Loša softverska nadogradnja prizemljila zrakoplove

poruka: 41
|
čitano: 9.115
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Loša softverska nadogradnja prizemljila zrakoplove".
6 godina
Re: Loša softverska nadogradnja prizemljila zrakop
captain_soap_McTawish kaže...
gpd kaže...

Ovo je i FAIL Microsofta, nema veze ovo s Linuxom.

FAIL Microsofta zato što kad se to dogodi trebalo je po defaultu vratiti postavke na stanje prije instaliranja boot loop drivera.

Dakle ugraditi neki senzor u windowse da "zna" kad je u boot loop-u, i onda vratiti stanje na zadnje ispravno.

Ingeniozna ideja. Sad samo definiraj što je stanje, gdje bi se pohranjivalo, i napravi "senzor".

Znam.

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.7.2024 18:35 (gpd).
12 mjeseci
odjavljen

uživajmo u ovim vremenima globalnog Monty Pythona

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.7.2024 18:13 (Maskeron).

4 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

dva loša (žmukljošuft i kraudštrajk) ubiše kompjuteroša (osim u nas, u javnim službama, jer smo još u 19. stoljeću) 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
3 0 hvala 0
6 godina
pqweasdyxc kaže...
gpd kaže...

Ovo je i FAIL Microsofta, nema veze ovo s Linuxom.

FAIL Microsofta zato što kad se to dogodi trebalo je po defaultu vratiti postavke na stanje prije instaliranja boot loop drivera.

Dakle ugraditi neki senzor u windowse da "zna" kad je u boot loop-u, i onda vratiti stanje na zadnje ispravno. a driver staviti u blaklist.

Win zna kad je u boot loopu, zato se i boota u revovery mode. A ovo za automatski popravak se čini prekomplicirano. To nema niti jedan os.

PA ja bih to ovako napravio, karikirano:

kod blue screena u dumpu bi zabilježio koji driver je krahirao.

i ako je boot loop, onda taj driver stavljaš u black listu i restart.

kod sljedećeg boota ponudiš opcije:

"1 - ja baš želim boot loop"

"2 - u redu je, bootaj bez drivera(default)"

"3 - recovery mode"

i nakon 5 sekundi ako nitko ništa ne odabere ide default.

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.7.2024 19:16 (gpd).
16 godina
just_dont kaže...
Pixel kaže...
tnakir kaže...
mGT kaže...
Koja sreća da sam na GO 😁

Taman komentiram - koja IT budala išta bitno radi u petak!? A pogotovo pušta nekog vraga u produkciju!!!?

???

U mnogim firmama u kojima sam radio  i koje znam deployment je u petak nakon radnog vremena kako se ne bi utjecalo ili ometalo korisnike, imaš cijeli vikend za testiranje i rješavanje problema.

Naravno ovo ne vrijedi za sustave koji se koriste i preko vikenda

prvi put čujem za ovo, luda kuća, znači vama je super preko vikenda visiti u firmi i debugirati stvari hahahaha kaos

Kad prodjes puno svijeta vidis razne metodologije, svaka ima svoje prednosti i mane. Ja ne radim deployment niti se time bavim, ne radim subotom. Postoji poseban team za deployment i oni rade preko vikenda plus testeri. Deployment je svaka 4 tjedna pa ne rade stalno vikendom. Nije nikakva luda kuca nego zapravo jedna od boljih firmi za koju sam radio, radim kao kontraktor za njih i imaju dobro poslozene procese, sve funkcionira.  Sve je dobro testirano prije deploymenta na produkciju pa su incidenti rijetki. 

16 godina
trolaslavonska kaže...
Pixel kaže...
tnakir kaže...
mGT kaže...

Taman komentiram - koja IT budala išta bitno radi u petak!? A pogotovo pušta nekog vraga u produkciju!!!?

???

U mnogim firmama u kojima sam radio  i koje znam deployment je u petak nakon radnog vremena kako se ne bi utjecalo ili ometalo korisnike, imaš cijeli vikend za testiranje i rješavanje problema.

Sad radim u firmi u kojoj je pravilo da se nikad nista ne deploya u petak. Bolje da eksplodira korisnicima nego da se zaposlenici moraju bakcati preko vikenda. I to je sasvim ok, samo treba tako prihvatiti stvari. I imati ipak i neki QA proces.

Ovi za koje sad radim imaju jako dobar qa, ne treba gledati stvari samo jednostrano, ne odgovara svima jednak proces. 

9 godina
gpd kaže...

"3 - recovery mode"

Da, ali kako znaš da li će OS bootati nakon toga i u kakvom stanju? Možda bude još gore?

Recimo da neki malware napravi kaos i namjerno polomi driver od antivirusa/Defendera/nešto slično. Tvojom logikom, ti bi fino bootao bez tog drivera i umjesto nefunkcionalnog OSa bi dobio kriptirani disk.

6 godina
Nuclear_Phoenix kaže...
gpd kaže...

"3 - recovery mode"

Da, ali kako znaš da li će OS bootati nakon toga i u kakvom stanju? Možda bude još gore?

Recimo da neki malware napravi kaos i namjerno polomi driver od antivirusa/Defendera/nešto slično. Tvojom logikom, ti bi fino bootao bez tog drivera i umjesto nefunkcionalnog OSa bi dobio kriptirani disk.

to je sad previše hipotetska situacija.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.7.2024 13:36 (gpd).
9 godina

Kako previše hipotetska kad se dogodilo upravo to, samo lom drivera nije inicirao malware nego junior i/ili napušeni developer?

16 godina
WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
TheName08 kaže...
just_dont kaže...
Pixel kaže...
tnakir kaže...
mGT kaže...

???

prvi put čujem za ovo, luda kuća, znači vama je super preko vikenda visiti u firmi i debugirati stvari hahahaha kaos

A tebi je znači super pusiti patch u produkciju u recimo utorak i zaje*** klijenta da ne može funkcionnirati cijelu srijedu, kako si ti ne bi remetio vikend. Baš lijep pristup. Meni je klijent uvijek na prvom mjestu. Vjerujem da će sve biti ok, jer sam patch isprobao na testnoj okolini, ali rađe ću "poginuti" preko vikenda i da mi klijent funkcionira u ponedjeljak, nego da mi X ljudi diše za vratom jer ne mogu raditi, a ja se sramotim i panika je.

ako je tebi svako pustanje patcha u produkciju i znak da ce se nesto zaje... onda ti imas problem, stvari se testiraju, puste u produkciju, ako ima problema reverta se i to je to, nema panike, nema "ginjenja" vikendima, al ok svako ima svoj način, samo ti gini vikendom, ja vikendom pecam i planinarim

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice