Reinstaliranje Windowsa

poruka: 5
|
čitano: 5.324
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
offline
Reinstaliranje Windowsa

Ovako, kako mi je komp pun spywarea i hrpe smeca koja ga uzasno usporava, planiram za par dana reinstalirati Windowse, pa imam par pitanja de nebih nesto zeznuo. Imam Windowse XP SP2, Intel Core 2 duo 2.14 GHz, 2 GB RAMa i nVidiju 7900 GS, ne znam dal je to bitno, mislim da nije al nek bude.

 

Imam 2 hard diska, jedan je podijeljen na C (48 GB) i D (230 GB), a drugi je E (465 GB).

C je sistemski i na njemu imam instalirane s razne programe tipa Office, Winamp, BSplayer itd. Na D-u su mi uglavnom insaline igre, a E je uglavnom za multimediju (glazba, filmovi...).

 

Planirao sam na C instalirati prvo Windowse 98, s time da ga usput i formatiram (da mi nebi nikakvo smece ostalo), a onda instalirati XP SP3. 98 mi treba jer ima hrpa starih igara koje ne mogu pokrenuti sad (System Shock 2, Thief...). Probao sam u compatibility mode, ali ne ide.

 

E sad, zanima me da li mogu obadvoje staviti na C, ili cu ga morati prvo podijeliti na particije prilikom formatiranja? Ako moram dijeliti na particije, koliko prostoora preporucate za 98, a kolko za XP? I zanima me hoce li mi 98 kod instalacije sam ponuditi da mi napravi particije? Alternativno, mogu instalirati samo XP, a onda 98 instalirati u virtual PC, ako mislite da je to bolje i da ce mi tada raditi igre.

 

Takodjer, zanima me da li ce sve na D i E ostati kako je? Znam da cu morati ponovo instalirati sve, ali ce inace sve ostati na svome mjetu, pa cu igre moci ili izbrisati ili instalirati tamo gdje su vec insalirane, jel tako? I nista od ostalih fileova mi nece nestati?

 

A sve fileove koji su mi bitni s C-a (npr. savegames) cu prije prebaciti negdje drugdje da mi ne nestanu.

 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
RE: Reinstaliranje Windowsa

Prvo i prvo - ako ti 98 treba samo zbog igara, ne moraš ju instalirati i gubiti particiju bezveze. Imam iskustva sa postavljanjem Windowsa i dual boot particijama. I sad evo imam dual boot sa XP i 7.

 

IGRE - ako želiš igrati starije igre koje si igrao u 98, 95, Norton Commanderu ili čak DOS-u, instaliraj si XP, a zatim instaliraj program imenom DosBox: http://www.dosbox.com/download.php?main=1 . Preko njega, uz malo truda, možeš pokrenuti prastare igre koje su ti bitne. Da se razumijemo, te "prastare" igre ne podrazumijevam lošima, nego naprotiv. '90-te su imale jako puno originalnih, zabavnih i nezaboravnih igara. I sam sam koristio DosBox kako bih igrao Hexen(ili je bio Heretic, ne sjećam se više) Doom, Doom 2 i legendu Duke 3d. Ovdje ti je riješen problem sa igrama.

 

Što se dual boota tiče, ja imam dual boot sa XP-om i sedmicom. Sve je "Oscar-Mike" (OK), jer sam ih stavio na dvije odvojene particije što i tebi preporučam. Ako se misliš baviti dual boot-om (dva OS-a na jednom disku odnosno računalu), moja preporuka ti je da ih staviš na odvojene particije. Kod mene je particija na kojoj se nalazi XP velika cca 15 Gb, s tim da i ja igre instaliram na posebnu particiju. Tebi bih preporučio da staviš particiju od cca 20 Gb, što ću i ja idući put napraviti.

 

Jesi znao da neke igre ako primijete da su prije bile instalirane u neki folder samo poprave prečice u Windowsima i cijela instalacija ti ne traje niti minutu. Uvjet je da ih instaliraš u isti folder u kojima su bile prije no što si reinstalirao Win, i da su ostali file-ovi. Takav ti je GTA - San Andreas.

 

Što se tiče ostalih particija, u tvom slučaju D i E, one će ostati nepromijenjene, ako ih ne diraš. Prije no što počneš instalaciju Windowsa, zapamti koliko ti je velika koja particija, da ne bi slučajno formatirao pogrešnu particiju. Windowsi prilikom instalacije znaju pobrkati slova particija, i jedini način da se snađeš jest da znaš koliko ti je velika koja particija. I preporučio bih ti da se snalaziš po veličini particija a ne po slovima. Ako želiš sačuvati podatke.

 

U samoj instalaciji Windowsa XP imaš opciju za particioniranje, brisanje i stvaranje particija, za 98 ne znam. Znam samo da devedesetosmica ima daleko kompliciraniju instalaciju od Win XP dok Vista i Sedmica sve rade same.

 

Sorry zbog ovako dugog posta.

I don't belong
16 godina
offline
Reinstaliranje Windowsa

Hvala na detaljnom opisu. Budem instalirao DosBox prije reinstala pa cu vidjeti dal mi radi s njim

 
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Reinstaliranje Windowsa

Probaj sa DosBox-om a i ako se opet odlucis samo da znas da se na jednom disku mogu instalirati 98 i Xp..ja sam probao i islo je..samo kad instaliras 98 i onda kad sve lijepo zavrsi i kad stavis XP dobro se pobrini da to ne bude niti format niti upgrade na 98-cu

Nemam potpis osim na licnoj
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
offline
RE: Reinstaliranje Windowsa

Kod 98-ice su stvari malo kompliciranije. Windowsi 98 ne nude opciju particioniranja diska u samoj instalacijskoj proceduri. Prije instalacije Windowsa disk se particionira pomoću programčića fdisk.exe. Za početnike to može biti malo komplicirano. Trebao bi skinuti boot disk za Win 98 sa neta (formatiranje sistemske diskete  pod XP-om ti tu neće pomoći).

 

 

Evo link:

 

http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm

 

Više o programu fdsik.exe :

 

http://support.microsoft.com/kb/255867

 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice