Mišljenje: open source sustav

poruka: 6
|
čitano: 2.456
|
moderatori: vincimus, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Zanima me mišljenje koliko bi bio prihvaćen poslovni sustav temeljen na open source tehnologijama u manjim i srednjim tvrtkama i da li za to ima prostora na hrvatskom tržištu. Pod time mislim na implementaciju servera i mrežnih servisa na Linuxu (umjesto Windowsa), Linux desktop, OpenOffice umjesto MS Officea, ... dakle iz svih segmenata poslovanja izbaciti komercijalne aplikacije tipa MS. Za sada imam podijeljena mišljenja, iako mislim da na kraju nema neke bitnije razlike za 80% korisnika (možda i više) ljudi nekako teško prihvaćaju to jer su se Windowsi i Office ukorijenili u navikama (ionako ih veliki broj koristi piratizirane). Zanimaju me sva mišljenja i iskustva s time.

There's no business like showbusiness
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sa ekonomske strane se isplati. Nemoraš kupovat licence. Ljudi koji rade MS Officu godinama su već navikli i neće htjet mijenjat to. Linux na serveru koriste 70% hosting firmi. Mislim da tu u firmi neće nitko primjetit razliku osim onoga koji održava server.

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Mišljenje: open source sustav
vedrann kaže...

Sa ekonomske strane se isplati. Nemoraš kupovat licence. Ljudi koji rade MS Officu godinama su već navikli i neće htjet mijenjat to. Linux na serveru koriste 70% hosting firmi. Mislim da tu u firmi neće nitko primjetit razliku osim onoga koji održava server.

da, i upravo ta osoba ce reci da zeli ili ne zeli linux server.. jer ako je educiran na win platformi onda mu je muka sada se prebaciti na linux...

uglavnom... nemoj se muciti, bilo je vec nekoliko zustrih tema i rasprava na ovu temu.

jako, jako tesko ces izbaciti ms iz glava i firmi... ako je tvrtka platila licence onda nema nikakve ustede!

ako nema licence onda ti nece preci na linux jer im je to "nekako cudno" i drugacije... jednostavno ne ide...

ja probao u nekoliko navrata i uvijek nakon nekoliko dana dobijam poziv CEO-a ili vlasnika da se vrati na win platformu...

15 godina
neaktivan

Da, ali.

Stvar je ljudi koji žele furati linux, koliko su sposobni tvrtkama to sve približiti.

Ono što je nedvojbeno je da je sad jako plodno vrijeme za forsat linux, gdje se mogu ostvariti enormne uštede sa linux klijentima i serverima, a oni vam mogu raditi isto ili približno isto kao i microsoftova okruženja.

Kakogod, postoji spektar tvrtki koji koristi dio aplikacija od microsofta, za koje nema zamjene na linuxu, te će oni vjerojatno jako teško preći na nešto drugo.

Potrebno je prepoznati ljude koji su otvoreni za promjene, te im to sve upakirati na dobar način, i priča bi mogla proći.

Što mislite o ovome?

http://www.zimbra.com/

17 godina
kashmirsdeviance kaže...

Što mislite o ovome?

http://www.zimbra.com/

http://www.zimbra.com/products/pricing.html

cijene zimbrinih busines sproizvoda...

min 35$ × min 25 CAL = min 875$ godisnje! i to je samo d abi imao mailbox...

ako citas dalje onda kaze... 

"For example, 25 Professional Edition mailboxes for a business are priced at $35 x 25 = $875.00 US annually. Note: a mailbox license is defined as a person on the system and does not include distribution lists, aliases, locations, or resources."

znaci to sve kosta jos extra...

ta zimbra je u community verziji vjeroratno OK, ALI pitanje je podrske i kompleksnosti konfiguracije!

vlasnik zimbre je vmware.

15 godina
neaktivan
southy kaže...

Zanima me mišljenje koliko bi bio prihvaćen poslovni sustav temeljen na open source tehnologijama u manjim i srednjim tvrtkama i da li za to ima prostora na hrvatskom tržištu.

Moje mišljenje je da bi bio prihvaćen i da za to ima itekako mjesta, *samo* se ne slažem da se u tom slučaju mora bez-kompromisno ići 100% na open-source jer u tom slučaju to ne bi smjelo naići na razumijevanje ijednog biznisa koji vode razumni ljudi.

E sad, nisam sudjelovao niti mi se da čitati spomenute prijašnje rasprave, dakle ne znam što bi bio zaključak istih, no ja bih prije dva tjedna rekao da vjerujem da je moguće uvelike inkorporirati open-source rješenja u poslovno okruženje. Danas sam siguran da je to tako.

Prije dva tjedna sam poslušao odličnu prezentaciju g. Ivana Guština koji je prezentirao iskustva u optimizaciji IT sustava primjenom open-source rješenja. Za ono što sam vjerovao da je moguće (i kod nas!) sam dobio i dokaz i primjer (kod nas!).

Svakako preporučam prezentaciju iako ona sama naravno ne može prenjeti cijelo predavanje i sve što je čovjek rekao, ali mislim da se i iz same prezentacije može puno toga naučiti. No prezentacija sadrži i jedan "trik" koji po meni sve jako olakšava i koji me stoga jako obradovao jer ga nisam prije znao. ;)

Ali neki zaključak bi bio da je važno da pristup bude kompromisni neisključivi - dakle, ne ići na open-source bez kompromisa (što će naravno svaki biznismen odmah odbaciti, s pravom) već odlučivati slijedećim redoslijedom:

1) postoji li kvalitetno open-source besplatno rješenje? Ako da, koristi to! :)

2) ako ne postoji: vidjeti postoji li kvalitetno komercijalno open-source rješenje... ako da...

3) i tek na kraju ako nema niti jednog niti drugog, vidjeti da ima li neko kvalitetno komercijalno zatvoreno rješenje... A sasvim je moguće kombinirati open-source i zatvorena rješenja...

Dakle, ne prelaziti u open-source zbog open-source-a (a ni uštede ne bi smjele biti odlučujući faktor jer koliko god licence koštale, za svaki biznis bi one trebale biti prihvatljiv trošak i u pravilu i jesu - primjerice, ne piše tu u prezentaciji ali g. Guštin je spomenuo čini mi se da bi tu firmu licence došle oko 250 tis. kn, pretpostavljam godišnje, što nije ni zanemariva cijena (ni ušteda) ali niti je to nešto što oni ne bi mogli lako platiti pa bi zbog toga prelazili na jeftinije rješenje).

domicius
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.2.2010 11:25 (domicius).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice