo kad joj treba Matlab (i to namjeravam nekako srediti sa WINEom). Ona je na FKITu i kaže da joj sve super radi. Ja sam dosta vezan za MS (VS, .net, MSSQL...) pa se držim Sedmice ali bi ju odavno otkantao da sam na Javi ili nečem sličnom.

13 godina
odjavljen

Pa gle, kao sto si i sam naveo, mi bez  tih "velikih" programa jednostavno ne mozemo, a i VS je jednostavno najbolji IDE, ja znam da ima gomila alternativa ( i na winsu i na linuxu) no korisnik uvijek tezi najboljem. Igrice smo odavna prerasli(bar vecina...), o tome vise ni ne razmisljam.

office je kak spada na linuxu 

probli su sa MS strane 

http://revohd.com
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
benko kaže...

http://www.libreoffice.org/download/

Da se *ebena FINA udostoji promijeniti onaj svoj sistem koji traži Excel (ima neki divlji hook), ja mislim da bi firme masovno na LO. Znam da moj šef sigurno bi jer mu se cijena 5 licenci Officea2k7 ni najmanje ne sviđa u odnosu na cijenu LOa sa identičnom funkcionalnosti.

Curi sam instalirao Linux Mint 13 na laptop i windowse pali samo kad joj treba Matlab (i to namjeravam nekako srediti sa WINEom). Ona je na FKITu i kaže da joj sve super radi. Ja sam dosta vezan za MS (VS, .net, MSSQL...) pa se držim Sedmice ali bi ju odavno otkantao da sam na Javi ili nečem sličnom.

E i taj Matlab, imam nocne more od njega.....ima jos dosta toga za radit na linuxu

Da, instalirao sam ga, ali Calibri font nisam uspio dobit(vecinu ostalih jesam), a to je glavni font....

Da, mogao bi ja sestri eksperimentalno uvaliti Linux(recesija, jeli :P), pa vijdeti reakcije :)

17 godina
neaktivan
benko kaže...

Mislim, vjecna je tema Windows ili Linux, ja inace iznimno volim brzinu(za aute da ne pricam :D) i minimalizam, a koliko je linux fleksibilan - to je nevjerojatno !

Tesko da cu ikada maknuti Windowse pored Linuxa, iako su me (pozitivno) iznenadili u mnogim stvarima, no bez nekih stvati je jednostavno nezamislivo, barem meni (pravi office, autocad, hrpa adobe alata....)

Windows 7 je brz i stabilan, 8ica je jos brza, no nikako mi ne pase, s obzirom da nemam touchscreen, tako da sam to odgodio na neko vrijeme, s obzirom da jos nema pravog "tableta" koji moze zamjenit laptop (Surface je tu najblizi).

Sto se tice MS-a i njegovog Visual Studia, znam puuuno programera, i svi mi od reda vele, Visual Studio je zakon, broj jedan, najnapredniji !

E, ali ja bih. ;)

Na FER-u sam i ja, kao i doticni spomenuti frend {#}, a "da pojma nemaju" mogu primjeniti na 80% racunaraca. {#} Zalosno, ali istinito.

Vecina kolega s kojima se druzim su vrsni programeri, jedan je i kod Cupka na njegovim Evolucijskim algoritmima u Javi, svi odreda rade uglavnom na Linuxu. :)

VS je dobar, ali to ponajprije zbog IntelliSense-a (a svima je to i razlog zasto im je VS toliko "supac"), 90% svih mogucnosti koje nudi vecina niti ne koristi (osim vecih timova na velikim projektima). Osobno mi je Qt Creator jako drag, a kaze frend i da je skuplji (komercijalna verzija, postoji i LGPL verzija) od VS-a, a najveci plus mu je sto je cross-platform, sto se za VS i opcenito bilo koje MS-ove alate ne moze reci i zato ih osobno prekrizim odmah na pocetku. Trenutno svi radimo s Qt Creatorom, osim kad kodiram u Javi, onda Eclipse.

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.12.2012 16:40 (1domagoj1).
16 godina
odjavljen
benko kaže...

E i taj Matlab, imam nocne more od njega.....ima jos dosta toga za radit na linuxu

Calibri je propertary font tj. treba licenca za njega, zato ga nema. Nije redistributable.

A ovo boldano - sve probleme koje smo naveli nemaju apsolutno nikakve veze sa linuxom kao sustavom već isključivo su vezani za developere aplikacija. Tu tvorci linuxa nemaju što raditi.

Što se tiče FINAe i Officea, za LO imaju SDK tako da im nije nikakav problem portati onu glupost od aplikacije ali naravno, to nekome nije u interesu...

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.12.2012 16:46 (Sum_of_all_fears).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice