Bug 188-189

poruka: 72
|
čitano: 12.098
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Bug 188-189
lol... dobra...
17 godina
neaktivan
Gion kaže...

Dado,jest u pravu si,ali što imaju digitalni aparati s kompjuterima,njihovim konfiguracijama i sl.,da se tema o njima ponavlja vrlo,vrlo,vrlo,vrlo često.

Nisi nikad čuo za sarkazam???  Namigiva
Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, Gainward GF8800GTS 640MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
17 godina
neaktivan
Bug 188-189

ja sam na pretplati, a moj još nije stigaoPlač

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bug 188-189

Čitam Bug i jednostavno ne mogu vjerovati kakvu grešku je vaš suradnik učinio Iznenađen

Na str. 144 napisao je da je 4,8 GHz = 48.285 MHz. Kako li je samo mogao Iznenađen Nečuveno BogatašSmijeh BogatašSmijeh BogatašSmijeh

You only got one finger left And its pointing at the door
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bug 188-189

Hocete li postavljat link sa PDF-om sa sadržajom dvd-a??

http://www.korint.com/

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
IRebic kaže...

ja sam na pretplati, a moj još nije stigaoPlač

Postovani,
BUG je poslan na adrese pretplatnika u petak 27.06.2008.
Vjerujem da ste ga vec trebali dobiti.
Molim javite se na mail pretplata@bug.hr kako bi zaprimili reklamaciju.
Odjel pretplate i distribucije
17 godina
neaktivan
Bug 188-189

I ja dizem glas da se stavi neki PDF sa popisom programa! Jer vec 10-tak godina uredno svaki bugov CD/DVD stavljam u slimbox i onda unutra fino

onaj karton sa popisom programa. Zato molim lijepo da se u buduce brojeve bug-a to vrati kao sto je i bilo prije...Hvalizam!

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Deo kaže...

Hocete li postavljat link sa PDF-om sa sadržajom dvd-a??

Postavljen je - ovdje!
17 godina
neaktivan
Bug 188-189

Evo da dobacim par rijeci o jednom clanku u dvobroju:

Citam malo po netu i malo po malo naletim na threadove o tom clanku.

Prociao sam ga i sam i moram rec da osim love taj tip baš i nema pojma o Overclocku.

Pogađate.

Radi se o onom "extremnom" overclocku.

Opcenito gledano zanimljivo napisano za ljude koji nemaju pojma o Overclocku ili kompovima.

Ali tko zna nešto o materiji uocit ce dosta toga što normalni OC-er NIKAD nebi napravio (neke postavke biosa).

Nema također opisan postupak OC-anja i screenshotovi te validacija(što se inace uvijek dodaje)

Uglavnom dosta ljudi se po netu sada sprda od Bug-a baš zbog tog clanka.

Po meni neprofesionalno napisano.

A i lako je takvo što postic sa tim komponentama.

Mada se i puno bolje može sa jeftinijim.

I to sve sa faznim hlađenjem.

Ima ljudi koji postiže 4.6-4.8ghz sa zracnim hlađenjem i to je posebno.

Lako nekom sa hrpetinom love takvo što postic.

Uglavnom rezultat nije baš nešto posebno a i postavke Voltaže su mu više nego katastrofalne.

Bilo bi zanimljivo saznat koliko DANA su mu izdržale komponente.

Eto toliko od mene o tom clanku.

Molio bi redakciju da si drugi put izaberu malo boljeg OC-era od doticnog gospodina(bez uvrede)

C2D E8400ES,Gigabyte GA-P31-DS3L,Geil ultra 2x1gb, Gigabyte radeon HD 3870
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bug 188-189

Samogradnja je za svaku pohvalu jedino neznam kak ste uspjeli 1400 zavoja namotat(vidio sam sliku sa onim pomagalom) i da ste bar stavili sliku sheme tiskanih vodova..inace sve petSmijeh

0 0 hvala 0
17 godina
suspendiran

Evo odgovora autora članka. Nisam do sada niti imao registraciju za sudjelovanje na Bug forumu, jer laprdanje po formumima smatram gubitkom vremena, koje povremeno može biti i zabavno, ali ovaj post me je natjerao da se registriram i odgovorim.

"Štovani Savršeni Overckloceru", napisao si dosta teške kritike, bez puno argumentacije iza svojih riječi, kao svaki klasični flamer.
Mislim, "... što normalni OC-er NIKAD nebi napravio (neke postavke biosa)". - Navedi koje, možda se otkrije da ni ti nisi baš "savršeni overclocker". Uostalom, svaki komplet komponenti zahtijeva drukčije postavke da sve proradi, to je moje iskustvo iz stvarnog života.

Postupak overcklockiranja, "(što se inace uvijek dodaje)"? - Članak bi bio 6 strana ili više, a ne 3. Osnove overclockiranja opisane su u prethodnom broju Buga, cilj ovog članka nije niti bio opisati kako se to radi. Molim te pokaži mi pravilnik pisanja članaka o overclockiranju gdje piše da se to uvijek dodaje.

Neprofesionalno napisano? Najbolje mi je kad se jave "laureati" koji nikad nisu napisali članak negdje u pravim novinama ili igdje općenito, nego samo nepismeno laprdaju po forumima, tražeći komadić pažnje od svekolikog pučanstva.

Istina je da je možda takvo što lako postići s ovim komponentama. Međutim, pokaži mi ljude koje poznaš da su postigli 4,8 GHz sa zračnim hlađenjam (obrati pažnju na pisanje zareza i velikih slova u veličini frekvencije i oznaci jedinice, tako se to radi u hrvatskom jeziku, a uči se ne samo u osnovnoj školi, nego i na svim tehničkim fakultetima) i koji to mogu dokazati. Nadam se da nisi o tome samo čitao u lažnim izvještajima na Netu, u kojima se kradu screenshoti drugih ljudi i busa u prsa "najvećim frekvencijama na svijetu, ma bez hlađenja, čak sam malo i podgrijavao procesor". Ja sam ovo stvarno napravio i opisao svoje iskustvo. Koliko strojeva si ti overclockirao u životu, na koliko ti radi stroj s kojega ovo pišeš?

"...koliko DANA su mu izdržale komponente..." Stroj još uvijek veselo zuji i prži Crysis i sve ostalo što se pokrene na njemu, toliko o tvom dubokom poznavanju izdržljivosti komponenti...

Eto toliko od mene o ovom "zanimljivom" postu. Molio bih uredništvo da drugi put izaberu malo boljeg čitatelja od dotičnog gospodina da komentira na forumu. Oh, čekaj, to nije lako, bolji čitatelji ne pišu ovakve gluposti u javnosti. ;-)

Pozdrav,
Goran

P.S. Stari, skini se s Linuxa i prijeđi na Windowse, onda ćeš moći tipkati sve hrvatske dijakritičke znakove bez brige o kodnim stranicama. Ili si ti samo nepismen?
P.P.S. Ispričavam se unaprijed ako sam prekršio neko od pravila foruma, ovo mi je prvi post ovdje, a i pokušao sam biti blag koliko se dalo.

17 godina
neaktivan
tgmcro kaže...

Evo odgovora autora članka. Nisam do sada niti imao registraciju za sudjelovanje na Bug forumu, jer laprdanje po formumima smatram gubitkom vremena, koje povremeno može biti i zabavno, ali ovaj post me je natjerao da se registriram i odgovorim.

"Štovani Savršeni Overckloceru", napisao si dosta teške kritike, bez puno argumentacije iza svojih riječi, kao svaki klasični flamer.
Mislim, "... što normalni OC-er NIKAD nebi napravio (neke postavke biosa)". - Navedi koje, možda se otkrije da ni ti nisi baš "savršeni overclocker". Uostalom, svaki komplet komponenti zahtijeva drukčije postavke da sve proradi, to je moje iskustvo iz stvarnog života.

Postupak overcklockiranja, "(što se inace uvijek dodaje)"? - Članak bi bio 6 strana ili više, a ne 3. Osnove overclockiranja opisane su u prethodnom broju Buga, cilj ovog članka nije niti bio opisati kako se to radi. Molim te pokaži mi pravilnik pisanja članaka o overclockiranju gdje piše da se to uvijek dodaje.

Neprofesionalno napisano? Najbolje mi je kad se jave "laureati" koji nikad nisu napisali članak negdje u pravim novinama ili igdje općenito, nego samo nepismeno laprdaju po forumima, tražeći komadić pažnje od svekolikog pučanstva.

Istina je da je možda takvo što lako postići s ovim komponentama. Međutim, pokaži mi ljude koje poznaš da su postigli 4,8 GHz sa zračnim hlađenjam (obrati pažnju na pisanje zareza i velikih slova u veličini frekvencije i oznaci jedinice, tako se to radi u hrvatskom jeziku, a uči se ne samo u osnovnoj školi, nego i na svim tehničkim fakultetima) i koji to mogu dokazati. Nadam se da nisi o tome samo čitao u lažnim izvještajima na Netu, u kojima se kradu screenshoti drugih ljudi i busa u prsa "najvećim frekvencijama na svijetu, ma bez hlađenja, čak sam malo i podgrijavao procesor". Ja sam ovo stvarno napravio i opisao svoje iskustvo. Koliko strojeva si ti overclockirao u životu, na koliko ti radi stroj s kojega ovo pišeš?

"...koliko DANA su mu izdržale komponente..." Stroj još uvijek veselo zuji i prži Crysis i sve ostalo što se pokrene na njemu, toliko o tvom dubokom poznavanju izdržljivosti komponenti...

Eto toliko od mene o ovom "zanimljivom" postu. Molio bih uredništvo da drugi put izaberu malo boljeg čitatelja od dotičnog gospodina da komentira na forumu. Oh, čekaj, to nije lako, bolji čitatelji ne pišu ovakve gluposti u javnosti. ;-)

Pozdrav,
Goran

P.S. Stari, skini se s Linuxa i prijeđi na Windowse, onda ćeš moći tipkati sve hrvatske dijakritičke znakove bez brige o kodnim stranicama. Ili si ti samo nepismen?
P.P.S. Ispričavam se unaprijed ako sam prekršio neko od pravila foruma, ovo mi je prvi post ovdje, a i pokušao sam biti blag koliko se dalo.

Ne citiraš kak treba, izvrjeđaš čovjeka, i onda ga još pozdraviš na kraju. Fino Smijeh

Zašto to ne riješiti privatnim porukama?

P.S. Vidim nisi dugo koristio Linux

17 godina
neaktivan
tgmcro kaže...

ODGOVOR:

Evo primjera:Zašto si podizao napon na NB ako ti je FSB na 333? Nemoj mi samo rec da X48 chipset nemože radit na FSB333 bez dizanja napona.Greška broj jedan dakle.

Broj 2:Napon procesora od 1.9V nemože nikako biti zdrav na duge staze.Nema veze što imaš fazno hlađenje.Za 24/7 rad to sigurno nije.

Treće:Nema veze kakav komplet komponenti imaš.Upari šta hoćeš u tvoj komp ali NB ti sigurno netreba veci napon za FSB333.

Četvrto:Podizati brzinu procesoru preko multija je jako velika umjetnost i zahtjeva toliki napon na NB. LOOOL!!!!!

ODGOVOR:

S time sam mislio da nema nikakvih screenova od CPU-Z kao ni validacije.Slikice od tog hlađenja su interesantne i dobro je da su unutra ali recimo slike postavki biosa,slike od CPU-Z kao i validacija istog bi bilo neki mus kod takvih stvari.

ODGOVOR:

Znam tipa kojeg sad necu imenovat.Natjerao je E8400 na 4.6ghz i mogao bi sigurno i više.Na zraku.Flamer nisam nipošto ali samo primjecujem da si si mogao dat više truda.

Koliko sam strojeva klokao u životu?Svaki koji sam imao dosad a tu brojku više neznam.Recimo 10 godina šarafljenja po kompovima i svakih 3-6 mjeseci novi dijelovi koje UVIJEK podižem. Dovoljno?

ODGOVOR:

No comment. Neodlučan

Pozdrav,
Goran

Sve u svemu neznam baš ko je ovdje flamer.
Kao što sam gore napisao bez uvrede.
Ali mogao si si dati više truda u pisanju članka kao i dodat neke slike.
Sve u svemu gledano super komponente čija prava snaga i mogućnost baš i nije iskorištena niti prikazana.
Znaš koliko me to briga za tvoju molbu?
Nema veze dali si ti taj review radio ili Miro ili bilotko drugi iz redakcije.
Takav članak sam uvijek kritizirao i uvijek cu ciniti dal to nekom paše ili ne.
A što se tice mog pravopisa ili hrvatstva ili škole ostavi tu temu meni.Nemoj se zamarat time ko neki učitelji ovdje.
Sve u svemu vidim da nema previše smisla raspravljati. Autor je uvijek u pravu Neodlučan
Samo se nadam da ce se par ljudi javiti ovdje koji malo bolje razumiju šta sam htio reci i nauce te cecem.
Toliko od mene o ovoj temi.

Ostatak BUG-a je naravno super kao i uvijek
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2008 12:34 (LUXX).
17 godina
neaktivan
Vulgaris kaže...

Čitam Bug i jednostavno ne mogu vjerovati kakvu grešku je vaš suradnik učinio Iznenađen

Na str. 144 napisao je da je 4,8 GHz = 48.285 MHz. Kako li je samo mogao Iznenađen Nečuveno BogatašSmijeh BogatašSmijeh BogatašSmijeh

Ja sam se isto začudio, kako 48.825 MHz??! Onda sam shvati da je to zapravo 48825 MHz samo s točkom da bude preglednije. U Bugu inače stavljaju zarez kao decimalnu točku.
Rambo is watching you!
17 godina
suspendiran
LUXX kaže...
tgmcro kaže...
ODGOVOR:

Evo primjera:Zašto si podizao napon na NB ako ti je FSB na 333? Nemoj mi samo rec da X48 chipset nemože radit na FSB333 bez dizanja napona.Greška broj jedan dakle.

Odgovor: Zato što se stroj ne želi probuditi iz S3 sleepa bez podizanja napona NB-a. To nema veze s FSB-om, nego većina modernih ploča, naročito Asusovih, ne radi dobro nakon overclockiranja bilo koje vrste ako se to ne napravi. O tome je napisano gomila članaka na webu, a direktno sam komunicirao sa stručnjacima iz tvrtke OCZ o tome nakon što sam imao problema s buđenjem stroja.

Broj 2:Napon procesora od 1.9V nemože nikako biti zdrav na duge staze.Nema veze što imaš fazno hlađenje.Za 24/7 rad to sigurno nije.

Odgovor: Netočno, napon ne ubija procesor, on se samo ugasi ako mu je prevelik napon, isto potvrđeno od ljudi koji se bave overclockiranjem. Proc ubija toplina, a ovdje je to riješeno.

Treće:Nema veze kakav komplet komponenti imaš.Upari šta hoćeš u tvoj komp ali NB ti sigurno netreba veci napon za FSB333.

Odgovor: Nope, već komentirano.

Četvrto:Podizati brzinu procesoru preko multija je jako velika umjetnost i zahtjeva toliki napon na NB. LOOOL!!!!!

Odgovor: Već komentirano. Ti fakat nisi flamer, čim koristiš toliko slova O u lol.

ODGOVOR:

S time sam mislio da nema nikakvih screenova od CPU-Z kao ni validacije.Slikice od tog hlađenja su interesantne i dobro je da su unutra ali recimo slike postavki biosa,slike od CPU-Z kao i validacija istog bi bilo neki mus kod takvih stvari.

Odgovor: Cijeli članak je natrpan slikama tako da je objavljen na 3 stranice, a teksta ima za 2. Frekvencija je vidljiva na slici iz Lightspeed aplikacija, CPU-Z nepotreban. Pleeeezeeee.

ODGOVOR:

Znam tipa kojeg sad necu imenovat.Natjerao je E8400 na 4.6ghz i mogao bi sigurno i više.Na zraku.Flamer nisam nipošto ali samo primjecujem da si si mogao dat više truda.

Koliko sam strojeva klokao u životu?Svaki koji sam imao dosad a tu brojku više neznam.Recimo 10 godina šarafljenja po kompovima i svakih 3-6 mjeseci novi dijelovi koje UVIJEK podižem. Dovoljno?

Odgovor: Aha, pouzdani izvori i reference tipa "znam tipa...". Izvanredno novinarstvo. Aha, flamer nisi, samo da navedem tvoje fraza i izraza o meni u tvom prvom postu:

1. "taj tip baš i nema pojma o Overclocku"

2. "što normalni OC-er NIKAD nebi napravio"

3. "neprofesionalno napisano"

4. "Voltaže su mu više nego katastrofalne" i najbolje za kraj

5. Molio bi redakciju da si drugi put izaberu malo boljeg OC-era od doticnog gospodina(bez uvrede)

Fakat malo materijala za započeti flame. Napisati to sve i staviti "bez uvrede" nikako ne mijenja ono što je napisano.

"Recimo 10 godina šarafljenja po kompovima i svakih 3-6 mjeseci novi dijelovi koje UVIJEK podižem. Dovoljno?"

Odogovr: Nedovoljno. Koliko sam ja strojeva klokao u životu? Daleko više od tebe, očigledno. Pisao sam članke u Computerworldu i Bugu o recimo clockanju prvih Athlona u plastičnom kućištu dok si ti još bio u pelenama. 17 godina šrafljenja po PC-ju, ako se ne uzme u obzir 10 godina prije toga na ZX-81, Spectrumu, Commodoreu i Amigi. Ne da se treba dičiti godinama, bez pameti, iskustvo ne pomaže.

ODGOVOR:

No comment. Neodlučan

Odgovor: Naravno, kad je komentar nepotreban.

Sve u svemu neznam baš ko je ovdje flamer.
Kao što sam gore napisao bez uvrede.
Odgovor: Vidi odgovor gore o pisanju "bez uvrede".
Ali mogao si si dati više truda u pisanju članka kao i dodat neke slike.
Odgovor: Napiši svoj članak pa neka bude bolji i s više slika, ako znaš kako to treba raditi. Za komentirati tuđi trud treba imat svoga vlastitog iskustva u pisanju, a i tada treba znati kako to napraviti.
Sve u svemu gledano super komponente čija prava snaga i mogućnost baš i nije iskorištena niti prikazana.
Odgovor: Uzmi iste komponente i napravi bolje pa se javi, prije toga ovo je sve tlapljenje.
Znaš koliko me to briga za tvoju molbu?
Nema veze dali si ti taj review radio ili Miro ili bilotko drugi iz redakcije.
Takav članak sam uvijek kritizirao i uvijek cu ciniti dal to nekom paše ili ne.
Odgovor: Više argumenata, dokaza, manje tlapljenja.
A što se tice mog pravopisa ili hrvatstva ili škole ostavi tu temu meni.Nemoj se zamarat time ko neki učitelji ovdje.
Odgovor: Time se i te kako treba uvijek zamarati, naročito ako misliš pisati nešto što će drugi ljudi čitati. Pitaj Dragu Galića za mišljenje o tome.
Sve u svemu vidim da nema previše smisla raspravljati. Autor je uvijek u pravu Neodlučan
Samo se nadam da ce se par ljudi javiti ovdje koji malo bolje razumiju šta sam htio reci i nauce te cecem.
Toliko od mene o ovoj temi.
Odgovor: Bit će još, znam ja dobro flamere. Treba i sam biti takav da bi se drugi prepoznao Smijeh.

Uvlakač uredništvu.

17 godina
moderator
tgmcro kaže...

Uvlakač uredništvu.

Vrijeđanje nije dozvoljeno! Posebice ne kada netko govori lijepo o "nama"! Osmijeh

Molim zadržati civilizacijsku razinu rasprave!
17 godina

Pa lijepo od tebe da si se javio...baš sam se pitao jel hoćeš

Čisto da ti iznesem neke stvari, neke su totalno banalne...

Očekujem reply, i poštene argumente na svaku dolje navedenu točku:

Prije svega, qurčiti se o svojim godinama iskustva, i raditi neke elementarne greške samo tebe potkopava.

Prva tvoja provala je sljedeća, citiram: "prema legendi s Interneta, jest da se ne može uništiti povećanim naponom, nego samo povećanom temperaturom."

Čovječe, kani se legendi, činjenica jest da, pogotovo 45nm procesori lako crkavaju na vrlo visokim voltažama. Pogotovo ako se radi o takvih 1.9v.

Razumijem ja da imaš Vapochill, i sve je to ok, ali čovječe pa i 1.7v bi mu bilo puno za 24/7 rad, makar ga ti držao i pod dvofaznom mrcinom koja vuče ispod 100C.

Extreme verzije imaju mogucnost dizanja multija, da, tebi je FSB na 333MHz, i to je ok. ALI, ti si za pišljivih 333MHz davao enormnu količinu napona. Bespotrebno krkanje napona. Dao si mu 1.73v, jel ti znaš što to znači?

To znači da ćeš nakon procesora, ostati bez ploče. Toliko voltaže sam ja davao ploči kad sam ganjao 600MHz FSB. Ovdje je bilo potrebno manje povećanje napona, čisto radi stabilnosti cijele stvari.

Sad ćeš ti reći, baš me briga, ja imam garanciju na ploču i procesor. Ok, imaš, ali ovo je nerazumno, neću reći neznanje, već jednostavno bezglavo krkanje napona.

Ono što me je odmah ubolo u oči jest to što si rekao da je 5 iteracija u Primeu dosta da se utvrdi stabilnost procesora. Krivo. A najgore od svega toga jest to što si vrtio

Blend a ne SmallFFTs koji opterećuje procesor, za razliku od prvog koji cijedi memoriju. I vjeruj mi, okorijeli clockeri to ne misle. Da ne bude zabune ja se ne etiketiram kao takav, jednostavno znam da nije tako, kako iz svog iskustva tako i iz iskustva "okorjelih clockera" koje znam.

Neznam u cijeloj priči dali si ti uopće clockao procesor? U tolikom đumbusu u tom Chiefu vjerujem da nema ni trunke svježeg zraka od silnih kablova.

Memorija? Prvo se čudiš što ne ide. Nije ti palo napamet da tu ima veze što clockaš sa 4GB memorije? Na stranu s tim, prijatelju moj, ona ide na 2000MHz isprobano. Priče o faličnoj seriji odi prodavati drugome. I da, jel si čuo za memorijski djelitelj, pobogu?

Nadalje..ploča...ovdje si bio najjači, jedini opis koji si dao jest da ploča ima OVP jumpere. Ko bi reko...

I da, za kraj, ako se već etiketiraš kao "oragazmički clocker", nisi okačio niti jedan screenshot barem CPU-Z-a. Ono što piše u Vapochill dijagnostici objesi mačku o rep, to je ništa.

Ali ne, ti se tužiš da nisi imao mjesta za sve...normalno da nisi pobogu, ti stavljaš slike zaleđene cjevurde, i sličice kako Vapochill ima lijepo display, ili sliku kako isti ima "upravljačku ploču", daj molimte, čudi me kako nisi slikao u ovom slučaju totalno bespotrebni zračni modul Dominatora za memoriju. CIJELA STRANICA slike Vapochillovog softvera, što imam od toga, ama baš ništa...ajde da si izvrtio Superpi, ili barem poslikao taj cpuz i okačio link na validaciju...

I da, ovo ti je također bilo jako, parafraziram, nvidija je napokon sredila drivere kako bi kartice radile isto na XP-u i Visti.... baavo...

S takvom opremom si mogao postići puno više, a ne se izvlačiti na fore "to je stabilno u igrama" ili parafraziram, ganjanje superpija je za djecu.

Eto ja se nadam da nisam nešto zaboravio, ako se nečeg sjetim, ja se javim, može?

Može, lijepi pozdrav.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2008 14:46 (Razer).
17 godina
neaktivan
Bug 188-189

Oj Luxx i tgmcro, ajmo malo lakše ha?

Mislim da ti Luxx kao mod moraš malo lakše pristupiti svemu ovome, a ti Tgmcro moraš prihvatiti malo kritike. To je rizik u koji se upuštaš pišući članak koji će čitati mnogi. A uz to i komentirati na forumimia.

Uvijek će postojati ljudi kojima će neki članak ili pothvat biti odličan i hvale vrijedan dok će ga drugi za isto to vrijeme smatrati bezveznim i ničim posebno, iz ovih ili onih razloga.

Dajte si ruku pomirenja kao dva hardveraša i popijte pivo jedan za drugoga... Sa ciljem boljeg slaganja nas forumaša. Belji se

Don't you see their bodies burning Desolate and full of yearning Dying of anticipation Choking from intoxication

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Danny u pravu si - obojici sam (private) porucio "manje svađe - više konstruktivnosti"!

Mislim da je bitno naglasiti da tekst u Bugu nije nastao kao neki stručni vodič za napredne overclockere, već se radi o osobnoj ispovjesti entuzijaste, pisanoj s puno subjektivnih tonova i dojmova. Izuzetno rijetko objavljujemo takve tekstove, pa je meni baš bilo drago iskoristiti priliku - naime, autor je nekada radio kao IT novinar, pa je zato imao vještinu pretočiti svoje iskustvo u pitak tekst (što je veliki problem za brojne druge entuzijaste).

A glede prijedloga da odu na pivo, za Tgmcro sigurno drag i prihvatljiv prijedlog (pretpostavljam Izlanuo se), ali zbog posla već godinama živi izvan Hrvatske, pa je malo teže sve skupa ostvarivo u praksi :(.

17 godina

Da je tekst napisan sa malo više skromnosti, i da nije imao takve propuste vjerujem da ne bi bilo problema.

A ovo "vještinu pretočiti u pitak tekst" nije tako teško kako ti veliš. Imao sam i ja svojih (kao i ostali) osvrta na svoja dostignuća, pa se takva ravnoteža ipak dade riješiti.

I treća stvar, mislim da nema potrebe da se to spušta na neznam kakvu razinu. Enter je časopis za najmlađe, BUG je tu valjda za iskusnije...očito je da ga čita i starija populacija.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2008 17:23 (Razer).
17 godina
suspendiran
Danny_HR kaže...

Oj Luxx i tgmcro, ajmo malo lakše ha?

Mislim da ti Luxx kao mod moraš malo lakše pristupiti svemu ovome, a ti Tgmcro moraš prihvatiti malo kritike. To je rizik u koji se upuštaš pišući članak koji će čitati mnogi. A uz to i komentirati na forumimia.

Uvijek će postojati ljudi kojima će neki članak ili pothvat biti odličan i hvale vrijedan dok će ga drugi za isto to vrijeme smatrati bezveznim i ničim posebno, iz ovih ili onih razloga.

Dajte si ruku pomirenja kao dva hardveraša i popijte pivo jedan za drugoga... Sa ciljem boljeg slaganja nas forumaša. Belji se

Danny_HR, u pravu si i u potpunosti se slažem s tobom.
Spuštam loptu, uz ispriku Bugovim forumašima i objašnjenje: ja sam iz "starije" generacije koja je sudjelovala na newsgrupama i IRC chattovima pa sam zadržao stil kojim se u prošlosti služio Oleg M. (s kojim se btw gotovo uvijek slažem u stavovima Osmijeh), gdje su se u raspravama lako spominjala bliža rodbina, mrtve babe i nerođena djeca. Očito su se vremena promijenila, pa sada svi moramo razgovarati na finjaka, čak i kad odogvaramo na (neargumentirane) optužbe.
Ruka pomirenja Luxxu i piva je na mene, kad god se nađem u Zagrebu, što nije više tako jednostavno. Ali ponuda vrijedi. Smijeh
Pozdrav,
tgmcro
17 godina
neaktivan
Bug 188-189

Što se mene tiče može.

Ali samo pod uvijetom da sljedeca runda onda ide na mene.

Nije se ni meni bio cilj svađat al u tom pogledu smo dosta slicni Nevinašce

Cheers!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
suspendiran
Razer kaže...
Pa lijepo od tebe da si se javio...baš sam se pitao jel hoćeš

Odgovor: Eto, isprovociran sam se i javio. Sada mi je jasno da je Luxx govorio u nečije drugo ime, premda mu je kritika mogla biti argumentiranije. Kako sam objasnio u odgovoru Danny_HR-u, piva je na meni.

Čisto da ti iznesem neke stvari, neke su totalno banalne...

Očekujem reply, i poštene argumente na svaku dolje navedenu točku:

Prije svega, qurčiti se o svojim godinama iskustva, i raditi neke elementarne greške samo tebe potkopava.

Odgovor: Slažem se da iskustvo nema veze s pameću (uglavnom), ali mogu reći da nisam započeo s frazama kao što su "što normalni OC-er NIKAD nebi napravio".

Prva tvoja provala je sljedeća, citiram: "prema legendi s Interneta, jest da se ne može uništiti povećanim naponom, nego samo povećanom temperaturom."

Čovječe, kani se legendi, činjenica jest da, pogotovo 45nm procesori lako crkavaju na vrlo visokim voltažama. Pogotovo ako se radi o takvih 1.9v.

Razumijem ja da imaš Vapochill, i sve je to ok, ali čovječe pa i 1.7v bi mu bilo puno za 24/7 rad, makar ga ti držao i pod dvofaznom mrcinom koja vuče ispod 100C.

Odgovor: Javim ti kad moj proc crkne, pa dobiješ pivu na račun toga. Bojim se da ti se neću javiti, ma koliko ti to iščekivao.

Extreme verzije imaju mogucnost dizanja multija, da, tebi je FSB na 333MHz, i to je ok. ALI, ti si za pišljivih 333MHz davao enormnu količinu napona. Bespotrebno krkanje napona. Dao si mu 1.73v, jel ti znaš što to znači?

To znači da ćeš nakon procesora, ostati bez ploče. Toliko voltaže sam ja davao ploči kad sam ganjao 600MHz FSB. Ovdje je bilo potrebno manje povećanje napona, čisto radi stabilnosti cijele stvari.

Sad ćeš ti reći, baš me briga, ja imam garanciju na ploču i procesor. Ok, imaš, ali ovo je nerazumno, neću reći neznanje, već jednostavno bezglavo krkanje napona.

Odgovor: I dalje vrijedi ponuda za pivu. NB napon sam dizao zbog problema buđenja stroja iz S3 sleepa, kako sam i objasnio u detaljnom odgovoru Luxxu, koji ti izgleda nisi vidio prije nego si postao, a i tvoj post se magično pojavio prije mog odgovora, valjda pitanje timinga.

Ono što me je odmah ubolo u oči jest to što si rekao da je 5 iteracija u Primeu dosta da se utvrdi stabilnost procesora. Krivo. A najgore od svega toga jest to što si vrtio

Blend a ne SmallFFTs koji opterećuje procesor, za razliku od prvog koji cijedi memoriju. I vjeruj mi, okorijeli clockeri to ne misle. Da ne bude zabune ja se ne etiketiram kao takav, jednostavno znam da nije tako, kako iz svog iskustva tako i iz iskustva "okorjelih clockera" koje znam.

Odgovor: U mom tekstu u Bugu lijepo piše da sam radio obje iteracije testova (osim ako to nije izrezano uredničkom intervencijom), i dobro znam da SmallFFTs opterećuje procesor. Vjerojatno nisi detaljno čitao članak. Dakle tvoja tvrdnja da je krivo ne stoji, isto tako vjerojatno si vidio samo potpis ispod screenshota Prime95 programa, koji je slučajno na Blend testu.

Neznam u cijeloj priči dali si ti uopće clockao procesor? U tolikom đumbusu u tom Chiefu vjerujem da nema ni trunke svježeg zraka od silnih kablova.

Odgovor: Ovo je provokacija koja nije u stilu ostatka tvog posta. Osim toga, kakve veze ima svježi zrak u kućištu, procesor se ne hladi zrakom nego ga hladi Vapochill putem svoje cijevi.

Memorija? Prvo se čudiš što ne ide. Nije ti palo napamet da tu ima veze što clockaš sa 4GB memorije? Na stranu s tim, prijatelju moj, ona ide na 2000MHz isprobano. Priče o faličnoj seriji odi prodavati drugome. I da, jel si čuo za memorijski djelitelj, pobogu?

Odgovor: Clockam s 4GB u dvije pločice od po 2GB, to u većini slučajeva radi bez problema. Memorija bi trebala raditi na 1600 MHz po defaultu, ali neće. O tome možeš pročitati na ovom linku gdje vrlo iskusni Tonny is OCZ-a testira njihovu memoriju baš na toj ploči: http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?t=37272. Čovjek je obećao da će napisati članak o tome kako pokrenuti 4GB na 1600 MHz ("Next up 4GB at 1600MHZ 7-6-6-24"), ali za sada članak još uvijek nije napisao, premda ga je dosta ljudi to već tražilo. Pretpostavljam da mu nije pošlo za rukom, a čak sam i razgovarao telefonom s njima u Americi.

Nadalje..ploča...ovdje si bio najjači, jedini opis koji si dao jest da ploča ima OVP jumpere. Ko bi reko...

Odgovor: Kako smo više puta ustanovili, ovo nije opis komponenti, niti vodič za overclockiranje, nego opis iskustva. Testove u Bugu objavljuju drugi ljudi.

I da, za kraj, ako se već etiketiraš kao "oragazmički clocker", nisi okačio niti jedan screenshot barem CPU-Z-a. Ono što piše u Vapochill dijagnostici objesi mačku o rep, to je ništa.

Odgovor: Ne slažem se, zašto je Vapochill dijagnostika manje važna od CPU-Z-a? Zato što mi ljudi neće vjerovati da sam uspio clockati na tu frekvenciju? Samo za tebe, mogu ti poslati CPU-Z i verifikaciju, premda se nadam da to nije potrebno, ne bih se gnjavio pisati članak o nečemu što nisam napravio.

Ali ne, ti se tužiš da nisi imao mjesta za sve...normalno da nisi pobogu, ti stavljaš slike zaleđene cjevurde, i sličice kako Vapochill ima lijepo display, ili sliku kako isti ima "upravljačku ploču", daj molimte, čudi me kako nisi slikao u ovom slučaju totalno bespotrebni zračni modul Dominatora za memoriju. CIJELA STRANICA slike Vapochillovog softvera, što imam od toga, ama baš ništa...ajde da si izvrtio Superpi, ili barem poslikao taj cpuz i okačio link na validaciju...

I da, ovo ti je također bilo jako, parafraziram, nvidija je napokon sredila drivere kako bi kartice radile isto na XP-u i Visti.... baavo...

Odgovor: U čemu je problem s tom tvrdnjom? Članak počinje s objašnjenjem da je sve to zbog što boljeg igranja na PC-ju. Gomila ljudi se osvjedočila kad je Vista predstavljena prošle godine da su rezultati u igrama bili 30-40% slabiji nego na XP-u. Pa, problem je bio u Nvidijinim driverima, ne u Visti. Probao sam gomilu igara u zadnje vrijeme na oba OS-a i razlika je u svega nekoliko frameova, ako i toliko. Dakle, kad su popravili drivere, rezultati su se popravili. Vrlo relevantna činjenica za igrače, pogotovo što bi mi odmah naletili dušebrižnici s pitanjem zašto nisam testirao na XP-u.

S takvom opremom si mogao postići puno više, a ne se izvlačiti na fore "to je stabilno u igrama" ili parafraziram, ganjanje superpija je za djecu.

Odgovor: Molim te navedi što točno više sam mogao postići? Clockao sam na frekvenciju o kojoj većina ljudi i Hrvatskoj može samo sanjati, stroj mi radi kao zmaj, uživam igrajući se na njemu. I dalje stojim iza toga, ako netko od vas postigne više s istim hardverom, dobrodošao je da napiše članak ili barem post o tome.

Eto ja se nadam da nisam nešto zaboravio, ako se nečeg sjetim, ja se javim, može?

Može, lijepi pozdrav.

Odgovor: Hvala na konstruktivnijoj kritici i u ubuduće radije piši za sebe, a ne da netko drugi to radi za tebe.

Pozdrav,

Goran

17 godina
Bug 188-189

THE END

Kakav zavrsetak svadje koja je uzrokavan sitnim kritikama a zavrsila dogovorom(kakvim-takvim) za pivo(tak i ja cesto prakticiram Cool).

aj budem i ja sad popio jedno pivo da se vi vise nebi svadjaliNevinašce

robert lalic
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Matična _sigurno_ ne treba 1.75v za buđenje iz standbya, za to se mogu kladiti u sve tvoje pive.

Slobodno mi se javi na PM ili kako god s infom dali je išta riknulo. Ja se nadam da neće, no moje iskustvo i iskustvo ostalih prvenstveno govori u moj prilog.

Stalno pričaš o Tonyu iz OCZ i ostalim okorjelim clockerima/znalcima. Pa evo da te informiram, daleko od toga da si jedini koji čita i komunicira s ljudima sa Xtremsystemsa.

U vezi moje izjave "jesi li ti uopće clockao procesor"....my bad, mislio sam dali si clockao grafičke, zato sam i spomenuo svježi zrak i protok istog, koji naravno pogoduje temperaturama takve jake i zagrijane kartice.

Ne kažem da Vapochillova dijagnostika nije važna,nego je jednostavno nornalna praksa da se okači SS CPU-z-ovog prozora, ništa više ništa manje, nije da je loš rez (to nisam niti jednom rekao). Također, validacija nije potrebna, nisam rekao da lažeš i slično.

Što si mogao postići? Činjenica je da si sa procesorom od šest i pol tisuća kuna (neznam koliko je kod vas u Njemaćkoj), može puno puno više, pa i pod slabijim SS-om.

Što sam očekivao? Sigurno preko 5GHz. Kolega s foruma je sa procesorom hlađenim ledenom vodom (na oko 5c temp) postigao 5GHz, doduše, nestabilno.

Možda se razlikujemo u stajalištima, jer ja, prvo, ne kažem da ne cijenim ovakakv takt, ali ljepše je vidjeti i veće iskustvo treba kad se ganjaju maksimalne frekvencije procesora. Puno više toga dolazi u igru.

Vjerujem, tj vidim da ti razmisljas drukcije, da zelis forsirati frekve samo za igranje, tj stabilnost.

Sve ovo nije bilo u namjeri napada, nego eto cisto da kolega sličnih apetita kaže što misli.

P.S. u vezi ostatka entuzijasta u Hrvatskoj...vjeruj mi ima ljudi koji to vole, znaju, trude se, i naposljetku, imaju rezuzltate. Mjesto gdje se okuplja velika većina je PC Ekspert forum, sekcija Overclocking. Budi slobodan navratiti i baciti pokoji rezultat. Dobar rezultat je uvijek lijepo vidjeti.

NHF i pozdrav,

Danijel.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2008 20:19 (Razer).
17 godina
suspendiran
Razer kaže...
tgmcro: Samo par zadnjih pojašnjenja, bez nastavljanja rasprave, nego radi objašnjavanja činjenica.
Matična _sigurno_ ne treba 1.75v za buđenje iz standbya, za to se mogu kladiti u sve tvoje pive.
tgmcro: Matična se SIGURNO budi iz sleepa kad postavim jači NorthBridge napon. Ti možeš govoriti što god hoćeš iz teorije, ja isprobao u praksi i jedino je to pomoglo. Premda mi se čini da vas dvojica bolje poznajete moj stroj od mene.

U vezi moje izjave "jesi li ti uopće clockao procesor"....my bad, mislio sam dali si clockao grafičke, zato sam i spomenuo svježi zrak i protok istog, koji naravno pogoduje temperaturama takve jake i zagrijane kartice.
tgmcro: Grafička je tvornički overclockirana, radi se o Black Edition verziji (što bi bolji poznavatelji hardvera trebali znati ;-). GPU radi na 700 MHz, RAM grafičke na 2100 MHz. Za 9800 GX2 seriju kartica se inače smatra da smanjuju stabilnost stroja jer su je kreteni dizajnirali da ne ispuhuje vrući zrak van stroja, već ga upuhuje unutra (??). Međutim, stroj ipak radi stabilno.

Što sam očekivao? Sigurno preko 5GHz. Kolega s foruma je sa procesorom hlađenim ledenom vodom (na oko 5c temp) postigao 5GHz, doduše, nestabilno.
tgmcro: U članku piše da stroj diže Windowse na 5 GHz bez problema, ali ne prolazi Prime95 testove. Diže Windowse btw i na 5.3 GHz. Danijel, stvar koja me i dalje malo ljuti u tvom i Luxxovom izlaganju i nakon što sam se ohladio jest nekonzistentnost i nedovoljno obraćanje pažnje na detalje.
1. Ne vrijedi ti overclock ako stroj ne radi stabilno, frekvencija nestabilnog stroja je samo obična brojka. To možda i nije overclockerski pogled, ali zasigurno je korisnički, nestabilan stroj je beskoristan. Stoga kolega s ledenom vodom na 5 GHz nije postigao ništa, barem u korisničkom pogledu. Mogu ja doći na vaš forum i postati beskonačno MHz na stroju koji je blipnuo ledicom kad sam snimio postavke u BIOS-u, to još uvijek ne znači da sam postigao tu frekvenciju bez stabilnog stroja koji dobro radi.
2. Daj molim te pročitajte članak ako baš hoćete piliti u detalje. Prečesto se zatičem objašnjavati stvari koje tamo već pišu.

P.S. u vezi ostatka entuzijasta u Hrvatskoj...vjeruj mi ima ljudi koji to vole, znaju, trude se, i naposljetku, imaju rezuzltate. Mjesto gdje se okuplja velika većina je PC Ekspert forum, sekcija Overclocking. Budi slobodan navratiti i baciti pokoji rezultat. Dobar rezultat je uvijek lijepo vidjeti.
tgmcro: Vjerujem, premda nemam baš vremena baviti se forumima (i ovime sam prekardašio). Premda, kladim se da nitko na forumu nema stabilan stroj s quad-core procesorom na 4,8 GHz. Belji se
Pozdrav,
Goran

17 godina
Nije da ja imam nešto od ove rasprave, al ono, 100% u pravu nisi, znam da je teško priznati no tako je. Tekst sam prije pisanja ovog pročitao, tako da te sitnice koje uporno spominješ nisu niti važne pored onog što sam htio istaknuti.

Kad si već spominjao te okorjele clockere, onda bi znao da isti više cijene dobar, "nestabilan" OC (tih 5.3GHz koje si postigao je lijep rezultat, bolje da si (i) to postao, kad veliš da si postigao) nego priče kako je quad na 4.5GHz+ stabilan u igrama.

Nikog koga poznajem (osobne ili preko foruma) ne siluje tako procesor, jer naprosto nema potrebe pogotovo s takvom grafičkom karticom.

Toliko od mene, sretno u budućem clockanju,

LP
17 godina
neaktivan
Razer kaže...
Kad si već spominjao te okorjele clockere, onda bi znao da isti više cijene dobar, "nestabilan" OC (tih 5.3GHz koje si postigao je lijep rezultat, bolje da si (i) to postao, kad veliš da si postigao) nego priče kako je quad na 4.5GHz+ stabilan u igrama.
 Haha... Nestabilan OC je nikakav OC... Stari moj, samo ono šta radi stabilno vrijedi.
Don't you see their bodies burning Desolate and full of yearning Dying of anticipation Choking from intoxication
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
 Haha... Nestabilan OC je nikakav OC... Stari moj, samo ono šta radi stabilno vrijedi.
Tu se nebi potpuno složio.
Vecina ljudi ganja maksimalni oc koji mogu postignut.
24/7 oc je nešto sasvim drugo.
Ako je nestabilan OC nikakav zašto su onda svi oni rekordi nestabilni i priznati?
Jednostavno se traži maksimum komponenti.Nemora biti za svakodnevni rad niti igre.
17 godina
neaktivan
Bug 188-189

Hm... A koja bi onda poanta takvog OC-a bila?

Šta će mi OC na kojem ne mogu raditi i koji će biti stabilan 5 minuta, ako?

Kada dođemo do toga, OC se svodi na 'moj tata je jači' ili 'ja imam većega'.

Ja isto tako mogu biti čovjek koji je skočio s najveće visine na svijetu bez padobrana... Doduše nisam preživio, ali kaj, rekord je tu...

No dobro, mislim da je to ipak stvar viđenja svakog pojedinca, a budući da tu nije tema ništa drugo nego Bug 188-189, budemo ovo ostavili iza nas. hehe

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice