Windows Home Server

poruka: 6
|
čitano: 5.293
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
offline
Windows Home Server

S obzirom da doma imam kompjuter i dva laptopa, te hrpu slika, glazbe i filmova, čini mi se da je trenutak da posložim jedan kućni server.

Gledao sam malo mogućnosti koje ima Windows home server i čini mi se da bi to bilo dobro rješenje, a istovremeno jednostavno za konfiguraciju i održavanje.

Ima li netko iskustva s tim?

 

Proučavao sam i druga rješenja (Linux i samba), ali nisam baš vješt s linuxom pa se ne usudim upuštati u takvu avanturu.

Ili je to možda jednostavnije nego što mislim?

 

Vidim da se otvaraju i neka druga rješenja kao što je Ubuntu Home Sever Edition (još je u izradi) http://www.ubuntuhomeserver.org/, pa vas molim za mišljenja i savjete kako najbolje postaviti to što mi treba.

 

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
RE: Windows Home Server

AFAIK, WHS dolazi iskljucivo sa hardverskom pozadinom i dostupan je kao OEM, bar je tako u pocetku bilo. Nisam gleda bas kako je s ilegalnim verzijama. Inace, za kucni server dobro mozes iskoristit i XP, headless naravno (graficka prisutna, ali bez monitora i periferija), ili XP Embedded za kojeg sumnjam da bi se uvatia podesavat, posto njemu ne treba niti graficka kartica. Alternativno, mozes linux koristit, a te specijalizirane distribucije obicno su dosta jednostavnije i prilagodjene onom sto trebas, pa ni samo podesavanje nebi trebalo bit problem.

16 godina
offline
RE: Windows Home Server

Imao sam ga jedno pola godine, release candidate, dok nije istekla licenca Cool Mozda ga sad i nabavim u full verziji, ima je vani za nabavit, neznam kakva je kod nas situacija. Sto se tice samog servera, bio sam prilicno zadovoljan s njim. Osim sto ima standardno sharenje koje radi prilicno dobro i jednostavno, jedna od najboljih stvari mu je backup. Dnevni backup, vrlo brz, ne trebaju ti ni kompovi bi upaljeni, sami se upale/ugase kad im dodje vrijeme za backup. Backup je inkrementalni i ak ne instaliras brdo toga nakon inicijalnog backupa traju vrlo kratko i zauzimaju malo mjesta na disku od servera. Konfiguracija je bolesno jednostavna, nikakve veze nema sa standardnim admin alatima iz MS Servera2003 na kojoj je baziran. Ono sto mi je jako nedostajalo je bila podrska za backup viste x64, ali to bi trebalo dodji ko zakrpa ovih dana. Zgodan feature je i remote desktop i pristup fajlovima sa neta, sto nisam ima prilike isprobat jer ti treba stalna veza na net kao adsl da bi imalo smisla.

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.3.2008 0:17 (SupremeCommander).
16 godina
neaktivan
offline
Windows Home Server

Ako neznas raditi za CLI-em(Command Line Interface) bolje neuzimaj Linux.

98% serverskih Linux distribucija zahtjeva dobro poznavanje CLI-a.

Zahtjeva da poznajes mnogo konfiguracijskih file-ova. Ako nikada nisi aktivno radio sa Linux-om bolje se uhvati svojeg W!n-a i GUI-a.

Ima dosta tutora na webu povezanih sa konfiguracijom Linux server-a, ali opet svaku komandu prepisivati i muciti se sa navigacijama, kopiranjem, premjestanjem, vi-em (god give us normal commands for vi) - mislim da nema smisla.

Opet ako stavis Linux imati ces puno vecu zastitu od napasti.

 

Ostavljam izbor tebi.


Arch user, Don't Panic!!!
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
offline
Windows Home Server

hvala na odgovorima, vjerojatno se za sad neću baviti linuxom iz jednostavnog razloga što nemam vremena za učenje.

Možda kad bude gotov ovaj  Ubuntu home server, to bi moglo biti zanimljivo.

 

Nabavljanje WHS-a mi se čini kao dobra opcija (iako preskupa u odnosu na linux), ali jednostavnost mi je bitan faktor.

Koliko znam može se vani nabaviti (bar u americi), a kako i sam dosta putujem (a i kolege) to neće biti problem.

Uostalom ima ga na i ebay-u. Sreća da dolar nije više što je nekad bio Smijeh

 

Ako ima još netko sa iskustvom u korištenju WHS-a dobro bi mi došla svaka informacija prije nego što naručim.

 

 

 

 

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Windows Home Server

Da ispravim par krivih navoda. Windows Home Server je dostupan isključivo kao OEM licenca, tj. kao dio cijele konfiguracije (u normalnim zemljama to znači cijeli server akod nas je to u praksi jedan jumper).  Alat za administraciju JE baziran na dobro poznatim konzolama standardne instalacije Windows servera samo je maksimalno pojednostavljen s obzirom na koje korisnike WHS cilja. Standardne konzole su i dalje dostupne iz Start menija i za bilo kakve ozbiljnije i dublje preinake sustava morat će te posegnuti za njima.

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice