Prvo, imam pitanje: kako u testovima hardvera odlučite koji je hardver najbolji ili koji je best buy?
Tj. imate li neki objektivni sistem ocjenjivanja ili je to neki miks objektivno/subjektivno?
Jasno mi je da je objektivni dio npr. broj bodova koje daje neki test program, ali ako su dva proizvoda 'vrlo blizu' po testovima, kako odlučite koji je najbolji odnosno best buy?
Ovo 'vrlo blizu' se odnosi na situacije kada su se npr. dva proizvoda u nizu testova pokazala recimo fifty-fifty (od npr. 10 testova svaki je pobjednik u 5).
Znam da ponekad dva uređaja dijele titulu, ali možda se može pronaći neki 'više objektivni' način ocjenjivanja.
Npr. ako imamo 2 grafičke kartice, od kojih prva napravi 5000 bodova u testu, a druga recimo 5100 bodova.
Istovremeno cijena prve je 500, a druge je 520. Pa koja je 'pobjednik'?
Prijedlog je da se napravi normalizacija rezultata testa obzirom na neki parametar, npr. cijenu.
Tako bi u gornjem slučaju prva kartica imala 'indeks' 5000/500=10, a druga 5100/520=9.8.
Pa ako ima 'masa' kartica na testu sve dobiju neki 'indeks' kao gore i može se prilično objektivno odlučiti koja je best buy.
Jasno da se situacija komplicira sa velikim brojem testova, ali razmislit ću i o tome. Možda pomoću nekog 'generaliziranog' indeksa koji uključuje različite testove.
Eto, prijedlog je tu.