Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.514.228
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Ja Vas obožavam... Kao prvo puno hvala na savjetu za Mint jer sam prošao sam tako instalacija je prošla u hipu i više manje sve šljaka. Nego ljudi ima gdje ili drži tko radionice u Zagrebu. Trebam više!

Od srca hvala svima!

D.L

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
sumski kaže...
hrvooje kaže...

na dolphinu mi smeta što nema tabova (koliko ja znam) dok kod nautilusa ima.

?

piše u zagradi koliko ja znam. sad mi reci kobinaciju tipku (ctrl+t ?) i gdje da ih nađem jer pod files opcije new tab nema.

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
14 godina
neaktivan

Je , Ctrl + t.

Pod File - New Tab. (Napomena - ovo je tak na 4.7 RC1 - ali sam prilično siguran da je i na ranijim verzijama isto tak)

S tim da je split view još i bolja stvar od tabova.

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Sad gledam malo laptope i taman ugledao jednog dobrog i piše linux Os, ali ja ne želim linux.

Može li se na laptop na kojem je već instaliran linux instalirati Windows 7?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
CodEA kaže...

Sad gledam malo laptope i taman ugledao jednog dobrog i piše linux Os, ali ja ne želim linux.

Šališ se, naravno da možeš. I ne samo to možeš imati i WIndows i Linux Os na istom uređaju.{#}

D.L
17 godina
neaktivan
CodEA kaže...

Ne može, gotov si, osuđen si na Linux. {#}

Pa naravno da možeš...

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
14 godina
neaktivan

Je li to nešto kompliciranije instalirati nego sa xp-a na w7?

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.6.2011 20:40 (CodEA).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
CodEA kaže...

Je li to nešto kompliciranije instalirati nego sa xp-a na w7?

Pa instalacija ko instalacija, ubaciš CD, namjestiš da se boota sa CD-a, preformatiraš i particioniraš disk kak želiš i šibneš gore win*.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
16 godina
neaktivan

Do sada sam zazirao od OpenSuse-a ne znam ni sam zasto...nema nekog posebnog razloga ali danas sam odlucio da ga probam, jer me nesto kopka da ga probam. Skinuo sam liveCD ali ne mogu da napravim bootable usb nikako...StartUp disc creator ne vidi iso uopšte, kao ni imageWriter, unetbootin mi ga vidi i kreira ali pri bootanju izbaci could not find kernel image: gfxboot...

Ima li ko kakav prijedlog.

Imam samo Ubuntu na racunaru, cisto informacije radi...

He who dares, wins
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
17 godina
neaktivan
malina22 kaže...

Do sada sam zazirao od OpenSuse-a ne znam ni sam zasto...nema nekog posebnog razloga ali danas sam odlucio da ga probam, jer me nesto kopka da ga probam. Skinuo sam liveCD ali ne mogu da napravim bootable usb nikako...StartUp disc creator ne vidi iso uopšte, kao ni imageWriter, unetbootin mi ga vidi i kreira ali pri bootanju izbaci could not find kernel image: gfxboot...

Hm, mislim da sa Startup disk creatorom nećeš niti napraviti jer mi se čini da je on samo za delat bootabilne Ubuntu USB-e. Iako sam možda i u krivu, ne bih znao točno.

14 godina
neaktivan
malina22 kaže...

Unetbootin ne radi s gušterom. Od negdi 11.2. Ja također nisam uspel napravit butabilni live , samo netinstall. Jesi pogledal službene upute?

http://en.opensuse.org/SDB:Live_USB_stick

Kak je domagoj rekel startupdiskcreator je samo za *buntu derivate.

PS.

domagoj , dobar ti je ovaj novi potpis {#}

Note: Compiling chromium-beta or chromium-dev takes at least as long as compiling the linux kernel.
16 godina
neaktivan

Nasao sam da ne radi unetbootin niti live usb creator...posto nemam winse pri ruci, tek sutra na poslu cu probati...jer ovaj imagewritter sto mogu naci na software centru ne moze ocitati iso, ne prepoznaje ga, jos mi ostaje da probam na windowsima...

pa zar je toliko tesko napraviti normalan iso kao i sve distre a ne neke hibridne...jesu likovi.

He who dares, wins
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Sad sam malo pogledao na openSUSE-u i u paketima imaš slijedeći alat:

kiwi-desc-usbboot - OpenSuSE - KIWI Image System USB boot

Pokušaj s LiveCD-om, instaliraj ovaj paket i pokreni. Nisam isprobavao.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
sumski kaže...
PS.

domagoj , dobar ti je ovaj novi potpis {#}

Ma imam ga već neko vrijeme, zanimljiv je, da.{#}

17 godina
malina22 kaže...

Jesi probao dd?

Upišeš nešto kao

dd if=suse.iso of=/dev/sdx

pri čemu suse.iso zamijeniš putanjom do iso slike, a /dev/sdx zamijeniš oznakom usb-a. Trebalo bi funkcionirati za sve slike, ali ne znam (odn. znam da ne funkcionira za FreeBSD). Probaj i provjeriti je li se iso slika dobro skinula (izračunaj i usporedi MD5), ali ne bi smjelo biti problema ako si skidao preko torrenta.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.6.2011 22:36 (Veliki Brat).
16 godina
neaktivan

probao i dd i prekopira mi fajlove na usb...zavrsi uspjesno proces i preimenuje usb u ime distre ali na usb nema nikakvih fajlova i ne mogu bootati sa njega, samo crn ekran...probacu jos kivi ako nista sutra na poslu cu, nije hica bas tolika

hvala svima na pomoci... :)

He who dares, wins
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
malina22 kaže...

probao i dd i prekopira mi fajlove na usb...zavrsi uspjesno proces i preimenuje usb u ime distre ali na usb nema nikakvih fajlova i ne mogu bootati sa njega, samo crn ekran...

jesi provjerio odgovara li MD5? Pronađi svoj ISO i usporedi - ako ne odgovara, neće nikako raditi i moraš ponovo skidati iso.

Gledam te!
17 godina
neaktivan
malina22 kaže...

probao i dd i prekopira mi fajlove na usb...zavrsi uspjesno proces i preimenuje usb u ime distre ali na usb nema nikakvih fajlova i ne mogu bootati sa njega, samo crn ekran...probacu jos kivi ako nista sutra na poslu cu, nije hica bas tolika

hvala svima na pomoci... :)

Da, ali nemoj zaboraviti, trebaš staviti boot flag na USB, tj. da BIOS zna da se bootati može s njega.

17 godina
1domagoj1 kaže...
malina22 kaže...

Da, ali nemoj zaboraviti, trebaš staviti boot flag na USB, tj. da BIOS zna da se bootati može s njega.

Ako je iso, trebalo bi odmah funkcionirati, ne prebacuje pojedine datoteke, pa da mora još dirati oko boot flaga.

Gledam te!
15 godina
neaktivan

ja sam koristio Universal-USB-Installer-1.8.5.6 i radio mi boot s usba open susea, fedore, ubunta super...

[volim Google Android] - Budući Microsoftov Bill Gates...ili Applov Steve Jobs!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Pozz. ljudi.

Ovako, imam instaliran win7 i ubuntu 11.04.

Htio bih pregaziti ubuntu i instalirati opensus 11.04. Pa me zanima dali moram namištati opet sve particije ili ih mogu koristiti od ubuntua?

Ubuntu brišem jer mi svako malo šteka.

Još jedno pitanje, kako bi radio OpenS. na laptopu od 1 gb. rama?

Imam na njemu instaliran Ubuntu 11.04 ali šteka do bola.... (to mi je ženin laptop i služi joj samo za facebook i roda.hr)

Hvala unaprijed na odgovorima i oprostite ako sam nešto krivo napisao, trenutno sam malo pijan( prijatelj dobio kčer pa smo slavili). {#}{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Vrati se na ubuntu 10.10 ili 10.04 ovaj Natty je usran do bola...negdje sam citao na netu da su u odnosu na 10.10 promijenili verziju compiza i da to pravi probleme...i meni na ovom racunaru iz potpisa sve nekako mutavo ide na natty tako da nisi jedini...

He who dares, wins
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

@malina22

ja uspjeh preko multisystema (dd metoda na mom sticku nije radila - dok recimo druge distre tak rade {#})

http://liveusb.info/dotclear/

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
amater_2 kaže...

Pozz. ljudi.

Htio bih pregaziti ubuntu i instalirati opensus 11.04. Pa me zanima dali moram namištati opet sve particije ili ih mogu koristiti od ubuntua?

Imam na njemu instaliran Ubuntu 11.04 ali šteka do bola.... (to mi je ženin laptop i služi joj samo za facebook i roda.hr)

Hvala unaprijed na odgovorima i oprostite ako sam nešto krivo napisao, trenutno sam malo pijan( prijatelj dobio kčer pa smo slavili). {#}{#}

Možeš samo formatirat particije koje si koristil sa Ubuntu instalacijom. 1 GB može proći - KDE openSUSE je najfletniji KDE , a kakav im je GNOME , nemam pojma (vjerujem da ti je uzrok štekanja više grafička , nego ram)

14 godina
amater_2 kaže...

Pozz. ljudi.

Imaš još bolju foru da kod instalacije jednostavno uvučeš particije koje si imao pod Ubuntuom. Stvar funkcionira da označiš disk koji želiš pregaziti, onda te pita što želiš s particijama i jednostavno odabereš da zadrži particije kao što su bile prije. Pazi samo kod instalacije GRUB-a, openSUSE ima običaj da ne prepozna ostale OS-ove nakon instalacije. Moja preporuka ti je da zadržiš postojeći GRUB od Ubuntua.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
16 godina
mario.L_hr kaže...
amater_2 kaže...

Pozz. ljudi.

Imaš još bolju foru da kod instalacije jednostavno uvučeš particije koje si imao pod Ubuntuom. Stvar funkcionira da označiš disk koji želiš pregaziti, onda te pita što želiš s particijama i jednostavno odabereš da zadrži particije kao što su bile prije. Pazi samo kod instalacije GRUB-a, openSUSE ima običaj da ne prepozna ostale OS-ove nakon instalacije. Moja preporuka ti je da zadržiš postojeći GRUB od Ubuntua.

A kako da ga zadržim?

Nisam baš iskusan u tim stvarima kod instalacije linuxa.

14 godina
neaktivan

Ma samo odaberi particiju na koju si instaliral Ubuntu i reformatiraj ju.

Kaj se GRUB-a tiče , njega nemreš zadržati , moraš SUSE-tov instalirat (Ubuntu koristi GRUB2 , SUSE grub-legacy)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Trebao bi mi onda prepoznati i win7?

Win.7 mi je bitan radi cad programa.

14 godina
neaktivan
Moj PC  
2 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice