Pozdrav, odmah nakon podizanja Windowsa CPU usage je na 40%, a RAM na 40-50%, cim otvorim task manager CPU padne na 0%, a RAM na nekih 20% kao da se neki proces/virus odmah ugasi kada upalim task manager. Nema nikakvih sumnjivih procesa na listi, ne vrti se nikakav update niti ista sumnjivo. PC sam skenirao sa Eset NOD32 i Windows defenderom ali nazalost nisu rijesili problem, u cemu bi mogao biti problem?
Hvala
Veliki usage CPU-a i RAM-a, VIRUS?
- poruka: 6
- |
- čitano: 173
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav, odmah nakon podizanja Windowsa CPU usage je na 40%, a RAM na 40-50%, cim otvorim task manager CPU padne na 0%, a RAM na nekih 20% kao da se neki proces/virus odmah ugasi kada upalim task manager. Nema nikakvih sumnjivih procesa na listi, ne vrti se nikakav update niti ista sumnjivo. PC sam skenirao sa Eset NOD32 i Windows defenderom ali nazalost nisu rijesili problem, u cemu bi mogao biti problem?
Hvala
Da li PC nakon toga normalno radi? Vjerojatno nije ništa, već podizanje programa u pozadini, koje traje neko vrijeme i nakon 'podizanja windowsa'. Windows defender je dovoljan sam po sebi, preporučujem uninstal drugih AV programa.
imao sam slicnu situaciju, u idleu cuo po ventilatorima da cpu radi pod opterecenjem a cim podignem task manager zauzece pada na 0% i ventilatori se spustaju
u msi afterburneru (programcic koji stoji u trayu i prati parametre racunala) sam vidio cijelo vrijeme 20%ak posto CPU i vecu upotrebu rama, nod32 je u mom slucaju detektirao i ocistio virus (dosla sa torrent igricom), na kraju sam radi dodatne sigurnosti reinstalirao windows i odmah instalirao nod32 prije skidanja bilo cega drugog
PC najnormalnije radi, samo vjerojatno virus rudari u pozadini dok se ne otvori task manager
(Probao i sa Malwarebytes free skenirati, nasao je par virusa i obriso ali je problem ostao)
Možeš napraviti free install windowsa, no ne mislim da je riječ o virusu nego pozadinskoj aplikaciji. Sam imam istu stvar, samo meni proc i 32GB RAM-a budu na 60% nakon dizanja, dok ne poloada sve.
-prvo, koji hw-- i5-2xxx je već zastario i opterećenje od 40% nije ništa neobično, pogotovo u paljenju kad može raditi 'tisuću' taskova, ovisi što sve imaš instalirano-podešeno, automatika itd..
-zatim win10-utlimatedišn? -smeće.. postoji home-pro za normalne korisnike, postoji enterprise, postoje student.. ne posotji ultimate, tj stari piratedišn modificiran win.. što već može biti odgovor-uzrok.
-s tim direktno povezani updateovi i stanje koje se tad kumulativno pogoršava kako buildovi h2 prolaze-zastarjevaju i dolazi vrijeme gašenja supporta.
-antivirus.. ne treba dodatni, postojeći defender radi svoj posao, tj za pirat verziju-crack je to jedan od razloga, kao i povezanost s ažuriranjima, firewallom, tj ms je av povezao sa svime u osu, sigurnost, dok na modificiranoj-pirat verziji već u startu nemaš sigurnost kao i idući moguć problem ako nod nije normalan nego pirat.. naprosto pirat-crackan soft ne možeš uzeti kao siguran-čist, npr trojanci-mineri, koji bi objasnili ponašanje ako je to u pitanju.
-čišćenje.. ako si već poskenirao i nešto pronašao-uklonio.. to ne mora značiti da je sad stanje ok, tj sam virus je nevažan, važno je ono što on radi, odnosno u slučaju trojana što je progurao-aktivirao-promijenio, npr minign..
-pri tome 'normalan soft' nije virus, npr seti-program ili mining.. i njega av neće ukloniti, jer nije virus.. ali ne znači da ga virus (kao širi naziv malwarea, trojanca..) nije progurao-instalirao.. tj upravo tako radi crypto-ransomware za koji ti ne treba antivirus-čišćenje, jer se kad obavi posao sam 'ubije', pobriše sve tragove, deinstalira-nestane, kako ne bi ostao neki trag-ključ koji bi olakšao dekriptiranje, to radi automatika i tad nakon što virus obavi posao računalo je čisto, zapravo bez problema, osim što su podatci zaključani-kriptirani i ako želiš do njih plaćaš ransom.. a na modificiranom ultimatedišnu je to od starta već moguć rizik, kao i kod korištenja bilo kojeg pirat-cracka .. (jer da bi ga koristio, moraš isključiti av, inače bi on prepoznao-blokirao.. tj klasično za gaming-igre-pirateriju juzer koristi crackove i tad svjesno gasi antivirus dok crack obavi svoj posao, no ponekad obavi još nešto, jer pirati nisu dobri stičeki koji dijele ljudima.. naprotiv, žele zaradu dok je crack mamac pogotovo za download igara i glazbe-filmova..).
-tako da što god piratskog koristiš postoji i taj rizik.. a najbesmislenija stvar je koristiti pirat-os i antivirus.. jer av ima već normalan os, a normalan os radi.. čak i bez aktivacije-keya.. (osim customizacije), dok su keyevi ako su potrebni par eura.. i jednom aktivirano računalo kroz id je trajno, pa ako sad imaš normalno aktiviran win, možeš obrisati i instalirati origigi-clean win, aktivirat će se.. ako nije normalno aktiviran keyom, ako je npr kms-aktivator tad opet imaš problem tj tad je problem često svakih 6mj koliko traje aktivator ..
-a sa svime time, povezana automatika, npr ažuriranja.. nadogradnje, npr imaš li trenutno staru-novu-nadograđenu winver, npr 21h1-22-h2.. normalna verzija za home-pro bi bila na 22h2, ltsb-ent-ostalo, može biti 21h2.. no za to nemaš valjanu licencu odnosno za ultimatedišn sigurno nemaš.. :)
-npr, što ako je rutinski pokrenuto defragmentiranje diska? što ako je pokrenuto ažuriranje, čišćenje.. što ako na sys disku nema dovoljno mjesta za upgrade.. a to nije virus-malware, nego normalna rutinska stvar.. koja može raditi kad računalo recimo idla, kad ne koristiš, dok se može prekinuti čim nešto pokreneš.. i tad opet nije malware nego normalan rad, tj ovisi što sve imaš instalirano-podešeno i u kakavom stanju je računalo, kad si obavio ažuriranja, čišćenje-brisanje smeća i koliko je slobodnog mjesta na sys-os disku (ostali diskovi su nevažni, manje važni..) .. dodatno, ako je to možda defrag, tad treba to obaviti do kraja, ne prekidati.. kao što može biti i recimo scandiska za greške.. tj ako je sys iz nekog razloga to zadao kao task, kao posljedica nekog problema u povijesit tad će se taj task ponavljati dok se ne izvrši, jer to je smisao taskova.. automatika.
-pa uz skeniranje za viruse koje si već obavio, obaviš i ostalo, provjera ispravnosti diska, defrag, ažuriranja.. i ako je hw ispravan, svi kablovi, temperature.. tad bi na ispravnom sw sve moralo raditi 'normalno', pri čemu je za tu generaciju cpu čak normalno da ide do 40% i više.. jer su danas računala zahtijevnija tj soft koji je na njima, kao dio osa ili dodatka, npr cortana-copilot-ai.. a to ti se možda instaliralo proteklih dana i kao posljedicu vidiš takvo opterećenje.. no tad av nema što pronaći, dok na starijem hw to jednostavno više opterećuje ne samo za razliku u clocku-jezgrama (sirovoj snazi) nego i fičerima kao aes-256-avx itd koji se koriste za sve, ai, gpu-dekodiranje, dok svi u sve guraju reklame, kao što su tiles-meni ikone s vremenskom prognozom, stanjem burze itd.. a to sve tad kao task-trigger počinje s pokretanjem osa.. tj to je tako, svi guraju sve i tad tisuće mravaca može pojesti slona, pri čemu ti možda ništa od tog nije potrebno, kao što ti nije potreban ni virus, no tu je.. a razlika je samo u tome što virus-malware znamo da je loš-neželjen, dok je ovo legitiman soft.. i kao korisnik trebaš birati-podesiti, ne instalirati ako ne trebaš itd.. dok će reklame gurati pa i napadno, kao što takvo bloatasto smeće kao free-av često u deinstallu vodi do zadržavanja umjesto deinstalla.. tj juzet mora čitati, ne samo kliknextati.. a sve je legitimno..
-npr što ako želiš sudjelovati u seti-programu? što ako želiš majnati-rudariti? to je legitiman soft, neće ga av blokirati jer naprosto nije virus.
-drugi primjer je crypto-enkripcija.. stvar-fičer koji ima račuanalo, cpu-os.. enkripciju koristiš za zaključavanje-sigurnost nekog file-medija.. od neovlaštenog pristupa, banalno na winzip-rar-file staviš pass.. i tad te za raspakiravanje traži pass.. to nije virus, ali važna razlika je tko to napravi.. ako si napravio ti-sam, tad za to znaš, znaš pass-šifru (ako ne zaboraviš).. kad to napravi malware, tad pass-key ne znaš i zato je kriptiranje podataka poblem, tj nije problem virus nego posljedice i to što nemaš key za dekript, dok sve ekšli radi računalo-os-cpu koji to nude-podržavaju, pa da nema novog win, ne bi bilo ni problema s cryptovirusom koji ne radi ništa čarobnim štapićem nego jedino ono što sam os-računalo mogu a razlika je 'samo' u tome što ili znaš key ili ne znaš.. i tad u par sec od pokretanja, jer je to izuzetno brz fičer-mogućnost, kompletan sadržaj diska ima enkripciju.. par sekundi koje su virusu potrebne, nakon čega je on nepotreban i samoubije se.. ali posljedice ostanu, s razlikom za crypto bi to vidio-znao, dok za nešto treće samo sumnjaš praćenjem optereećnja, što može i ne mora značiti da je malware.. tj to ne možeš kao osoba-čovjek znati (samo nagađati) tj za to nam treba antivirus koji prepoznaje signaturu virusa, tj dok nam av to ne kaže mi ne možemo ništa.. što ako je neki bezvezni virus, što ako je već uklonjen.. a što ako je nešto iz klase jamesbonda, tajnih službi kao pegasus ili primjer dizanja u zrak talibanaca od mosada preko beepera.. za tu klasu virusa juzer nema zaštitu.. jer malware je uvjek u prednosti, a prvi korak je imati čist os-install, ne nešto modificirano što će već u startu imati takve malware-backdoorove uz smeće.. jer pirati nisu dobrice koje nešto dijele đabe.. bez moraliziranja, kao pretrčati cestu, to radimo 'svi', no ponekad nas pokupi auto.. dok s ultimatedišnom pretrčavaš na ćoravo i time daleko veće šanse.