Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.526.495
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
dj_beni kaže...
blackchoco kaže...
blackchoco kaže...

Meni je ovaj 11.04 fkt čudan linux ubuntu...jel se može kako maknut ovaj statusbar kaj je na lijevoj strani?....

I kako spustit alatnu traku dolje?..da mi nije na vrhu?..

Itko?...

Drag'n'drop i desniklik remove?

Ne reagira tako...:/

blacky
17 godina
neaktivan
blackchoco kaže...
blackchoco kaže...

Meni je ovaj 11.04 fkt čudan linux ubuntu...jel se može kako maknut ovaj statusbar kaj je na lijevoj strani?....

Itko?...

a čemu instalacija 11.04 kad je u beti. i inače taj DE ti je unity. rekli su da će biti moguća instalacija i sa GNOME-om

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
blackchoco kaže...
blackchoco kaže...

Itko?...

a čemu instalacija 11.04 kad je u beti. i inače taj DE ti je unity. rekli su da će biti moguća instalacija i sa GNOME-om

Auuuuuu..a kad će bit finalna verzija?...

blacky
14 godina
neaktivan
blackchoco kaže...

(18.08. cca iza 18h)

-ubuntu izlazi svakih 6mj., parne.04 su LTS.

- kako si ga skinuo (sve piše) , još važnije zašto?

C/P :

Download the Alpha 1

This release is for developers only. The following link will direct you to a download location near you:

-na ubuntu.hr imaš sve potrebno.

riba ribi ... (ponovi brzo).
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

verzija npr. 8.04 je verzija 8 tj. iz 2008. godine, a 04 znači da je izašla u 4 mj. dakle verzija 10.10 je verzija iz 2010. godine u 10 mjesecu. a verzija 11.04 će biti iz 2011. u 4. mjesecu i to mislim pred kraj 4. mjeseca. 

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best

1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
papalina kaže...
blackchoco kaže...

(18.08. cca iza 18h)

-ubuntu izlazi svakih 6mj., parne.04 su LTS.

- kako si ga skinuo (sve piše) , još važnije zašto?

C/P :

Download the Alpha 1

This release is for developers only. The following link will direct you to a download location near you:

-na ubuntu.hr imaš sve potrebno.

pa preko onoga alt+F2 i onda upisao onu komandu i izbacilo mi je da ima nova verzija....

blacky
17 godina
neaktivan
ibazulic kaže...

nije da ti zelim protivit, ali ti mozes kao obican korisnik pokrenuti svaku naredbu u /sbin direktoriju. hoces li postici ono sto si kanio na taj nacin, drugo je pitanje :-) recimo, ako radis u terminalu i zanima te IP adresa stroja, najlakse je to napraviti pokretanjem /sbin/ifconfig naredbe ;-) i voila - dobit ces izlistaj svih aktivnih mreznih kartica na stroju. ne moras biti root korisnik niti moras ove naredbe pokretati sa sudo. ono sto ces dobiti kada ih pokreces kao root korisnik (ili sa sudo) jest njihova totalna funkcionalnost. btw. koliko znam, samo na debian derivatima je /sbin izbacen iz patha za obicnog korisnika. i iskreno ne znam zasto je to tako jer, velim, jedini nacin kako da se nesto smrda sa sustavom pokrecuci programe iz /sbin direktorija je da ih pokrenes ili kao root ili sa sudo. za sve ostalo su poprilicno benigne.

Mah, sve pet, razumije se, naredbe kao ifconfig možeš pokrenuti i kao user, malo sam se zaletel pa rekel svi alati. No, ipak za fdisk, shutdown i sl. trebaš biti root da bi ih koristio, rasprava se u prvom redu oko fdisk-a razvila...

Ovo boldano, kod mene nije tak :P (Ubuntu Karmic Koala)

domagoj@domagoj-linux:~$ echo $PATH
/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
17 godina
neaktivan
rexi kaže...

novi sam na ubuntu i mislim da je neka verzija 7.. a koristim laptop EeePC.Mozilla je verzija 2.o.o.17 i zelim instalirati novu verziju 4.Downloadirao sam na desktop novu verziju 4.0.tar.bz.2,sada neznam kako da instaliram.Na samoj verziji 2.0.0.17 gde treba auotomatski da preuzme noviju verziju firefoxa ja potemljen i nece se aktivirati da bi sam uradio upgrade u noviju verziju.Treba mi pomoc kako to uraditi...I dali mi treba neka zastita AV i kako i to instalirati.Hvala

Jesi ti to možda Feisty Fawn-a instaliral ili Gutsy Gibbon-a? De si to nabavio :P? To su ti prastare verzije Ubuntu-a, još iz 2007. godine. Podrška za njih je droppana još 2008. za Feisty Fawn-a, a 2009. za Gutsy Gibbon-a (zato i ne možeš napraviti update).

S obzirom na to da kažeš da je gore još Firefox 2.0.0.17, a to je isto, prastaro XD, rekel bi da si stvarno instaliral jedno od toga dvoje. Nemam ti druge preporuke, osim da staviš nekaj novije... Iako, Eee je u igri, pa ne znam kaj da ti preporučim, valjda Ubuntu netbook edition (noviji naravno, recimo 10.04 iliti Lucid Lynx)...

EDIT:

hrvatskafarkasevec kaže...

ekipa fedora ili ubuntu/mint pitanje je sada 

od programa samo trebam MkvMerge,Tsmuxer,Filezilla,handbrakeCLI

i trebo bi alat za audio enkodiranje 

znaci najcesce wav(LPCM) u FLAC ili nero AAC 

no neki puta zna naic  AC3 i DTS 

(ne to nisu pjesme)

moze isto bit cli,al da barem ima negdje objasnjeno koristenje 

Hvala

A kaj da ti velim (za ovo prvo boldano), kaj ti bolje paše :P

Kaj se tiče ovog tsmuxera i alata za enkodiranje, rekel bi da ffmpeg tu može upasti. Evo ovdje imaš dokumentaciju, pa prouči malo, pa vidi jel to zadovoljava potrebe tvoje...

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.3.2011 13:54 (1domagoj1).
14 godina
protjeran
Bypass kaže...

{#}

Ja ništa ne znam o linuxu, ali znam da ako pokreneš LFS i upišeš startx pokreneš window manager (fluxbox ako se ne varam ili neš slično). To meni poprilično sliči minimalnom sustavu. Prema tome je ubuntu minimal, "minimalniji" od LFS-a, ali prema gosponu stručnjaku za kernele, ipak nije.

Ubuntu je isto bootabilni (live) cd, pa isto tako ne znači da ga ne možeš instalirati.

Treba razlikovati neke stvari, kao i razumijeti čemu i kako služe. Kao što je minimalni sustav.

Ali ja ništa ne znam. {#}

nisam ja tebi nikad rekao da ne znaš, podsijeti me ako jesam... što se mene tiče znaš mnogo.

mozda griješim, pa bih te zamolio link toga LFS ako imaš, di se pokrene windows manager kad upišeš startx

14 godina
protjeran

Poprilično u svima.

Eto ti i video:

Drago mi je.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

e stari moj, nećemo tako. sorry. 

To nije LFS nego obično kopiranje LFS skripte koju je netko tjednima gradio i uploudao na net. isto kao arch. Ko što je i onaj rekao.

Recimo svi moramo pojesti pet tanjura, ja jedem vi svoje izljevate u smeće. ista stvar.

to nije LFS, to je isto kao da si skinuo livecd gentoo i instalairao ga u 3 klika

Linux from Scratch znaći da gradiš cijeli lin od početka ko što ime govori, ne da kopiraš tuđe skripte...

ne zelim procijnjivati, prepirati se ali objasnite vi meni što je tu kompajliranje ? što je kompajliranje u gentoo kad kopiraš skriptu genkernela ?

tu nema ni k od kompajliranja

ti linuxi ne sluze da se kopiraju skripte, onda ti to ne treba, tu je ubuntu.

Probajte ići prateči ovaj link, i smo njega. Nikakve skripte, e to je LFS

I shvatite to kako hočete, reči ću onom drugom da nije imao ni Gentoo ni LFS, već tuđe skripte. 

Oprosti, ali ne mozes meni reći dok si ti kompajlirao da sam ja puzao

Baš nema smisla

Šta je tu LFS, čovjek mountao particije i skinuo i instalirao skriptu cijeloga sustava ????

LFS se gradi tjednima, ne u jedan dan...

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.3.2011 18:11 (nick_01).

0 1 hvala 0
14 godina
protjeran
ibazulic kaže...

@nick_01: sinko dragi. kompajlirao sam stvari prije nego sto si ti naucio puzati. prema rijecniku, nacinu izrazavanja i nepoznavanjem pravopisa ocito je da imam posla sa pubertetskom budalom od kojih 14-15 godina. pridruzujem se domagoju i vise necu odgovarati na tvoje primitivne kretenarije. screenshotove od svoje gentoo distribucije, make datoteke, USE flagova i slicno ne mislim stavljati jer ne mislim idiotu poput tebe nesto dokazivati. samo da se razumijemo, da slucajno znas kako funkcionira genkernel dio portage sustava, onda ne bi govorio onakve bedastoce kakve si pricao. i BTW. LFS je slican Archu, u tome sto je minimalisticki sustav. to sto si ti nesposoban pa nemres vrtit X-e na LFSu zbog nekog dependancya, to je samo tvoj problem, nikako ne proizvodjaca LFS sustava ili onih koji se njime znaju koristiti. sve u svemu, jadno i pateticno od tebe.

ispričavam se na duplom postu ali nisi nikad u zivotu kompjalirao, a očito ni ne znaš što je to

ne vidiš razliku između kompajlanja i skidanja tuđih skripta koja je ogromna u svim pogledima

ali ne, ja sam u krivu. opet ču dobiti 5 TD. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.3.2011 17:53 (nick_01).
14 godina
protjeran
nick_01 kaže...

e stari moj, nećemo tako. sorry. 

To nije LFS nego obično kopiranje LFS skripte koju je netko tjednima gradio i uploudao na net. isto kao arch. Ko što je i onaj rekao.

Recimo svi moramo pojesti pet tanjura, ja jedem vi svoje izljevate u smeće. ista stvar.

to nije LFS, to je isto kao da si skinuo livecd gentoo i instalairao ga u 3 klika

Linux from Scratch znaći da gradiš cijeli lin od početka ko što ime govori, ne da kopiraš tuđe skripte...

ne zelim procijnjivati, prepirati se ali objasnite vi meni što je tu kompajliranje ? što je kompajliranje u gentoo kad kopiraš skriptu genkernela ?

tu nema ni k od kompajliranja

ti linuxi ne sluze da se kopiraju skripte, onda ti to ne treba, tu je ubuntu.

Probajte ići prateči ovaj link, i smo njega. Nikakve skripte, e to je LFS

I shvatite to kako hočete, reči ću onom drugom da nije imao ni Gentoo ni LFS, već tuđe skripte. 

Oprosti, ali ne mozes meni reći dok si ti kompajlirao da sam ja puzao

Baš nema smisla

Šta je tu LFS, čovjek mountao particije i skinuo i instalirao skriptu cijeloga sustava ????

LFS se gradi tjednima, ne u jedan dan...

Čitaj i gledaj sa razumijevanjem.

LFS je linux distribucija minimalnog sučelja i veličine koja ti samo koristi da napraviš punokrvnu (po volji) distribuciju.

Očito imaš problema sa razumijevanjem jer to jest LFS i ono jest Window Manager na LFS-u.

Nije uopće bitno što se radi na video-u, rekao si da LFS nema window manager.

Ovo su ti btw osnove osnova linuxa koje ti očigledno ne razumiješ. Ne razumiješ što piše niti ne razumiješ što ti se slikovno prikaže.

p.s. Ja sam gradio linux-e pomoću LFS-a (ovo ti je točan termin) dok ti nisi ni znao što je linux. ;)

Drago mi je.
14 godina
protjeran
Bypass kaže...

Čitaj i gledaj sa razumijevanjem.

LFS je linux distribucija minimalnog sučelja i veličine koja ti samo koristi da napraviš punokrvnu (po volji) distribuciju.

Očito imaš problema sa razumijevanjem jer to jest LFS i ono jest Window Manager na LFS-u.

Nije uopće bitno što se radi na video-u, rekao si da LFS nema window manager.

Ovo su ti btw osnove osnova linuxa koje ti očigledno ne razumiješ. Ne razumiješ što piše niti ne razumiješ što ti se slikovno prikaže.

p.s. Ja sam gradio linux-e pomoću LFS-a (ovo ti je točan termin) dok ti nisi ni znao što je linux. ;)

LFS nema window manager, jer do njega treba tisiće paketa posloziti... ima samo datoteke da gradiš source, paket po paket, servis po servis, počevši od osnovnih bash, bin, core paketa pa sve do win managera, koje slazeš jedno na drugo.

Ti nisi gradio linuxe nego skidao gotove skripte drugih koji su gradili linuxe btw bez znanja kako se kompajlira najobičniji bash, a to su osnove linuxa

15 godina
neaktivan

Ti si kompajlirao BASH?

{#}

To je isto kao da kažem, "Ja sam kompajlirao C++, PHP i C#".

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Shody_1994 kaže...

Ti si kompajlirao BASH?

{#}

To je isto kao da kažem, "Ja sam kompajlirao C++, PHP i C#".

kad upišeš make && make znači da kompajlaš, a bash se kompajla u source, na samome početku

tj, mnogo dalje od samoga početka, prvo treba kompajlati binutils, gcc, tcl, expect, dejaGNU, ncurse, e tek tad dolazi bash na red

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.3.2011 18:56 (nick_01).
14 godina

Dečki bez uvrede, da otvorite novu temu i nastavite s prepucavanjem tamo. Ne da je debeli OT već postaje iritantno.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...

14 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Čekaj, kako ti možeš kompajlirat nešto u BASH-u ako uopće nemaš instaliran BASH?

Onda se lijepo kaže:

• "Stvorio" sam BASH
  • Pomoću BASH-a sam kompajlirao sourceove drugih programa

Nikad nisam instalirao LFS ali koliko sam skužio, to je više manje isto kao i Arch. U početku nemaš skoro ništa, i onda editiraš .conf datoteke, biraš mirrore, dodaješ programe i libove koje hoćeš.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.3.2011 18:42 (Shody_1994).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Shody_1994 kaže...

Čekaj, kako ti možeš kompajlirat nešto u BASH-u ako uopće nemaš instaliran BASH?

Onda se lijepo kaže:

• "Stvorio" sam BASH
  • Pomoću BASH-a sam kompajlirao sourceove drugih programa

Nikad nisam instalirao LFS ali koliko sam skužio, to je više manje isto kao i Arch. U početku nemaš skoro ništa, i onda editiraš .conf datoteke, biraš mirrore, dodaješ programe i libove koje hoćeš.

Arch se gradi sat i pol, LFS 3 tjedna najmanje i nemaju veze jedno s drugim i nikakvih sličnosti

kompjlaš sa isom i to potraje par dana dok ne slozis te binarne pakete tj source, onda dalje iz toga source kompajlaš neke stvari kao i kernel do butabilnog linxa. Sad se tek ( nakon boota ) počinje kompjlati sustav i tek tek onda pred kraj se editiraju config, do čega na zalost nisam došao

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.3.2011 19:02 (nick_01).
14 godina
protjeran
nick_01 kaže...

LFS nema window manager, jer do njega treba tisiće paketa posloziti... ima samo datoteke da gradiš source, paket po paket, servis po servis, počevši od osnovnih bash, bin, core paketa pa sve do win managera, koje slazeš jedno na drugo.

Ti nisi gradio linuxe nego skidao gotove skripte drugih koji su gradili linuxe btw bez znanja kako se kompajlira najobičniji bash, a to su osnove linuxa

Opet ne čitaš sa razumijevanjem. Jesi ti dobro? Ili imaš jedno 12 godina?

Sve što si napisao je kao iz nekih forumskih postova.

LFS IMA WINDOW MANAGER I DESKTOP ENVIROMET!!!!

Vidiš sad. Očito je da nikada nisi ni imao LFS, nego samo laprdaš neke gluposti koje drugdje čitaš, jer koliko vidim ne znaš razliku između live cd-a i system kojeg izgradiš on top of the LFS. A što se i ostalog tiče, bolje da uopće ne komentiram jer se konstantno blamiraš pred ljudima koji znaju nešto za razliku od tebe.

Drago mi je.
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.3.2011 20:13 (Bypass).
16 godina
neaktivan
Kako se rijesiti linux start up managera? da me samo pita koji os zelim kao kad je linux instaliran preko wubi iz windowsa
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Možeš li malo pojasniti pitanje, ne razumijem ga najbolje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Shody_1994 kaže...
Escudo kaže...

jel moguce onaj aireplay-ng airodump-ng i te ostale instalirat u ubuntu? da kad vec koristim linux nemoram botat bt da imam te komande?

sudo apt-get install aircrack-ng

qsa@Qsa-1:~$ airodump-ng wlan0
socket(PF_PACKET) failed: Operation not permitted
This program requires root privileges.

Jel moguce postavit da netreba root? ili bilo kakvo drugo rijesenje

16 godina
neaktivan
Shody_1994 kaže...

Pa instalirao sam ubuntu preko cd-a u dual bot sa windowsima i sad mi se prvo pojavljuje linux loader koji ima nekoliko opcija bootanja linuxa i opciju pokretanja windows loadera, a kad sam bio instalirao linux preko wine samo me pitalo dali zelim pokrenut windows ili linux i gotovo

14 godina
Escudo kaže...
Shody_1994 kaže...

Pa instalirao sam ubuntu preko cd-a u dual bot sa windowsima i sad mi se prvo pojavljuje linux loader koji ima nekoliko opcija bootanja linuxa i opciju pokretanja windows loadera, a kad sam bio instalirao linux preko wine samo me pitalo dali zelim pokrenut windows ili linux i gotovo

Pa skini si Grub Customizer i tamo poštelaj što sve želiš vidjeti.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
neaktivan
Escudo kaže...
Shody_1994 kaže...
Escudo kaže...

jel moguce onaj aireplay-ng airodump-ng i te ostale instalirat u ubuntu? da kad vec koristim linux nemoram botat bt da imam te komande?

sudo apt-get install aircrack-ng

Za takve operacije treba. Upravo sam provjerio, i treba.

Nisam siguran je li se može maknuti, probaj promijeniti ovlasti.

chmod 777 /put/do/datoteke/*****

***** - zamjeni sa programima koji će ti trebati. airdump, airmon...

Nisam siguran da li će raditi, ali probaj. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.3.2011 23:34 (Shody_1994).
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Escudo kaže...
Shody_1994 kaže...

Pa skini si Grub Customizer i tamo poštelaj što sve želiš vidjeti.

Upisem ja to sto pise da ga instaliram i nema ga nigdije, i usput, bemti ovaj cudan font u linuxu vec me glava boli

17 godina
neaktivan
Escudo kaže...

Pa pokreni sa sudo...

16 godina
neaktivan
Shody_1994 kaže...

Za takve operacije treba. Upravo sam provjerio, i treba.

Nisam siguran je li se može maknuti, probaj promijeniti ovlasti.

chmod 777 /put/do/datoteke/*****

***** - zamjeni sa programima koji će ti trebati. airdump, airmon...

Nisam siguran da li će raditi, ali probaj. 

Jos kad bi imao blage koji je put do datoteke..

U backtracku je to sve lijepo organizirano a tu nemogu nista nac

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Escudo kaže...

Pa pokreni sa sudo...

Tebi je to mozda ocito.. ali nije svima :)

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice