Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.769
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
captain_soap_McTawish kaže...

Dakle onda najbolje da svaku distribuciju radim zasebnu particiju koja sadrži /home od svake distribucije?

Ne. Napravi si jedan /home. Pa u tome i je fleksibilnost, imaš jedne podatke na svim distrama. Možeš i posebno jednu /boot napraviti, samo stavi dovoljno veliku, recimo 64 MB (za GRUB2, Legacy može i manje).

RaNzO kaže...

zašto bi uopće pisalo unallocated kad je tamo neka particija, nisam ga formatirao? našao sam da je datotečni sustav RAW. ne znam kako, zašto, niti otkud...

ima li nade za podatke?

Pa probaj mu pristupiti iz Linuxa Bože moj. Ubaci neki LiveCD, mountaj ga i vidi kaj je...

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
15 godina
1domagoj1 kaže...

Ne. Napravi si jedan /home. Pa u tome i je fleksibilnost, imaš jedne podatke na svim distrama. Možeš i posebno jednu /boot napraviti, samo stavi dovoljno veliku, recimo 64 MB (za GRUB2, Legacy može i manje).

Ok. Sada prije instalacije samo mem lao zanimaju određeni detalji. Kojim redoslijedom je najbolje da instaliram distribucije? Hoću li na sve staviti ext4? Kolikuda uzmem swap particiju (ram mi je 2gb)?

Unatoč glupome nadimku kojeg ne mogu promijeniti,ne igram CoD i sl.
17 godina
neaktivan

Ok. Sada prije instalacije samo mem lao zanimaju određeni detalji. Kojim redoslijedom je najbolje da instaliram distribucije? Hoću li na sve staviti ext4? Kolikuda uzmem swap particiju (ram mi je 2gb)?

Ja osobno stavim /boot da bude ext2, a sve drugo ext4. Nema potrebe više stavljati ext3, pošto je ext4 već duže vrijeme stabilan i dovoljno zreli fs. A ext3 ti je tak i tak zapravo ext2 s dodanim journalingom...

Pa kaj ja znam, instaliraj ih kojih hoćeš redoslijedom. Samo, imaj na umu, ako ćeš stavljati i Windowse, da oni zahtjevaju da budu instalirani na primarnoj particiji, te da će ti svojom instalacijom smrdati GRUB, pa ćeš ga morati popraviti.

Kaj se tiče swapa, to je na tebi, stavi kolko hoćeš. Mislim da je dovoljno 2-3GB iako ja osobno imam čak 4GB.

Za malo više o particioniranju, check this out. Kaj ti još nije jasno, samo pitaj.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.4.2011 12:23 (1domagoj1).
15 godina
Za sve koristim ext4, nemam bas nikakvih problema sa istim (niti sam ih imao) pa ne vidim razloga za bilo kakva druga kemijanja.

@RaNzO

Za tako neke situacije kada sam imao problema sa particijama, sve sam rijesavao sa GParted Live CD.

http://gparted.sourceforge.net/livecd.php
First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
15 godina
Linux - pitanja i odgovori

Koliko okoprilike da stavim veličinu za particije na kojima se nalazi os?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ovisi koliko misliš zapravo raditi sa tim linuxom, meni je Mint jedini OS na laptopu, i za njega sam ostavio 100GB, iako, je to najviše zbog Downloads foldera koji mi ide i do 70ak GB.  A kako ti Downloads folder može biti i bilo gdje, čak možeš i napraviti jednu NTFS particiju i sa svih OSova ( i sa winsa ) tamo stavljaj svoje downlaodse, tek toliko da ima lakše pristupiš. TAko da ti je preporuka oko 40-50GB za normalnu upotrebu

Međutim, ako imaš mali broj brograma, može i manje - i 20GB bi trebalo biti ok

42
17 godina
neaktivan
RaNzO kaže...

Onda ti je možda do diska problem.

zašto bi uopće pisalo unallocated kad je tamo neka particija, nisam ga formatirao? našao sam da je datotečni sustav RAW. ne znam kako, zašto, niti otkud...

ima li nade za podatke?

da li ti je to bila jedina particija na disku? moguce je da jos mozes vratiti sve pod svoju kontrolu, RAW format nis ne znaci, to samo znaci da windowsi ne prepoznaju koji je ID datotecnog sustava (sto se ocitava iz particijske tablice a ne iz boot sectora diska). prema ovome sto si ti rekao, ja bi rekao da je nesto na particijskoj tablici otisao. ne preostaje ti nista drugo nego editirati disk sa fdiskom (iz Linuxa, ne iz Windowsa) i pokusati rekreirati staru particijsku tablicu. ako je disk bio od pocetka do kraja, to nije problem, ako si imao ekstra particije, onda postoji problem, jer sa definiranjem particija moras biti *do u bit* tocan. jednom kad editiras particijsku tablicu, promijeni postavke na NTFS i *moli se* da ce stvar proraditi. ako to ne proradi, onda se mozes pozdraviti sa podacima na tom disku. eventualno mozes pokusat nesto spasiti putem nekog recovery programa koji takodjer nisu 100% precizni ali bi mogli vratiti barem veci dio podataka natrag, pod uvjetom da *nista* nije pisano po disku, odnosno da podaci nisu osteceni (kad nesto pobrises s diska, to ostaje zapisano na disku dok god ne pokusas upisati neki podatak na istu lokaciju, recimo Windowsi pri brisanju datoteka samo brisu entry u TOCu ili FAT tablici pa je stoga undelete moguc).

u svakom slucaju sretno :-S

15 godina
odjavljen
kakapo kaže...

ovisi koliko misliš zapravo raditi sa tim linuxom, meni je Mint jedini OS na laptopu, i za njega sam ostavio 100GB, iako, je to najviše zbog Downloads foldera koji mi ide i do 70ak GB.  A kako ti Downloads folder može biti i bilo gdje, čak možeš i napraviti jednu NTFS particiju i sa svih OSova ( i sa winsa ) tamo stavljaj svoje downlaodse, tek toliko da ima lakše pristupiš. TAko da ti je preporuka oko 40-50GB za normalnu upotrebu

Međutim, ako imaš mali broj brograma, može i manje - i 20GB bi trebalo biti ok

Nemoj širiti, pa onak gluposti. Home particija se uvjek odvaja od root-a( / ) zbog sigurnosti i praktičnosti(nemoraš kopirati). Evo za ubuntu je, za base sistem dovoljno oko 2.6 GB. Moj Ubuntu sa instaliranim raznim čudima od Wine do GPS-a ima oko 4 GB. Pošto imaš više distro-a dovoljno ce ti biti oko 5-7 GB(za svaki), 10 gb uvrh glave(za root). A home particiju/e po želji i potrebama.

Primjer mene:

Desktop:

1.5 TB disk

10 gb - root

50 gb - /imp - važne stvari(enkriptirane)

5 gb swap -nek se nadje

ostalo Home nekih 1.45 TB.

Mini:

120 gb disk

10 gb root

3 gb swap

ostatak home(nekih 107 gb)

Pinky je zakon I ♥ π ⇓ tu klikni :)
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.4.2011 14:01 (bobica257).
15 godina

Budući da ću stavljati više distribucija na jednu /home particiju, smijem li pri instalaciji minta izabrati onu opciju enkyrpt my home folder?

0 0 hvala 0
15 godina
Mislim da je problem kod ljudi kada tek vide Linux, a do sada su koristili iskljucivo Windowse to sto ne znaju sta znaci home, root, swap.... Radi takvih stvari ne znaju sloziti particije kako treba pa bubaju gigabajte bezveze.
First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
17 godina
neaktivan

Pa za kaj sam onda napisal ovo? Da bubate gigabajte bezveze?

1domagoj1 kaže...
...

Za malo više o particioniranju, check this out. Kaj ti još nije jasno, samo pitaj.

Samo treba pročitati, sve piše. Ako kaj nije jasno ili je koja dilema u pitanju, onda pitajte slobodno.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
bobica257 kaže...

Nemoj širiti, pa onak gluposti. Home particija se uvjek odvaja od root-a( / ) zbog sigurnosti i praktičnosti(nemoraš kopirati). Evo za ubuntu je, za base sistem dovoljno oko 2.6 GB. Moj Ubuntu sa instaliranim raznim čudima od Wine do GPS-a ima oko 4 GB. Pošto imaš više distro-a dovoljno ce ti biti oko 5-7 GB(za svaki), 10 gb uvrh glave(za root). A home particiju/e po želji i potrebama.

Primjer mene:

Desktop:

1.5 TB disk

10 gb - root

50 gb - /imp - važne stvari(enkriptirane)

5 gb swap -nek se nadje

ostalo Home nekih 1.45 TB.

Mini:

120 gb disk

10 gb root

3 gb swap

ostatak home(nekih 107 gb)

neće za svaku biti 5-7 min, neke se neće htjeti niti instalirati na toliko prostora

Minimum of 12 GB of free hard disk space for KDE and GNOME. Minimum of 5 GB for the others, but note that this will not let you do much. I recommend at least 40 GB for KDE or GNOME installations, and 15 GB for the others.

15 godina

Linux mint je reinstaliran. Napravio sam zasebne /home, /boot i / particije. Sada je na redu arch. Za mint i arch ću koristiti istu /home particiju. Pri instalaciji mint-a pritisnuo sam  encrypt home folder  pa me brine hoće li sve proći u redu sa instalacijom archa?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RaNzO kaže...

neće za svaku biti 5-7 min, neke se neće htjeti niti instalirati na toliko prostora

Minimum of 12 GB of free hard disk space for KDE and GNOME. Minimum of 5 GB for the others, but note that this will not let you do much. I recommend at least 40 GB for KDE or GNOME installations, and 15 GB for the others.

De si to isčupal? Ja imam trenutno Karmic Koalu, 3 GiB je /root. 15 GiB veliku particiju sam napravil. Gnome je u pitanju. Do nedavno sam imal Karmic Koalu, ali instaliranu od kad je izašla (jel to bu skoro 2 godine ili godina i pol?), digla se na 5.6 GiB, ovih 3 GiB je nedavno reinstalirana Koala, nisam još puno instaliral/deinstaliral programa... 40 GiB za /root je apsurdno. Trošenje resursa bezveze.

Linux mint je reinstaliran. Napravio sam zasebne /home, /boot i / particije. Sada je na redu arch. Za mint i arch ću koristiti istu /home particiju. Pri instalaciji mint-a pritisnuo sam encrypt home folder pa me brine hoće li sve proći u redu sa instalacijom archa?

Ne znam zakaj si kriptiral home (valjda imaš neke svoje razloge), ali buš vidio. Naći ćemo neko rješenje. Problem je kaj ne znam s kojim algoritmom to Mint kriptira po defaultu...

15 godina

Opet sam pogriješio u instalciji archa. Sve sam bio specifirao no sda imam odrđene probleme. Kad bootam pc sa prvog hdd-a(samo windowsi i podaci) traži grub resurce. Kad bootam sa drugog hdda(linux particije(/boot,root,/home) traži da ubacim archov cd. Ovo pišem sa mint ive cd-a. Njavjerojatnije ću reinstalirati mint, pa će mi on vratiti sve kako je bilo.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
ibazulic kaže...
RaNzO kaže...

Onda ti je možda do diska problem.

ima li nade za podatke?

da li ti je to bila jedina particija na disku? moguce je da jos mozes vratiti sve pod svoju kontrolu, RAW format nis ne znaci, to samo znaci da windowsi ne prepoznaju koji je ID datotecnog sustava (sto se ocitava iz particijske tablice a ne iz boot sectora diska). prema ovome sto si ti rekao, ja bi rekao da je nesto na particijskoj tablici otisao. ne preostaje ti nista drugo nego editirati disk sa fdiskom (iz Linuxa, ne iz Windowsa) i pokusati rekreirati staru particijsku tablicu. ako je disk bio od pocetka do kraja, to nije problem, ako si imao ekstra particije, onda postoji problem, jer sa definiranjem particija moras biti *do u bit* tocan. jednom kad editiras particijsku tablicu, promijeni postavke na NTFS i *moli se* da ce stvar proraditi. ako to ne proradi, onda se mozes pozdraviti sa podacima na tom disku. eventualno mozes pokusat nesto spasiti putem nekog recovery programa koji takodjer nisu 100% precizni ali bi mogli vratiti barem veci dio podataka natrag, pod uvjetom da *nista* nije pisano po disku, odnosno da podaci nisu osteceni (kad nesto pobrises s diska, to ostaje zapisano na disku dok god ne pokusas upisati neki podatak na istu lokaciju, recimo Windowsi pri brisanju datoteka samo brisu entry u TOCu ili FAT tablici pa je stoga undelete moguc).

u svakom slucaju sretno :-S

nemam sad baš vremena da pokušam to popraviti, ali sam googlao i ima više načina za vraćanje particije kad se pojavi ovaj "RAW" problem. ono što je bitno da sam ubacio live cd i vidim svoje podatke, te ih mogu otvoriti, pa ću ih u krajnjem slučaju prebaciti nekamo preko live cd-a i formatirati disk.

nije ništa pisano po particiji i samo je jedna preko cijelog diska.

siguran sam da je mepis tome kriv, jer od kad sam ga instalirao niti se grub neće automatski bootati, već kod paljenja računala moram odabrati boot options i onda disk na kojem je MBR (to što je taj disk pod 1st boot device ne znači ništa)

ko fol je taj mepis ispoliran, brz i stabilan jer je baziran na debian stable, ali mi je napraio samo probleme. previše sam očekivao. inače super djeluje na pvru dok se ne počnu javljati errori

15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
RaNzO kaže...

De si to isčupal? Ja imam trenutno Karmic Koalu, 3 GiB je /root. 15 GiB veliku particiju sam napravil. Gnome je u pitanju. Do nedavno sam imal Karmic Koalu, ali instaliranu od kad je izašla (jel to bu skoro 2 godine ili godina i pol?), digla se na 5.6 GiB, ovih 3 GiB je nedavno reinstalirana Koala, nisam još puno instaliral/deinstaliral programa... 40 GiB za /root je apsurdno. Trošenje resursa bezveze.

zaboraih spomenuti, to je za sabayon. isprobano, gnome-kde se neće instalirati niti ako nema barem 12GB slobodnog prostora

17 godina
neaktivan

Meh, onda mi ne treba takva distra XD.

Daj si ti fino spremi te svoje podatke, za svaki slučaj :P, vjeruj mi znam o čemu pričam, ja sam ostal bez gotovo cijelog /home-a.

0 0 hvala 0
15 godina

Mint je reinstaliran. Sada mi grubu pokazuje sve oseve pa među i njima arch, no archu ne mogu pristupiti. Probat ću instalirati arch bez instalacije gruba preko archa.

0 0 hvala 0
15 godina

ok narode stavio sam backtrack na usb kao live usb (frend oće "hakirat" {#}) i sad pokrenem sve normalno, dođe mi na desktop i počnem pisat naredbe za probijanje wep zaštite (na svome routeru) ali ne prepoznaje wifi mrežnu (naravno da sam uključio - dosta n00b pitanja {#}) i sad me zanima kako da vidim koja je wifi mrežna kartica ili koji je čip (ili šta više) da znam koji driver pokrenut/stavit sa backtrack web stranice

Jednostavnije pitanje: Koju naredbu da upišem u terminal da vidim ime kartice

Help please {#}

Varaždinsko kiselo zelje...najslađe kiselo :D (pogled na avatar) _ _ _ _ _ _ Ako sam ti pomogao, stisni HVALA ili te NUKE-am B-)
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.4.2011 18:45 (Krešo91).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

za usb - lsusb

za pci - lspci

I to je to.

0 0 hvala 0
15 godina
bobica257 kaže...

za usb - lsusb

za pci - lspci

I to je to.

nije ni usb ni pci......ako misliš na pcmcia {#}

ima neku ugrađenu i samo mi treba ime da mogu stavit driver zbog backtracka

Varaždinsko kiselo zelje...najslađe kiselo :D (pogled na avatar) _ _ _ _ _ _ Ako sam ti pomogao, stisni HVALA ili te NUKE-am B-)
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.4.2011 18:58 (Krešo91).
16 godina
neaktivan

"airmon-ng" ti izlista sve kartice i odgovarajuci interface (wlan0 wlan1 wlan2 itd)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Pa si ih probao? mora biti jedna od tih naredbi. probaj i lspcmcia

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.4.2011 19:05 (bobica257).

0 0 hvala 0
15 godina

probao sam "airmon-ng" i pokaže mi listu kartica ali nema ni jedne na listi

EDIT: "lspci" sam sad isprobao i javlja da je neka RaLink RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe

jeli ta kompatibilna sa backtrackom xD

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.4.2011 19:11 (Krešo91).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ljudi bacite link na neku distru Gnome3+Shell DVD Verziju da ne bacim DVD jer nemam CD-ova {#}

2.289 Posts! And counting...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Krešo91 kaže...

EDIT: "lspci" sam sad isprobao i javlja da je neka RaLink RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe

Tolko teško googlati? Prema mojem googlanju ne nije.

15 godina
bobica257 kaže...
Krešo91 kaže...

Tolko teško googlati? Prema mojem googlanju ne nije.

LoL I know {#}

nego skinuo sam s njihove web stranice driver, pa ću javit ako uspijem ikako pokrenit driver i sve to...........ako Bog da još i kod sebe "provalit" xD

14 godina
neaktivan

zanima me dali se windows igre mogu igrati na linuxu?poput assassin's creed,prince of persia,lara croft itd.....

real master for every game
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
master4games kaže...

zanima me dali se windows igre mogu igrati na linuxu?poput assassin's creed,prince of persia,lara croft itd.....

Da, ali to opet ovisi o tvojem računalu.

Pokrećeš ih pomoću programa WINE (Wine is not Emulator)...

Guglaj... ;)

#include <cstdio> int main () { printf ("1F Y0U C4N R34D TH15 Y0U 5H0ULD G37 L41D\n"); return 0; }
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice