Modding jeftinjaka - tihi propuh

poruka: 7
|
čitano: 5.785
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
offline
Modding jeftinjaka - tihi propuh

Evo da i ja stavim svoj modding. Radi se o nekom jeftinom kućištu koje je imalo 6 rupa za dodatne ventilatore 80 mm na kojima je bio izbušeni lim koji je stvarao puno buke (dvije ispred diskova, jedna ispod diska, dvije na stražnjoj strani i jedna na pleksiglasu). Išta sam na kompletnu eliminaciju 80-ica i prelazak na 120-ice.

Naprijed, ispred diskova su bile dvije 80-ice, a sada je jedna 120-ica (1. Slika). Na prednjoj maski sam otvorio rupu ispred ventilatora i zalijepio crnu tkaninu. Kako su na tom dijelu bili prekidači za paljenje i reset, njih sam ugradio na jedan 5,25 poklopac (2. slika). Osim standardnih tastera i LED-ica, s lijeva na desnu su još prekidači: za gašenje LED-ica, senzor od TV kartice, prekidač za gašenje stražnjeg ventilatora, i dva za biranje napona ventilatora 5, 7.5, 10 ili 12 V. Iza su priključci za ventilatore. Ovako izgleda malo neuredno, ali to je sve skriveno u 5,25 kavezu (3. slika). Svaki ventilator je spojen tu na napajanje, a žuta žica na matičnu. Kako bi senzori od ventilatora radili, napajanje ventilatora sam izveo preko stabilizatora 7805x2 (4. slika) kojemu je ground u prvom položaju prekidača spojen na masu, na drugom je spojen na masu preko jedne LED-ice koja daje pad napona približno 2,5 V, pa je izlaz na 7,5 V. U trečem položaju je ground spojen na 5V pa je izlaz 10 V, dok su u četvrtom položaju ventilatori spojeni direktno na 12 V. Na 5V i ugašenim stražnjim ventilatorom u idle-u se procesor može pasivno hladiti, a ventilatori se gotovo i ne čuju. Kad je komp u full opterečenju dovoljno je 7,5 V, a u normalnom radu čak i 5V uz zadnji vent upaljen.

 

Kako je grafička pasivno hlađena, dva PCI slota ispod nje sam stavio mrežaste poklopce kako bi ulazio zrak (5. slika). Kako sam morao rezati i kriviti lim kako bih dobio širinu za stražnji ventilator (6. i 7. slika), PCI slot iznad grafičke sam zalio u vruču plastiku kako bi kućište bilo dovoljno čvrsto. Ostatak jednog 80 mm otvora sam također zalio u plastiku (iznad ventilatora). Taj ventilator po noći gasim.

 

P.S. Ne mogu sve slike stati u jednu poruku pa će ostale u drugu.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.4.2009 13:00 (MrBlc).
 
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Modding jeftinjaka - tihi propuh

A gdje su slike? Baš me zanima kako izgleda

Ništa ne ostavljaj nedvrš
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Modding jeftinjaka - tihi propuh

a di su slike

Kažu da škola nije zatvor, a mi ni krivi ni dužni dobili 12 godina. Einstein je umro, Newton je umro, Tesla je umro, a ni ja se ne osjećam baš najbolje! |^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^| || |...NOOB TRUCK..........| ||'|";,__ |_..._..._______===|=||_|__|..., ] "(@)'(@)"""''"**|(@)(@)*****''(@)
 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Modding jeftinjaka - tihi propuh

zna se desiti da kad staviš slike neče iz prve pokazati...

Asrcok 775 Dual Vsta Pentium D Dual Core 3,4 Ghz @ 3,83 Ghz 2 Gb RAM ATI Radeon X1700 FSC
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Modding jeftinjaka - tihi propuh

Ajde molim te stavi jednu sliku unutrašnjosti kompa, da se vidi cijela matična i sve ostalo

Ništa ne ostavljaj nedvrš
 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Modding jeftinjaka - tihi propuh

Nije loše, bravo!!!

Dobro si to izveo...daj stavi jednu sliku kompa kad ga slikaš bočno, tj. da se vidi MBO...

Asrcok 775 Dual Vsta Pentium D Dual Core 3,4 Ghz @ 3,83 Ghz 2 Gb RAM ATI Radeon X1700 FSC
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Modding jeftinjaka - tihi propuh

Nastavak:

U napajanju su bila dva 80 mm ventilatora. Donji usisni sam već jednom mijenjao, pa je i ovaj novi prozujao. Problem je što unutar napajanja ima mjesta samo za tanki 80 mm ventilator. Kako u kućištu ima dovoljno mjesta između matične i napajanja, stavio sam 120 mm ventilator od ispod napajanja (8. slika). Kako je napajanje imalo i stražnji ventilator koji sad definitivno više nije potreban, od njega sam ostavio samo prazno kućište kako bih morao pričvrstiti mrežicu da ne stoji rupa na napajanju (9. slika).

Sada su svi novi ventilatori postavljeni, ostalo je samo zatvoriti nepotrebne rupe kako bi zrak ulazi tamo gdje ja želim. Jedna je ispod diska (10. slika). Tu ćete primjetiti i spužvu na nožicama. Ta spužva sad i nema neku funkciju. Imala je dok je komp bio na polici od stola. Tada je malo umanjila prenošenje vibracija na stol. Na jednoj bočnoj stranici je bio pleksiglas s rupom za ventilator. Tu rupu sam zatvorio plastikom i na drugu stranu, iza matične (11. slika). U planu je još i crni certifiks preko pleksiglasa, ali to još nisam stigao kupiti.

Na drugoj bočnoj stranici sam otvorio rupu 80 mm u pravcu procesora. Kanalizacijsku cijev sam montirao u prazni okvir ventilatora te preko filtra učvrstio na bočnu stranicu, tako da dolazi točno ispred coolera od procesora (12. i 13. slika).

 

Primjetiti ćete da su prednji USB i audio priključci skinuti. To je zbog toga što je audio bio neispravan, a USB nekvalitetan, pa sam ih skinio. Javio mi se još problem s vibracijama na prednoj maski jer je kućište prilično nekvalitetno. To sam rješio s onom samoljepljivom spužvicom u traki koja se stavlja na prozore. To sam stavio između kućišta i maske te između maske i jednog 5,25 poklopca kako bi svi bili međusobno čvrsto zbijeni.

 

Buka je zanemariva, temperature su ok, malo se grafička više grije, ali ne prelazi 50 pod opterečenjem. Estetski je moglo i bolje ispasti, ali s obzirom od čega sam počeja zadovoljan sam rezultatom. Jedino su mi kabeli u kućištu predstavljali problem, ali nije ni čudo koliko sam ih dodao za ventilatore.

 

Korišteni alat za otvaranje rupa su male rezne ploče, promjera 31 mm i debljine 0,8 mm, spojene na el. motor iz nekog starog usisavača na 12 V. Tu je najveći problem bio pregrijavanje motora, ali kućište je rezao ko od šale. S napajanjem je bilo malo više problema jer je kvalitetniji lim.

 

Prednji ventilator je SCYTHE Slip Stream, 120mm - 1200, a stražnji i u napajanju SCYTHE Slip Stream, 120mm - 1400. Time sam dobio razliku u protoku zraka koja je zaslužna za pasivno hlađenje proceosra, čak kad je stražnji ventilator ugašen (naravno kad je komp u idle-u).

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.4.2009 13:22 (MrBlc).
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice