Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.644
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Uglavnom ne. Mora postojati native linux binary (Linux port) da bi igra radila na Linux-u. Neke igre rade dobro i u emulaciji kroz Wine, al tu postoji primjetan "performance drop".

Pogledaj temu:

http://www.bug.hr/forum/topic/linux/popis-linux-igara/96486.aspx

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Re: Linux - pitanja i odgovori
stef kaže...

Uglavnom ne. Mora postojati native linux binary (Linux port) da bi igra radila na Linux-u. Neke igre rade dobro i u emulaciji kroz Wine, al tu postoji primjetan "performance drop".

Pogledaj temu:

http://www.bug.hr/forum/topic/linux/popis-linux-igara/96486.aspx

NE! Samo ime ti kaže Wine Is Not Emulator(po uzoru na Gnu's Not Unix.) Ima prije par stranica dobar post o tome. Pronadji ga. Ako ga ne nadješ googlaj.

EDIT: Evo ga

Pinky je zakon I ♥ π ⇓ tu klikni :)
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.4.2011 20:12 (bobica257).
16 godina
neaktivan
Krešo91 kaže...

probao sam "airmon-ng" i pokaže mi listu kartica ali nema ni jedne na listi

EDIT: "lspci" sam sad isprobao i javlja da je neka RaLink RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe

jeli ta kompatibilna sa backtrackom xD

Koji interface ti pise za tu karticu? ako je wlan0 (ili neki drugi broji nakon wlan) onda je

14 godina
neaktivan
beno101 kaže...
master4games kaže...

zanima me dali se windows igre mogu igrati na linuxu?poput assassin's creed,prince of persia,lara croft itd.....

Da, ali to opet ovisi o tvojem računalu.

Pokrećeš ih pomoću programa WINE (Wine is not Emulator)...

Guglaj... ;)

a jel dobra ova moja konfa sad?

real master for every game
15 godina
master4games kaže...

a jel dobra ova moja konfa sad?

Za sta tocno? Za igre? Za Ubuntu je ovo "masinka" od kompa kojega imas...stroj. {#}

Sto se tice igara, a probaj....nista te ne kosta.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
15 godina
protjeran
RaNzO kaže...
ibazulic kaže...
RaNzO kaže...
captain_soap_McTawish kaže...

Onda ti je možda do diska problem.

zašto bi uopće pisalo unallocated kad je tamo neka particija, nisam ga formatirao? našao sam da je datotečni sustav RAW. ne znam kako, zašto, niti otkud...

ima li nade za podatke?

da li ti je to bila jedina particija na disku? moguce je da jos mozes vratiti sve pod svoju kontrolu, RAW format nis ne znaci, to samo znaci da windowsi ne prepoznaju koji je ID datotecnog sustava (sto se ocitava iz particijske tablice a ne iz boot sectora diska). prema ovome sto si ti rekao, ja bi rekao da je nesto na particijskoj tablici otisao. ne preostaje ti nista drugo nego editirati disk sa fdiskom (iz Linuxa, ne iz Windowsa) i pokusati rekreirati staru particijsku tablicu. ako je disk bio od pocetka do kraja, to nije problem, ako si imao ekstra particije, onda postoji problem, jer sa definiranjem particija moras biti *do u bit* tocan. jednom kad editiras particijsku tablicu, promijeni postavke na NTFS i *moli se* da ce stvar proraditi. ako to ne proradi, onda se mozes pozdraviti sa podacima na tom disku. eventualno mozes pokusat nesto spasiti putem nekog recovery programa koji takodjer nisu 100% precizni ali bi mogli vratiti barem veci dio podataka natrag, pod uvjetom da *nista* nije pisano po disku, odnosno da podaci nisu osteceni (kad nesto pobrises s diska, to ostaje zapisano na disku dok god ne pokusas upisati neki podatak na istu lokaciju, recimo Windowsi pri brisanju datoteka samo brisu entry u TOCu ili FAT tablici pa je stoga undelete moguc).

u svakom slucaju sretno :-S

nemam sad baš vremena da pokušam to popraviti, ali sam googlao i ima više načina za vraćanje particije kad se pojavi ovaj "RAW" problem. ono što je bitno da sam ubacio live cd i vidim svoje podatke, te ih mogu otvoriti, pa ću ih u krajnjem slučaju prebaciti nekamo preko live cd-a i formatirati disk.

nije ništa pisano po particiji i samo je jedna preko cijelog diska.

siguran sam da je mepis tome kriv, jer od kad sam ga instalirao niti se grub neće automatski bootati, već kod paljenja računala moram odabrati boot options i onda disk na kojem je MBR (to što je taj disk pod 1st boot device ne znači ništa)

ko fol je taj mepis ispoliran, brz i stabilan jer je baziran na debian stable, ali mi je napraio samo probleme. previše sam očekivao. inače super djeluje na pvru dok se ne počnu javljati errori

samo da javim...pregazio sam mintom mepis, te instalirao novi grub i sad opet radi boot i vidim "izgubljenu" particiju.

17 godina
neaktivan
bobica257 kaže...

NE! Samo ime ti kaže Wine Is Not Emulator(po uzoru na Gnu's Not Unix.) Ima prije par stranica dobar post o tome. Pronadji ga. Ako ga ne nadješ googlaj.

EDIT: Evo ga

Pustimo sad rekurzivne akronime i igru riječi. Kako bi ti nazvao "pretumbavanje" poziva DX funkcija u OpenGL?

17 godina
neaktivan

Pretumbavanje? Mozes to nazvati - prevodjenje{#}

BTW, pogledaj link koji ti je bobica257  dao, tamo ti je stvarno dobro objasnjeno.

Time is what happens between mistakes
15 godina

Može li mi netko preporučiti neki dobar alat za praćenje sustava? Da pokazuje koliko su RAM, procesor i sl. zauzeti

Unatoč glupome nadimku kojeg ne mogu promijeniti,ne igram CoD i sl.

0 0 hvala 0
17 godina

Može li mi netko preporučiti neki dobar alat za praćenje sustava? Da pokazuje koliko su RAM, procesor i sl. zauzeti

Ljudi obično vole Conky, izgleda dobro na screenshotima  :)

Gledam te!
15 godina

Gdje na mintu mogu upravljati prečicama koje se sastoje od klika mišem i tipke na tipkovnic? Ovdje trebam konkrento isključiti prečicu Alt+RMB jer mi smeta.

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.4.2011 12:34 (captain_soap_McTawish).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pozdrav svima, jučer sam instalirao Ubuntu 10.10 sredio dual boot sa 7-icom, problem je u tome što neznam kako napraviti vezu na internet na Linuxu. Korisnik sam Bneta. Radi se o PPTP vezi. Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Gdje na mintu mogu upravljati prečicama koje se sastoje od klika mišem i tipke na tipkovnic? Ovdje trebam konkrento isključiti prečicu Alt+RMB jer mi smeta.

Ne znam na Mintu (ima malo drugačiji Gnome menu), ali na klasičnom Gnomeu je System > Preferences > Keyboard shortcuts, pa se možeš time voditi.

Nego, ljudi, za ovak jednostavne stvari, za koje treba samo malo prošvrljati po menijima, savjetujem vam upravo to, prošvrljajte po menijima, nije nikaj teže nek na Windowsima, em kaj ćete naći to kaj tražite, em ćete se naviknuti na meni, em ćete skužiti i naučiti de se kaj nalazi.

A bome, tak jednostavne stvari nije teško iti izgooglati ako vam se neda samima proučiti. Ali, ne znam zakaj vam se ne bi dalo, ak ste već instalirali Linux, pa upoznajte ga onda, meni je baš gušt bilo na početku švrljati po izbornicima, pikati ovo, pikati ono, ne znam, možda sam to samo ja i moj avaturistički duh XD.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
15 godina
odjavljen
1domagoj1 kaže...

A bome, tak jednostavne stvari nije teško iti izgooglati ako vam se neda samima proučiti. Ali, ne znam zakaj vam se ne bi dalo, ak ste već instalirali Linux, pa upoznajte ga onda, meni je baš gušt bilo na početku švrljati po izbornicima, pikati ovo, pikati ono, ne znam, možda sam to samo ja i moj avaturistički duh XD.

x2

Pinky je zakon I ♥ π ⇓ tu klikni :)
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.4.2011 17:45 (bobica257).
15 godina
1domagoj1 kaže...

Ne znam na Mintu (ima malo drugačiji Gnome menu), ali na klasičnom Gnomeu je System > Preferences > Keyboard shortcuts, pa se možeš time voditi.

Nego, ljudi, za ovak jednostavne stvari, za koje treba samo malo prošvrljati po menijima, savjetujem vam upravo to, prošvrljajte po menijima, nije nikaj teže nek na Windowsima, em kaj ćete naći to kaj tražite, em ćete se naviknuti na meni, em ćete skužiti i naučiti de se kaj nalazi.

Išao sam na to keyboard shortcuts, ali tu su samo tipkovnički prečaci tj. samo oni koji koriste tipke tipkovnice. Zato mi tu nema moga prečaca alt+rmb(desni klik miša). Uglavnom riješio sam problem tako što sam u Control Center>WIndows>Movement key  prebacio sa Alt na Super(windows logo).

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.4.2011 17:58 (captain_soap_McTawish).
17 godina
neaktivan

Eto vidiš da si sam prije našel ;)

"Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.&qu

2 0 hvala 0
15 godina

Danas sam nesto prckao po OS-u na jednome kompu i trebao sam na njega stavit i Ubuntu no jos samo pet dana do 11.04....i sada ne znam sta radit, staviti 10.10 i ovdje ili cekati 11.04...ufff....samo pet dana no opet mi se cini puno.

Najgore je to ako stavim trenutnu verziju Ubuntu-a i sve si lijepo namjestim, doci ce 11.04 i onda sve ispocetka....ali opet muka mi je radit i tu na Win ako ne trebam. Isss....koje muke! {#}

Jedino da stavim trenutnu Betu no onda opet nisam nista napravio, makar mislim da beta radi ok?

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
win32 kaže...

Danas sam nesto prckao po OS-u na jednome kompu i trebao sam na njega stavit i Ubuntu no jos samo pet dana do 11.04....i sada ne znam sta radit, staviti 10.10 i ovdje ili cekati 11.04...ufff....samo pet dana no opet mi se cini puno.

Najgore je to ako stavim trenutnu verziju Ubuntu-a i sve si lijepo namjestim, doci ce 11.04 i onda sve ispocetka....ali opet muka mi je radit i tu na Win ako ne trebam. Isss....koje muke! {#}

Jedino da stavim trenutnu Betu no onda opet nisam nista napravio, makar mislim da beta radi ok?

Bilo bi zbilja neozbiljno da par dana prije izlaska još ima velkih bugova....

15 godina
protjeran
win32 kaže...

ma koji ubuntu...linux mint debian edition. rolling release je, pa nemaš beda za upgrade. (meni) ljepši od ubuntua, a imam dojam da je i brži ("obični" mint, debian edition je definitivno brži), a ovih dana su izašle i verzije s xfce i lxde sučeljem. kažu za xfce da je puno brži od gnome editiona, a izgled i programi su skoro isti. nisam još stigao pogledati neki review, niti isprobati, ali definitivno hoću.

ako ćeš instalirati LMDE (gnome), tada trebaš imati na umu da ti prvi upgrade neće raditi preko synapticsa, ovo rješava problem

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get dist-upgrade

15 godina

Hvala RaNzO na preporuci, ali Ubuntu koristim jako dugo vremena (par godina) te se ne micem od njega.

Imam ga na netbooku i na kompu.....ne micem se od njega godinama. Meni osobno najdraza distribucija Linux-a.

Nista, cekati cu jos pet dana.....damn. {#}

15 godina
protjeran
win32 kaže...

Hvala RaNzO na preporuci, ali Ubuntu koristim jako dugo vremena (par godina) te se ne micem od njega.

Imam ga na netbooku i na kompu.....ne micem se od njega godinama. Meni osobno najdraza distribucija Linux-a.

Nista, cekati cu jos pet dana.....damn. {#}

za slučaj da ne znaš, mint je baziran na (skoro kopirani) ubuntu, samo malo dorađeniji/ispeglaniji i s nekim dodacima koji olakšavaju život, te s mint menuom. programe vuče iz ubuntovih repozitorija.

LMDE je baziran na debianu, te je kao takav brži od verzije bazirane na ubuntu. osobno koristim LMDE i to je out of the box možda najkompletniji i najjednostavniji desktop sustav.

15 godina

Radio sam na Mintu posto sam ga imao na poslu.....no Ubuntu mi je i dalje no1.

Prvi i zadnji kojega sam sam koristio (koristim) na duze staze. Svatko ima omiljenu distru, moja je Ubuntu.

Istina da nisam sve isprobao, ali prije sam vise kemijao oko toga nego sto to danas radim.....sada se drzim onoga sto mi odgovara, a to je Ubuntu. Neces ti starog lisca....eh... {#}

Uz to sve sam clan meni omiljene Ubuntu zajednice na netu....sada cu se opet malo baciti na prevodenje materijala da pomognem koliko mogu samome projektu.

Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Problem, zaboravio sam password :)

Kad upalim komp, netrazi mi pass, ali svaki put kada dodje screen saver poslje me trazi pass (sto je ok jer sam tako namjestio) ALI ja sam zaboravio password. Jel ima koje rjesenej osim reinstalla posto mi se to bas i neda?

Postoje samo 10 vrste ljudi - oni koji razumiju binarni sustav i oni koji ne razumiju binarni sustav.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
CRT kaže...

Problem, zaboravio sam password :)

Kad upalim komp, netrazi mi pass, ali svaki put kada dodje screen saver poslje me trazi pass (sto je ok jer sam tako namjestio) ALI ja sam zaboravio password. Jel ima koje rjesenej osim reinstalla posto mi se to bas i neda?

Kad ti se otvori GRUB, izaberi recovery mode (pretpostavljam da koristiš Ubuntu). Kad se to loada, odaberi Drop to root shell prompt. Kad uđeš u root shell, ako si zaboravio i username, upiši

ls /home (malo L)

Za resetirati password, upiši:

passwd username gdje username zamijeniš sa svojim imenom, tj. s imenom svog korisnika. Ukucaš novi password i nakon toga upiši exit, pa odaberi Resume normal boot.

Kak si ti išta instaliral onda, ako si zabil password XD?

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
14 godina
neaktivan

Zapravo, koristim mint, ali pretpostavljam da je isto?

Ma instalirao sam ja sve sta mi treba, ali duze vrijeme nisam koristio mint (shame on me) pa sam zaboravio :)

Hvala, javim rezultate....

Postoje samo 10 vrste ljudi - oni koji razumiju binarni sustav i oni koji ne razumiju binarni sustav.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Narode može mala pomoć, trebam si sredit particiju za ubuntu (posebno odvojena od ostalih)

sad me zanima kako terbam koju linux particiju sredit, jer čujem da treba  "/" a.k.a. "root", "/swap" i "/home"

koliko prostora da stavim za svaku od njih....imam 70 GB ravno slobodno na odvojenoj particiji

Varaždinsko kiselo zelje...najslađe kiselo :D (pogled na avatar) _ _ _ _ _ _ Ako sam ti pomogao, stisni HVALA ili te NUKE-am B-)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Swap ti je dosta 1gb, može i 2...

A za root i home podijeliš ostalo...

Tako bi ja barem napravio...

#include <cstdio> int main () { printf ("1F Y0U C4N R34D TH15 Y0U 5H0
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina

a onaj boot loader ili kak se više zove za linux (mislim da je grub {#})

jeli se on automatski "instalira" ili moram ručno preko terminala

Varaždinsko kiselo zelje...najslađe kiselo :D (pogled na avatar) _ _ _ _ _ _ Ako sam ti pomogao, stisni HVALA ili te NUKE-am B-)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Krešo91 kaže...
... čujem da treba  "/" a.k.a. "root", "/swap" i "/home"

koliko prostora da stavim za svaku od njih....imam 70 GB ravno slobodno na odvojenoj particiji

Ovako odokativno - 15 GB za /, 2 GB za swap, ostalo za /home

na / će ti ići kompletan sistem, tako da je OK ostaviti malo više (mogao bi proći i sa 10-12 GB, ali ovako si slobodniji).

Gledam te!
17 godina
neaktivan

Evo ponovno. Svi koji imate nedoumice oko particija, swapa, čitajte OVO. LOL, mislim da bum na svakoj stranici bar jednom, dvaput to linkal. Evo Krešo, to pročitaj, pa ako onda nije jasno kaj, pitaj.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.

0 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice