Utf 8 u htmlu-u

poruka: 9
|
čitano: 3.271
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Utf 8 u htmlu-u

Naime, radim stranicu u html-u, ukljucen mi je utf8 u dreamwiweru, ali mi pola stranice prihvaca žćčšđ slova a pola ne, pa ako netko zna nesto...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Utf 8 u htmlu-u
jupiteru kaže...

Naime, radim stranicu u html-u, ukljucen mi je utf8 u dreamwiweru, ali mi pola stranice prihvaca žćčšđ slova a pola ne, pa ako netko zna nesto...

negdje unutar <head></head> stavi ovo i sve će šljakati kako treba

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

~22 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
12 godina
neaktivan
Utf 8 u htmlu-u

Ubaceno ali ne ide, negdje drugo steka. :/

Moze li bit zbog fonta u css-u?

0 0 hvala 0
17 godina
Utf 8 u htmlu-u

Jesi probao  sa html5 načinom? Koji font koristiš, stavi neki websafe font (Arial i sl. ) pa vidi radi li onda.

<meta charset="utf-8">

We are nothing but the stones to pave the way...
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.11.2012 11:05 (Ad4pt3r).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Utf 8 u htmlu-u

Jesam, problem je sto mi rade sa čćšđž svi tekstovi, samo mi menu ne prima to, kad upisem reci cemo ć u pomoći, prikaze mi pomoi, jednostavno ga nikako ne prikaze u menu-u.

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Utf 8 u htmlu-u

A zašto jednostavno svima ne olakšaš i staviš cijeli dokument na neznam, pastebin.com ili jsfiddle.com? Ili kako je kolega Ad4pt3r rekao, koristi web safe fontove, ili stavi ovdje listu fontova koje koristiš? Ne koristim DW, ali probaj potražiti opciju save/convert to UTF without BOM. Ne vučeš možda menu iteme iz baze?

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.11.2012 13:38 (alankish).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ako pišeš text u code view neće ti ga prihvatiti , ali ako ga pišeš u design view onda će ti ga prihvatiti i zamjeniti njegovim aski znakom. Neke znakove jedino na taj naćin možeš pisati u code view ili ga tražititi da on te znakove koje trebaš pronađe u njegovim kraticama (neznam napamet točno di se nalaze). Mislim da je to pod insert > special caracters il neš sl. tu ti je i copyright znak i masa drugih.

probaj isto u text > ... pogledat možda su i tamo

13 godina
neaktivan

Stvar je jednostavna.

Naime, radi se o tome da DW stavlja enkoding na file kad ga snimas. Mozes ti u samom HTML/PHP fajlu napisati "<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />" al to ne znaci apsolutno nista ako prilikom save-anja datoteke DW snimi datoteku koristeci neki drugi encoding.

Znaci, otvoris svaku stranicu na kojoj ti ne radi čćžšđ, odes u "page proporties" u DW-u i u jednom od tabova imas namjestanje encodinga. Tamo ga namjesti na UTF-8 i onda si miran. Nakon sto to napravis, mozda ces morati ponovo utipkati šđčćž.

Isto tako, ako se radi o PHP-u i jedan od fajlova koj "obrađuje" tekst nije sejvan u UTF-8 moze ti zadati bas ovakve glavobolje. Problem bude cest kad se dobiju neki fajlovi "iz vana", sa stranica gdje su totoriali itd. jer se npr. u americi precesto ne koristi UTF-8.

14 godina
neaktivan
Mario_tenkist kaže...

Stvar je jednostavna.

Naime, radi se o tome da DW stavlja enkoding na file kad ga snimas. Mozes ti u samom HTML/PHP fajlu napisati "<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />" al to ne znaci apsolutno nista ako prilikom save-anja datoteke DW snimi datoteku koristeci neki drugi encoding.

Znaci, otvoris svaku stranicu na kojoj ti ne radi čćžšđ, odes u "page proporties" u DW-u i u jednom od tabova imas namjestanje encodinga. Tamo ga namjesti na UTF-8 i onda si miran. Nakon sto to napravis, mozda ces morati ponovo utipkati šđčćž.

Isto tako, ako se radi o PHP-u i jedan od fajlova koj "obrađuje" tekst nije sejvan u UTF-8 moze ti zadati bas ovakve glavobolje. Problem bude cest kad se dobiju neki fajlovi "iz vana", sa stranica gdje su totoriali itd. jer se npr. u americi precesto ne koristi UTF-8.

Stoji skroz sam zaboravio na taj dio tam također si moš poštelat kak da ti snima html dokument html5, (x)html itd. isto možeš podesiti i za CSS, PHP i kaj ti već treba.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice