BUG tim za autoCAD

poruka: 496
|
čitano: 241.621
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: BUG tim za autoCAD

I još nesto ima neki program koji na osnovu podataka (poznatih koordnata, dužine i ugao) odmah ti da koordinatee.(i kad dobijes te koordinate odmah ih možes prebaciti u autocad.Evo nekih podataka.dao sam samo za jednu točku.mene samo zanima postupak.sta radim i too.KOja je formula.Imam tahimetrijski obrazac i sve uneseno u njega pa čak i koordinate pišu.Ali mi nije jasan postupak.U ostalom u obrascu mi piše kota terena,kota instalacije, dubina.Kota terena u jednom mi je 500.6 a u drugom 499,4(valda da bude 500 okruglo) piše i visina signala(1,55) zenitni ugao je 90 za svako mjerenje.Kosa i hz dužina su iste.

6524471,25   toliko bi se trebalo dobiti za 1 točku y koordinata

stanica-101(6524457,08)

4851796,33 

vizura -102(6524398,5)

-104(4851628,27

4851628,2

4851727) 

pravac na točku1001-102 302730(ugao)

pravac na točku 101-104(73 39 46)(149,70dužin)

vizura 1(300 19 42 i dužina 14,99)

(178,04dužina)

v cxvxcs
13 godina
neaktivan

malo sam tu zezno u podacima  ali nije bitno.Samo mi postupak nije jasan.Taj tahimetrijski obrazac u kojem odmah dobijem koordinatee.To se radi preko nekog programa ali ja moram da znam ono najosnovnije.

v cxvxcs
13 godina

Ajde pošalji na mail.

15 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Zanima me malo kompliciranija stvar. Pogledajte sliku!

Dakle zanima me kako dobiti taj oblik i po mogućnosti da bude u mjerilu.

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.6.2012 23:31 (godo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
godo kaže...

Di je slika?

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
13 godina
godo kaže...

Što ti to predstavlja? Ako imaš dimenzije objekta nacrtaj ga po tome, ako radiš design za kravatu, nacrtaj da dovoljno slično (ne moraš koristiti spline, dovoljne su linije), ispadne malo 'dlakavo' no možda će te zadovoljiti.

Ako nemaš dimenzija, iskeniraj (skaniraj?), ubaci u autocad i precrtaj. Kad si precrtao, trebaš samo sa scale uvećati nacrtano.

Predpostavio sam da to crtaš u acad-u.

14 godina
neaktivan
godo kaže...

Naravno da može. Mjerilo je i tako nešto što ćeš definirati na kraju. BTW: i ovaj tvoj crtež je u mjerilu pa je lako provjeriti dimenziju trobridom.

Jednostavno uvučeš kao sliku (preporučam .tif format; novije verzije AutoCAD-a dopuštaju uvlačenje .pdf-a) i precrtaš sve. Ako ti se neda raditi sa splineom posluži se malo primitivnijom metodom a to je da crtaš linije malih duljina (prateći konturu). Zbog veličine mjerila neće se ni primjetiti razlika.

Kad si nacrtao, odmjeriš na papiru dimenziju (ili na licu mjesta) i skaliraš nacrtano na potrebnu dimenziju.

Slično ti je veći i kolega iznad predložio.

15 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Dečki hvala na odgovorima!

Sad tek vidim da sam trebao malo bolje bolje objasniti, a ne samo staviti sliku i pitati da li je izvedivo - jer naravno da je, pa na koji god način.

Ali radi se o slijedećem: te trake predstavljaju broj vozila!

Ako je npr. tanka široka 7 mm i predstavlja 100 vozila, onda neka deblja koja prestavlja 500 vozila, mora biti širine 35 mm.

Nadam se da sam uspio bolje objasniti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
godo kaže...

Dečki hvala na odgovorima!

Sad tek vidim da sam trebao malo bolje bolje objasniti, a ne samo staviti sliku i pitati da li je izvedivo - jer naravno da je, pa na koji god način.

Ali radi se o slijedećem: te trake predstavljaju broj vozila!

Ako je npr. tanka široka 7 mm i predstavlja 100 vozila, onda neka deblja koja prestavlja 500 vozila, mora biti širine 35 mm.

Nadam se da sam uspio bolje objasniti.

Naravno da ide. Samo moraš definirati odgovarajuće mjerilo za osnovni crtež (križanje). Što to znači? To znači da trebaš odabrati mjerilo tako da ove tvoje strelice stanu unutar smjerova. Onako na prvu mislim da ćeš ići na mjerilo 1:100 ili 1:50 (koliko ja znam to nisu baš česta mjesta kod izrade projektne dokumentacije prometnica).

15 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Pitam samo za ovu sliku.

Treba mi samo ono što je na onoj slici.

Znači ako je izvedivo, nacrtati samo onaj oblik u AutoCAD-u.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
godo kaže...

Pitam samo za ovu sliku.

Treba mi samo ono što je na onoj slici.

Znači ako je izvedivo, nacrtati samo onaj oblik u AutoCAD-u.

Naravno da je izvedivo. U AutoCAD-u možeš nacrtati sve što vidiš na papiru.
15 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Vidim da ću ipak morati u nekom programu za vektorsku grafiku 'od oka' crtati!

Srećom imam dobro oko!

Ipak, ako se nekome da objsniti kako da to nacrtam u AutoCAD-u, ali kao osobi koja nikad prije nije koristila taj program, bio bih zahvalan.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
godo kaže...

Srećom imam dobro oko!

Ipak, ako se nekome da objsniti kako da to nacrtam u AutoCAD-u, ali kao osobi koja nikad prije nije koristila taj program, bio bih zahvalan.

U kojem formatu imaš tu sliku?

15 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

.jpg

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
godo kaže...

Srećom imam dobro oko!

Hm, Autocad je vrlo, vrlo kopmleksan program, za nekakvo rutinirano korištenje trebaš koju godinu (dobro, možda malo i kraće).

Koji Autocad imaš? odnosno, idemo po starinski.

Kad upališ Autocad, imaš naredbu Insert, Raster Image. Odabereš onaj jpg koji imaš i ubaciš ga u Model Space.

Ne moraš se brinuti, Model Space ti se prvi 'pojavi' i obično je crn. Ime Model Space ti govori da je ovo prostor za crtanje, za razliku od Layout1, Layout2 ... i koliko god ih već imaš. Ti Layout-i služe za ispis, tj. u acad-u plotanje. Kad imaš jednostavne stvari za plot, to se može izvesti i u Model Space-u, ali kad pređeš na kompleksnije stvari (iz jednog crteža tri-četiri pogleda, pa presjeci....).

Znači, sada si ubacio raster u crtež. Odnosno možda i nisi ovisi kako je acad 'poštelan'. Pazi sad ovo: kod rada u acad-u trebaš gledati uz donji rub ekrana. Tamo se nalazi Command Window. Vidjeti ćeš da kod izvođenja bilo koje komande u ta donja dva-tri reda nešto piše - ovo su komande koje možeš i ručno upisivati, čak ne moraš kucati komandu Line, dovoljno je upisati samo slovo l (ili L, velika i mala slova ne igraju ulogu, isto kao i enter, space ili desni gumb miša za završetak komande). Prilikom zadavanja naredbi u acad-u velika većina komandi ima nekoliko podopcija. Tako te kod ubacivanja rastera može tražiti Insertion Point (točka umetanja rastera), zatim Rotation Point (rotacija, može se zadati kao broj ili kao dvije ili tri točke) i Scale (ne znam koji bi ekvivalent bio u hrvatskom, skala? zvuči malo glupo, uglavnom 1 je originalna veličina, 2 je duplo veće 0,5 je duplo manje itd. i isto se može zadati kao broj ili sa tri točke: Referent Length i Specify New Length).

Kada si dobio raster na ekranu, moraš malo znati o kretanju po crtežu. Za to služi kotačić na mišu, kada ga dvostruko klikneš dobiješ Zoom Extens (zumiraj sve što je na crtežu). Ako okrećeš kotačić miša, dobiješ Zoom In ili Zoom Out i ovo ćeš koristiti za kretanje po crtežu, te ako držiš kotačić i vučeš po ekranu, kursor se pretvara u ruku - Pan. Kad se malo poigraš sa ovim bit će ti jasno.

Zna se desiti kod velikih rastera (kod tebe ovo nije slučaj) da ove komande sa kotačićem ne rade - obično se dešava na starim mašinama, jednostavno fali rama (ili video memorije - ako griješm, slobodno recite). U tom slučaju je najjednostavnije upisati komadu re (od Regen ili regeneriraj prikaz na ekranu, s ovime acad ponovo preračunava prikaz elemenata na ekranu i pokazuje ih - ako nisu frozen, locked ili takova pikanterija).

A sad prije samog crtanja, moraš posložiti još jednu stvar, a zove se Osnap (ili nišan). Čemu to služi? Jednostavno, kada vučeš liniju za linijom u jednom trenutku ćeš trebati kraj linije koju crtaš sa postojećom linijom. Sigurno misliš da ako dovoljno zumiraš, budeš nekako pogodio kraj linije. E nećeš! U tu svrhu upravo služe nišani, pozicioniraju točku koju klikneš na ekranu u blizini elementa, a na ekranu ćeš uz element kraj kojeg je kursor vidjeti simbol (kvadrta za End Point, trokut za Mid Point, dva trokuta spojena vrhovima ze Nearest ...). Tebi će trebati preptostavljam End Point. Ovako, bez ulaženja u verziju acad-a, upišeš u Command Window osnap i otvoriti će se prozor u kojem biraš koju vrstu nišana želiš upotrebljavati.

Sad dolazi na red precrtavanje. Ovdje koristiš komandu line (odnosno l) i eventualno arc (odnosno a), a možda i circle (odnosno c). Dovoljno zumiraš raster te sad preko njega slažeš linije, lukove i kružnice.

Linija je jednostavna, trebaš samo Start Point (početnu točku), zatim Next Point (slijedeću točku), pa Next Point, Next Point... i tih Next Point-a imaš koliko želiš. Kada si gotov, samo stisneš enter, razmaknicu ili desni gumb miša.

Luk je malo kompliciraniji, u toolbaru imaš opciju Draw , pa Arc i onda pet, šest ili sedam načina crtanja luka.

Kružnica je isto komplicirana, možeš je crtati sa dvije točke (dijametar), sa tri točke, center point + radius, center point + diameter, kao ttr (ovo mi se zbilja ne da objašnjavati).

Sa ovim stvarima iz toolbara Draw se malo poigraj, bit će ti jasniji princip razmišljanja o acad-u (po meni software koji je unatoč kompleksnosti najviše user frendly i gdje možeš cijelo sučelje poštelati do najsitnijih detalja, plus bezgraničan undo, plus hrpa dodatnih stvari kao lisp ... . Puno puta se uhvatim u Word-u da kucam konadu save{#}!

Sad kad si počeo crtati, definitivno ćeš i griješiti. Trebaš samo kliknuti na željeni objekt (u acad-u je naziv Entity) i stisnuti tipku Delete.

Ako si počeo sa uređivanjem crteža, onda moraš znati i par dodatnih komandi. One su copy (cp), move (m), extend (ex), trim (tr), rotate (ro), scale (sc). Ovo su osnovne komande u acad-u, dalje ti ne treba objašnjavati dok nisi siguran (ili barem otprilike siguran) kako koja radi.

A sad vozim klinca na engleski, nastavak slijedi.......

Evo me nazad.

Kreni sa ovim, te kada zapneš, a vjeruj hoćeš, pitaj. Ovo što sam nabacao u par rečenica ti je osnove korištenja acad-a i obrađuje se 5-10 sati na tečajevima.

Ovo su osnove crtanja u acad-u i bilo koju stvar crtaš (strojatstvo, geodeziju, građevinu, elektrosheme, arhitekturu, stvaraš grafički dio GIS-a..) trebaju ti ove stvari. Dalje je samo nadgradnja koju dobiješ kilometražom.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.6.2012 20:03 (Badjo_5).
15 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Ovo je stvarno iscrpno objašnjenje!

Pomoglo je. Doduše ne za zadnju sliku koju sam ovdje stavio jer bih nju trebao crtati u omjeru, nego za prvu (nešto slično)

Dakle, ubacio sam sliku (snimku terena) i iscrtao linije po svemu što mi treba (rubovi ceste, trake, pješački, strelice).

Što sada? Neke stvari bi trebale biti malo deblje od ostalih. I kako to printati ili ubaciti u Word, a da mjerilo koje je na toj slici, 1:1000, bude zadržano?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Zaboravio sam reći najvažniju stvar u acad-u. Kad imaš masu linija u crtežu, jedini način da odvojiš jednu šumu linija od druge su layer-i (slojevi). U Command Window upišeš layer (la) i otvara ti se prozor u kojem kreiraš layere. Znači, trebao bi napraviti layer cesta, trake, pješački, strelice. U postupku crtanja, kad kreiraš layer, samo trebaš reći da je on trenutni (Current) i sve stvari koje crtaš, crtaju se u trenutnom layeru. Ako pogledaš ptozor acad-a vidjeti ćeš u gornjem lijevom ćošku traku sa puno comboboxova, preko njih možeš zadavati aktivni (Current) layer, možeš ih isključivati, zamrzavati, zaključavati (ovo isto možeš i u tablici layer (la), desno od naziva layera imaš pet, šest ikona, a možeš i daleko više - mijenjati boju, vrstu linije, debljinu linije - ono što ti i treba).

Ako si sve prvo nacrtao, znači da si nacrtao u layeru 0 (nula). Sada trebaš kao prvo kreirati layere koji ti trebaju, zadati im različite boju (na ekranu se lakše snalaziš ako je šareno) i debljine linija za pojedini sloj. Sada trebaš mišem odabrati (poklikati na ekranu sve linije) koje trebaju biti u pojedinom sloju i kad si ih označio (ne moraš sve, ovo ponavljaš dva, tri puta, kako ti je zgodno - a možeš i jednu po jednu - samo se čovjek brzo umori), u traci sa slojevima (tamo gdje piše 0) klikneš na trokutić (ma, valjda znaš koristiti comobox) i odabereš željeni sloj. Ovo možeš napraviti i drugačije: dovoljno ti je odabrati po jedan element za svaki sloj i onda sa Format Painter-om odraditi ostalo (neću objašnjavati kako, čitaj u Command Window što acad hoće ili ako imaš noviji acad piše ti i u Dynamic Help-u).

Sada imaš nacrtan crtež, organiziran po slojevima (opet kažem, najvažnija stvar u acad-u - standardizacija slojeva: boje, vrste linija, debljine, blokovi...).

Što se tiče Word-a, do sada nisam uspio nikada pogoditi pravo mjerilo (geodet sam, ako je M 1:1000 onda ne može biti 1:999,8), uglavnom sam plotao (printao). Ako si sve precrtao bez mjerila, sada moraš odrediti mjerilo: u acad-u crtaš u njegovim jednicama, njemu je svejedno da li su to nm, m ili svjetlosne godine. Mjerilo određuješ na način da si odrediš dvije točke, po mogućnosti što udaljenije i izmjeriš udaljenost. Sada sa distance (di) izmjeriš istu svar u acad-u. Imaš dstvarni/dacad = faktormjerila i sa tim faktorom trebaš napraviti scale. Inače se sa rasterima radi drugačije, pogotovo u geodeziji, na samom originalu moraš imati makar četiri kontrolne točke (što više to bolje), kojima se moraju znati teoretske dimenzije i da te dalje ne zamaram, dodatak za acad za manipulaciju rasterima (makar moram priznati da Microstation V7.1 + Descartes je daleko kvalitetnije rješenje - čitaj točnije - od acad-a iako je rezultat Microstation + Descartes hmr datoteka koju acad ne otvara).

Sad kad si napravio scale imaš crtež u mjerilu i trebaš napraviti print/plot.

Kod plotanja koristi layout-e, a to imaš objašnjeno prije o ovom topicu, čak sam dao i link na jednu stranicu sa dobrim objašnjenjem (odrediti format ispisa, mjerilo ispisa, željena debljna linija kod ispisa......).

E da, obično ti se na ekranu ne vide debljine linija (do 0.25 ili 0.3 se mogu vidjeti ako je poveći zoom, ali se mogu vidjeti deblje) jer je po defaultu? LineWeight isključen. samo upiši lw i otvori ti se prozor u kojem trebaš staviti kvačicu na Display Line Weight.

Sretno {#}

Da, i provjeri formulu za mjerilo, možda sam je naopačke napisao.

17 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Mogu li nekako isključiti degradaciju izgleda linija.

Znači da se ne događa ovo

već da cijelo vrijeme izgleda ovako

Why do they call him the Bullet-Dodger? 'Cause he dodges bullets, Avi.
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.6.2012 16:28 (ZC_Someone).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
BUG tim za autoCAD

Badjo_5 i mario.L_hr, puno hvala za odgovore!

Završio sam rad, a projektni prikaz(improvizirani) je ispao odlično.

Profesor je čak rad vratio uz napomenu da ga zadržim za uspomenu!

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.6.2012 21:59 (godo).
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina

@ZC_someone

options > pa display > pa pod display resolution povećaj brojeve

13 godina
protjeran
BUG tim za autoCAD

Vidim da ovdje ima stručnjaka pa bi vas molio pomoć.

Počeo sam raditi u autocadu 2007 i nikako ne mogu shvatiti neke stvari oko granica crtanja, mjerila i printanja, znam koristit sve alate ali ovo mi ne ulazi u glavu.

Evo samo jedan primjer što želim: http://www.pohrani.com/f/1i/13/3OMq7Hw2/untitled-1.jpg

Znači, ovako bi trebalo izgledati kad isprintam.

4 nacrtana objekta sa dimenzijama 450x700 mm, to su ujedno i mjere u stvarnosti, a htjeo bi da to na papiru bude 45 mm i 70 mm, znači 1:10.

Pročitao sam onaj vodič na ic.ims.hr već 10 puta i ne shvaćam.

Čim otvorim autocad ja si odredim da će mi 'area' crtanja biti 210x297 mm, kako se ovdje i navodi: http://www.ic.ims.hr/autocad/12.html

Ali kako da ja nacrtam i kotiram objekt koji je 450x700 mm kad je to već puno veće od dimenzija A4?

Želim crtati veličine u stvarnosti ali isto tako želim da vidim granicu papira, tj. da si prije crtanja napravim neki okvir A4 papira i onda u njemu smještam objekte.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Pusti granicu crtanja na miru. To je nešto što se koristilo u prošlosti. Ako se želiš orjentirati u prostoru (u model spaceu), nacrtaj pravokutnik dimenzije 210x297 mm. Zatim taj pravokutnik uvećaj za 10 puta, sad si dobio konturu unutar koje trebaš crtati. Crtaj u stvarnim dimenzijama (mm) unutar konture. Nakon što si nacrtao imaš dvije mogućnosti. Prva je tzv zdravoseljačka pri kojoj plotaš iz model spacea (plot extents ili window) a mjerilo je 1:10. Vodi računa da bilo kakva sastavnica ili tekst koji pišeš mora biti uvećana za 10x. Drugi način je tzv profesionalni gdje odeš na Layout zatim definiraš page setup (format A4), zatim uđeš u model space (dvoklik na sredinu viewporta) pokreneš naredbu zoom i odabereš extents. Iziđeš iz model spacea (dvoklik izvan viewporta) i klikneš na sam rub viewporta, pod properties odabereš mjerilo 1:10. Ponovno uđeš u model space (dvoklik na sredinu viewporta) i naredbom pan poravnaš nacrtano. Zatim iziđeš iz model spacea. I to bi bilo to.
Stručnjak za odmaganje...
13 godina
protjeran

možeš li malo jednostavnije objasniti, ovaj drugi način, ne kužim sve pojmove najbolje.

Što je to točno viewport? Ne kužim na šta trebam klikati.

14 godina
neaktivan
Rade0n kaže...

možeš li malo jednostavnije objasniti, ovaj drugi način, ne kužim sve pojmove najbolje.

Što je to točno viewport? Ne kužim na šta trebam klikati.

Viewport ti je najbolje objasniti kao element kroz koji iz layouta vidiš ono što si crtao u model spaceu. Kad pređeš u Layout onda ćeš vidjeti jedan pravokutnik klikni na njega i pogledaj pod properties kako se zove. Pod properties mu možeš mijenjati puno stvari, najbolje ti je pogledati i poigrati se malo. Za slikovitije objašnjenje pritisni F1 (help) i tamo odi pod Indekse, upiši Viewport.
13 godina
protjeran

e to, sad već malo počinjem hvatat te stvari.

Ali sad imam jedan drugi problem, sad sam malo crtao neke objekte bezveze i kotirao ih, ono što sam primjetio je da su brojke na kotama kao i strelice užasno sitne.

Znam da se to može povećavati na 'dimension style', ali izgleda da nije problem u tome.

Sad je veličina postavljena na 2.5, kad povećam na 7.5 bude malo veće ali i dalje je sitno.

Ako otvorim nečiji tuđi rad (.dwt template) kod tog dokumenta na 2.5 bude dosta veće i jasno se vidi.

Znaš li u čemu je problem? Treba li negdje u postavkama autocada to narediti?

Evo samo primjer kako se loše vidi, moram zumirat max. da bi se vidjele dimenzije:

http://www.pohrani.com/f/33/tN/2u7r9TAU/image-2.png

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.8.2012 19:41 (Rade0n).
14 godina
neaktivan
Rade0n kaže...

e to, sad već malo počinjem hvatat te stvari.

Ali sad imam jedan drugi problem, sad sam malo crtao neke objekte bezveze i kotirao ih, ono što sam primjetio je da su brojke na kotama kao i strelice užasno sitne.

Znam da se to može povećavati na 'dimension style', ali izgleda da nije problem u tome.

Sad je veličina postavljena na 2.5, kad povećam na 7.5 bude malo veće ali i dalje je sitno.

Ako otvorim nečiji tuđi rad (.dwt template) kod tog dokumenta na 2.5 bude dosta veće i jasno se vidi.

Znaš li u čemu je problem? Treba li negdje u postavkama autocada to narediti?

Evo samo primjer kako se loše vidi, moram zumirat max. da bi se vidjele dimenzije:

http://www.pohrani.com/f/33/tN/2u7r9TAU/image-2.png

Moraš editirati dimension style (onaj koji je aktivni) i kod njega moraš postaviti mjerilo na 10 (jer je to tvoje mjerilo), u dimension style manageru odabereš svoj stil i pod karticom Fit promjeniš mjerilo. Možeš to riješiti i ovako: ukucaš DIMSCALE zatim Enter; onda upišeš 10 zatim Enter; ukucaš DIM zatim Enter; ukucaš UPDATE zatim Enter; ukucaš ALL zatim Enter. I to bi bilo to.
13 godina
protjeran

ali meni tako sitno bude i kad tek otvorim novi rad, znači prije bilo kakvog određivanja mjerila u kojem ću raditi.

Znači otvaram autocad i krećem crtat u realnim dimezijam, bez bilo kakvog mjerila, a to bude užasno sitno.

U pravu si za to da kad postavim na 10 mi se poveća, ali onda mi se poveća previše, negdje dalje u postavkama ja imam nešto drugačije.

Kažem, ako otvorim neki drugi dokument, on ima iste postavke kao ja u dimension style, a brojke i strelice su svejedno veće.

edit: koliko sam shvatio, nisu samo kote problem, nego mi je sve sitnije, i text koji napišem, očito i cijeli crtež.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.8.2012 21:00 (Rade0n).
14 godina
neaktivan
Ti si očito koristio neki dimension style koji je na defaultnim postavkama. Moraš editirati taj style i postaviti veličine strelica i teksta koje bi ti želio. Što se tiče teksta, veličinu istog (koju želiš npr 2 mm) moraš pomnožiti sa mjerilom (u tvom slučaju je to 2*10= 20mm). Veličinu teksta možeš bez problema promijeniti iz propertiesa.
13 godina
protjeran
BUG tim za autoCAD

ok, sad sam to malo editirao i valja.

Zasad imam samo još jedno pitanje, naime, odredio sam si područje crtanja 2100x2970 da ipak imam neki pregled, znači sve sam pomnožio sa 10 pošto mi je mjerilo 1:10.

Unutar toga područja sam dodao još jedno koje želim da mi se svaki puta isprinta na mom radu, znači to područje će biti uvučeno 20 mm s lijeve strane i po 5 mm s ostalih strana na A4 papiru.

evo primjer:

http://www.pohrani.com/f/3g/FO/3ZYp3Xo1/image-1.png

http://www.pohrani.com/f/o/tB/1IUkesXf/image-3.png

Sad me zanima kako da to idealno pozicioniram u layoutu prije printanja?

Jer sad sam ovako od oko naredio i printer mi je svejedno isprintao 2 cm niže cijeli papir.

Ako može koja riječ oko tog centriranja.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Imaš problem s fizčkim ograničenjima printera. Stvar možeš malo popraviti da smanjiš marine na 0 i to na način da u prozoru, koji se pojavi nakon što pokrneš komandu plot, odabereš Properties (desno od tvog odabranog printera) zatim odabereš Modify Standard paper size i tamo podesiš margine na 0. Nažalost ako se radi o A4 printeru koji ne podržava borderless način rada (printanje od ruba do ruba papira) uvijek će biti problem sa donjom (margina na rubu papira koji zadnji izlazi iz printera) marginom. Morat ćeš se malo poigrati s marginama i veličinom papira kako bi dobio najbolji rezultat.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice