Zašto sada? Sada je kasno i ljudi mogu samo izgubiti novce. Zašto taj članak/emisija nije objavljen prije tri godine?
Kako u Hrvatskoj regulirano investirati u Bitcoin?
- poruka: 24
- |
- čitano: 9.845
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
...rizika, kojeg, *po novom* umanjuju takozvani ETF...
Prije tri godine toga nije bilo.
Zašto sada? Sada je kasno i ljudi mogu samo izgubiti novce. Zašto taj članak/emisija nije objavljen prije tri godine?
Zato jer Bitcoin NEMA** niti jedan signal po kojem bi se netko usudio praviti pametan u doba suše, a sada je doba obilja isključivo jer je direktor Trumpovog tranzicijskog tima Howard Lutnick koji je jučer postao vlasnik 5% Tethera (kompanije), iako je sa Tetherom (coinom) zabranjeno trgovati u većini ozbiljnih jurisdikcija.
Od izbora do danas isprintano je 14 milijardi Tethera, a ne postoji ekonomist ili "teh-stručljak" koji bi objasnio zašto je bolje kupiti Tether - neauditiranu izmišljotinu - pa njime kupovati Bitcoin, umjesto da se odmah direktno kupi Bitcoin.
Također u ovih 19 dana od izbora NE POSTOJI industrija/sektor/kompanija/startup koji je povukao 14 milijardi $ investicija, dok bi trebali prihvatiti da je u neauditiranu izmišljitonu koja je kažnjena jer je pronjevjerila milijardu dolara korisničkih sredstava uloženo 14 milijardi dolara.
Cantor Fizgerald je također Tetehrova banka za treasuires, a sada su u pregovorima za posao vrijedan 2 milijarde dolara.
https://www.reuters.com/business/finance/trump-pick-lutnicks-firm-talks-with-tether-2-billion-bitcoin-lending-project-2024-11-24/
Ali da kažeš da podržavaš Sanadera u dealu sa Hypo Bankom, objesili bi te za jaja, prognali familiju i prokleli grobno mjesto. Ali Tether i Predsjednik Amerike - good deal.
I je li Petric pitao ekipu što je sa blockchainom koji je teraformirati Zemlju i uskrsnuti Isusa?
**Ima - printanje Tethera, ali o tome nije zanimljivo pričati.
Opet priče o praznom balonu koji će pući, piramidalnim shemama, prevarama.
Osobno znam ljude koji su 2013 uložili "dobre" novce u kupovinu bitcoina, danas su; ne bogati, nego abnormalno imućni.
Nikada nisu rudarili, samo su kupovali, prodavali.
Znam da nije duhovno bogatstvo u novcu, no dobro dođe puno novaca.
Zato jer Bitcoin NEMA** niti jedan signal po kojem bi se netko usudio praviti pametan u doba suše, a sada je doba obilja isključivo jer je direktor Trumpovog tranzicijskog tima Howard Lutnick koji je jučer postao vlasnik 5% Tethera (kompanije), iako je sa Tetherom (coinom) zabranjeno trgovati u većini ozbiljnih jurisdikcija.
Od izbora do danas isprintano je 14 milijardi Tethera, a ne postoji ekonomist ili "teh-stručljak" koji bi objasnio zašto je bolje kupiti Tether - neauditiranu izmišljotinu - pa njime kupovati Bitcoin, umjesto da se odmah direktno kupi Bitcoin.
Također u ovih 19 dana od izbora NE POSTOJI industrija/sektor/kompanija/startup koji je povukao 14 milijardi $ investicija, dok bi trebali prihvatiti da je u neauditiranu izmišljitonu koja je kažnjena jer je pronjevjerila milijardu dolara korisničkih sredstava uloženo 14 milijardi dolara.
Cantor Fizgerald je također Tetehrova banka za treasuires, a sada su u pregovorima za posao vrijedan 2 milijarde dolara.
https://www.reuters.com/business/finance/trump-pick-lutnicks-firm-talks-with-tether-2-billion-bitcoin-lending-project-2024-11-24/
Ali da kažeš da podržavaš Sanadera u dealu sa Hypo Bankom, objesili bi te za jaja, prognali familiju i prokleli grobno mjesto. Ali Tether i Predsjednik Amerike - good deal.
I je li Petric pitao ekipu što je sa blockchainom koji je teraformirati Zemlju i uskrsnuti Isusa?
mozda si i nesto pametno napisao, ali pises toliko nepismeno i nepovezano da nemam volje pokusati shvatiti taj tvoj komentar. iduci put malo saberi misli pa onda pokusaj nesto suvislo napisati...
zato sto je masa tupa i tek sad vidi da se nesto doggadja te pokusavaju uskociti na vlak koje je vec davno prosao stanicom...
Steta samo da si ovoliko informiran i dao vrijeme u to, ali tu energiju usmjerio u negativno. Umjesto da si umirovio sebe i svoju obitelj. 'Printanje tethera' se pojavi svaki put kada Bitcoin raste. Sta cemo sa Saylorom koji je sam kupio 15 milijardi dolara?
Shvati da je novca jako puno, kolicinski, i jedan mali dio otisao je u Bitcoin (jer se doslovno malo gdje vise i ima parkirati), za ovu valuaciju ne treba mu nikakav fejk novac, pravog je prekoprevise.
Samo zapamtite jedno. Da bi netko zaradio na shitcoinovima netko drugi mora popusiti. A ako mislite da ste vi ti koji ce omastiti brk grdo se varate. Za svakog tu filozofa koji se kao opernatio ili jos holda netko je digao kredit, kupio pa ostao bez icega kad se bitcoin strmoglavio. Neki su posudjivali novac na sve strane, ulazili u minuse, kupovali ether, bitcoin i ostale tresheve i sve sretni usli u NFT-ove, ajajajajaj, drugo jutro sve potone i ona suze teku jer novac se vratiti mora. Slusao sam na discordu svaku vecer molbe i nade, racunice od kojih te samo jos jedan kredit u banci moze spasiti. Istina, mogli su cekati 3-4 godine da dodje na trenutnu razinu, ali jesti se mora, stanarina ili rata kredita ne ceka.
Od svih silnih minera najbolje su prosli oni koji su prodali svoje rigove u vrijeme kad je sve bilo na najvisoj razini, taman da osoba kojoj prodaju sva sretna ulozi 4000 eura dobi prvi racun za struju i shvati da nema za stanarinu pa ga onda poklopi vijest da je bitcon/ether potonuo. Onda slag na tortu rudarenje na grafama postane nemoguce jer je tamo neki rus rekao da je ether od sad proof-of-stake.
Pa oni pokusaji zicanja NFT-ova da budu u inicijalnoj grupi i da dobe bolje ko sakupljanje slicica pokemona i nogometas iz paketica koji ce dobiti ako holdaju dok autori i zacetnici prodaju cim prije i tako u krug. Iz tjedna u tjedan novi scam na koji nasjedaju. Netko ocito pusi lovu, ali unatoc tome hrpa ljudi se "bogati", navija za to. Zar nitko ovdje nije popusio ni centa na kriptovalutama?
Pa navale na penzice i starceke gdje ih se mami za ulaganje u kriptovalute gdje im se obecaju brda i doline pa ostanu bez svega?
Svi ovi koji su popusili lovu culi su o famoznom uspjehu tu nekih forumasa, reddit financijera, twitter investitora i milijunasa koji se kunu da ce bas njihov coin biti novi rudnik zlata.
Potraga alkemicara za zlatom obicno uvijek zavrsi kopanjem u rudniku pirita misleci da rudare zlato dok ih ne strese realnost.
Ako vam jos nije jasno potrazite clanke i komentare ovdje na bugu za NFT-ove, jasno se vidi gdje su NFT-ovi zavrsili i tko je u komentarima bio u pravu.
Ja poznajem i one druge. Koji su mi to predstavljali kao super je, okreces veliku lovu, evo vidi, pa pokazivanje na koliko posto je sad, na koliko posto je nakon toga, itd.
long story short, nitko se nije obogatio, a radi se o vise osoba. Ima medu njima i nekih koji su se u nekoj fazi cak i obogatili (na papiru doduse, jer nisu to silno bogatstvo povukli van), pa onda sve popusili. Od tih svih osoba, a ima ih sigurno desetak, mozda i vise, u ovom trenutku, nitko nije napravio nista.
Kao netko tko se bavi ovim poslom (Brokerskim)
Reći ću Vam ovo:
- sada je za BTC kasno
- ETF nije ništa sigurniji jer radi se o tome da ste VI koji investirate tim pružateljima ETF-a ? Exit Liquidity, i oni su? Market Makeri...njih ne interesira jel BTC na 50-100-200tisuća, pošto od vašeg Feeja žive
ali ETF...hmmm not your keys not your money, jednostavnije napravit SEPA transfer kupit na nekom CEX-u BTC i poslat ga na svoj digitalni novčanik, stari iphone recimo 4oka i slično i držat ga neupaljenog ili kupit ledger i slično.
- prava ALT sezona i rotacija otkad je wallStreet ušao? ne postoji, svi čekaju ETH, al SOL outperforma ETH duže vrijeme i rotacija je potpuno drugačija
- ovaj ciklus je kategorija i manija MEME-ova i AI tokena/coina, nešto i RWA asseta (al iskreno to će biti tek idući ciklus), što je bio prošli? NFT, sve je to samo za Retail koji poslije bude opet šta ? Exit liquidity
Dečko je tu spominjao Tether, Tether je postao preveliki da propadne, malo bolje odraditi istraživanje jer Tether je jedan od najvećih holdera Američkog Duga, čitaj obveznica.
I zabranjen je na nekima jer ga ne mogu kontrolirati, predugačka je to priča za opisati ovdje u par rečenica. U svakom slučaju Tether FTW.
Ako zaista želite zarađivati i živjeti od ovog, jedino što Vam mogu preporučiti:
- fundamentalna analiza (poznavanje ekonomskih faktora, mjesečni izvještaji te kako geopolitika i kretanje novca zaista funkcionira)
- to uključuje poznavanje kretanja novca, zašto jen raste/pada, što su obvenznice, kako utječe japanski niki na tržište, dollar index i od čega se dollar uopće sastoji, što je to carry trade, povezanost nasdaqa, snp-a, tehnoloških divova (nvda recimo) na cijeli sektor, korelacije istih itd.
- koje poduzeće ima u sebi koliko "duga", kako i što znače kvartalni izvještaji giganata
Ovo gore vrijedi za forex i dionice, za crypto bi isto trebali ovo gore poznavat pošto su to ipak tržišta od par trilijuna i crypto je još uvijek samo beba, treba tu poznavat još puno stvari, kao koja je pozadinska priča tehnologije, čemu služi, jel projekt doxxan, koliko holdera, itd. da ne nabrajam nepotrebne stvari sada.
Zatim birate želite li biti spot trader, holder, day trader, scalper itd.
Što je od toga najlakše? Nema tu nekog najlakšeg načina, al ako ulažete primjerice u neki asset u koji vjerujete neka to bude na mjesečnoj bazi tip pretplate, nakon xy mjeseci/godina compounding će učiniti svoje.
Za one hrabrije, sa više vremena i želje ?
Naučit tehničku analizu, pa kada ju svladate, srećom imate DEMO accounte pa imate di i besplatno učit/vježbat.
weekly TF(timeframe) - 2 trejda mjesečno
daily TF - jedan trejd tjedno
4H/2H/1H - jedan trejd dnevno
xy'minute TF - scalping
- ne trejdat ništa što ima manji volumen od 200BTC-a (iako sada kada je BTC na 100k, 100BTC-a) jer? Volume is king, Liquidity is king, Volume predicts price i ne želite biti investirani u nešto što nema dovoljno likvidnosti jer kako brzo ode gore, može još brže dolje. Pogledajte samo korekciju ove godine treći-peti-šesti-osmi mjesec....BTC ? 15-25% ostalo? 30-80%.
- SL (stop loss is your friend).
- one trade at the time
Za sve ovo? Jedan trogodišnji fakulet, recimo krenete sada učiti pa će te biti spremni za idući BullRun, sada je dosta jednostavno trejdat dok sve raste i psihološki će te shvatiti i krivo naučit kao "EZ" a isto tako "EZ" ostat bez svega što je dečko tu i napisao pa onda spašavaj kredit, auto, treba jest itd.
Između ostalog morate preživit jedan bull i bear ciklus da psihološki shvatite kako se tržište igra sa vašim emocijama i zašto se dešava to što se dešava.
Jedna prekompleksna tema.
A ovaj članak, intervju?
Kada vijesti, radija, teta na šalteru, mediji općenito počnu pisati o BTC-u i kriptu? Zakasnili ste u ovom ciklusu.
Uz obavezan risk management (stop loss i take profit), leverage <10X i trejdati "pametne ugovore" na dvije mjenjačnice (jedna recimo long uz hedge po potrebi, druga short + hedge) sa različitim TF (recimo 1-4H vs 1D) može BTC i ekipa kamo god želi.
BTCC, možeš se tamo hedgeat jer ima crypt, forex, nasdaq, snp i dionice.
Ne trebaju ti niti dva cexa. Upališ hedge na binanceu i isti asset možeš u oba smjera ako znaš što radit.
Samo crypto zbog volatilnosti. Hedge čeka u limit orderu blizu trailing stopa početne pozicije. Dva Cexa ako volumen podivlja (wickovi / short ili long squeeze). Binance omogućuje samo Cross mode za perpetual, opasno za moj sistem "isplativog gubitka".
Ajmo malo i o drugoj strani priče. Onoj mračnoj o kojoj se premalo priča. Znam ljude kojima je kripto doslovno razorio obitelji, napravio ih zombijima u mračnim sobama pred ekranima, promijenio ih, a čak su bili i relativno imučni i materijalno osigurani po svim parametrima. Ali pohlepa radi svoje. Ovo je kao droga i alkohol skupa. Nije dosta trejdati dionice, fondove i indekse, nego treba i vikendima kad burze ne rade trejdati. Na kraju, ako se nekako i uspije namuljati neka lova, ostaje pitanje čemu to ako si poslije zombi ovisnik i ako si razvališ mir, obitelj, prijatelje, zdravlje? A i nitko ne garantira da će lova potrajati jer ovisnik ne staje nikad. O tome se puno premalo priča. Svaka čast onima koji su potpuno kontrolirani u ovom paklu i koji si sa (eventualno) zarađenim novcem osiguravaju lijepu svakodnevnicu, spavaju mirno, obitelj im ima koristi od njih. Ja još nisam sreo ni jednog. Zato stvarno oprez. I sam sam bio ogrezao u trejdanje pa da ne ispadne da popujem bez pokrića. A ni po čemu nisam ni poseban ni budala, posao me izdržava bez ikakvog problema i lova za sve što mi je trebalo i što mi treba mi nikad nije bila problem. Na kraju kad se sve zbroji i oduzme ispušio sam cca polugodišnju (solidnu) plaću tijekom zadnjeg bear marketa (manje bitno), narušio si zdravlje i obiteljske odnose, srećom se ipak nekako zaustavio na vrijeme i sad se pokušavam vratiti lijepim stvarima u životu. Džep nekako zacijeli, ali ožiljci na ponosu i časti nikad neće, s tim sad treba dalje živjeti. U 5 godina života umjesto da uživam u životu, ja se išao nadmudrivati (kockati) sa sustavom. Pouka čitave priče je da je lako u ovom paklu biti general poslije bitke, ali je teško priznati si problem kad do njega dođe i stati. I da je puno više ljudi ispušilo nego dobilo. Popljujte me koliko god želite generali poslije bitke, pišite da sam glup, da nemam pojma, da nije to za mene, svejedno mi je. Pišem dobronamjerno onima koji bi sad ulazili u market, znam što sam prošao i što još u sebi prolazim. Na žalost gledam i dalje što drugi prolaze. Naučio sam jako dobro što je market, koliko moraš truda, vremena i opreza ulagati da bi plivao u toj močvari, što sve u životu staviti na kocku (osim love), a čemu? I sad kad sretnem ljude koji se i dalje s tim intenzivno bave, koji samo o tome razmišljaju i koji bi mi čak i držali predavanja, nekako mi ih je žao i osjećam se jadno jer ne znam kako im pomoći.
Naučio sam jako dobro što je market, koliko moraš truda, vremena i opreza ulagati da bi plivao u toj močvari, što sve u životu staviti na kocku (osim love), a čemu?
Pogledaj Vuka s Wall streeta, pa ti bude jasno čemu
Teter je sranje. Ima vrlo malo pokriča pravim novcem, mislim da možda 20%.
Savjetujem svima koji drže veče količine tetera da se toga riješe ili bar računaju da bi možda u budučnosti mogli to izgubit.
Nebi se začudil da se teter "depega" i nastane totalni kaos u kripto svijetu, vrlo moguće u budučnosti.
Bolje držat USDC ili USDD na tronu.
sve nostradamus do nostradamusa i mudrac do mudraca.
iste ove mudrolije se pišu već godinama, uvijek isto, jedni pišu kasno je, drugi sad sad, treći ide to sve na nulu... i tako dok psi laju karavane prolaze...
u međuvremenu poludjeli Allianz ulaže indirektno u BTC... a kasno je, da su barem pratili ovaj forum
https://cointelegraph.com/news/allianz-germany-biggest-insurer-buys-24-microstrategy-2-6-b-notes
u međuvremenu poludjeli Allianz ulaže indirektno u BTC... a kasno je, da su barem pratili ovaj forum
I to je mjerilo za što točno? Oni imaju para ko kenje i izvor novaca mimo toga, ako i padne BTC sada, računaju da će za 4 godine opet porasti još više.
Kupuje i Salvador, pa to ne znači da svi doma u čarapama imamo životne zalihe koje možemo uložiti i praviti se da nam 100% sigurno neće trebati ako padne.
Pareeee brojiiiimmmm, ne mogu da stojim!!!
\o/\o/
...cak sam danas i produzio pretplatu na BUG...
ima se, može se...
\o/\o/
Evo, ko narucen uz tvoj jos jedan primjer niknuo na redditu trazeci savjete hrvatskih financijskih šamana koji tamo obitavaju https://www.reddit.com/r/financije/comments/1gzlzkd/taktika_za_izvu%C4%87i_se_iz_minusa/
Bas me zanima kak je to izgledalo prosli mjesec prije nego je Narančasti osvojio izbore, da je prdnuo u drugu stranu sve bi mu bilo u crvenome i danas kao sto je bilo i tada. Za te novce mogao je prije 4 godine postaviti solarne panele i za jos godinu dvije bi ih otplatio i sljedecih 20+ godina brao dividendu svaki mjesec u obliku 0eur racuna za struju. Ovak mu je pola love propalo, samo stoje i gube na vrijednosti. Bolje da je otisao obucit neki zanat i vikendom fusariti, zaradio bi vise kroz ljeto nego ovak.
10k+ eura u kripto, 50-60+ % popusio na shitcoinovima, 35% inflacije od 2020. do sada... = totalna pusiona
I to je mjerilo za što točno? Oni imaju para ko kenje i izvor novaca mimo toga, ako i padne BTC sada, računaju da će za 4 godine opet porasti još više.
Kupuje i Salvador, pa to ne znači da svi doma u čarapama imamo životne zalihe koje možemo uložiti i praviti se da nam 100% sigurno neće trebati ako padne.
nije mjerilo, ali je pokazatelj, a para imaju ko kenje jer paze gdje i u što ulažu. ulaganja su posao za one koji imaju para sa strane, a ne za one koji riskiraju novce koji im služe za osnovne životne potrebe.
Evo, ko narucen uz tvoj jos jedan primjer niknuo na redditu trazeci savjete hrvatskih financijskih šamana koji tamo obitavaju https://www.reddit.com/r/financije/comments/1gzlzkd/taktika_za_izvu%C4%87i_se_iz_minusa/
Bas me zanima kak je to izgledalo prosli mjesec prije nego je Narančasti osvojio izbore, da je prdnuo u drugu stranu sve bi mu bilo u crvenome i danas kao sto je bilo i tada. Za te novce mogao je prije 4 godine postaviti solarne panele i za jos godinu dvije bi ih otplatio i sljedecih 20+ godina brao dividendu svaki mjesec u obliku 0eur racuna za struju. Ovak mu je pola love propalo, samo stoje i gube na vrijednosti. Bolje da je otisao obucit neki zanat i vikendom fusariti, zaradio bi vise kroz ljeto nego ovak.
10k+ eura u kripto, 50-60+ % popusio na shitcoinovima, 35% inflacije od 2020. do sada... = totalna pusiona
te anegdote ne znače ama baš ništa. taj bi izgubio i da je kupio dionice Applea. Da je uložio malo svog vremena u obrazovanje i da je naučio osnovne metode poput DCA danas bi bio u plusu, ali ta ekipa koja pukne 100% raspoloživih sredstava kad ih opere FOMO i kad je sve na ATH će uvijek gubiti novce.
Para imaju ko kenje jer se bave osiguranjem a tu je statistika neumoljiva i nema teoretske šanse da osiguravajuća kuća ikad ode u minus. Jednostavno su uvjeti takvi i prije nego s njima sklopiš ugovor.
Ajmo se ne praviti kao da članak nije pisan upravo za ekipu da ih narajca i zapali im FOMO na najjače, umjesto za Allianz.
Niti meni nije žao ljudi koji ulažu bez pola mozga, ali trebalo bi malo (zapravo puno) više odgovornosti medija koji objavljuju ovakve članke. Jer tajming je kao smišljen za upropastiti neuke, brzoplete i nepametne.
za upropastiti neuke, brzoplete i nepametne.
Nekako mi se čini da će se ovi prije ili kasnije samo-upropastiti, pitanje je samo vremena i kako.
Iskreno članak nisam niti pročitao jer svaki put kad BTC krene naglo gore ili dolje isto tako krenu tekstovi koje smo već vidjeli tisuću puta.
Meni je vrhunac kad ekipa pokušava napraviti relevantnim tehničku analizu kad je u pitanju kripto. I onda dođe Musk ili slični i ra*jebe sve s jednim twitom, ili je sad xom?