Kako napraviti bootable CD u Ubuntu-u

poruka: 13
|
čitano: 8.839
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Kako spržiti .ISO na cd da cd bude bootable u Ubuntu-u, (obično koristim k3b za prženje)?

Spržio sam na uobičajen način ali očito ISO kojeg pržim nije bootable i stavio sam u BIOS-u CD drive kao prvu lokaciju s koje se boota.

Bob Rock "ALI NJIH JE DVOJE A MI SMO SAMI"

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Lijevi klik na image datoteku i otvoriti će ti se K3b. I samo pritisneš Burn/Write. Tako ja radim i svaki CD je bootabilan.

Kamo loš Linuxaš ide nakon smrti? /dev/null
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Tools--> Burn CD image-->pronađi image file i prži

ja sam se zaljubio ... http://crunchbanglinux.org/

0 0 hvala 0
17 godina

Znači Vi tvrdite da se najobičnijim prženjem bilo kojeg ISO filea na CD taj CD čini bootabilnim?

To mi je malo čudno s obzirom na to da se pod Windowsima mora odabrati posebna opcija da se CD učini bootabilnim. ( barem sam ja tako radio u neru i u MagicISO-u)

Probao sam najobičnije spržti image ali bez uspjeha...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

gdje da nađem popis upisanih u sredju školu gimnazija maatija mesić u slavonaki brod za 2008 i 2009  godinu

wsdrz
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Kako napraviti bootable CD u Ubuntu-u
momak kaže...

Znači Vi tvrdite da se najobičnijim prženjem bilo kojeg ISO filea na CD taj CD čini bootabilnim?

To mi je malo čudno s obzirom na to da se pod Windowsima mora odabrati posebna opcija da se CD učini bootabilnim. ( barem sam ja tako radio u neru i u MagicISO-u)

Koliko ja znam postoji bootabilni .iso i neki drugi tip iso filea!! Bootabilni je dovoljno jednostavno zapržiti na medij i on će biti bootabilan!
A ako imaš ovaj drugi, raspakiraš ga i nekim alatom poput ultraISO ili powerISO napraviš od njega bootable .iso image!! Pa onda pržiš!

Ali mislim da je to kod tebe bootabilni .iso i treba ga samo spržiti!!
Ako sam ti pomogao svojim postom, slobodno klikni na gumb HVALA! :)
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.5.2009 19:47 (Bellatrix).
17 godina

Programi koje si naveo su napisani za Windows meni treba nešto takvo samo za Linux...

Baš sam to našao na internetu da postoje bootabilni i nebootabilni ISO fileovi znači da nije dosta samo zapržiti ISO na CD nego ga je potrebano učiniti bootabilnim.

I da, kod mene očito nije bootabilni ISO jer sam ga spržio i nije ga htio bootati.

Zna li netko kako napraviti bootabilni ISO na Linuxu???

16 godina
neaktivan

Pa odakle ti taj .iso file? I koju točno distribuciju želiš zapržiti? Ubuntu?

Ako si skinuo s neta ubuntu iso file onda imaš ovdje sve objašnjeno što trebaš napraviti!

I teško ćeš pronaći neki program koji radi na linuxu za baratanje s .iso fileovima. I ako uistinu nije bootabilna slika morati ćeš je na windowsu napraviti takvom!

Ako sam ti pomogao svojim postom, slobodno klikni na gumb HVALA! :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ja imam Ubuntu instaliran, radi se o jednom drugom operacijskom sustavu kojeg pokušavam zapržiti na CD.

Znači nema šanse da se CD iz Ubuntua ISO image učini bootabilnim... To mi zvuči čudno, uvijek se naglašava kako je linux superiorniji Windowsu po pitanju baratanja sa ISO filovima...

16 godina
protjeran
momak kaže...

Ja imam Ubuntu instaliran, radi se o jednom drugom operacijskom sustavu kojeg pokušavam zapržiti na CD.

Znači nema šanse da se CD iz Ubuntua ISO image učini bootabilnim... To mi zvuči čudno, uvijek se naglašava kako je linux superiorniji Windowsu po pitanju baratanja sa ISO filovima...

Linux vjerovatno je superiorniji ako znas sta radis. Ono sto si na windowsima uzimao "zdravo za gotovo" na linuxu moras pronaci i procitati "how-to".  Sorry sto ti nisam direktno odgovorio na pitanje ali sjetio sam se mojih problema...
17 godina
neaktivan

ako već ne znaš sa K3B-om, sprži ga Braserom.

Applications > Sound & Video > Brasero Disc Burner

u Braseru sa lijeve strane odaberi zadnju opciju, Burn image.

U prozoru koji ti se otvori odaberi image za prženje i podesi brzinu i klikni Burn!

To je to!

Jaunty user :)
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja stvarno ne vidim u čemu je problem, jednostavno otvori Brasero (koji dolazi s Ubuntum) i klikni na "Burn Image", ili desni klik na .ISO file pa "Open with" > "Disc Burner"  Ja stvarno još nisam susreo ISO koji se mora "ručno" učiniti bootabilnim da bi se neki Live sistem digao (niti znam kako se to radi na bilo kojem sistemu...).

A koji je OS na ISOu koji želiš zapržiti?

V.V.V.V.V.
17 godina
neaktivan
momak kaže...

evo upravo sam sprzio iso ubuntu9.04. otovrio k3b, burn image i to je to. sad surfam s njega kao liveCD. ne znam u cemu je problem kod tebe, da li si stavio da se prvo sustav dize s CD-a? ili ti mozda cd nije ispravno zaprzen
ja sam se zaljubio ... http://crunchbanglinux.org/
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice