Htio bih ovdje predstaviti moj prvi samostalni projekt (predstavio bih ga i prije da češće posjećujem ovaj forum i znam da ovdje postoji podforum namijenjen upravo prezentaciji vlastitih projekata) koji je već par mjeseci u produkciji i može ga se naći na adresi:
O čemu se tu radi? Nešto drukčiji koncept oglašavanja koji se ne bazira na bannerima već na slučajnoj redirekciji. U nekom idealnom scenariju koji uključuje puno reklamiranja i oslanjanje na crowdsourcing bi to jednog dana mogla postati svojevrsna polazišna točka Interneta s koje možete završiti bilo gdje (ima i Wikipedia random page, samo što će vas moja domena u teoriji moći odvesti na bilo koju stranicu na Internetu, uključujući i one zločeste – makar kao vlasnik stranice mogu staviti neku domenu na crnu listu).
Kako već postoje domene kao što je https://www.random-website.com/ ne znam može li ovaj moj koncept uopće proći ali sam se inspirirao Million Dollar Homepageom koji je u nekim davnim vremenima bio hit na Internetu i mnogi su iskopirali tu ideju ili se pitali „što se nisam toga sam sjetio”. E pa ja jesam ali svejedno ne znam privući posjetitelje a kamoli zaraditi milion dolara.
Pošto sam uglavnom u svakodnevnom programiranju orijentiran na backend, znam da je dizajn očajan i da na njemu treba još raditi kao i da prosječni posjetitelj možda ni ne zna što tu treba raditi sudeći po nedostatku posjeta na bilo koju stranicu osim one početne, stoga slijedi pojašnjenje.
Posjetite moju domenu, i, ukoliko ne čekate 10 sekundi da vas ona preusmjeri negdje drugdje, kliknete na „Add your site” nakon čega upišete web-adresu koju želite reklamirati i onda odaberete koliko dugo želite da vam traje reklama (1, 3, 6 ili 12 mjeseci) i koliko tokena želite kupiti (više tokena povećava šansu da se moja domena preusmjeri upravo na tu web-adresu). Ne želite plaćati? Nema problema, možete besplatno dobiti jedan token koji ističe za mjesec dana. Sljedeći put kad netko posjeti moju domenu, slučajnim odabirom će biti preusmjeren na jednu od tih reklamiranih adresa, s time da će se adresa te stranice prvo pojaviti na ekranu kako biste znali gdje ćete završiti.
Pošto ne znam skoro ništa o dizajnu ni o digitalnom marketingu kontaktirao sam par stručnjaka i agencija da mi pomognu na tom dijelu posla i privuku posjetitelje i, što je još bitnije, kupce s obzirom da, iako sam submittao domenu u Internet pretraživače, pa čak i probao Google Ads kampanju i Facebook oglas još uvijek nemam nijednu uplatu a stranicu mi posjećuju uglavnom botovi koje koriste Internet tražilice (makar se i sam pitam što bi prosječni korisnik trebao pretraživati da nabasa na moju domenu, kao i kako bi korisničko sučelje trebalo izgledati da oni koji na nju dođu znaju čemu moja stranica uopće služi).
Nadam se da ideja nije glupa ali ni najbolja ideja ništa ne vrijedi ako ju ne znate prezentirati i promovirati, što sigurno nisu moje jače strane. U međuvremenu mi nema druge nego ju promovirati na društvenim mrežama i Internet zajednicama poput ove tako da su svaki savjeti i primjedbe dobrodošli.