Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.374
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
CRT kaže...

koje su najvece razlike izmedju linux minta i ubuntua

Mint ima nešto malo izmjenjen Gnome panel, točnije meni, vlastiti packet manager (ali sve vuće iz Ubuntu-ovih repozitorija) dolazi s predinstaliranim proprietary codecima, Javom ako se ne varam i mislim da čak i s proprietary driverima za grafičku, dok Ubuntu ne. Iako se kolko sam shvatio i to s zadnjom verzijom Ubuntu-a promijenilo, tj. Ubuntu Installer pita prilikom instalacije želiš li sve to instalirati ili ne.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
16 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
CRT kaže...

koje su najvece razlike izmedju linux minta i ubuntua

Mint ima nešto malo izmjenjen Gnome panel, točnije meni, vlastiti packet manager (ali sve vuće iz Ubuntu-ovih repozitorija) dolazi s predinstaliranim proprietary codecima, Javom ako se ne varam i mislim da čak i s proprietary driverima za grafičku, dok Ubuntu ne. Iako se kolko sam shvatio i to s zadnjom verzijom Ubuntu-a promijenilo, tj. Ubuntu Installer pita prilikom instalacije želiš li sve to instalirati ili ne.

mislim da ne dolazi mint sa tim driverima,a po novom ti ubuntu prilikom instalacije moze skinut codece

17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Sad sam baš spržio ISO live CD Mint 9 i pokrenuo ga. Sve je slično, čak mi se svidio malo više od Ubuntua. Mislim da je svejedno odabrati Mint ili Ubuntu. Oba su odlična.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Slična su, ali ne i ista.

Imao sam Mint nakon što sam neko vrijeme isprobavao Ubuntu i desilo mi se par problema koje sam jedva jedvice riješio, ali uvijek sa nekim manjim posljedicama nakon toga. Mint je više prilagođen kućnim korisnicima, pogotovo što panel izgleda kao u Windowsima i ima tako neke slične stvari. Uglavnom je više izgled promjenjen i nije mi poseban po nićemu i kad sam vidio da nije baš stabilan kao 'pravi' Ubuntu, taman je tad izašla nova verzija i ponovno sam instalirao Ubuntu.

Ubuntu 10.04 Lucid Lynx
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.10.2010 1:06 (paranoid).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
paranoid kaže...

Slična su, ali ne i ista.

Imao sam Mint nakon što sam neko vrijeme isprobavao Ubuntu i desilo mi se par problema koje sam jedva jedvice riješio, ali uvijek sa nekim manjim posljedicama nakon toga. Mint je više prilagođen kućnim korisnicima, pogotovo što panel izgleda kao u Windowsima i ima tako neke slične stvari. Uglavnom je više izgled promjenjen i nije mi poseban po nićemu i kad sam vidio da nije baš stabilan kao 'pravi' Ubuntu, taman je tad izašla nova verzija i ponovno sam instalirao Ubuntu.

Cudno. Ja sam na Mintu imao manjih problema nego na Ubuntuu...Osmijeh

Ako koristim Windows, moj potpis je ovdje. Ako koristim Linux nemojte mi zamjerit.
14 godina
neaktivan

Koju verziju minta da skinem ? Debian,fluxbox,XFce ili KDE ? Koja je najbolja i najlaksa za koristit ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Isadoru (Linux Mint 9)

Sir Lord Baron Von Vaderham
16 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

pozzzz svima na forumu!

dakle da opišem svoj problem... koristio sam Linux ubuntu 9.10 (tzv. Karmic Koala) i imao ADSL i sve je normalno radilo... nedavno sam se preselio i u ulici iducih par mjeseci nece bit moguce koristenje telefona i "normalnog" (ADSL) interneta pa sam uzeo T-Mobile stick (bežični internet koji hvata signal i tako radi)...

uglavnom, ne mogu (tj. ne znam) instalirati taj "stick" (program se zove "T Mobile Internet Manager") na Linux OS-u. Sad sam instaliro Windowse (samo da pronađem rješenje problema)... dakle, ne mogu skinuti ni jednu Linux aplikaciju da instaliram programe kompatibilne s windowsima na linuxe jer trebam instalirati internet na samim linuxima a ne znam kako... pls help sto prije!!!!!!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
FuzZz kaže...

pozzzz svima na forumu!

dakle da opišem svoj problem... koristio sam Linux ubuntu 9.10 (tzv. Karmic Koala) i imao ADSL i sve je normalno radilo... nedavno sam se preselio i u ulici iducih par mjeseci nece bit moguce koristenje telefona i "normalnog" (ADSL) interneta pa sam uzeo T-Mobile stick (bežični internet koji hvata signal i tako radi)...

uglavnom, ne mogu (tj. ne znam) instalirati taj "stick" (program se zove "T Mobile Internet Manager") na Linux OS-u. Sad sam instaliro Windowse (samo da pronađem rješenje problema)... dakle, ne mogu skinuti ni jednu Linux aplikaciju da instaliram programe kompatibilne s windowsima na linuxe jer trebam instalirati internet na samim linuxima a ne znam kako... pls help sto prije!!!!!!

hmmm. Možda bi radio u Wine-u...

I am awesome.
17 godina
neaktivan
dj_beni kaže...

hmmm. Možda bi radio u Wine-u...

Nope...

treba kernel 0 acess a to wine ne moze "provajdati"...

Nema ti sanse da to natjeraš da radiš s time... potraži malo na netu možda imaju modificirani driveri...

In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
17 godina
neaktivan

Ovak. Kad ti staviš taj stick u Win mašinu, on se ponaša kao USB memorija i vjerojatno pokrene neku instalaciju (automatski) da ti instalira program s kojim se spajaš. Zatim kad se ti tim programom spojiš na net, taj stick se tu tom slučaju ponaša kao modem. Takvi uređaji se često zovu i flip-flop uređajima. Na Linuxu nisu potrebni nikakvi drajveri/programi za spajanje, dovoljno je samo da se stick ponaša kao modem. No, kao što sam rekao, prilikom uštekavanja sticka u računalo, on se ponaša kao USB memorija te se naravno ne prebacuje automatski u modemski način rada, dok ga kernel (za većinu uređaja takvih) ne zna sam prebaciti. Tu u pomoć uskaće jedan mali programčić zvan usb_modswitch. Nakon što njega instaliraš, stavi stick ponovo pa probaj onda. Vjerujem da bi onda trebalo raditi, jer je ovo najčešći slučaj zašto stickovi takvi ne rade.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Ma to ide automatski već dugo.

Edit connections dolje na network connection - > mobile networks -> forward -> odabereš zemlju -> i odabereš providera

Ako nije točna adresa spajanja na net u ubuntu-u upišeš manualno (skineš sa t-com stranice) i to je to. Mada je adresa točna.

° | °
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Je, sve sam ja tak napravio i na svojoj karmic koali. Ali nije se spajal na net. U pitanju je bio onaj vip/vodafone mobile connect stick, mislim da je huawei ili tak nešto. Uredno je sve on prepoznal i sve, ali stalno se gore vrti ikonica kao da se spaja, pa na kraju puf. Dok nisam naletio na taj usb_modeswitch, reko aj da probam, instaliral to, čim sam spojio stick, spojio mi se na net (sa već unešenim postavkama od prije).

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.10.2010 23:59 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
17 godina

Novo Pitanje

Instalirao sam Ubuntu 10.10 prije dva dana te sam tek sad ulovio malo više vremena da se poigram s njim.

Imam airlive wl 1700 USB wifi karticu i htio bi instalirati novije drivere ali neznam kako jer sam veliki noob u linux svijetu.

skinuo sam tar.gz file i extracto ga.

Pretpostavljam da treba nešto sa make install ali ne znam točno što?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
cd /put do direktorija
./configure
make
make install
(procitaj readme, neznam napamet)
Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
protjeran

ispričavam se što postavljam ovo pitanje jer znam da je bilo i da se može naći na netu na milijun mjesta, ali mi je hitno, pa bi molio rješenje, ili link.

imao sam dual boot win7/ubuntu 10.04 i danas sam išao pregaziti ubuntu s lubuntuom, jer mi se kod upgradea ubuntua nešto pokvarilo i nije radio, a i ljepši mi je lubuntu, ali sam bio neoprezan i sad mi grub više ne pokazuje win, kako vratiti win u grub?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako je u pitanju GRUB2, rekao bih da je dovoljno sudo update-grub.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

Ako je u pitanju GRUB2, rekao bih da je dovoljno sudo update-grub.

to nije pomoglo. navodno je lubuntu 10.10 bugovit i ima problema s time. osim ovoga se smrzavao. imao sam od jučer više smrzavanja na lubuntu, nego na svim windowsima u mojoj računalnoj povijesti. upalim ga, ništa osim čistog sustava dodatno nije instalirano i nakon nekog vremena prestane miš reagirati i ništa osim hard restarta ne pomaže (možda bi i pomoglo, ali nisam baš s linuxom u dobrim odnosima da bi znao od kud krenuti).

napravio sam fixmbr s win instalacijskog cd-a i sad ću instairati debian, ili fedoru. još se dvoumim, debian bi trebao biti stabilniji, a fedora je također popularna. fedora me privukla jedino radi pravljenja vlastite distribucije, jer ne trebam puno toga i mrzim kad mi se pokreću tamo neke igrice koje nikad neću otvoriti, ili programi koje neću koristiti.

17 godina
neaktivan

Svaka čast onima koji se usude isprobati neku verziju linuxa a da to nije Ubuntu ili Linux Mint.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

poludit ću od ovog linuxa više. taman imam nešto vremena, dobio volju malo učiti i onda sinoć zabrljao sustav, danas vratio win i podigao xubuntu 10.10 (pokušao debian, ali mi nije htjelo instalirati, skinuo sam onaj net install od 132MB i odmah na početku me traži install CD Iznenađen), ali mi se opet događa kao i s lubuntom 10.10, tj. miš prestane reagirati nakon par minuta što sam logiran, to mi se nikad prije nije dogodilo na niti jednoj distribuciji i nije mi jasno zašto se smrzava. čekao sam ga par minuta da počne reagirati, ali ga nisam dočekao.

ne znam sad jel ubuntu/xubuntu/lubuntu 10.10 imaju neki bug, ili što, ali mi je to danas totalno iscrpilo energiju, ako imate kakav prijedlog, recite.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
RaNzO kaže...

poludit ću od ovog linuxa više. taman imam nešto vremena, dobio volju malo učiti i onda sinoć zabrljao sustav, danas vratio win i podigao xubuntu 10.10 (pokušao debian, ali mi nije htjelo instalirati, skinuo sam onaj net install od 132MB i odmah na početku me traži install CD Iznenađen), ali mi se opet događa kao i s lubuntom 10.10, tj. miš prestane reagirati nakon par minuta što sam logiran, to mi se nikad prije nije dogodilo na niti jednoj distribuciji i nije mi jasno zašto se smrzava. čekao sam ga par minuta da počne reagirati, ali ga nisam dočekao.

ne znam sad jel ubuntu/xubuntu/lubuntu 10.10 imaju neki bug, ili što, ali mi je to danas totalno iscrpilo energiju, ako imate kakav prijedlog, recite.

meni se zamrzavanje događalo sam dok sam imo neki los ram 

probaj mem test pokrenut

15 godina
protjeran
hrvatskafarkasevec kaže...
RaNzO kaže...

meni se zamrzavanje događalo sam dok sam imo neki los ram 

probaj mem test pokrenut

ne vjerujem da je to, win rade 24/7 bez problema, evo me i sada tamo...ali ću svejedno pokrenuti, koliko dugo predlažeš da vrti? dosta 10h?

16 godina
protjeran

ovo je linux/windows pitanje....

zar na windowsu ne postoji onaj gstreamer plugin za browzer 

npr. kada na ubnutu stisnem na ovaj link (nije sad bitno kakav je video) on pusti video ne skida,a na windowsu nemoze pustit video nego 

je samo opcija za skidanje 

Isto na Firefox i Chrome

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

izgleda da memorija nije problem jer win rade bez problema, a sad već oko sat vremena i ubuntu.

ima li netko ideju zašto bi mi se xubuntu i lubuntu smrzavali, a ubuntu (sve verzije 10.10) radi bez problema, mislio sam da je razlika samo u grafičkom sučelju, a driveri i funkcionalnost je ista...

probao sam i fedoru 13 lxde, instalira se bez problema, ali se uopće ne diže sustav.

ne vjerujem da je toliko različitih distri bugovito, očito ili nešto krivo radim, ili nešto kod mene ne štima.

sustav instaliram s usb-a, a za pravljenje bootabilnog usb-a koristim pen drive, ili LiLi usb creator, kako kada. ako se ne varam ta 2 programa imaju hash provjeru, jer nisam ručno provjeravao skinute distre, ali mi je jednom javilo da je "file corrupted".

pomagajte, jer mi se stvarno ne da koristiti ubuntu, totalno je po defaultu prenatrpan, u idleu mi zauzima 10-20% CPU-a (vent mi radi stalno), dok na istom laptopu win 7 s masom toga instaliranog zauzima 0-10%, najčešće 1-3%, isto tako i xubuntu i lubuntu 0-2%

može li se (koliko sam upoznat s linuxom, trebalo bi se moći, ali trebam potvrdu) uzeti neka extra mala distra (npr DLS) i na nju instalirati sve potrebne programe? koliko bi bio taj proces kompliciran? pretpostavljam da bih u tom slučaju morao naći source drivera za svoj lap i to sve kompajlirati za DLS, a isto tako za programe, jer te male distre većinom nemaju široku ponudu softvera.

nadam se da ne gnjavim. stvarno mi se sviđa filozofija, funkcionalnost i mogućnosti linuxa, ali trenutno nemam dovoljno znanja da iskoristim mogućnosti. ne bavim se nikakvim profesionalnim radom na računalu, već samo iz hobija i kao takav korinik bih mogao instalirati ubuntu, mint, ili nešto slično, na neku takvu distru mi treba flash player za net i vlc player za filmove (da ne instaliram codece, njega i na win koristim)...sve ostalo što mi treba se dobije predinstalirano.

ono što ja želim od linuxa je lagan sustav koji će trošiti malo resursa bez dodatnih aplikacija, efekata, blještavila. do sad sam uvijek kao dual boot imao ubuntu, ali je većinom stajao, ponekad bi radio iz njega, ali nisam aktivno učio, već sam ga koristio za svakodnevne potrebe. sad sam odlučio aktivno učiti, ali bih volio da mi distra na kojoj ću vježbati biti lakša za moju pećnicu od laptopa, da mi se barem ponekad ugasi vent.

dakle, planirao sam uzeti neku lakšu distru, na njoj vježbati konzolu, te naučiti instalirati aplikacije iz sourcea, te kad bi imao neki veći stupanj znanja prebaciti se na neku distru tipa arch i složiti si jedan minimizirani sustav po svojoj volji, ili možda linux from scratch, ali prije toga moram još dosta posla odraditi prije i upravo mi je sad najviše potrebna pomoć, pa vas molim da ne zamjerite na možda glupim pitanjima, ali počeci su najteži. hvala.

0 0 hvala 0
16 godina

Možda bi trebao probati ubuntu light koji je više optimiziran za brzinu.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Vidi ovo. To je Ubuntu MinimalCD, taj .iso ima 15-ak MB, znači ono najosnovnije. Sve ostalo skida se s neta po tvojoj želji. Dakle, instaliraš samo ono što želiš. E sad, naravno, nije tolko jednostavno kao normalna instalacija, jer se sve radi preko CLI-a, ali ako imaš volje probat...

EDIT: Hm, ovo bi ti bilo malo kompliciran(ije)o, imam dojam. Pa ovako, Damn Small Linux (DSL), nisam baš oduševljen s njim. To ti je primarno distra koja se instalira na i boota sa USB-a. Iako postoji i persistent install, ali nema smisla (bar ne meni) instalirati distru od 50 MB na disk. Ajd nabaci koja je konfiguracija, pa da vidimo onda.

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.10.2010 12:29 (1domagoj1).

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

eh ovako da sada uzmem onaj amd-ov x6 procesor 

dali bi mi npr. handbrake podrzavao svih 6 jezgri (na ubuntu,mint)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

hvala na savjetima.

uvijek me zanimalo zašto nema linux distre (ili ima?) koja instalira drivere, a onda ti dalje instaliraš software i da je sve ponuđeno ko u klasičnoj instalaciji ubuntua. isto ovako jednostavan instaler, zatim dođe odabir grafičkog sučelja (bez programa) i zatim programi...nije mi jasno zašto vežu izgled s programima, dapače, tonu nepotrebnih programa.

pričam bedastoće, ili bi tako nešto bilo izvedivo (programerima)?

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Ako u Windows 7 postavim Ubuntu za Default OS (da mi njega boot-a), kako cu poslije uci u 7, kako se to mijenja iz Ubuntu-a?

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice