Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.525.118
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Ja sam nakon mnogo lutanja pokušao sam xfce 4.10 i ostao...ono što sam ja tražio je bilo jednostavno, DE koji će mi omogućiti isti stepen produktivnosti kao Windowsi, jer panel na dnu sa windows list + neki dock je po meni najproduktivniji način rada, a da nije Windows. KDE nikad nisam mirisao, na Unity i njegovo vještačko okruženje i forsiranje onog nazovi panela sa desne strane nikako nisam mogao se naviknuti, Gnome Shell mila majko, lijep za oko kad ga dotjeras ali pain in the ass za bilo kakav rad. MATE dobar pokušaj ali ima mana pun kofer.

XFCE ko bombona, lagan brz, podsjeca me na gnome2. Slatkiš :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Jučer sam prvo instalirao mate desktop, da probam opet sa gnome 2 verzijom (što mate i jest). Deinstalacija nakon 10 minuta.

Nakon toga sam probao xfce - deinstalacija nakon 20 minuta.

Jednostavno nakon gnome 3 više ništa nije isto. GTK 2 mi je horror, stalno neko prčkanje i kopiranje da sve izgledalo kako spada, ma prestar sam ja za to.

Za sada su mi favoriti gnome 3 i KDE.  A što se tiče memory usage-a, mislim da to dnas kad imamo 4, 6, 8 i više Gb memorije, stvarno i nije bitno da li je 200Mb ili 400 (gnome shell kod mene).

A i nekako su mi oni boxevi koji slide-aju prema dolje prirasli srcu. I gnome 3 notifikacije koje ne smetaju.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Onda se strpi još neko vrijeme i probaj ElementaryOS kad izađe. Gnome3 ali mnooooogooo brz. Vrlo lijepa distra, kad se Unity brže izvodi na njoj nego na Ubuntu onda nemam ti više sta reći.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Tom elementary-u treba 100 godina da izađe. Ali probat ćemo, naravno.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
stavio sam F17 sa G3.4 i to je to. Ne znam o cemu ljudi briju jer nakon 2-3 ekstenzije i "let desktop be handled by file explorer" to je savrsen DE. Gnome ftw!
14 godina

Pljuvao sam prije po Unity-u ali uz par ekstenzija mi se čini sasvim OK (classic menu indicator{#}). Trebalo mi je vremena da se naviknem na dock sa strane ali i to sam provario. Kako imam starije računalo instalirao sam i Xfce i nedvojbeno se vidi razlika u brzini u korist Xfce-a (imam instaliran i KDE, fluxbox, Gnome 3.4, bilo je i drugih ali su otišli u povijest).

Freedom is just another word for nothing left to loose ...

0 0 hvala 0
14 godina

Konačno sam našao nešto što ću koristiti dulje vrijeme, Linux Mint 13 Mate. Sasvim sam zadovoljan, radi savršeno.

1 0 hvala 0
15 godina

Koristim Fedoru 17 beta i primjetio sam da imam neke aliase vec unaprijed zadane u bashu.

alias egrep='egrep --color=auto'
alias fgrep='fgrep --color=auto'
alias grep='grep --color=auto'
alias l.='ls -d .* --color=auto'
alias ll='ls -l --color=auto'
alias ls='ls --color=auto'
alias vi='vim'
alias which='alias | /usr/bin/which --tty-only --read-alias --show-dot --show-tilde'

No zanima me gdje su ti aliasi namjesteni. Pretrazivao sam ~/.bashrc, ~/.bash_profile i /etc/bashrc no nigdje nisam vidio da su ti aliasi konfigurirani.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Koristim Fedoru 17 beta i primjetio sam da imam neke aliase vec unaprijed zadane u bashu.

alias egrep='egrep --color=auto'
alias fgrep='fgrep --color=auto'
alias grep='grep --color=auto'
alias l.='ls -d .* --color=auto'
alias ll='ls -l --color=auto'
alias ls='ls --color=auto'
alias vi='vim'
alias which='alias | /usr/bin/which --tty-only --read-alias --show-dot --show-tilde'

No zanima me gdje su ti aliasi namjesteni. Pretrazivao sam ~/.bashrc, ~/.bash_profile i /etc/bashrc no nigdje nisam vidio da su ti aliasi konfigurirani.

Pa od kuda si onda izvadio ove koje si tu stavio? 

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.6.2012 10:40 (Buhaha).
17 godina
neaktivan

@captain_soap_McTavish, vjerovatno u /etc/bashrc.

Svaki konfiguracijski fajl iz svog home foldera možeš naći u /etc, samo

što ovi iz $HOME overrideaju (fali nam glagola) ove iz /etc.

bit.ly/dcyfs
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Buhaha kaže...

Ukucas u bash alias i on ti vrati sve definirane aliase.

nedIm kaže...

Kao sto sam napisao, pregledao sam /etc/bashrc, a sada sam pregledao i /etc/profile, i nigdje ne mogu pronaci gdje su ti aliasi definirani.

16 godina
neaktivan
Buhaha kaže...

Ukucas u bash alias i on ti vrati sve definirane aliase.

nedIm kaže...

Kao sto sam napisao, pregledao sam /etc/bashrc, a sada sam pregledao i /etc/profile, i nigdje ne mogu pronaci gdje su ti aliasi definirani.

probaj grepat u uterminalu npr. 

cat ~/.bashrc | grep alias

15 godina

Imam jos jedan problem. Koristim Fedora 17 beta. Nedavno je izasla finalna verzije fedore 17. Moram li nanovo instalirati finalnu verziju fedore 17, ili je dovoljno to uciniti samo pomocu sudo yum update?

0 0 hvala 0
15 godina
Buhaha kaže...

To mi svejedno ne pronalazi. Inace sve sam konfiguracijske fileove pretrazivao pomocu vim-a, pa sumnjam da sam nesto propustio.

16 godina
neaktivan
Buhaha kaže...

To mi svejedno ne pronalazi. Inace sve sam konfiguracijske fileove pretrazivao pomocu vim-a, pa sumnjam da sam nesto propustio.

da nije možda u /etc/yum/aliases.conf

15 godina
neaktivan

pitanjce : kako na mintu pregledati dwg fajl...dali postoji koji softver...ili, dali postoji neki konverter iz dwg u dxf

{#}

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Miha047 kaže...

pitanjce : kako na mintu pregledati dwg fajl...dali postoji koji softver...ili, dali postoji neki konverter iz dwg u dxf

{#}

DraftSight? - open source alternativa za AutoCAD

a samo za pregledavanje možeš koristiti i http://lx-viewer.sourceforge.net/

btw, @captain_soap_McTawish - što fali sudo yum update? pa to se tako i radi 

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.6.2012 16:58 (kakapo).
14 godina
neaktivan

Koristim openSUSE na VMWare virtualnoj masini i imam problem da kod pokusaja instalacije bilo cega preko terminala, uvijek mi javlja istu gresku:

Failed to mount cd:///?devices=/dev/disk/by-id/ata-VMware_Virtual_IDE_CDROM_Drive_10000000000000000001 on : Mounting media failed

Please insert medium [openSUSE-12.1-12.1-1.4] #1 and type ‘y’ to continue or ‘n’ to cancel the operation. [yes/no] (no):

Zna netko kako rijesiti taj problem ?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
kakapo kaže...

DraftSight? - open source alternativa za AutoCAD

hvala, to je to {#}
15 godina
Buhaha kaže...

da nije možda u /etc/yum/aliases.conf

Kod mene taj file ne postoji

kakapo kaže...

btw, @captain_soap_McTawish - što fali sudo yum update? pa to se tako i radi 

Pitao sam moze li na taj nacin. Ocito moze.

15 godina
neaktivan
mark-sti kaže...

Koristim openSUSE na VMWare virtualnoj masini i imam problem da kod pokusaja instalacije bilo cega preko terminala, uvijek mi javlja istu gresku:

Failed to mount cd:///?devices=/dev/disk/by-id/ata-VMware_Virtual_IDE_CDROM_Drive_10000000000000000001 on : Mounting media failed

Please insert medium [openSUSE-12.1-12.1-1.4] #1 and type ‘y’ to continue or ‘n’ to cancel the operation. [yes/no] (no):

Zna netko kako rijesiti taj problem ?

pa da  -  pa mountaj  tu particiju gdje si stavio Virtual HDD? 

//Da li je host windows ili linux?

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
17 godina
neaktivan

mint 13 MATE je gore. nadam se da će tako i ostati. nema buga s libreofficeom kao na cinnamonu. bluetooth radi. minus jedino nema wifi drivera za Intel Corporation Centrino Wireless-N 1000. ako netko ima dotični hardware na windowsima bi li mi mogao podijeliti .inf file. 

inače troši dosta resursa. s par tabova u browseru, uz terminal i writter oko 800-900Mb, al to mi nije toliko bitno, jer ima se memorije. sistem je brz, pravi gnome2 blizanac. to je to.

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.6.2012 14:33 (hrvooje).

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Zna netko kako u sed dodati određeni folder kao argument?

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
hrvooje kaže...

mint 13 MATE je gore. nadam se da će tako i ostati. nema buga s libreofficeom kao na cinnamonu. bluetooth radi. minus jedino nema wifi drivera za Intel Corporation Centrino Wireless-N 1000. ako netko ima dotični hardware na windowsima bi li mi mogao podijeliti .inf file. 

inače troši dosta resursa. s par tabova u browseru, uz terminal i writter oko 800-900Mb, al to mi nije toliko bitno, jer ima se memorije. sistem je brz, pravi gnome2 blizanac. to je to.

WTF? {#}

Toliko je meni KDE papao. Što ga toliko guta u tom mint-u?

14 godina
neaktivan

Moze preporuka pouzdanog VPN-a, po mogucnosti besplatan.

Mint 13 Cinnamon

TD za glupost

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Bok ljudi,

Problem sa ubuntom,šta napravit?

Ovo piše pod details:

W:Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/nvidia-vdpau/ppa/ubuntu/dists/precise/main/source/Sources 404 Not Found
, W:Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/nvidia-vdpau/ppa/ubuntu/dists/precise/main/binary-i386/Packages 404 Not Found
, E:Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead.

blacky
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.6.2012 20:20 (blackchoco).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
blackchoco kaže...

Bok ljudi,

Ovo piše pod details:

W:Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/nvidia-vdpau/ppa/ubuntu/dists/precise/main/source/Sources 404 Not Found
, W:Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/nvidia-vdpau/ppa/ubuntu/dists/precise/main/binary-i386/Packages 404 Not Found
, E:Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead.

Pa znaci da taj PPA ne postoji, tj. ta stranica. Probaj si kliknuti na ovaj link u postu, pa ces vidjeti. xD

"Not Found
The requested URL /nvidia-vdpau/ppa/ubuntu/dists/precise/main/binary-i386/Packages was not found on this server."

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
blackchoco kaže...

Bok ljudi,

Ovo piše pod details:

Pa znaci da taj PPA ne postoji, tj. ta stranica. Probaj si kliknuti na ovaj link u postu, pa ces vidjeti. xD

"Not Found
The requested URL /nvidia-vdpau/ppa/ubuntu/dists/precise/main/binary-i386/Packages was not found on this server."

I šta da radim sad?

blacky
15 godina
neaktivan

Pozz ljudi. Evo nakon nekog odmora od "linuxiranja" ili neznam kako bih već to nazvao (dakle samo sam bio na fejsu i čito malo na BOL-u šta ima i to je to) napokon sam se odlučio da instaliram LXDE,nakon što sam jednom na forumu preporučio da instalira Linux Mint 12 LXDE za njegovo prastaro računalo. Nisam mogo vjerovat,LXDE je "velik" svega 10 megabajta...
OKe,instaliro,odjavio se,prijavio u LXDE (prije sam imo Cinnamon) i nisam mogo vjerovat u kojem se kratkom roku digao. Stvarno juri,sve se od sekunde pokreće,a mislim da ću pri njemu ostati. Kad sam čito da je LXDE ružan i da je dobar samo za starija računala nisam ga htjeo instalirati,ali ipak,reko sam "moram probat,valjda neću ništa s*ebat" i stvarno,oduševljen sam,sve pohvale. nadam se da će tako i ostati i da neću imati nekih problema (težih)...

Probao GNOME,GNOME-Shell,KDE,Cinnamon,MATE,Xfce,LXDE..jel ima šta još da se proba,baš mi se eksperimentira? 

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...
hrvooje kaže...

WTF? {#}

Toliko je meni KDE papao. Što ga toliko guta u tom mint-u?

par tabova u browseru može biti do 200-300Mb, ako su začinjeni flashom kao npr. monitor.hr ili index.hr.  al moram reći da je zato procesor jako miran, kao i ventilatori na laptopu. baterija pokazuje 2 sata i 20 min. do pražnjenja kao i na novom ubuntu dobio sam 20-ak dodatnih minuta :) na laptopu s nvidijom i do 30 min. više na najjačem osvjetljenju ekrana.

ako imaš 3-4 gb RAM-a šta ti znači jel 500Mb ili 900Mb zauzeće, nikad još nisam ostao bez memorije tako da to danas stvarno nije problem s novijim računalima. uglavnom, ostajem na MATE zasad, pratim cinnamon, ali i solusos gdje je 1.1 vezija na GNOME 2.32, a solusos2 će biti 100% sukladan gnome3, ali će biti u funkcionalnosti poptpuno kao gnome2. autor je napusio tim koji je stojao iza linux mint debian edition distribucije i projek je svakako vrijedan pažnje. možete ga pratit gdje svakodnevno izvještava na g+ https://plus.google.com/105704906416776356848/posts

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice