Problem sa zvukom

poruka: 11
|
čitano: 4.662
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
offline
Problem sa zvukom

Danas sam instalirao nove win 10 i povukao sve nadogradnje. Iste sam instalirao i prije i nisam imao nikakvih problema. Sad mi uopće ne reproducira zvuk. Pokušao sam spojit zvučnike i na matičnu i s prednje strane kućišta. Stalno mi pokazuje x na ikoni od zvuka, ulaze za mikrofon mi normalno pokazuje a za zvučnike ništa. Instalirao sam Realtek drivere i u upravitelju uređaja mi pokazuje grešku: "Ovaj se uređaj ne može pokrenuti. (kôd 10)". Pod uređaji za reproduciranje piše: "Nije instaliran niti jedan audiouređaj". Resetirao sam BIOS i izvadio bateriju, u postavkama BIOSA sve je normalno. Ne znam više šta da radim.

 
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Problem sa zvukom
I meni je bio isti problem nakon instalacije windows 10.

Napravi reinstal drivera grafičke kartice ovisno što imaš, Nvidia, Amde ili Intel integriranu.
SSD koliko si mi života uštedio...
11 godina
neaktivan
offline
Re: Problem sa zvukom
Bur33k kaže...
I meni je bio isti problem nakon instalacije windows 10.

Napravi reinstal drivera grafičke kartice ovisno što imaš, Nvidia, Amde ili Intel integriranu.

 Ma jesam već nekoliko puta i neće. Pokušavam učitat slike ali mi stranica javlja error 500 :D

11 godina
neaktivan
offline
Re: Problem sa zvukom

Evo slike

11 godina
neaktivan
offline
Problem sa zvukom

Nakon mučenja s Win10 odlučio sam instalirat Win8.1 i zvuk normalno radi. Koliko sam skužio, nakon kopanja po forumima i youtubeu, problem sa zvukom na Win10 je zbog posljednjeg updatea koji je povezan s drajverima grafike.

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Problem sa zvukom

-nije problem driver-vga, nego promjena wdm modela drivera, koji je u početku w7-8-81.. bio za w10, već godinu je odvojeno.. wdm20, drugi novi driver. Zapravo ni to nije važno, jednostavno moraš instalirati odgovarajući kompatibilan driver, win-automatika odradi 99%.. u slučaju onog 1% preostalog moraš sam ili isključiti automatiski.. jer bi ga stalno mijenjao.

-često povezano s BIOSom, chipsetom.. pa vidi što sve možeš updateati.

enivej, vga odavno ima svoj audio driver za npr hdmi, ali to nema veze s driverom zvučne kartice.. a tebi je problem vezan uz to.

-obrnuto, svi koriste nvidia, ati ili intel vga.. i da je problem u vga/driveru, tad bi ga svi imali jednako.. kao i da je problem sam win10 itd ..

-znači, samo trebaš pronaći noviji kompatibilan driver za npr win10-x64, uskoro build 1804.. do sad 1709.. dok se za stari-prve verzije iz 2015-16 može koristiti starij idriver ali će update OSa opet sve postaviti na posljednji build (koji kasni par tjedana..).

pa logičan savijet, kad se pojavi (samo što nije..) skineš posljednju winver.1804.. i instaliraš, ostaviš automatiku da odradi svoje (ne vidiš baš što se dešava..) i nakon nekog vremena sve radi.. ili tek tad instaliraš driver koji win nije sam povukao, npr za zvučnu, dok za vga nema veze (koristi se kad koristiš hdmi..) i naravno uključen je u vga driver, puni (ne generički od win). Svakako trebaš instalirati full-kompletan driver, jer ima dodatne opcije za podešavanje, audio-zvučna za podešavanje izlaza i sl. vga za sve opcije oko vga..

Iz tko zna kojeg razloga ti nemaš (gore) instaliran audio driver,.. a to nema veze s vga ili win odnosno ima jer od w8 nadalje, win ignorira instalaciju necertificiranog drivera.. i to moraš korištenjem reboot-F7.. ili dati novi-odgovarajući certificiran driver (i važno 32-64 bita.. to nikad miješati).

 

-install-driver koristi .net .. npr radeon od .net 2.0 nadalje, s win10 dolazi 4x.. i 3(i 2) se dodatno uključuju ako su potrebni u CP appletu installiranog softa..

-kao što je i moguće potrebno (za neki stariji soft/igre) instalirati stariji dx9oc.. popularan redist2010june.. dok noviji dx12(uklučuje 11-10) je već tu. itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
neaktivan
offline
Re: Problem sa zvukom

Hvala na odgovoru. Samo mi nije jasno zašto je prije radilo normalno kad sam instalirao iste windows 10 koje sam i sad nedavno instalirao.

Zašto mi nije prepoznao izlaz za zvuk, dok su za mikrofon (iza na matičnoj i naprijed na kućištu) normalno radili. U BIOS-u je sve uključeno što se tiče panela za zvuk.

Znači pod uređaji za reproduciranje pisalo je "Nepoznat uređaj", a pod uređaji za snimanje pokazivao je oba ulaza za mikrofon.

Tražio sam na AsRock stranici tražit drajver za Win 10-x64 i nije mi ništa izbacio, samo drajvere za bios i sl.

Pa sam skinuo drajver sa realtek stranice i instalirao ih ali mi onda pokazivao grešku kod 10.

 

11 godina
neaktivan
offline
Re: Problem sa zvukom

Flešo sam i Bios na najnoviju verziju.

15 godina
offline
Re: Problem sa zvukom

ok, znači, na ćoravo si instalirao (nekompatibilan) driver.. tj driver koji nije za tvoju zvučnu karticu i winver.. :) i to je normalno tj ne radi, jednako kao da izvadiš komponentu, dok mic možda radi, jer je možda identičan/hw-driver..

-trebaš driver za svoju MBO (audio integrirna onboard..) ako nema za w10, tad za 8.1, 7.. i važno 32-ili-64bit.. i moguće da win ignorira pa moraš restart-F7.. dozvoliti install necertificiranog drivera.

-alternativa, skinuti noviji driver za win10.. samo pronaći koji sadrži podršku za tvoj audio chip, npr azalija, rtl, .. sve je to realtek ali nije svejedno koja verzija-serija. Noviji driver može uključivati kumulativni driver za stariji chip ali ne mora.. moraš potražiti, čačkati specifikacije ili nekim info-diagom vidjeti koji je chip (jednako pravilo za sata kontroler, mrežnu karticu ili video... nema puno proizvođača, ali nije to sve isto..). Nakon cca 5g proizvođač mbo gasi supprot.. no možda možeš skinuti od iduće novije serije ili ako ne od asrocka može od asusa, hp, bilo kojeg branda ako je isti chip.. jer to ne radi asus-asrock-hp.. nego .. itd.

 

pogrešan driver ili bez drivera, rezultat je isti. Zato nemaš zvučnu. Imat ćeš kad instaliraš odgovarajući-kompatibilan s OSom driver (ako je HW ispravan i omogućen u BIOSu).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
neaktivan
offline
Re: Problem sa zvukom

5.1 CH HD Audio (VIA® VT1705 Audio Codec), evo sad sam našao. Ali ne diram zasad ništa dok ne prođe vikend i F1 :D

 

Za Win 10 nema, jedino Win8 i ostali

 

http://www.hwdrivers.com/drivers/dev_scard/ven_VIA/mod_HD%20Audio%20VT1705/

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2018 19:08 (siux-siux).
15 godina
offline
Re: Problem sa zvukom

google..

ili bilo koja druga MBO s istim audio chipom (Vynil je čest na npr ASUSu..), driver ne mora biti za w10, može po redu koji nađeš, 8.1, 8, 7.. ali za 64bitni OS mora biti 64bitni driver.

+ problem, često (99%) je setup.exe + dodatna apps-driver kao CP appet koja može biti npr samo 32itna verzija i da setup ne prepozna win.. jer nije u nabrojenim (staijim..) i neće isntalirati.. ali raspakiran driver (oni sys fileovi, dll, inf..) su jedino bitni.. mada tad može faliti neka apps za podešavanje.

+ većinom sam win10 instalira sve potrebno, nije jasno zašto u tvom slučaju to ne bi bilo tako.. pusti automatiku da odradi, daj joj vremena, prvo chipset za mbo pa onda ostalo kao audio.. + moguće da trebaš npr .net 2.0-3.5.. za stari soft itd.

-čitaj poruke, redom, ne samo jednu stvar.. više tog ima za probati i tad ugl proradi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2018 19:39 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice