Brzo guglanje veli da ti imašLVM. Ali to bi ti trebal bolje znati :)
Možeš u terminal upisat
lsb_release -a
i/li
uname -a
pa buš videl kaj piše.
Brzo guglanje veli da ti imašLVM. Ali to bi ti trebal bolje znati :)
Možeš u terminal upisat
lsb_release -a
i/li
uname -a
pa buš videl kaj piše.
usput da vam posatvim još jedno pitanja :P
kad želim sad u windows ući dođe mi do windows loga i plava pozadina
znači isto kao kad piše welcome samo sa xp logom
i tamo mi se freeza
Hvala!
malo sam guglao i ispada da je problem sa nekakvim mup.sys system file-om
@tonihorvat
ajd upiši u terminal:
cat /etc/fstab
pa stavi tu
@tonihorvat
ajd upiši u terminal:
cat /etc/fstab
pa stavi tu
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
/dev/mapper/nvidia_ffcebaaa6 / ext4 errors=remount-ro 0
Pozdrav ljudi!
Frend je dobio laptop i zamolio me da mu instaliram linux.
Uz laptop je dobio neki system recovery dvd sled 11 linux.
Zna li itko što bi to moglo bit?
Hvala!
Pozdrav ljudi!
Frend je dobio laptop i zamolio me da mu instaliram linux.
Uz laptop je dobio neki system recovery dvd sled 11 linux.
Zna li itko što bi to moglo bit?
Hvala!
novellov suse linux enterprise desktop. instaliraj mu linux mint 10 i bit će zadovoljan.
*osim što možda bude imao problema s wi-fi i touchpad (podrška za moultitouch i skrolanje) driverima. ništa što se s malo tvikanja ne da riješiti
Ej ljudi.
Eto mene opet.
Ima li taj Sled 11 (OpenSUSE) live-cd?
sad smo u školi pa da malo zahebemo mrežu....
Ej ljudi.
Eto mene opet.
Ima li taj Sled 11 (OpenSUSE) live-cd?
sad smo u školi pa da malo zahebemo mrežu....
Hm, skini si hping...
Hm, skini si hping...
Hahah.
Znaš odakle mi ideja?
@tonihorvat
ajd upiši u terminal:
cat /etc/fstab
pa stavi tu
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
/dev/mapper/nvidia_ffcebaaa6 / ext4 errors=remount-ro 0
Jesi uspješno restartal Windowse?
Ak se NTFS ne ugasi dobro , moguće da zbog toga ne vidi.
Bilo bi zgodno ak možeš puknut /var/log/dmesg i /boot/grub/grub.cfg , ali ko attachment, ovdi bu to preveliko.
A ovo:
ls -la /dev/mapper/
ovdje.
ko zna što je on radio s tim particijama. ako je postao cijeli fstab, to ne valja ništa... mozda bi screenshot gparteda bio dobar za usporediti...
zar ne bi trebao i swap biti u fstab, i što je ovaj ext4 error ???
ko zna što je on radio s tim particijama. ako je postao cijeli fstab, to ne valja ništa... mozda bi screenshot gparteda bio dobar za usporediti...
errors-ro mounta filesystem u read-only mode-u ak dođe do greški , s tim nema nikakvih problema
ak nije radil swap onda ne mora bit u fstab-u
Meni to smrdi na fakeRAID i/li lvm(2)
errors-ro mounta filesystem u read-only mode-u ak dođe do greški , s tim nema nikakvih problema
ak nije radil swap onda ne mora bit u fstab-u
Meni to smrdi na fakeRAID i/li lvm(2)
nisam radio swap
Ima ,samo nikad nisu bili baš pretjerano pouzdani ,a kod nekih se znalo desiti da totalno sjeeš Linux!
Ovo je novo ,probaj ,ali oprezno! KLIK
Jesi uspješno restartal Windowse?
Ak se NTFS ne ugasi dobro , moguće da zbog toga ne vidi.
Bilo bi zgodno ak možeš puknut /var/log/dmesg i /boot/grub/grub.cfg , ali ko attachment, ovdi bu to preveliko.
A ovo:
ls -la /dev/mapper/
ovdje.
ls -la /dev/mapper/
total 0
drwxr-xr-x 2 root root 140 2011-04-11 11:05 .
drwxr-xr-x 18 root root 3740 2011-04-11 20:07 ..
crw------- 1 root root 10, 59 2011-04-11 09:05 control
lrwxrwxrwx 1 root root 7 2011-04-11 09:05 nvidia_ffcebaaa -> ../dm-0
lrwxrwxrwx 1 root root 7 2011-04-11 09:05 nvidia_ffcebaaa1 -> ../dm-1
lrwxrwxrwx 1 root root 7 2011-04-11 09:05 nvidia_ffcebaaa5 -> ../dm-2
lrwxrwxrwx 1 root root 7 2011-04-11 09:05 nvidia_ffcebaaa6 -> ../dm-3
toni@toni-desktop ~ $ /var/log/dmesg
bash: /var/log/dmesg: Permission denied
toni@toni-desktop ~ $ /boot/grub/grub.cfg
bash: /boot/grub/grub.cfg: Permission denied
you gotta be kidding me..
@tonyhorvat
nano /var/log...
nano /boot/grub...
moraš otvoriti nanom pa kopirati ovdje, ili mozda jednostavnije:
sudo apt-get wgetpaste
wgetpaste /boot/grub/grub.conf
Jep, al kolko mi je poznato, samo read-only. Pogledaj kizov link.
Ext4 koristim i ja trenutno, mada sam do nedavno bio na ext3.
Mint. Hm, evo imal ga instaliranog jedan dan, do danas predvečer. Točnije, Linux Mint Debian Edition sa Xfce-om. Bloat, još veći nek Ubuntu. Mislim, meni je užasan, upravo zato kaj sve dođe, apsolutno nič ne moraš instalirati (od onog najpotrebnijeg) i to me živcira. Hrpa toga, nekaj nikad niti pokrenul ne bum... Probal Debian s LXDE-om, jučer. To čudo pak totalna kontra od Minta, to pak nič nema složeno. Prvo gledam po menijima, nič korisno, sve neke gluposti, čak i pod System, neke gluposti tipa Login screen i tak nekaj bezveze. Reko dobro, nič idemo onda terminal pa prvo da net riješim, onda idemo dalje. Otvorim terminal, upišem ifcon<Tab>, Tab mi ne dovršava naredbu. Gledam, malo mi čudno, napišem ju do kraja, ifconfig, Enter, "command not found". E sad me panika tek počela hvatat, ak ne ide iz terminala ne bu nikak išlo... Probam sa sudo, "user not in sudoers list, this incident will be reported". Bam, a tu smo znači. Nič, ulogiral se ko root, spojil se na wireless (wpa_supplicant ftw), visudo dodal se u listu sudoera i radim ja dalje. Sve odlično, brzo. Idem update napraviti, apt-get update, kad ono, on za source nekakvi cd-rom uzme. Gledam WTF, otvotim /etc/apt/sources.list, a ono unutra samo cd-rom kao izvor. Reko odlično, googlaj i traži sources.list za Debian, našel neki generator, kopiral to unutra, konačno proradi APT kak se spada. Malo zujim okolo, ovo ono, spojim mp3 (Sonyevog walkman-a), nič. Izvadim ga, stavim opet, nič. Stavim svoj USB stick. Nič. Kaj pak sad, gledam... dmesg | tail, a ono brdo errora da device ne prihvaća adresu, kaj već ne sjećam se. Onda mi je dopiz*ilo, pa puknul gore Mint (Debian Edition). Taj pak velim, bloat kakav nemreš ni zamislit. Plus, wireless mi svako malo ispada, radi radi i onda bam. Spojim se prek terminala, opet nič. K tome svi imaju ovaj glupi dhclient, ni jedna distra od ovih nema dhcpcd. E, i nijedna od tih Debian distri (ni Debian ni Mint Debian Edition) nemaju add-apt-repository naredbu, pa reko kak da si dodam PPA, ne da mi se ručno uređivat to, tak da sam općenito odustal od toga dvoje. Sad sam si fino vratio Ubuntu svoj, ovaj put Lucid Lynx, do pred tjedan dana sam bio na Karmic Koali, najboljem Ubuntu-u ikad, a možda općenito i najboljoj distri (tog tipa, naravno da se ne može uspoređivati Ubuntu s Archom primjerice), stavio Emerald, Pidgina, sad idem FF4, Chromium, obrisati gluposti tipa Tomboy Notes i sl., stavit druge fontove i kad budem imal vremena ponovno si idem Gentoo vratiti...
Mislim da nikad ne budem prežalio svoju Karmic Koalu <3 <3 <3.
Nič, radi kaj trebaš. Sve je instalirano, konfiguirano, ti sam radiš kaj ti treba...
@tonyhorvat
nano /var/log...
nano /boot/grub...
moraš otvoriti nanom pa kopirati ovdje, ili mozda jednostavnije:
sudo apt-get install wgetpaste
wgetpaste /boot/grub/grub.conf
Ne treba komplicirati, cat je dovoljno :P. E i fali ti install između apt-get i wgetpaste.
aktivirati hardware drivere
sve sam nanovo instalirao
sve je pobrisano i sad krecem iznova
mint cu sad instalirat i mozda bude bolje ovaj put
@1domagoj1: rekao sam ti da /sbin direktorij nije u pathu za obicne korisnike na debianu :-P BTW. ne znam zasto si odustao tak brzo od Debiana, Debian je odlican sustav. nemam pojma kak si ga ti instalirao ali meni je uvijek pobacao cijeli repository gore (u smislu sources.list datoteke). u svakom slucaju, ako ti treba linux masina a imas relativno slab komp, onda debian + xfce4 kombo :-) ili LXDE, svejedno. jos jedan bitan plus kod debiana je njegova iznimna stabilnost :-)
@pod009
Koju grafičku imaš?
Probaj , dok ti kod bootanja CD-a počinje odbrojavat , stisnut nekaj , dok ti bude odabran "Start Linux Mint" stisni Tab , i upiši kraj ovog kaj piše nomodeset , i lupi enter.
Ili, odaberi compatibility mode.
@1domagoj1
Neznam koji bi PPA na Debian uopće dodaval?
Imaš glavni repo + ak ti trebaju backports i debian-multimedia.
+ ovo kaj ibazulic veli.
Ovako imam pitanje...imam windows 7 i linux ubuntu...i namjestio sam u linuxu da mi je defaultni OS windows 7..a kad mi se boota on meni stavi da mi je kao linux defaultni..kako to popravit?