da pise da bi se igre trebale nalaziti u /usr/games folderu al tu je samo executable od nexuiza a ne i folder s mapama igre koji mi treba
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Jesi li pogledao u ~/.nexuiz/data ? Tamo bi trebale biti mape koje si sam instalirao, dok u /usr/share/nexuiz/data bi trebale biti mape koje su došle s Nexuizom.
Drugo:
Zanima li vas Ubuntu TV, možete ga isprobati - uputstva su ovdje. Upozorenje - softver je u razvoju, zamjenjuje Unity2D i mogao bi uzrokovati i druge probleme u radu - koristiti samo za testiranje, poželjno na drugom računalu, particiji ili u virtualnom stroju.
jesam pogledao sam bio u ~/.nexuiz/data i nisu tu,samo neki info fileovi.Pod /share/nexuiz/data mi se nalazi zip package data.pk3 u kojem su mape od igre a opet tu mu nije mapa fragcity koja je corrupted i koju moram izbrisati
Pozdrav svima :D
Jel ima itko iskustva sa ikakvim cron ili crontab radnjama, dogadajima, zbivanjima ?
Naisao sam negdje na netu da mogu napraviti obicne bash skripte i da ih mogu smjestit u /etc/cron.hourly i da ce se onda te skripte svakih sat vremena izvrsavati...
Problem je taj sto se ta skripta ne izvrsava :S
Dao sam joj lijepo ime ( clean_trash.sh ), napravio skriptu da mi svakih sat vremena brise smece iz trasha, i napravio sam ju "pokretljivom" i uporabljivom sa chmox +x clean_trash.sh, kopirao ju u /etc/cron.hourly... i nista -.-
Provjerio sam jel mi cron radi sa ps aux|grep cron i tamo je neki cron, al nije crond, jel to ima neke veze ?
Unaprijed hvala svima :)
skripta je:
#!/bin/bash
rm -r ~/.local/share/Trash/files/*
Nitro233, utipkaj u teminal
sudo updatedb
nakon što završi update baze, utipkaj
locate fragcity
Ako bash javi da je naredba nepoznata, instaliraj paket mlocate.
SeleS, cron koji ti se javlja u popisu procesa je (vjerojatno) argument grep naredbe. Ako u popisu nema crond-a, vremensko pokretanje skripti neće raditi. U ispisu procesa na mojem računalu, nalazi se /usr/sbin/crond -n, pokrenut pri bootanju OS-a (Fedora 16).
pomoc,kako treba da se izvadi graficka kartice zelim malo da je ocistim???
KAKVE TO IMA VEZE S LINUXOM??
....
SeleS, cron koji ti se javlja u popisu procesa je (vjerojatno) argument grep naredbe. Ako u popisu nema crond-a, vremensko pokretanje skripti neće raditi. U ispisu procesa na mojem računalu, nalazi se /usr/sbin/crond -n, pokrenut pri bootanju OS-a (Fedora 16).
Hmm, ima dva rezultata pretrage... jedan cron koji radi pod rootom i drugi koji radi pod mojim imenom i taj je rezultat pretrage...
Al da, nema onog crond :/
Jel ga mogu nekako pokrenuti iz terminala il da ga dodam pod startup programe il startup skripte ?
Hvala
Nitro233, utipkaj u teminal
sudo updatedb
nakon što završi update baze, utipkaj
locate fragcity
Ako bash javi da je naredba nepoznata, instaliraj paket mlocate.
ajme meni jesam tupest kako se prije nisam sjetio naredbe locate,puno ti hvala izgleda da je mapa zavrsila u /home/ubunutu/.nexuiz/data/dlcache/fragcity-nex2-rbi.pk3 folderu što i ima smisla jer nebi dolazila corrupted sa samom igrom gdje sam ja tražio
pomoc,kako treba da se izvadi graficka kartice zelim malo da je ocistim???
KAKVE TO IMA VEZE S LINUXOM??
Možda grafička radi samo na linuxu.
pozdrav, škvadro
treba mi pomoć.želim instalirati kdevelop 3.5 na ubuntu 11.10(Oneiric Ocelot)
u software sources sam promijenio repozitorije prema ovim uputama no pri skidanju liste packagesa mi je javilo neku grešku, instalirao sam i synaptic upravitelj paketa no ni u njemu nisam mogao pronaći kdevelop3
po ovim sam uputama radio:
Instalacija Kdevelop na Ubuntu 10.10.
Inastalacija Kdevelop programskog paketa na Ubuntu 10.10 ide kroz nekoliko koraka.
Prvo je potrebno instalirati Ubuntu 10.10 i osvježenja paketa.
Zbog jednostavnosti korištenja i istog načina rada kao na računalima u učionici preporučam
instalaciju Kdevelop 3.5
Kdvelop 3.5 je za Ubuntu 10.10 zastarjela verzija programa i potrebno je specificirati da želimo
upravo tu verziju
1. Dodavanje spremišta (repozitorija) starijeg softvera
a. pokrenuti Synaptic upravitelj paketa (Sustav ->Administracija->Synaptic)
b. Unutar Synaptica odabrati Postavke->Repozitoriji->Ostali softver
c. Kliknuti na gumb Dodaj i u APT liniju upisati
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper main restricted universe multiverse
d. Zatvoriti „Softver repozitoriji“ prozor
e. Kliknuti na „Osvježi gumb“
2. Instalacija paketa
a. U prozor „Brza pretraga“ upisati „kdevelop“
b. Postaviti kvačicu pokraj paketa „kdevelop3“
c. Prihvatiti instalaciju dodatnih (povezanih) programa
d. Kliknuti na gumb „Primjeni“, pa potom potvrditi još jednom. Krede instalacija.
e. Program je instaliran i Synaptic možemo zatvoriti
f. Kdevelop pokredemo preko Programi->Programiranje->Kdevelop C/C++
3. Instalacija dodatnih paketa
a. stvaramo C projekt (Project->New project->C->Simple Hello world program)
b. buildamo projekt (Project->Build ili F8)
c. prihvadamo stvaranje Makefile i pri tome nam se javlja prva greška:
kako bi je ispravili možemo pokrenuti terminal (Programi->Pomagala->Terminal) i
upisati naredbu:
sudo apt-get install build-essential
d. sada nam se projekt uspješno builda, ali prilikom pokretanja javlja grešku:
što rješavamo upisivanjem u terminal:
sudo apt-get install konsole
Ako sam te dobro razumio, tebi samo treba kdevelop 3.5 program, jel tako :?
Provjerio sam, imas ga u repozitoriju, tak da ga jednostavno od tam mozes instalirati...
apt-cache show kdevelop
onda ak je to to
sudo apt-get install kdevelop
Ti trazis verziju 3.5, a ovaj je 4.4 ak se ne varam...
Package: kdevelop
New: yes
State: not installed
Version: 4:4.2.3-0ubuntu1
(...) Dao sam joj lijepo ime ( clean_trash.sh ), napravio skriptu da mi svakih sat vremena brise smece iz trasha, i napravio sam ju "pokretljivom" i uporabljivom sa chmox +x clean_trash.sh, kopirao ju u /etc/cron.hourly... i nista -.- (...)
Cron ti radi (kažeš da se listi procesa nalazi cron pokrenut pod root računom) - u Debian baziranim distribucijama daemon se naziva cron, dok u Red Hat baziranim distribucijama crond.
Vjerujem da je problem u ekstenziji (ranije nisam niti primijetio da si ju stavio; osobno nikada ne stavljam .sh ekstenziju u ime datoteke) - pogledaj bug br. 38022:
With default cron configuration you can only place a shell script to /etc/cron.* directory and it is executed by run-parts via cron at the right time. But if the script has "sh" extension (e.g. script.sh) it is not executed without any warning even if it has correct execute rights (e.g. 755). The same will NOT happen if you place only symlink to the script in this directory with the same name.
Dakle, ili makni ekstenziju (.sh) ili skriptu smjesti negdje drugdje (npr. u /usr/local/sbin) i napravi symlink na nju u /etc/cron.hourly.
Nadalje, skripta će izbrisati smeće root korisnika, budući da se skripte stavljene u /etc/cron.hourly izvršavaju pod root računom, a u skripti je stavljeno ~/.local/... Ako želiš izbrisati svoje smeće, trebaš promijeniti ~/.local/... u /home/<korisničko ime>/.local/...
Bolji način je korištenje crontab datoteke - pokreni editiranje crontab datoteke za svoj korisnički račun s crontab -e (ne znam koji ti je defaultni editor teksta, a ako ga želiš promijeniti koristi naredbu export EDITOR=<ime editora> - nano je dobar izbor) i unesi na kraj datoteke (ako nije prazna)
# clean trash
@hourly rm -r ~/.local/share/Trash/files/*
te zatim spremi datoteku. Prva linija je komentar da označimo što job radi, a druga linija je cron job. Preporučljivo je ostaviti praznu liniju na kraju datoteke.
Više informacija o dodavanju unosa u crontab datoteku možeš naći na njenoj man stranici pomoću naredbe man 5 crontab ili na netu .
Cron ti radi (kažeš da se listi procesa nalazi cron pokrenut pod root računom) - u Debian baziranim distribucijama daemon se naziva cron, dok u Red Hat baziranim distribucijama crond.
Vjerujem da je problem u ekstenziji (ranije nisam niti primijetio da si ju stavio; osobno nikada ne stavljam .sh ekstenziju u ime datoteke) - pogledaj bug br. 38022:
With default cron configuration you can only place a shell script to /etc/cron.* directory and it is executed by run-parts via cron at the right time. But if the script has "sh" extension (e.g. script.sh) it is not executed without any warning even if it has correct execute rights (e.g. 755). The same will NOT happen if you place only symlink to the script in this directory with the same name.
Dakle, ili makni ekstenziju (.sh) ili skriptu smjesti negdje drugdje (npr. u /usr/local/sbin) i napravi symlink na nju u /etc/cron.hourly.
Nadalje, skripta će izbrisati smeće root korisnika, budući da se skripte stavljene u /etc/cron.hourly izvršavaju pod root računom, a u skripti je stavljeno ~/.local/... Ako želiš izbrisati svoje smeće, trebaš promijeniti ~/.local/... u /home/<korisničko ime>/.local/...
Bolji način je korištenje crontab datoteke - pokreni editiranje crontab datoteke za svoj korisnički račun s crontab -e (ne znam koji ti je defaultni editor teksta, a ako ga želiš promijeniti koristi naredbu export EDITOR=<ime editora> - nano je dobar izbor) i unesi na kraj datoteke (ako nije prazna)
# clean trash
@hourly rm -r ~/.local/share/Trash/files/*
te zatim spremi datoteku. Prva linija je komentar da označimo što job radi, a druga linija je cron job. Preporučljivo je ostaviti praznu liniju na kraju datoteke.
Više informacija o dodavanju unosa u crontab datoteku možeš naći na njenoj man stranici pomoću naredbe man 5 crontab ili na netu .
Ok, puno hvala na pomoci :D
Budem onda probao bez .sh ekstenzije pa sta bude bude ^^
Ovo sa crontabom sam isto probao, ali nesto me zezalo jer nisam ili mogao spremiti te promjene il nesto drugo, nisam siguran, budem ponovno probao pa cu vidjet sta mi izbaci...
Prvi put kad sam pokrenuo crontab, preporucio mi je nano i ostao sam s njim...
inace, jel se to moze u crontabu napisati...
0 * * * * * rm -r ~/.local/share/Trash/files/*
stim da ova nula predstavlja jedan sat ?
Može, ali s jednom zvjezdicom manje, a nula predstavlja minute - sintaksa je
[minuta] [sat] [dan u mjesecu] [mjesec] [dan u tjednu] [naredba]
@hourly je jednako 0 * * * *, dakle naredba se pokreće svakog sata u nula minuta. Želiš li da se pokreće svaka tri sata (u 0:00, 3:00, 6:00, ... sati) svakog utorka u srpnju, linija u crontabu započinje s 0 */3 * 7 2.
Može, ali s jednom zvjezdicom manje, a nula predstavlja minute - sintaksa je
[minuta] [sat] [dan u mjesecu] [mjesec] [dan u tjednu] [naredba]
@hourly je jednako 0 * * * *, dakle naredba se pokreće svakog sata u nula minuta. Želiš li da se pokreće svaka tri sata (u 0:00, 3:00, 6:00, ... sati) svakog utorka u srpnju, linija u crontabu započinje s 0 */3 * 7 2.
Hmm da, jednu zvjezdicu viska imam :P
Inace, i dalje ne radi to :/
Probao sam napraviti novu skriptu bez .sh ekstenzije i kopirat ju u /etc/cron.hourly, i crontab medotu na razne nacine i mogucnosti al ne radi niti jedno :(
Jos sam dodatno googlao i nasao kako pokrenuti cron i sve to o njemu, al kad ga probam pokrenuti kaze da je vec pokrenut i ne mogu dalje -.-"
U /etc/cron.d imam file anacron, unutra imam dvije "radnje" koje se izvode pod rootom, jel mogu svoju ubacit tamo isto, na kraj reda s tim da ostavim jedan prazan red na kraju ?
Mozda to rijesi problem :/
Nažalost, ne znam u čemu bi mogao biti problem. Probao sam kod sebe (u Fedori, doduše) slijedeći redak u user crontabu:
*/1 * * * * ls ~ > ~/dircontents
što je uredno izvršeno kada se promijenila minuta i u Home direktoriju nastala je datoteka dircontents s popisom datoteka. Druga naredba
*/1 * * * * echo "Hello world!"
rezultirala je mailom u /var/spool/mail direktoriju sa sadržajem poruke - Hello world!
Probaj napraviti nešto slično kod sebe - ako ne dobiješ ništa, nešto nije u redu s cronom ili njegovom konfiguracijom. Usput, naredba crontab -r će obrisati crontab datoteku.
Nažalost, ne znam u čemu bi mogao biti problem. Probao sam kod sebe (u Fedori, doduše) slijedeći redak u user crontabu:
*/1 * * * * ls ~ > ~/dircontents
što je uredno izvršeno kada se promijenila minuta i u Home direktoriju nastala je datoteka dircontents s popisom datoteka. Druga naredba
*/1 * * * * echo "Hello world!"
rezultirala je mailom u /var/spool/mail direktoriju sa sadržajem poruke - Hello world!
Probaj napraviti nešto slično kod sebe - ako ne dobiješ ništa, nešto nije u redu s cronom ili njegovom konfiguracijom. Usput, naredba crontab -r će obrisati crontab datoteku.
Ma nema veze ak ne radi :D
Proradit ce to sve s vremenom vec ;)
Puno hvala na pomoci i trudu ^^
možda da probaš preko GUI-ja to riješiti? na Ubuntu 9.10 sam isprobao programčić koji se zvao gnome-schedule, htio sam vidjeti kako su te stvari riješene iz GUI-ja (gnome-schedule je frontend za cron); vrlo je jednostavan i funkcionirao je bez problema, tako da sam ga preopručivao ljudima koji se nisu snalazili s cronom i crontabom; ne znam nalazi li se još uvijek u Ubuntuovim repozitorijima, probaj ga potražiti
Nalazi se u repozitorijima - informacije o paketu.
Pošto mi je HDD krepao,dok iščekivam novi,a nemogu bez internet,youtubea i filmova,skinem si Knoppix CD verziju,spržim na DVD i sve super,samo puno zamjeraka,vjerojatno što mi je sve to novo poslije 10 godina neprekidne Windows jednostavnosti.
Kako srediti flash player na Knoppixu ? Citao sam tutorial,upisem u terminal kao root tu komandu,skida on flash player ali se opet nece pokrenuti jer izbaci nekakvu gresku pri kraju,a tu gresku bi trebao naci na Linux forumima,a tesko se snalazim na tome.
Prije je pisalo da trebam instalirati flash player prilikom pristupa Youtubeu,sada ne izbaci vec sam stoji crno i ne zeli pokrenuti
2.Problem sa satom,i nemogu uci na nekoliko stranica,izbacuje SSL pogresku ...
Kako namjestiti sat na tocno vrijeme ?
3.Gledam .mkv tj. HD 720 i 1080 filmove i nemogu raširiti preko cijelog ekrana,pojavi se kao bug dual slike,kako da objasnim,pogledam na google slikama pa dam priblizno stanje.
A da probaš sa nekim jednostavnijim i uređenijim distribucijama poput Ubuntu ili Linux Mint? Život će ti biti puno jednostavniji nego zahebancija sa knoppixom.
A da probaš sa nekim jednostavnijim i uređenijim distribucijama poput Ubuntu ili Linux Mint? Život će ti biti puno jednostavniji nego zahebancija sa knoppixom.
pa nije problem,hoce li to bootati sa DVD kao Knoppix ?
i one more question,imam wd 320gb prijenosti,Elements,tu imam puno filmova,igara i mjuze,jel mogu raspakirati u poseban folder ubuntu i bootati normalno sa wd ?
možda da probaš preko GUI-ja to riješiti? na Ubuntu 9.10 sam isprobao programčić koji se zvao gnome-schedule, htio sam vidjeti kako su te stvari riješene iz GUI-ja (gnome-schedule je frontend za cron); vrlo je jednostavan i funkcionirao je bez problema, tako da sam ga preopručivao ljudima koji se nisu snalazili s cronom i crontabom; ne znam nalazi li se još uvijek u Ubuntuovim repozitorijima, probaj ga potražiti
Znam za to, u pocetku kad nisam znao jos za cron i te gluposti koristio sam taj gnome-schedule i sve je radilo savrseno, no opet imao sam jedan probelm zbog kojeg sam ga odbacio :/
Kada prvi puta namjestim nest u njemu, sve savrseno radi, no kada ugasim PC i kad ga iduci put ponovno upalim, taj gnome-schedule vise ne radi, tj. vise se te skripte nisu izvrsavale, probao sam ih resetirati i ponovno ubaciti no to nije rijesilo problem xD
Ah jel imam problema ^^
Inace, hvala na svjetu i pomoci :D
Prije nekoliko dana sam reinstalirao Windows na kojem sam imao slozen dualboot s Ubuntuom. Sredeno s EasyBCD-om. Danas sam probao uci u navedeni OS tako da sam promijenio boot poredak, no umjesto da je usao u GRUB uzbornik, komotno je bootao Sedmicu. Znaci, ne mogu bootati Ubuntu cak ni ako namjestim da je sekundarni disk na kojem je instaliran Ubuntu prvi po edu za bootanje! Prije nego kazete nesto slicno, Ubuntu i Windows su bili potpuno odvojeni. Sedmica na jednom disku, Linux na drugom. Sve 4 Linuxove particije zajedno s \boot particijom su na drugom disku. GRUB nisam instalirao na MBR. A ne zelim srediti dualboot jer mi je svojevremeno donosio neke problemcice...
Zahvaljujem! :)
Molim vas, zna li netko ovo rijesiti ili moram cijeli Ubuntu opet instalirati?
Pitanje:
Uzeo sam staricma laptop, iz više nego preko nekoliko pozitivnih razloga povrh windowsa, koje ne moram posebno napominjati ovdje, odlučih im staviti Ubuntu, verzija je zadnja 11.10. Obzirom da im je potreban mobile pristup net-u moje konkretno pitanje je da li tko ima iskustva sa Tele2 stickovima, točnije:
http://www.tele2.hr/privatni-korisnici/internet/mobilni-internet-uz-pretplatu/
Da li sve radi kako treba, ima li tko iskustva. vidim da njihovoj stranici da isporucuju app sa stickovima koja radi sa na Win mac OS-u.
Hvala unaprijed
Pitanje:
Uzeo sam staricma laptop, iz više nego preko nekoliko pozitivnih razloga povrh windowsa, koje ne moram posebno napominjati ovdje, odlučih im staviti Ubuntu, verzija je zadnja 11.10. Obzirom da im je potreban mobile pristup net-u moje konkretno pitanje je da li tko ima iskustva sa Tele2 stickovima, točnije:
Da li sve radi kako treba, ima li tko iskustva. vidim da njihovoj stranici da isporucuju app sa stickovima koja radi sa na Win mac OS-u.
Hvala unaprijed
probaj taj softver pokrenut kroz Wine
Pitanje:
Hvala unaprijed
Ako postoji drajver(najvjerojatnije da) onda bude radilo bez ikakvog software samo budaš složil konekciju kroz PPP. Upali u LIve da vidiš dal radi ili googlaj model+ubuntu pa nađi nešto.
Što se tiče samih modema, Huaweijev izgleda da radi bez problema (driver je u kernelu), dok za ZTE-ov je potrebno ručno konfigurirati određene datoteke da ga se natjera da radi.
Huawei - konfiguracija i iskustva korisnika
ZTE - kako namjestiti da se prebaci na modem pri bootu; konfiguracija u network manageru bi trebala biti kao na gornjem linku kod Huaweija
Osobno nemam iskustva s Tele2, pa ti ne mogu pomoći oko konfiguracije za tu mrežu.
evo ovako zadnjih par dana počeo mi je se i na 11.10 javljati isti problem kao i sto sam imao na staroj verziji ubuntua,znači internet spor ping nenormalno visok,neće da mi učitaje stranice,packet loss.Samo što mi je se to počelo sada javljati kad je drugi kompjutor ugašen.Stvarno neznam do čega bi bilo,probam na windowsima i sve fine radi.Moram ištekati ruter čekati par minuta pa ponovo uštekati da proradi normalno no nakon nekog vremena problem se vrati...Hm počeo sam sumnjati da nisam pokupio neki malware,iako se to rijetko događa na linuxu pa može preporuka nekog antivirusnog softwera za linux za svaki slucaj...Pokusavao sam i sa firewallom ugasnim i upaljenim nebi nista promjenilo...
@ SeleS
imam instaliran ubuntu 11.10 i problem je u tome što mi baš treba kdevelop 3.5 a ne 4. četvorku imam u repozitoruju od ubuntua 11.10, ali 3.5 nema pa sam unio neke stare repozitorije od ubuntu 6-ice(pročitaj upute po kojima sam radio), no u tim starim repozitorijima nema package "kdevelop3" (valjda je nekada kdevelop3 bio unutra samo su ga makli) ugl. đođe mi neka greška kad skidam listu paketa kao da "nemože naći te pakete". :(
PLEASE ANYBODY HELP!!