Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.628
|
čitano: 2.010.999
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
14 godina
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Dali se HDD do kojega je voda došla može nekako popraviti?

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasa
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Kad smo već kod mjerne tehnike... koji bi multimetar kolege elektroničari preporučili u rasponu od 200 do 500 kn?

Support SCS Software: http://blog.scssoft.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
Strm kaže...

Ovisi o oksidaciji i steti koju je voda nanijela. Dosta HDD-a su izolorani da voda ne moze uci u njih, ali opet, elektronika nije....

Dobro ga osusi fenom pa potopi u rizu na par dana. Riza ce izvuci vlagu. 
Ako elektrnika nije ostecena, sve bi trebalo raditi. 

I don't care that they stole my idea . . I care that they don't have any of their own. — Nikola Tesla
13 godina
neaktivan

Pozz, ne znam je li sam pogodio temu, ali bi mi trebala električna shema policijskog svijetla koju bi mogao napraviti u electronics workbench-u.

0 0 hvala 0
14 godina
xZero kaže...
Strm kaže...

Ovisi o oksidaciji i steti koju je voda nanijela. Dosta HDD-a su izolorani da voda ne moze uci u njih, ali opet, elektronika nije....

Vide se tragovi oksidacije, iscurilo je negdje oko deci vode iz nj. na konektorima takodjer oksidacija. Probat cemo s rizom :)

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasa
16 godina
Strm kaže...
xZero kaže...
Strm kaže...

Vide se tragovi oksidacije, iscurilo je negdje oko deci vode iz nj. na konektorima takodjer oksidacija. Probat cemo s rizom :)

Ako je bio pod naponom u trenutku proljevana vode i ako je voda dosla do elektronike velika mogucnost je da vise nece raditi, ako nihe bio pod naponom onda ga je samo trebalo odmah dobro osusiti i trebao bi raditi.

14 godina
zstef kaže...

Kad smo već kod mjerne tehnike... koji bi multimetar kolege elektroničari preporučili u rasponu od 200 do 500 kn?

UT61E,UT139C

Imaš širok izbor.

UT61E je bolji zbog veće rezolucije mjerenja,te PC spajanja.

Imaš na eevblogu revieova koliko želiš

robimarko@gmail.com
15 godina
neaktivan
Strm kaže...
xZero kaže...
Strm kaže...

Ako se vide tragovi oksidacije, prvo to očisti alkoholom ili medicinskim benzinom.

I da, obrati paznju na post iznad od kolege Buhaha. Vrlo bitno sto sam zaboravio napomenuti.

I don't care that they stole my idea . . I care that they don't have any of their own. — Nikola Tesla
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.5.2014 3:56 (xZero).
14 godina
Buhaha kaže...
Strm kaže...
xZero kaže...
Strm kaže...

Ako je bio pod naponom u trenutku proljevana vode i ako je voda dosla do elektronike velika mogucnost je da vise nece raditi, ako nihe bio pod naponom onda ga je samo trebalo odmah dobro osusiti i trebao bi raditi.

To neznam, ali znam da smo ga par puta pokusavali upaliti prije rastavljanja, jer nisam ni znao da je bilo vode... Laptop je prepoznavao HDD, ali više neče, dobro smo ga isušili fenom... Njega zanima gdje moze kupiti HDD od 250GB ali što jeftinije? U trgovinama imaju samo o 320Gb ali njemu je 360Kn preskupo...

16 godina
Strm kaže...
Buhaha kaže...
Strm kaže...
xZero kaže...
Strm kaže...

To neznam, ali znam da smo ga par puta pokusavali upaliti prije rastavljanja, jer nisam ni znao da je bilo vode... Laptop je prepoznavao HDD, ali više neče, dobro smo ga isušili fenom... Njega zanima gdje moze kupiti HDD od 250GB ali što jeftinije? U trgovinama imaju samo o 320Gb ali njemu je 360Kn preskupo...

Eh tu je greška što ste ga pokušavali upaliti to se ne smije nikako voda je vodić, a elektronika je jako osjetljiva stvar(kad je pod naponom).

Inaće se sva elektronika nakon lemljena u tvornicama pere se i nije joj ništa (ali to je druga prića)

I to sušenje fenom ne raditi nikada ? Elektronicki djelovi se moraju rastaviti i staviti na sušenje ponekad to traje i više os tjedan dan ako hoces spasiti stvar.

Strpljenje je najvažnije. 

17 godina
moderator

Ekipa, dajte se malo skockajte s citiranjem - ovo je prevršilo svaku mjeru.

Kad citirate nečiju poruku, obrišite višak! Zaista nema nikakve potrebe da se kroz poruke vuku citati i 3-4 razine.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Buhaha kaže...

Eh tu je greška što ste ga pokušavali upaliti to se ne smije nikako voda je vodić, a elektronika je jako osjetljiva stvar(kad je pod naponom).

Inaće se sva elektronika nakon lemljena u tvornicama pere se i nije joj ništa (ali to je druga prića)

I to sušenje fenom ne raditi nikada ? Elektronicki djelovi se moraju rastaviti i staviti na sušenje ponekad to traje i više os tjedan dan ako hoces spasiti stvar.

Strpljenje je najvažnije. 

Kako ne? Koliko sam samo toga spasio metodom "pregrijavanja" fenom i eventualno rizom. Gomilu mobitela u zadnjih par godina.

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.5.2014 0:56 (XXX-Man).
15 godina

Evo mene opet. Zanima me sad jedna stvar. Onaj moj prijenosni punjac ima kapacitet 10400 mAh i izlaz od 17-20 V sa 2.37 Ampera, a baterija na laptopu 2630 mAh i onda uspijem napuniti samo 70% bateriju laptopa, zasto? Izgleda da mi je racunica kriva ocito... 10400 / 2630 = ... punjenja

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Fake_Alert kaže...

Evo mene opet. Zanima me sad jedna stvar. Onaj moj prijenosni punjac ima kapacitet 10400 mAh i izlaz od 17-20 V sa 2.37 Ampera, a baterija na laptopu 2630 mAh i onda uspijem napuniti samo 70% bateriju laptopa, zasto? Izgleda da mi je racunica kriva ocito... 10400 / 2630 = ... punjenja

da možda laptopova baterija nije losa?

14 godina
A možda je i lažni kapacitet prijenosnog punjača
robimarko@gmail.com
15 godina
Strm kaže...
Fake_Alert kaže...

da možda laptopova baterija nije losa?

Laptop je nov.

robimarko kaže...
A možda je i lažni kapacitet prijenosnog punjača

Moram jos testirati sa mobitelom koliko punjenja ima. Mada mislim da toliko kapaciteta odlazi na induciranju napona jer sam unutra vidio neku zavojnicu za induciranje.

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
17 godina
moderator
Fake_Alert kaže...

Jesi siguran da se kapacitet može tako računati? Iako se kapacitet baterija obično označava s Ah, zar nije poanta da je u baterijama smještena ista količina energije, koja bi se trebala izražavati u Wh? Drugim riječima, da umjesto kapaciteta u (m)Ah ideš izjednačavat Wh? I onda još uzmeš u obzir da se dio energije izgubi kod dizanja napona? Jer kad bi išao izjednačavati Ah, onda bi ispadalo da recimo baterija od 1 V i od 100 V, obje s naznačenih 1 Ah, imaju istu količinu energije, a prva zapravo ima 1 Wh, a druga 100 Wh. (kak mi sad fali znanje fizike - nemojte zamjeriti ako sam totalno promašio...)

Drugim riječima, tvoja baterija od 10400 mAh pri 3,7 V daje 38,5 Wh. 38,5 Wh pri 17 volti znači 2263 mAh, što je 86% nazivnog kapaciteta baterije za laptop. A kažeš da se tebi napunila do 70%. Nisu te brojke tako daleko.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.5.2014 1:00 (mbaksa).
15 godina
moderator
mbaksa kaže...
Drugim riječima, tvoja baterija od 10400 mAh pri 3,7 V daje 38,5 Wh. 38,5 Wh pri 17 volti znači 2263 mAh, što je 86% nazivnog kapaciteta baterije za laptop. A kažeš da se tebi napunila do 70%. Nisu te brojke tako daleko.

Uz gubitke i činjenicu da te 18650 baterije mogu dati manju količinu energije kod veće struje, to je sasvim realno :)

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
17 godina
moderator

Vidim da sam računao s krivim naponom za bateriju za laptop (17-20 V je izlaz iz mobilne baterije, a 14,8 V je napon laptopove baterije), no svejedno to onda znači da mobilna baterija mora prvo dignuti izlazni napon na 19,5 V (pitanje je koliki je "interni napon" mobilne baterije, jer se sa slika ne vidi jesu li spojene serijski ili paralelno ili pak u paru serijski+paralelno), koliko laptop prima, i onda laptop mora nešto spusti ulazni napon da može puniti bateriju.

S obzirom da je napon laptopove baterije 14,8 V, lako je zaključiti da je baterija u laptopu 4x3,7 V, odnosno da u sebi sadržava serijski spojene 4 baterije 18650 tipa. Na laptopovoj bateriji s jedne strane inače piše 40 Wh, što bi odgovaralo 4x2700 mAh, dok s druge piše 2630 mAh, što bi dalo 39 Wh.

Kako mobilni punjač ima deklarirano baterije kapaciteta 2600 mAh (10400/4), odnosno ukupno maksimalno može dati 38,5 Wh, jasno je da i kad bi baterije mobilnog punjača bile 100% pune i kad bi mogao napuniti bateriju prijenosnika bez apsolutno ikakvih gubitaka, opet je ne bi mogao napuniti posve do kraja, nego do maksimalno 98,7% u najboljem slučaju (ako se vodimo prema onih 2630 mAh, a ne prema 2700 mAh).

13 godina

Ljudi imam problema sa mobitelom zapeo sam u jednom modu u kojemu ga nemogu punit a tako ni popravit , i sad sam si razmišljao da rastavim bateriju i ručno ju napunim (razrežem usb kabel i spojim +/-) e sad ja imam ovakvu bateriju i problem je što neznam kako prepoznati +/- te me zanima bi li to uopće radilo?

Ono što možeš sutra,ne ostavljaj za danas.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
li-ion baterije kakve se koriste u mobitelima imaju specifičan način punjenja, malo više struje ili napon veći od 4.2v i eksplozija slijedi. Treba poseban pametni punjač za takve baterije
Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si
14 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Ivan_hacker kaže...
li-ion baterije kakve se koriste u mobitelima imaju specifičan način punjenja, malo više struje ili napon veći od 4.2v i eksplozija slijedi. Treba poseban pametni punjač za takve baterije

Ništa posebno specifičan, najobičnije CC CV punjenje. Opasne su tek na 4.4 ili 4.5 V, i to ne svi tipovi. Sigurni tipovi neće nikada explodirati.

Treba samo imati elektroniku koja pazi da ne dođe do previsokog ili preniskog napona. A to skoro svaka baterija u mobitelu ima.

Svi smo mi Mentalist.
13 godina
suspendiran

pozdrav grupi, imam jednu matičnu od laptopa na kojoj sve radi osim ventilatora,  instalirao sam windows 8 i sve pet, ali vent se samo okrene par puta kad se laptop upali i to je to, znaći čini se da negdje gubi napon, jel se mogu žice ventilatora prebrickat negdje da stalno radi, hvala

http://i00.i.aliimg.com/photo/v0/634983342/LAPTOP_MOTHERBOARD_for_LG_LE50_611_series.jpg

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

naravno da mozes, samo moras na ploci pronac prikladni stalni izvor napajanja i onda direktno spojit vent. problem moze nastat ukoliko u biosu postoji nekakvo upozorenje ukoliko ventilator nije prisutan. 

jesi proba ventilator spojit na napajanje izvan samog laptopa? da ipak nije problem u njemu samom? 

14 godina

Imam krizu, naime prijatelj mi je donjeo na popravkk HP compaq 6720s. I on je kod mene bio več zadnjih tjedan dana, jer se čekaju neki djelovi iz njemačke((HDD, RAM, Wi-Fi)). Naravno, ja imam svoje dijelove pa sam ih potrpao unutra da se malo mogu služiti s njim kada več čekam. Problem je nastao danas, 3 do 4 dana prije nego što moram dati laptop((Mama mu visi za vratom, i jako joj je teško dati i 30Kn za ruke...)) Ugl. punjač se shebao. U pitanju je model 18.5V, 3.5A 65W. On je več krpan, i mislim da se na jednom od tih mjesta desio kratki spoj jer je čoban koji je to radi ostavio običan selojtep na +, i oko cijelog kabla je prošao crnom izolirkom da izgleda liijepo na oči, stvar je u tome što mi njegova mama neče povjerovat, a vjerovatno če samo ljutito uzet kabal i neče mi ni dati pare koje sam ja dao za dijelove dok njoj sjedne placa. Zanima me dali hp-ov punjac specifikacija 18.5V, 4.9W i 90W. Dali njega mogu staviti? On je ito HP-ov? molim vas da odgovorite što točije što nije bio slučaj u zadnjih par postova

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
suspendiran
wifi kaže...

naravno da mozes, samo moras na ploci pronac prikladni stalni izvor napajanja i onda direktno spojit vent. problem moze nastat ukoliko u biosu postoji nekakvo upozorenje ukoliko ventilator nije prisutan. 

jesi proba ventilator spojit na napajanje izvan samog laptopa? da ipak nije problem u njemu samom? 

Hvala na odgovoru, nosio sam na servis, ventilator je testiran i radi na vanjskom napajanju, bude serviser prebrikao na usb, kaže da neće biti problema,...

14 godina
Trebalo bi raditi, napon je isti, veća snaga ne smeta
Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si
14 godina
Ivan_hacker kaže...
Trebalo bi raditi, napon je isti, veća snaga ne smeta

Trebalo, il iće raditi?

12 godina
neaktivan

Radit će, laptop će povući onoliko struje koliko mu treba.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice