Dual boot reinstall

poruka: 5
|
čitano: 2.730
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Dual boot reinstall

Imam Windows 8 na jednoj particiji i na drugoj imam Linux Mint.

Kad bi ja reinstalirao windowse (format ) kako da vratim dual boot ako ce se uopste izbrisati?

Hvala

http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-knjige-hardware/103166.aspx

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Dual boot reinstall

iz windowsa easybcdom ili ubacivanjem install medija OSa kojeg popravljaš (to pravilo vrijedi za sve oseve), jednostavno dodaš grub ili koji već loader (boot manager) koji za razliku od MSovog ne gazi onog drugog.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

Kak ne gazi? Ako Linux instaliraš nakon Windowsa ,Grub (ili Lili) će zgazit Windows bootloader.

Naravno ,osim ako strikno ''uputiš'' bootloader da se instalira na drugu particiju.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
16 godina
kizo2703 kaže...

Kak ne gazi? Ako Linux instaliraš nakon Windowsa ,Grub (ili Lili) će zgazit Windows bootloader.

Naravno ,osim ako strikno ''uputiš'' bootloader da se instalira na drugu particiju.

da i ne.. ovisi što tumačiš kao rezultat.

Da, gazi jer je uvjek samo jedan boot manager jer je to jedno konkretno mjesto na fizičkom disku rezervirano za loader, dakle ako dođe grub, pregazit će MSov. ... ali ne, jer ga dodaje na listu OSeva, za razliku od suprotnog primjera, kad MS jednostavno izbaci ne MSov OS osim svojih verzijskih sudruga ili starijih (dok XP pregazi novije Vista-Seven-Osam, jer ih ne prepoznaje ForF radar i ne čita ext particije).

GRUB je univerzalan manager, nije vezan za neki OS, tj može i ne mora biti instaliran ili ga se može instalirati po želji. ... još preferiram 0.97 legacy u tom slučaju.

-Popravak/install/editiranje Gruba je najjednostavniji npr OpenSuse installom, druge distre nemaju tako praktičan guijevski pristup.

Pa zaključujem, grub ne zgazi postojeće OSeve-managere, nego ih (defaultno) sve ubaci u boot meni listu. Po tome je odgovor ne...(mada je za MBR odgovor da).

Boot particija-disk (ako ih je više) pri tomu nemaju neke veze, jer u tom slučaju nitko ne gazi nikog, tj tad je manager na onom disku kojeg je on (kroz BIOS) doživio kao boot HDD, aktivnu particiju...

MBR pokazuje na particiju gdje se loader nalazi i učitava ga. Linuxov može biti bilo gjde (naravno linux FS jer ostali mogu biti problem, /boot/root/home/swap..) dok MSov mora biti na primarnoj aktivnoj particiji pod FAT ili NTFSom dok noviji koriste GUID pa je to uvijek nepostojeći ''C:'' ekvivalent linuxovom /root ali i home-boot-swap istovremeno. Sve ostalo grub kroz chain po potrebi izmixa.. pa MSosvki OS ni ne zna da nije na onoj particiji na kojoj je mislio da se nalazi, može se bootati s FDDa, CDa, redirectati na h80.. itd itd pa sve do tog da ni jedan loader ne mora biti instaliran uz preduvijet da tad imamo boot medij koji obavi paljenje OSa.

Spetljano, ali kad već končarimo makove... (mak na konac, predložit ću u novom pravopisu). {#}

Priznajem, svaki novi manager pregazi stari, jer je to jedno rezervirano mjesto, dakle tvoj odgovor je točniji. No za multiboot korisnika je to čudan odgovor, jer ima željeni multiboot kojeg želi popraviti... tj upravo ono što sam natipkao (rezultat), jer defaultno doda sve postojeće OSeve i novi ako se instalira.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

Priznajem, svaki novi manager pregazi stari, jer je to jedno rezervirano mjesto, dakle tvoj odgovor je točniji. No za multiboot korisnika je to čudan odgovor, jer ima željeni multiboot kojeg želi popraviti... tj upravo ono što sam natipkao (rezultat), jer defaultno doda sve postojeće OSeve i novi ako se instalira.

Upravo to - svaki novi boot manager zgazi stari ,to je poanta .

Problem Windows ,OS X ,i ostalih komercijalnih OS boot loadera je da ostave samo ''svoje'' unose ,dok nekomercijalni ,kao GRUB ili Chameleon ,''pokupe'' i prikažu sve postojeće unose.

EasyBCD je i nastao baš zbog toga ,da se i Windows boot loader ''pripitomi''.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice