Evo kao prvo ne vjerujem da još nema na ovom forumu tema da bi netko doma napravio teslin transformator, iako vjerujem da su mnogi od vas napravili.
Ja sam čisto iz dosade išao napraviti jedan, i to od materijala koje sam našao kod kuće, znači ni jedan najmanji dio nije kupljen i potrošeno je 0 kn (+ minimalni trošak struje)
Ne daje neke munje i gromove od 10 metara, ali žarulja koju držim u ruci na pola metra do metar već svjetli. Iskra je duga 5 centimetara (vrh sekundarne - zemlja). Ovo je tek početak, sad moram sve usavršiti, dodati još kondenzatora (lajdenskih boca) i premotati primarnu zavojnicu jer sam napravio najgoru koja ide.
Napaja se iz flyback transformatora iz starog monitora kojeg možete vidjeti na stolu jer mi se nije dalo raditi poseban driver samo za taj transformator jer kad ja lemim je upitno kak bude ispalo Iskrište su 2 obična vijka, kondenzatori lajdenske boce spojene paralelno (ali velim sad idu još 3 u seriju), a zavojnice namotane iz žice koju sam uzeo iz starog transformatora.
Primarna je 15 namotaja Cu žice promjera 2mm, a promjer primarne zavojnice je 5 cm.
Sekundarna je 450 namotaja Cu žice promjera 0.5mm, a promjer sekundarne zavojnice je 3 cm.
Na vrhu je božićna kugla, a sve je uzemljeno na gromobranu jer kad se koristi uzemljenje iz utičnice baca sklopku. Kad radi ometa sve u sobi, TV i radio, linija, dvd, električna vaga itd se uključe i divljaju pa bi trebali biti odštekani da se ne oštete.
Nije nešto posebno, ali sam zadovoljan uz skromno znanje elektrotehnike i budžet od 0 kn.
POGLEDAJTE VIDEO IDITE NA LINK GORE