Biciklizam, bicikli, oprema, staze... izdvojena tema

poruka: 30.875
|
čitano: 14.864.000
|
moderatori: XXX-Man, pirat, vincimus, Lazarus Long, DrNasty
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Biciklizam, bicikli, oprema, staze...
Al Crane kaže...

Na kraju, ono što Kenjdl tu prodaje pod model iz 2022 zapravo je model iz 2021.

Rambox opet trkelja i kao dokaz stavlja linkove na vlastite postove. Umorio sam se od te borbe.

Što se tiče Keindla i Gianta nije to do Keindla. Giant za različita tržišta ima različito opremjene bicikle pod istim imenom i na nekim tržištima se u nekoj godini radi refresh modela a na nekima ne. Tako se zna dogoditi da Keindl (ranije On-Off i Giant.hr) imaju u ponudi identičan bicikl s različitom godinom modela i različitom cijenom. Moj XTC SLR2 je na američkom tržištu dolazio sa SRAM SX-om, na europskom s Deoreom a na azijskom sa SLX-om.

Treking vs MTB u gradskim uvjetima? Definitivno treking i to s velikim blatobranima, rasvjetom, nogarom i 40-622 (1.50 28") gumama. Amortizer onome tko zna voziti nepotreban, za početnike ipak da.

13 godina
Biciklizam, bicikli, oprema, staze...

Vidim da se povila rasprava o novim biciklima - ja bi imao jedan drugačiji savjet za sve koji misle kupiti bicikl. Osim ako vam nije hitno čekajte kraj godine ili početak iduće. Neki proizvođači već u zadnjem kvartalu predstavljaju modele za iduću godinu, a krajem ove godine Shimano ukida nekoliko razreda opreme (Altus, Acera, Alivio, Tiagra, Sora, Claris, kao i dio Deore ranga) i izbacuje na tržište CUES grupe.

Prednosti CUES grupa će biti te što će sve grupe koristiti 11-brzinske lance, sve kazete će dijeliti iste razmake među zubima, kabeli će imati jednake omjere pomicanja pa će se moći koristiti stražnji mijenjači različitih brzina u odnosu na shiftere. Isto tako sve kazete u CUES razredima će biti Linkglide a to znači (prema Shimano izjavama) i do 3x veću trajnost u odnosu na Hyperglide kazete.

U svakom slučaju, Shimano je sa CUES grupama napravio radikalni zaokret prema većoj kompatibilnosti i manjim troškovima održavanja bicikla. Vjerujem da će većina 2024. modela dolaziti sa CUES grupama a život sa time bi trebao biti puno lakši kod zamjena dijelova, kao i održavanja samog bicikla. Najveća mana CUES-a je to da će imati ograničenu kompatibilnost sa legacy grupama.

Gledao sam cijene pojedinih grupa unutar CUES-a i koliko vidim niže su od postojećih rangova, tako da bi teoretski možda i bicikli mogli ići cijenom nešto prema dolje (makar to je vrlo upitno s obzirom da su svi prepumpali cijene).

6 0 hvala 3
6 godina
BlueMax kaže...
Al Crane kaže...

Rambox opet trkelja i kao dokaz stavlja linkove na vlastite postove. Umorio sam se od te borbe.

Što se tiče Keindla i Gianta nije to do Keindla. Giant za različita tržišta ima različito opremjene bicikle pod istim imenom i na nekim tržištima se u nekoj godini radi refresh modela a na nekima ne. Tako se zna dogoditi da Keindl (ranije On-Off i Giant.hr) imaju u ponudi identičan bicikl s različitom godinom modela i različitom cijenom. Moj XTC SLR2 je na američkom tržištu dolazio sa SRAM SX-om, na europskom s Deoreom a na azijskom sa SLX-om.

Treking vs MTB u gradskim uvjetima? Definitivno treking i to s velikim blatobranima, rasvjetom, nogarom i 40-622 (1.50 28") gumama. Amortizer onome tko zna voziti nepotreban, za početnike ipak da.

Jasno mi je da mogu postojati razne varijante za razna tržišta, ali tu se radi o dvama modelima na istom tržištu. Ne vjerujem da je Splićin dobavljač Amerikanac, prije će biti da Keindl jednostavno dila staro pod novo.

A ako bi birao između osrednjeg trekinga i izvrsnog MTBa za približno iste novce - koji bi izabrao?

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.5.2023 11:52 (Al Crane).
13 godina

..

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.5.2023 12:18 (BlueMax).

1 0 hvala 0
13 godina

Da kupujem jedini bicikl, to bi sigurno bio MTB 29". Neovisno o cijeni i kvaliteti. Ali to sam ja, koji vožnju po gradu smatram potrebom a po terenu guštom.

Samo ja imam i jedno i drugo i kad se idem po gradu voziti sjednem na treking.

Ne znam koliko si shvatio ovo što sam napisao o modelima Gianta.

bicikla.com također prodaje

Roam Disc 2 2021 - za jednu cijenu (nedostupan)

Roam Disc 2 2022 - za drugu cijenu

iako je riječ o istom modelu i identičnom biciklu, tj. Roam Disc 2 (2021)

Znači ni jedni ni drugi bicikle ne prodaju (što je i logično jer danas Kiendl uvozi sve Giante) po modelu nego po datumu kad su ih dobili na skladište.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.5.2023 12:18 (BlueMax).

0 0 hvala 0
17 godina
Al Crane kaže...
1.) Giant Roam vs Kross Evado => Giant ima tradicionalno kvalitetne okvire koje stavlja na sve svoje modele, dok je ovaj drugi no-name alu-legura nepoznatog sastava lako moguće od recikliranih limenki (no glavno da si kurble "proanalizirao" ), Giant ima brendirane gume sa zaštitom od bušenja, ima klasu bolji zadnji mjenjač, za čeljusti kočnica nisam siguran ali uvijek bih u istom entri-level rangu povjerenje dao Tektro-u, ima nijansu širu štangu upravljača... ne znam po čemu si zaključio da su no-name kurble na Giantu gore od Acera serije koja se proizvodi već kakvih 30tak godina (ako me sjećanje dobro služi)... dalje što se pogona tiče, teško da će onih 48 zuba na Krossu ikada otupjet od lanca, u što se svaki veteran-serviser bicikala xyz puta uvjerio na svoje oči kad mu pod ruke dođe rabljeni tripl pogon s 48icom, jer svakom je rekreativcu vulgaris muka ježeva krstariti sa šajbom s 48 zuba u kombinaciji s 11-32 kazetom i 170mm kurblama - nisu dizajneri idioti da bi bez razloga u zadnjih 10-15 godina izbacili baš tu treću najveću šajbu kao praktično bespotrebnu, a prve dvije malo povećali, jer uz omjere ide i nešto što se zove otklon lanca koji povećava otpor vožnji + povećava trošenje sve tri komponente pogona (a i kotačića zadnjeg mjenjača posljedično - jesi vidio kad kako su ovi nakon par godina špičasti kao kaubojske mamuze kod tripl pogona, pošto se najčešće mijenjaju rastegnuti lanci, onda eventualno lančanici, pa kazete, dok se zadnje mjenjače uglavnom zaboravlja?).

Vilice su isti pleh na oba bicikla.
Jedino što bi Giantu moglo oduzeti prednost je što ima po 28 žbica na kotačima, što može biti problem za teže vozače.

2.) Zašto kvalitetni MTB 29er kao all-rounder za urbano komjutanje i eventualnu terensku vožnju, vs "čokljavi" Giant?
Prvo, govorimo o bliskom cjenovnom rangu, ne šta se babi snilo.
Drugo, na šumskom/brdskom/šodravom/prašnjavom/travnatom/zemljanom/govnjavom terenu će kvalitetan punokrvni 29er uvijek biti puno pouzdaniji od bilo kakvog city-cross-trekinga, dok će razlika između njih dvojice na finoj cesti biti mnogo manje osjetna... pogotovo ako se tom 29eru montiraju još i kakve asfaltu prikladnije semi-slick gume. I ja bih preferirao dvostruki lančanik umjesto singla, ali za tek četristotinjak kuna više taj Rockrider nudi puno kvalitetnije i vrijednije komponente nego Giant ili Kross - kao npr. Manitou Markhor laganu zračnu vilicu koja će i za par godina upotrebe biti kao nova, dok će triput jeftinija SR Suntour NEX biti hrđava vilja za sijeno koja će samo botomirati pod vozačem, ako se svako malo ne servisira tojest raskapa, podmazuje, i mijenjaju se opruge, dihtunzi i izlizani "rukavi" (zapravo nisam siguran imaju li to tako jeftine vilice).
A na ovom 29eru su definitivno i čvršći kotači i bolje kočnice, koji i te kako dobro dođu kad je opterećenje bajka do maksimuma a centimetri od haubi i branika na autima i kamionima... onda, naravno da će pola onog većeg dijela kazete 29era u te 90% urbane vožnje biti nedirnuto, ali će i te kako dobro doći ako vlasniku porastu brdske ambicije u onih 10%, uz to što je takav 29er uglavnom indiferentan i na tračnice, iskopane kocke, rupčage i napukline po perifernim ne baš sjajno održavanim cestama.

Eto, to je moje rezoniranje temeljeno na dugogodišnjoj praksi urbanog komjutanja pri svakakvim atmosferilijama i na svakakvim prometnicama, a ne površnim šabloniziranjima u hipotetički idealnim uvjetima kakvih u praksi rijetko ima.

Oko MTB bajsova nemam kaj raspravljat, ako netko fino napomene 90% bicikliranja po gradu ili cesti.

Balkanski biciklistički MTB all-rounder mentalitet ne moš iskorjenit, ili možda u dalekoj budučnosti ima nade.MTB kao jedini univerzalni bicikl=večina ljudi kod nas ne vidi ništa više od makadama+90% ceste i grada.

Pogon od 3 x ili 2 x 48 zuba nije problem, ili nikad niti nije bio ili neče biti problem=znamo kaj to znači kad imaš više zuba na pogonu.Opet isti link, sve sam več odavno napisal dakle kad ti zatreba brzine bit češ vrlo zadovoljan.

https://forum.bug.hr/forum/topic/automobili-motori-bicikli/biciklizam-bicikli-oprema-staze/11835.aspx?page=839&jumpto=5911579&sort=asc&view=flat

Fučkaš Giant, novi model a realno lošiji od onih starih dobrih univerzalnih modela sa pogonom od 48zuba.Giant štedi, i to baš na pogonu i da na špicama kad si ih več krenul brojat.Dakle koji je bolji paket bicikla, novi/noviji Giant model sa bezimenim generičkim pogonom+manje špica na felgama, ili ipak ovaj stari model iz 2019 godine sa čak nevjerojatnih 32 špice na felgama?

https://99spokes.com/en-EU/bikes/giant/2019/roam-2-disc

Ak ne vidiš dobro, stari Giant ima Shimano Altus 3 x 8 pogon i to je to sve je čisto i jasno.

Kad smo več kod brojanja špica, "eto jedan stari klasni ljepotan Trek FX model iz 2009 godine sa manjkom špica".To su bila drukčija vremena, dok su još cijene bile razumne=za neupučene tu nema manjka špica jer to nisu klasične špice.Takav bajs nije niti namjenjen za teškaše i skakanje po rizolima itd.

https://www.flickr.com/photos/nk-1/3985821419/in/photostream/

Decathlon MTB nema smisla komentirat, s obzirom da je to MTB.Dalje ionako znamo, da Decathlon nudi vrlo dobre bajsove/svih klasa čak i za smješno malo love vs razni jaki bajs brendovi.

BlueMax kaže...
Al Crane kaže...

Rambox opet trkeljai kao dokaz stavlja linkove na vlastite postove. Umorio sam se od te borbe.

Ja trkeljam, a ti koji imaš dva bicikla rađe po gradu guraš Treking, a ne MTB.

Giant praksa sa biciklima+različitim djeovima na različitim tržištima, to je več odavno poznato pa imaš samo zbrku.

Samo bedak piše ono kaj je več ranije napisal, a vrjedi non-stop kao univerzala u normalnoj ili logičnoj biciklističkoj praksi.Opet link fučkaj ga sad, dakle vezano za nepostoječi MTB na Niskozemskim ulicama.Kaj se u međuvremenu promjenilo, pa ono kaj sam dole prezentiral ne vrjedi nonstop?

https://forum.bug.hr/forum/topic/bicikli-elektricni-romobili/biciklizam-bicikli-oprema-staze/11835.aspx?page=826&jumpto=5732135&sort=asc&view=flat

Dalje znamo, kad netko napomene da 90% biciklira po cesti=ne preporučaj čokljavi i krampasti MTB i još sa 1 x pogonom.

U Hrvatskoj 90% ljudi nema para za dva bicikla, i relativno mali broj ljudi ozbiljno MTB biciklira po ozbiljnim MTB stazama.To je poanta, a dalje znamo Cross/Treking kao jedini bajs za mješovite potrebe ipak je okvirno najbolje univerzalno rješenje.

greysaint0 kaže...

Vidim da se povila rasprava o novim biciklima - ja bi imao jedan drugačiji savjet za sve koji misle kupiti bicikl. Osim ako vam nije hitno čekajte kraj godine ili početak iduće. Neki proizvođači već u zadnjem kvartalu predstavljaju modele za iduću godinu, a krajem ove godine Shimano ukida nekoliko razreda opreme (Altus, Acera, Alivio, Tiagra, Sora, Claris, kao i dio Deore ranga) i izbacuje na tržište CUES grupe.

Prednosti CUES grupa će biti te što će sve grupe koristiti 11-brzinske lance, sve kazete će dijeliti iste razmake među zubima, kabeli će imati jednake omjere pomicanja pa će se moći koristiti stražnji mijenjači različitih brzina u odnosu na shiftere. Isto tako sve kazete u CUES razredima će biti Linkglide a to znači (prema Shimano izjavama) i do 3x veću trajnost u odnosu na Hyperglide kazete.

U svakom slučaju, Shimano je sa CUES grupama napravio radikalni zaokret prema većoj kompatibilnosti i manjim troškovima održavanja bicikla. Vjerujem da će većina 2024. modela dolaziti sa CUES grupama a život sa time bi trebao biti puno lakši kod zamjena dijelova, kao i održavanja samog bicikla. Najveća mana CUES-a je to da će imati ograničenu kompatibilnost sa legacy grupama.

Gledao sam cijene pojedinih grupa unutar CUES-a i koliko vidim niže su od postojećih rangova, tako da bi teoretski možda i bicikli mogli ići cijenom nešto prema dolje (makar to je vrlo upitno s obzirom da su svi prepumpali cijene).

Nemoj biti naivan, bicikli neče biti jeftiniji bez obzira ako su nekakve nove Shimano tehnikalije kao pojedinačni dijelovi jeftiniji(možda)u proizvodnji.

Zlatna vremena su prošla, bicikli mogu biti samo skuplji=jaki bajs brendovi uvijek nađu način da ti na bajs naguraju što jeftinije djelove.

Za kraj klasika, kolko bi koštal ovaj Dekatlonček da je na njemu Giant/Trek/Spešalized naljepnica.

- realno, samo treba nabacit znatno kvalitetnije/brže gume i to je to. Specka rekreativci uživajte, ništa više ili bolje ne treba za povremene rekreativce speckaše

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.5.2023 15:35 (rambox).
13 godina
rambox kaže...

Ja trkeljam, a ti koji imaš dva bicikla rađe po gradu guraš Treking, a ne MTB.

Zato što imam oba. Da nemam, kupio bi MTB jer može sve što i treking, dok obrnuto ne vrijedi. Bez obzira ako bi većinu vremena proveo na cesti.

13 godina

https://keindl-sport.hr/giant-roam-2-disc-black-2022-proizvod-47597/

https://keindl-sport.hr/giant-talon-29-3-ge-metallic-black-2022-proizvod-45960/

kad već pišete o vrstama bicikala, inače volim trekking bicikle jer ih smatram dobrom kombinacijom udobnosti za gradsku vožnju, dovoljno pogodnima za vožnju cestom a možeš i malo na jači makadam ali sam baš danas zapazio da su usporedivi MTB primjetno jeftiniji od trekkinga?

zašto je ovaj Giant Roam 200 eura skuplji od ovog Talona koji je čisti MTB a ima bolje mjenjače na oko? koja je razlika u vožnji njih dva osim što ovaj Talon ima duži hod vilice i ako se stave malo uže i brže gume, tipa Schwalbe Hurricane npr.

sad sam si malo uzeo za razmišljanje šta birati za sljedeći bajk..

1 0 hvala 0
17 godina

Uzmeš MTB i još jedan set kola s užim gumama :D

Nije to novost da je mtb jeftiniji, narod ih više kupuje, valjda zato

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Vrlo zanimljivo... trekking bicikla stvarno nema puno u ponudi što je šteta.. Sad svi briju na MTB i na Gravele

http://www.youtube.com/user/Bambytalica
13 godina

To je možda kod nas tako. Nedavno sam se vratio iz jednog višemilijunskog grada koji je pun biciklista. Ni 2% ih ne vozi MTB ili gravel. Treking, urban, hybrid, fitness... čak je i cestovnjaka puno, puno više od MTB-a.

1 0 hvala 0
14 godina
BlueMax kaže...

To je možda kod nas tako. Nedavno sam se vratio iz jednog višemilijunskog grada koji je pun biciklista. Ni 2% ih ne vozi MTB ili gravel. Treking, urban, hybrid, fitness... čak je i cestovnjaka puno, puno više od MTB-a.

Pratim temu ali niš ne pišem, volim bicikle, ali niš ne vozim, jadan moj bajk (neki no name obični stari) je već skupio poprilično prašine  . Nego zanima me sad kad ste napisali ovakvi onakvi bicikli za ovo za ono, jel može netko stavit primjere bickla za treking, mtb, gravel, urban itd...
tnx

http://d-u-d.deviantart.com http://500px.com/Dado_D https://dariodrvodelic.wordpress.com/ https://www.flickr.com/photos/95774435@N02/?hide_photostream_welcome=1
13 godina
Može ali to bi trajalo 100 godina. Previše tipkanja i stavljanja fotografija za nešto što postoji na puno mjesta na internetu.
https://www.centurycycles.com/buyers-guides/bicycle-types-how-to-pick-the-best-bike-for-you-pg9.htm

1 0 hvala 1
13 godina

https://keindl-sport.hr/proizvodi/prodaja-bicikli-bicikli-web-shop/

pa evo najjednostavnije tu si sa lijeve strane preberi pa ćeš vidjeti odmah po geometriji osnovne razlike, cestovni/gravel su jako slični osim što je gravel malo pogodniji za makadam, mene jeza hvata od ovog drop bara, nisam nikad ni sjeo na takav bajk ni probao voziti

MTB koliko vidim velika većina, sa samo prednjom ili obje suspenzije

gradski jel svjetla, blatobrani, uspravan položaj sjedenja i te sheme

trekking/cross/fitness slična podkategorija, komba cestovnog i MTB-a, meni osobno najdraži i najljepši makar većina ekipe preferira ili čisti cestovni ili MTB

1 0 hvala 1
13 godina
S tim da onda u svakoj toj kategoriji imaš nekoliko podkategorija.

0 0 hvala 0
17 godina
mile59 kaže...

https://keindl-sport.hr/giant-roam-2-disc-black-2022-proizvod-47597/

https://keindl-sport.hr/giant-talon-29-3-ge-metallic-black-2022-proizvod-45960/

kad već pišete o vrstama bicikala, inače volim trekking bicikle jer ih smatram dobrom kombinacijom udobnosti za gradsku vožnju, dovoljno pogodnima za vožnju cestom a možeš i malo na jači makadam ali sam baš danas zapazio da su usporedivi MTB primjetno jeftiniji od trekkinga?

zašto je ovaj Giant Roam 200 eura skuplji od ovog Talona koji je čisti MTB a ima bolje mjenjače na oko? koja je razlika u vožnji njih dva osim što ovaj Talon ima duži hod vilice i ako se stave malo uže i brže gume, tipa Schwalbe Hurricane npr.

sad sam si malo uzeo za razmišljanje šta birati za sljedeći bajk..

Čim nisi siguran kaj ti treba,odma znaš ili znamo da ti ne treba/ne kupuj klasičan MTB.

Eto ti jedan model, klasika sa 27 brzina i 3 x 9 Shimano Altus pogonom+dobre gume više orjentirane za cestu.Cijena je sasvim ok, s obzirom na paket opreme i kolko su nerealno preskupi razni ostali bicikl.

https://ciklo-centar.hr/artikl/drag-grand-canyon-7-0-te-kros-treking-bicikl

https://dragbicycles.com/bike/grand-canyon-te/

BlueMax kaže...

To je možda kod nas tako. Nedavno sam se vratio iz jednog višemilijunskog grada koji je pun biciklista.Ni 2% ih ne vozi MTB ili gravel. Treking, urban, hybrid, fitness... čak je i cestovnjaka puno, puno više od MTB-a.

Tamo gdje nema Balkanskog MTB All rounder mentaliteta, ili barem si reda radi mogel napisat ime grada.

Idemo malo do Mađarona, ajd ok snimač na biciklu ne sjedi na MTB-u kolko ja vidim iz njegove sjene.

BlueMax kaže...
Može ali to bi trajalo 100 godina. Previše tipkanja i stavljanja fotografija za nešto što postoji na puno mjesta na internetu.
https://www.centurycycles.com/buyers-guides/bicycle-types-how-to-pick-the-best-bike-for-you-pg9.htm

Taj link, listu kao da je slagala nekakva hrvatska državna firma.

Touring bicikli, i pokazali su samo verziju sa specka governalom kao da je to jedino kaj postoji.Ima raznih modela, i 50% ljudi za Touring bajsiranje uzme bicikl ili model sa ravnim klasičnim governalom.Bez Dekatlonaca ne možemo, pa eto jedan njihov vrlo uspješan malo skuplji model.

https://tomsbiketrip.com/which-touring-bike-should-i-buy/

https://surlybikes.com/bikes/touring

Kolko ja vidim u Hrvaškoj ne moš kupit 900 model, ali moš kupit jeftiniju Touring 520 verziju.Bajs fakat fino izgleda, ili za takve robusne Touring bicikle nosivost čak do 170kila.

https://www.decathlon.hr/p/332407-117165_bicikl-touring-riverside-520.html

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.5.2023 15:28 (rambox).
13 godina

Postoje razlike i u lokalnim nazivima. Ono što se kod nas naziva kros bicikl vani se uglavnom naziva dual sport dok je (cyclo) cross u biti nešto na pola puta između gravela i specke. Tu su i neke moderne izmišljotine tipa "downcountry" koji je u biti XC MTB s malo agresivnijim kutem vilice i 120mm hoda. E sad je tih 120mm i oštriji kut došlo i na obične XC-bicikle. Tek među cestovnima je kupus totalni. 

E, da, Berlin. Ali ništa drugačije nije ni u Kopenhagenu ili Parizu. U Berlinu je specifičnost i da su 95+% bicikla na ulicama totalni krševi. Jasno mi je zašto se ne voze skupi bicikli no ovi jeftini bi se mogli barem malo održavati. Dok šetam gradom imam OKP da izvadim ulje i krenem ih redom barem podmazivati. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.5.2023 15:07 (BlueMax).

2 0 hvala 0
6 godina
rambox kaže...

Pogon od 3 x ili 2 x 48 zuba nije problem, ili nikad niti nije bio ili neče biti problem=znamo kaj to znači kad imaš više zuba na pogonu.Opet isti link, sve sam več odavno napisal dakle kad ti zatreba brzine bit češ vrlo zadovoljan.

A tko je rekao da je 2x problem? Jel ti može postat jasno da postoji neki otklon lanca koji ograničava upotrebu kazete/kranca i da je 48ica kao treći lančanik bliže ravnini s nekoliko najmanjih zupčanike kazete/kranca što je rekreativcima prenaporno vrtiti u gradskoj vožnji?
Poslikaj mi rabljeni 3x pogon bilo kakvog gradskog komjutera na kome je šajba s 48 zuba izlizana a 38ica kao nova -a ne obratno!- i pojest ću ovu tipkovnicu s koje tipkam. Ili mi nađi YT video u kome netko radi konverziju s 1x ili 2x lančanika na 3x. U stvari, mislim da sam vidio čak jedan (1), od nekih 50tak preko kojih sam očima preletio. Valjda toliki biciklisti ne shvaćaju kakav pogon trebaju  

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
6 godina
BlueMax kaže...
Zato što imam oba. Da nemam, kupio bi MTB jer može sve što i treking, dok obrnuto ne vrijedi. Bez obzira ako bi većinu vremena proveo na cesti.

zdgrunf kaže...

Uzmeš MTB i još jedan set kola s užim gumama :D

Nije to novost da je mtb jeftiniji, narod ih više kupuje, valjda zato

E baš to!
Imao sam frenda koji je počeo nešto malo klupski vozit cestovnjake pa onda malo amaterski po kros-kantri utrkama, imao servis i prodavaonu bicikala - dakle nije dilajla i može imat bicikl kakav poželi.
Njegov omiljeni gradski komjuter prije 10-15 godina? MTB Merida karbonac s 26" kotačima... samo je stavio 1,75 glatke gume i cestovnu 11-23 kazetu, i bic je išao ko avion.

15 godina
Al Crane kaže...
rambox kaže...

A tko je rekao da je 2x problem? Jel ti može postat jasno da postoji neki otklon lanca koji ograničava upotrebu kazete/kranca i da je 48ica kao treći lančanik bliže ravnini s nekoliko najmanjih zupčanike kazete/kranca što je rekreativcima prenaporno vrtiti u gradskoj vožnji?
Poslikaj mi rabljeni 3x pogon bilo kakvog gradskog komjutera na kome je šajba s 48 zuba izlizana a 38ica kao nova -a ne obratno!- i pojest ću ovu tipkovnicu s koje tipkam. Ili mi nađi YT video u kome netko radi konverziju s 1x ili 2x lančanika na 3x. U stvari, mislim da sam vidio čak jedan (1), od nekih 50tak preko kojih sam očima preletio. Valjda toliki biciklisti ne shvaćaju kakav pogon trebaju  

34 naprijed i iza 10-42,pokrio si sve brzine za trekking i mtb.2x i 3x extra težina,direjler koji je od k pa grebe lanac,extra shifter,teže očistiti.

Vulgaris biciklist drži u srednjem lančaniku na najmanjem na kazeti i vozi se 90% vremena,ovih 10% je kad nešto pokušava šaltati pa se sav uzjebe i ne zna u kojoj je brzini.

Rambox ne sili taj 3x ljudima.Pa šta vulgaris vozi 40-50? sa trekkingom,pa kupiš specku onda.

Sjedi 1
8 godina
Al Crane kaže...
Eto, to je moje rezoniranje temeljeno na dugogodišnjoj praksi urbanog komjutanja pri svakakvim atmosferilijama i na svakakvim prometnicama, a ne površnim šabloniziranjima u hipotetički idealnim uvjetima kakvih u praksi rijetko ima.

Ja ću samo na cijeli ovaj tvoj post napisati da pišeš apsolutne... smislenosti.

Imao sam pevecikl, imao sam cross, sada imam 29er MTB-a (Cube Analog) i Cube je svestraniji od svih njih. Kao commuter je vrlo dobar jer je dosta stabilan (za po gradu su dobre i terenske gume, za duže relacije Schwalbe Big Apple cestovne), jede bilo kakav teren mu zadam za doručak, a opet je dovoljno čvrst preko gradskih šahtova, bankina, tramvajskih pruga, razbijenih boca od noćnih izlazaka, gradilišta... a da ne spominjem koliko su hidraulične disk kočnice od ogromne pomoći u gradskim gužvama.

TL;DR gazim 29era k'o zadnji debil, đubre se ne da

13 godina

Moj sadašnji treking je 2x. Sljedeći će sigurno biti 1x.

Koji će mi K prednji mjenjač i glupo šaltanje naprijed jednu gore, natrag dvije dolje?

1 0 hvala 0
17 godina
Al Crane kaže...

Pa nije, ali treba napomenut svima vama koji ljudima glupo preporučate 1 x pogon i MTB bajs za 90% bickliranje po cesti.

https://forum.bug.hr/forum/topic/bicikli-elektricni-romobili/biciklizam-bicikli-oprema-staze/11835.aspx?page=990&jumpto=6623073&sort=asc&view=flat

O tome sam več ranije raspravljaj, sad se večinom za jeftinije Cross/Treking bajsove koristi 2 x pogon od 46 zuba.

https://forum.bug.hr/forum/topic/bicikli-elektricni-romobili/biciklizam-bicikli-oprema-staze/11835.aspx?page=961&jumpto=6488250&sort=asc&view=flat

3 x pogon od 48 zuba je stara klasika, ali koristit če se i dalje bez obzira na razne pogonske novotarije.Shimano nije jedini proizvođač, ako oni prestanu proizvodit određene stare klasične pogonske serije.

Dalje znaš, Kinezi proizvode sve i svašta ili dajmo ljudima izbor pa nek se biciklira.Kao primjer Prowheel, ili njihova trekking serija pogona. Ima tu dosta izbora, od 2 x ili 3 x 48 ili 46 zuba.Kaj ne bi bilo bolje da onaj nesretni Giant Roam 2 Disk ima Prowheel brendirani pogn, umjesto da eto na Giant bajsu imaš tupi generički pogon bez ikakvih oznaka.Kad malo bolje razmisliš, Giant možda i ima njihov pogon ali bez ikakvih klasičnih oznaka.Sve ovisi o dogovoru naruđbe, a dalje tko ima volje može pretraživat Prowheel stranicu pogona.Ako vizualno nađeš isti pogon kao na spomenutom Giant bajsu, to je vjerojatno pogodak u sridu ili koriste njihov pogon ali bez ikakvih oznaka.Decathlon bajsovi dosta koriste razne Prowheel pogone, barem je tak bilo do sad. Za detalje treba iči šnjofat po Decathlon stranicama i bajsovima, pa eto tko hoče nek traži i nema frke. 

http://pro-wheel.com/main/?product_cat=trekking

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.5.2023 16:51 (rambox).
13 godina

Rambox, čini mi se da ne znaš kako firma Giant funkcionira. Na tom cranksetu ne piše Prowheel zato jer i one na kojima piše proizvodi Giant. Kad bi ti sad ovdje napisao koje dijelove i okvire proizvodi Giant ne bi mi vjerovao. Skoro svi aluminijski okviri koje si vidio u zadnjih 15 godina su proizvedeni u Giantovoj tvornici u Taiwanu, zadnjih 5 godina i u Kini. Jedini su proizvođač karbonskih dijelova i okvira koji proizvode vlastiti karbon. U biciklističkom svijetu Giant je tri puta ono što je TSMC u svijetu poluvodiča.

1 0 hvala 0
17 godina
BlueMax kaže...

Rambox, čini mi se da ne znaš kako firma Giant funkcionira. Na tom cranksetu ne piše Prowheel zato jer i one na kojima piše proizvodi Giant. Kad bi ti sad ovdje napisao koje dijelove i okvire proizvodi Giant ne bi mi vjerovao. Skoro svi aluminijski okviri koje si vidio u zadnjih 15 godina su proizvedeni u Giantovoj tvornici u Taiwanu, zadnjih 5 godina i u Kini. Jedini su proizvođač karbonskih dijelova i okvira koji proizvode vlastiti karbon. U biciklističkom svijetu Giant je tri puta ono što je TSMC u svijetu poluvodiča.

Znam i predobro, ili nije to ono kaj je nekad bilo, ili što dalje to sve manje kvalitete za što više love.

Dobro znamo kaj to znači, kad su djelovi na biciklu bez ikakvih oznaka proizvođača to nije bezveze.

Tko če kupit specku za recimo 1000eura, ako na pogonu nema nikakvih oznaka+na stranici proizvođađa bajsa imaš figu od informacija=Giant Roam 2 Disk kao loš primjer.Upučeni ljudi traže detalje, i večina na bajsu ipak voli vidit poznata brend imena, ili gle čuda daj barem napiši tko proizvodi pogon.Eto jedan dobar primjer, Kona rekreativna specka gdje fino imaš sve informacije oko pogona.Samo nemoj u Giant gledat kao u boga, jer nisu niti blizu toga upravo suprotno.

https://www.bike24.com/p2516772.html

https://konaworld.com/rove_al_650.cfm

https://samox.com/product-category/cranks/

Za kraj duplo jeftinija MTB Kona, sve je čisto sve se vidi ili čiji je to pogon.Obrati pažnju kaj piše pod opcijama pogona, dakle sve je fino navedeno da ipak postoje dvije opcije.

https://www.bike24.com/p2658650.html

https://konaworld.com/lanai.cfm

Za podsjetnik, a kaj piše oko pogona/Crankset za ovu staru 2021 verziju=piše šipak sa kiselim zeljem.

https://www.giant-bicycles.com/gb/roam-2-disc-2021

Dakle daj ljudima informacije, a ne baš ništa čista nula kao smotani Giant fučkaj ga sad.

Moram odma na zahod od takve prakse, kad Giant bukvani očito nisu u stanju/ili neče ljudima ponudit sve bitne informacije.To su prilično jednostavne poslovne sitnice, ili gle čuda prezentacija svih bitnih informacija određenog proizvoda. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.5.2023 17:42 (rambox).
9 godina

Ah kad vidim 1000eura u kombinaciji sa claris i tektro srat me stisne 

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
1 0 hvala 0
6 godina
robogo kaže...
Al Crane kaže...

Ja ću samo na cijeli ovaj tvoj post napisati da pišeš apsolutne... smislenosti.

Imao sam pevecikl, imao sam cross, sada imam 29er MTB-a (Cube Analog) i Cube je svestraniji od svih njih. Kao commuter je vrlo dobar jer je dosta stabilan (za po gradu su dobre i terenske gume, za duže relacije Schwalbe Big Apple cestovne), jede bilo kakav teren mu zadam za doručak, a opet je dovoljno čvrst preko gradskih šahtova, bankina, tramvajskih pruga, razbijenih boca od noćnih izlazaka, gradilišta... a da ne spominjem koliko su hidraulične disk kočnice od ogromne pomoći u gradskim gužvama.

TL;DR gazim 29era k'o zadnji debil, đubre se ne da

Eto, još jednom je sve rečeno.

rambox kaže...
Al Crane kaže...

Pa nije, ali treba napomenut svima vama koji ljudima glupo preporučate 1 x pogon i MTB bajs za 90% bickliranje po cesti.

https://forum.bug.hr/forum/topic/bicikli-elektricni-romobili/biciklizam-bicikli-oprema-staze/11835.aspx?page=990&jumpto=6623073&sort=asc&view=flat

O tome sam več ranije raspravljaj, sad se večinom za jeftinije Cross/Treking bajsove koristi 2 x pogon od 46 zuba.

https://forum.bug.hr/forum/topic/bicikli-elektricni-romobili/biciklizam-bicikli-oprema-staze/11835.aspx?page=961&jumpto=6488250&sort=asc&view=flat

3 x pogon od 48 zuba je stara klasika, ali koristit če se i dalje bez obzira na razne pogonske novotarije.Shimano nije jedini proizvođač, ako oni prestanu proizvodit određene stare klasične pogonske serije.

Svima je jasno da MTB nije primarno dizajniran za urbani komjuting jer za to ne treba zračna vilja sa 100+ cm hoda i neće se koristiti polovica kazete turbovelikog raspona s 10, 11 ili 12 zupčanika (kao niti treći lančanik s 48 zuba na city/trekkingu osim ako se korisnik zove Peter Sagan), ali samo ti preporučašda se za približno istu cijenu ljudi odluče za srednježalosni city/trekking sa SR Suntour NEX opružnim plehom umjesto kvalitetnog MTB 29era s odličnom Manitou Markhor viljom... zašto točno? Jer "MTB nije za grad" pa će ostati ukopan u gradskom asfaltu čim netko sjedne na njega?  

https://www.youtube.com/shorts/iTkGAHgLtDY

14 godina
neaktivan

Ajde malo relaksacije, u ponedjeljak sam biciklirao i usput isprobao besplatnu aplikaciju MapMyRide. Aplikacija u svojoj besplatnoj verziji ima sve osnovno što mi treba i vrlo je jednostavna. Evo moja prva ozbiljnjija vožnja je ovdje:

https://www.mapmyride.com/workout/7273513426

Odlična ruta za ravničarsko bicikliranje, ako ste iz N. Zagreba onda idealno. Promet je vrlo rijedak, lijepa priroda, cesta vrlo dobra. Sa svojim MTB-om sa cestovnim gumama (1.75") postigao sam dobru prosjećnu brzinu od 22.75km/h, s time da sam neke kilometre držao preko 28km/h. Max 35km/h.

Sreo sam dosta biciklista na speckama kako šibaju.. Ima jako puno tih cestica prema Turopolju, jedva čekam da se vrijeme popravi.

Sljedeću planiram ptema Starjaku pa preko Brezovice nazad, tu će biti djelomično mrvicu bregovito (nije baš brdovito). 

http://www.youtube.com/user/Bambytalica
Moj PC  
5 0 hvala 0
16 godina

Ja ti znam voziti do Dragonošca, kafić Pantera, tamo skrenem desno, pa prije Starjaka skrenem lijevo, malo brega i kad se popnem u starjak onda opet lijevo na glavnoj cesti do Tihog Gaja, pizzerija...tam mali odmor ako sam solo, ako nisam onda kavica i natrag po glavnoj...prođem Hudi bitek i kroz Brezovicu do doma. To mi je lagana ruta od 45km i otprilike 2 sata vožnje...

Edit: Evo i rute https://www.mapmyride.com/routes/view/5536878739/

Ne tretirajte ljude kao budale ali nikada nemojte zaboraviti da oni to jesu! People who drink light beer do not really like beer. They just like to piss a lot.
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.5.2023 10:26 (Srednji).
17 godina

636€ za Cube sa Deore opremom se čini kao dobar deal ili? Izuzev kočnica koje nisu Deore.

Ili uštediti 150€ pa uzeti slabiji model sa Acera/Altus opremom?

Dobio sam info da su bicikli sa Deore opremom puno lakši za voziti pa zato i gledam skuplji model.

http://www.njuskalo.hr/korisnik/VTxCRO
Moj PC  
1 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice