Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.525.935
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Escudo kaže...

Tebi je to mozda ocito.. ali nije svima :)

{#}

Upiši sudo updatedb, pričekaj dok odradi, a onda upiši locate airodump-ng, pa će ti izlistati putanju do programa.

EDIT: Ispisat će ti svaki fajl koji ima to u nazivu, onda bolje upiši locate airodump-ng | head tak da ti ispiše prvih 10 samo...

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.3.2011 23:44 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Kod mene (Ubuntu 10.10) se nalazi na /usr/sbin...

Ali sam sad probao, opet trebaš bit ulogiran kao root.  

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

I dalje neznam kako da se rijesim onog linux start up managera, instalirao sam onaj program al ga nemogu nac

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pogledaj OVDJE . 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Osnove, osnove, osnove.

Gdje se programi instaliraju? -> usr/bin

Gdje se aerodump nalazi? ->usr/bin

Dali može bez suda? Ne. Zašto? Zato jer nije samo aerodump u pitanju nego još nekoliko libova koji dolaze s njim i koje koristi.

Drago mi je.

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Osnove, osnove, osnove.

Gdje se programi instaliraju? -> usr/bin

Gdje se aerodump nalazi? ->usr/bin

Dali može bez suda? Ne. Zašto? Zato jer nije samo aerodump u pitanju nego još nekoliko libova koji dolaze s njim i koje koristi.

Bah, nisi fora.

Ovak je čovjek naučil updatedb, locate, pajpanje i head. :P

Postoji i /opt, pa napraviti symlink u /usr/bin, ali to baš i nije praksa kolko mi je poznato...

Btw:

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
16 godina
neaktivan
Shody_1994 kaže...

Pogledaj OVDJE . 

Rijeseno na sasvim drugaciji nacin, bootao sam win7 dvd i u cmd napisao bootrec.exe/fixboot i bootrec.exe/fixmbr

Sad mi je windows loader ispred linux loadera {#}

PS

Znam i ja nesto, "Keep it stupid simple {#}"

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.3.2011 0:32 (Escudo).
17 godina
neaktivan
Escudo kaže...
Shody_1994 kaže...

Pogledaj OVDJE . 

Rijeseno na sasvim drugaciji nacin, bootao sam win7 dvd i u cmd napisao bootrec.exe/fixboot i bootrec.exe/fixmbr

Sad mi je windows loader ispred linux loadera {#}

PS

malkoc bez veze, jer sad neces moci u svoj linux sustav ako prije ne butas neki Live CD i pokrenes instalaciju gruba ili sta vec koristis (da li itko koristi lilo, pitam bez zafrkancije? :-)).

@nick_01: znam, rekao sam da ti necu odgovarati, ali jednostavno, tvoje trolanje mi ne daje alternativu. dolje imas skrinsotove Gentoo sustava na mojoj masini. nemam pojma zasto uopce ista dokazujem ovim, osim sto se spustam na tvoj nivo ali nek ti bude. volio bi sad ja vidjeti tvoje skrinsotove - em od linux operativnog sustava, em od tvog famoznog kompajliranja. na slici 1 je desktop, na slici 2 je moj make.file a na slici 3 imas uname -a naredbu (znas li uopce sto ta naredba radi?) te izlistaj /boot direktorija gdje se ocito vidi kako je kernel self made, odnosno nije koristena genkernel skripta (znas li sto genkernel radi i kako radi?). eto, sad ti. i btw. pokusaj suvislo odgovoriti na gore postavljena pitanja. a buduci da se koristim gentoom vec par godina, znat cu govoris li gluposti ili ne. iako, sudeci po dosadasnjim porukama, nece biti tesko shvatit. e da, skoro zaboravih, LFS je minimalisticka distribucija linuxa - http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_from_scratch . takodjer, citat sa njihovog weba: LFS will give you the skeleton of a house... ako ne shvacas metafore, to znaci da je LFS sustav minimalisticki. drugo, ne treba ti tjedne da napravis kvalitetnu LFS distribuciju. zasto?! zato sto ti ne treba 5 sati da kompajliras gcc vec se to napravi za cca 15ak minuta, ako ne i manje (ovisno o kolicini jezika). trece, da bi imao X-e na LFSu, treba skinuti jedno 40-50 paketa i instalirati ih i kompajlirati redom, a ne preskokce. to je gotovo u jedan dan i imas kao window manager instaliran TWM (pretpostavljam da nemas pojma sta je to jelda?). 

cekam odgovor.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.4.2011 2:21 (ibazulic).
17 godina
protjeran

Ja nemam pojma o cemu pisete (ne kuzim 99% posto napisanog,ali cu se potruditi da neke stvari naucim), ali sam upravo sinoc instalirao Ubuntu 10.10, pa da se pohvalim, kao prvo i najvaznije Skype mi radi :) ... svu periferiju mi je prepoznao iz prve, sve sljaka bez po muke ... sada par dana privikavanja ...  ali prvi dojam je vise nego pozitivan, nisam ocekivao da ce ovako sve da radi iz prve ...

Uglavnom, malo sam trazio i citao i vidim da se s ovime svasta pametno moze raditi, a ako covjek ima zelje moze nesto i korisno nauciti.

Sve mi je jasno, citati i isprobavati, al me fascinira OS koji je besplatan, brzo se instalira, sve ima sto kao pocetniku moze zatrebati, sto nema se skine s neta, ono, pa sto vise to ljudi ne koriste ?

Pjesme uredno vrti, filmovi rade, surfanje bez po muke ... nije ni cudo sto se OS zove 10.10 (zasluzio je dvije desetke) :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.3.2011 3:49 (JozicA).

8 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ibazulic kaže...
Escudo kaže...
Shody_1994 kaže...

Pogledaj OVDJE . 

Sad mi je windows loader ispred linux loadera{#}

PS

malkoc bez veze, jer sad neces moci u svoj linux sustav ako prije ne butas neki Live CD i pokrenes instalaciju gruba ili sta vec koristis (da li itko koristi lilo, pitam bez zafrkancije? :-)).

Nop, sada mi je isto kao da je linux instaliran preko wubi, reinstalacijom windows loadera je on samo stavljen ispred grub-a, kad odaberem linux u win loaderu pojavi mi se grub :)

(kad sam krenuo to radit nisam imao pojma da ce uspijet al mi se posrecilo)

16 godina
neaktivan

<offtopic>

Linuxaši, na popisu se deklarirajte kao vjernici u crkvu Richarda Matthewa Stallmana  {#}{#}

</offtopic>

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.3.2011 21:14 (dj_beni).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
dj_beni kaže...

<offtopic>

Linuxaši, na popisu se deklarirajte kao vjernici u crkvu Richarda Matthewa Stallmana  {#}{#}

</offtopic>

LOL. Nekaj u tom stilu bi fakat i mogel napisat XD.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.4.2011 0:24 (1domagoj1).
14 godina
protjeran
ibazulic kaže...

cekam odgovor.

ajde daj sliku boot/grub.conf

16 godina
neaktivan

jel ima kakvih razlika sto se tice trajanja baterije? Jel neki linux trosi manje ili vise od windowsa 7?

i mali off, jel ima razlike u potrosnji izmedu win 7, vista i xp?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nick_01 kaže...
ibazulic kaže...

cekam odgovor.

ajde daj sliku boot/grub.conf

kakve veze ima kako izgleda /boot/grub.conf sa bilo cime?!

14 godina
protjeran
ibazulic kaže...

cekam odgovor.

Ovaj gentoo nije instaliran na disk, već je neki livecd. Na desku si napravio par foldera, kao da je desk... no uredio si i obrisao... u slici br.2 ( nemoj je urediti ) /etc/make.conf

nedostaje ti MAKEOPTS. koji moraš napraviti prije instalacije bilo kakvih paketa, tj njime kazeš konfi koliko da paralelnih procesa koristi tokom instalacije i kompajlanja paketa.

U tvome slučaju trebalo bi biti "MAKEOPTS="-j5""

malo mi i pojasni ovaj "racunalo etc:" u svome terminalu...

S druge strane šta će ti hal i dbus u USE osim ako nije livecd. Obadvoje odavno više ne trebaju ni biti instalirani a kamoli pod USE flags

Screenovi ovih tvojih konfiguracija su meni nalik "epic fail"

ibazulic kaže...

kakve veze ima kako izgleda /boot/grub.conf sa bilo cime?!

ima veze jer u grub.conf bi ti bila vjerojtano verzija kernela koju kao imaš. budući da ti je u ls /boot samo bzImage.

Koji si valjda preko livecd samo napravio unutra kako piše u linku koji si dao... ( uredio i obrisao ga )

Jer instalirati gentoo bez handbooka se baš ne moze, dok sljedeći handbook teško da ćeš dobiti bzImage u boot.

I više nego ima veze..

koristiš gentoo godinama a ne znaš ni kako bi conf treabo igledati... ne zelim oupče odt tebe slušati nešto tipa LFS..., a i ti si imao LFS zar ne ?

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.4.2011 3:26 (nick_01).
17 godina
neaktivan

Ti si puko, majkemi...

16 0 hvala 0
15 godina
protjeran

edit: malo sam zeznuo gramatiku al ajd... :)

Socijalizam, nacionalizam i antiimeperijalizam. To nam treba.
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.4.2011 9:34 (beno101).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ljudi ,pa dajte ga više stavite na Ignore!!

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Moj PC  
5 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ajme citam postove od ibazulica i smijem se...

Kako netko moze biti tako...
Marija Antoaneta je intelektualni Mount Everest za Jadranku Kosor...
17 godina
neaktivan

http://www.archlinux.org/

http://www.debian.org/

http://www.gentoo.org/

http://www.opensuse.org/

http://grml.org/

Hahahaha, ovo je brutalno XD.

EDIT: Požurite pogledati dok je još prvi... Nek neko napravi screenshotove, meni se neda XD.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.4.2011 18:01 (1domagoj1).

8 0 hvala 3
15 godina
neaktivan

{#}

arch arch
debian debian
gentoo gentoo
Moj PC  
3 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
EnlightenedPhoenix kaže...
Ajme citam postove od ibazulica i smijem se...

Kako netko moze biti tako...

ne znam u cemu sam toliko pretjerao. i nije mi jasan bas komentar. mozda bi mogao citirati sto sam to krivo rekao i gdje i sto je tocno smijesno.

16 godina
neaktivan

Nisi ti pretjerao ni u čemu. Ali neko drugi je! Samo pročitaj moj post iznad!

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
16 godina
neaktivan

Jedno pitanjce, je li moguce za vrijeme ili nakon instalacije ubuntua direktorije tipa /home, /usr, /opt i kompaniju instalirati na drugu particiju? Znaci da na jednoj bude samo osnovni sustav koji se nece previse mijenjati, a na drugoj da bude onaj dio sustava gdje su programi i korisnicki dokumenti itd.

Naime mislim instalirati ubuntu na lenovo s10e koji ima 4 gb ssd i 160 gb hdd, pa sam mislio sustav na ssd jer je ssd poprilicno malen, a sve programe i ostale stvari koje zauzimaju puno prostora i cesto se mijenaju prebaciti na hdd.

Je li moguce to izvesti i ako jest koji se smiju prebaciti?

Ovdje bih nešto kao trebao napisati, jel?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mr. Monster kaže...

Jedno pitanjce, je li moguce za vrijeme ili nakon instalacije ubuntua direktorije tipa /home, /usr, /opt i kompaniju instalirati na drugu particiju? Znaci da na jednoj bude samo osnovni sustav koji se nece previse mijenjati, a na drugoj da bude onaj dio sustava gdje su programi i korisnicki dokumenti itd.

Naime mislim instalirati ubuntu na lenovo s10e koji ima 4 gb ssd i 160 gb hdd, pa sam mislio sustav na ssd jer je ssd poprilicno malen, a sve programe i ostale stvari koje zauzimaju puno prostora i cesto se mijenaju prebaciti na hdd.

Je, moguće je. Skoro svaki od tih direktorija možeš napraviti kao zasebnu particiju. Kaj se tiče sustava, mislim da tu nemaš previše brige, vrtim svoju Karmic Koalu gotovo od kad je izašla, ni jednom reinstaliral, stavljal gore sve moguće i nemoguće programe, brisal ih, ponovno stavljal, bla bla i trenutno root particija zauzima cca 5.6 GB, tak da stvarno, kaj se toga tiče nemaš brige. Druga je stvar /home, gdje stavljaš svoje fajlove, podatke, pa se toga nakupi, to ti svakako preporučam na posebnu particiju staviti...

17 godina
neaktivan
Mr. Monster kaže...

svaki linux folder/direktorij moze predstavljati posebnu particiju. u principu se to ne radi tako cesto, jer za tim nema potrebe, osim odvajanja home particije od ostatka sustava da su podaci savrseno sigurni, te eventualno boot particije radi zastite kernela. to te, dakako, ne sprecava da radis nove particije te da na njih snimas pojedine dijelove sustava. tako mozes imati particiju za /usr direktorij, particiju za /var, /opt itd. samo je bitno da se sve te particije na pocetku startanja sustava pravilno montiraju da im sustav moze u nekom trenutku pristupiti. ako trenutno imas sve instalirano na jedno mjesto, niti tu ne moras ocajavati :-) ono sto napravis jest stvoris jednu novu particiju i sadrzaj direktorija koji hoces na zasebnoj particiji kopiras na to mjesto. nakon toga u /etc/fstab stavis mount point te nove particije kao folder koji ti treba (ako je to particija sa programima, onda je to /usr direktorij). nakon toga obrises stari direktorij, pazeci pritom da radis iskljucivo iz konzole (jos je bolje raditi to sa live CDa ili rescue medija. nakon brisanja slijedi restart sustava ili samo montiranje nove particije. ovaj postupak nosi i stanovite rizike: sve se mora raditi kao korisnik root i moraju se sacuvati sve privilegije + dozvole na datoteke. takodjer, moraju se kopirati svi fajlovi, pa cak i skriveni, ako ih ima. dosta mukotrpan posao i ako znas da si ogranicen prostorom, onda ti je najbolje vec pri instalaciji odrediti tko, sto i kako :-) manje problema kasnije.

15 godina
neaktivan

instalirao gimphoto
 i u terminalu mi izaci ovaj error, a i sam gimphoto mi je nestabilan i mušićav, "normalni" gimp mi je bolji:

/usr/local/gimphoto/lib/gimp/2.0/plug-ins/helpbrowser: error while loading shared libraries: libgtkhtml-2.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory

(gimphoto:4264): LibGimpBase-WARNING **: gimphoto: gimp_wire_read(): error

/usr/local/gimphoto/lib/gimp/2.0/plug-ins/poppler: error while loading shared libraries: libpoppler-glib.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory

itko ideja? kak da popravim? tj, da nemam taj error? i kako nemože otvoriti dir, a program radi?

42

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
kakapo kaže...

instalirao gimphoto
 i u terminalu mi izaci ovaj error, a i sam gimphoto mi je nestabilan i mušićav, "normalni" gimp mi je bolji:

/usr/local/gimphoto/lib/gimp/2.0/plug-ins/helpbrowser: error while loading shared libraries: libgtkhtml-2.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory

/usr/local/gimphoto/lib/gimp/2.0/plug-ins/poppler: error while loading shared libraries: libpoppler-glib.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory

itko ideja? kak da popravim? tj, da nemam taj error? i kako nemože otvoriti dir, a program radi?

ocito je da ti fale najmanje dva librarya za ispravno funkcioniranje gimphotoa. to su libpoppler i libgtkhtml. instaliraj librarye (nemam pojma koju distribuciju koristis pa ti nemrem napisat kak da ih instaliras) i pogleda da li ti se greske ponovo pojavljuju. cudi me da ih gimphoto nije povukao za vrijeme instalacije :-/

15 godina
protjeran

Ljudi probam pokrenut .exe s wineom i baci ovo:

Install the Windows version of Mono to run .NET executables

Any ideas?

Sad instaliram mono, nadam se da će pomoći...

Socijalizam, nacionalizam i antiimeperijalizam. To nam treba.
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice