Koristio sam top android modele još od HTC, preko Xperia zaključno sa S8 i svaki se nakon nekog vremena značajno degradirao. Kod iPhonea mi se primjetljivo usporenje desilo samo kod 3G i 6-ice jer je zadnji upgrade bio malo prezahtjevan za te modele. 7-icu mi koriste starci sa redovnim updateovima i radi praktički kao prvog dana. Ako ti je X usporio jedan od uzroka može biti i baterija ako je u komi.
Mislim da većina korisnika nema problema sa takvim tipom “dosadnosti” na iPhoneu jer Apple nikad nije dizajnirao softver tako da bude (ne znam dobar prijevod rijeci) overwhelming i nakrcan nepotrebnim opcijama u uvijek se orijentirao na jednostavnost. Neke firme pokušavaju biti inovativne samo iz larpurlarstisticnih razloga, no dugoročno to ne može opstati. Apple je povlačio mnoge ključne inovativne poteze koji su odredili cijelu industriju, no u doba kad je mobilna industrija dosegla zrelost vide ne guraju pod svaku cijenu kojekakve kvazi-inovacije kao firme koje se pokušavaju dokazati i profilirati na tržištu. Apple dominira u high end segmentu, niži segment ih ne zanima, održavaju svoju poziciju i pokušavaju se orijentirati na druge segmente kao sto su wearabless, usluge i novi ARM chipovi.
Neka ostane samo tako “dosadno” 😉
To su ti sve angdote, imaš ih u korist jednih i drugih, koji je omjer ne znam, ali ima ih puno. Isto kao što se korisnici konstantno prebacuju između teleoperatera, s tele2 u tcom, sa tcom u A1 i uvijek misle da će ovi žaliti za njima i da će im biti bolje kod drugih, yeah right.
Mogu se sa puno toga složiti, ali Apple ne smije biti dosadan. Današnji Apple je ziheraš, nisam za to.
Apple je baziran na predivnom minimalističkom dizajnu, ne kič nego odmjereni minimalizam, ali atraktivan, onaj tip koji te tjera da ga klikaš i gledaš i klikaš i gledaš, bez obzira što može i bez toga, ali jednostavno ti svaki put izmami osmijeh na lice.
Pa dan danas uživam kada na macu smanjim prozor, a on se onako stisne poput duha iz aladinove svjetiljke i spusti u dock. Da ne govorim stare verzije OS-a kad bi vozio preko docka, a ikone se povećavale, uff kako je to bilo dobro, a Windows useri su u to vrijeme imali OS koji je izgledao kao da je stoljeće iza MacOSa.
A kad sam uzeo prvi iPhone u ruke, jedinicu, prebacio par albuma i kliknuo play i onda ga prebacio u landscape (horizontalu) pa su se pojavile korice svih albuma, e što je to bilo dobro. Mislim da sam pola dana samo u to buljio, i to u vrijeme kad su drugi imali nekakve Nokie sa fizičkom tipkovnicom, a iPhone kolor display, touchscreen. ludilo.
Sad tog više nema, sad je vrh dodali smo ultrawide kameru, kompas, 3D neki klinac... daj me impresioniraj, ostavi bez teksta kao nekad i dam ti svoje pare.