Udar groma - problemi s MBO

poruka: 15
|
čitano: 3.972
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine

Nije moje, ali računalo od prijatelja...

U petak smo imali nevrijeme, blizu kuće je udario grom i ubio jedno svjetlo na plafonu, ali je izgubio vezu s internetom.

Probao je kabel u drugom PC i kabel je radio.

Probali smo spojiti drugi PC kroz isti kabel u isti port na ruteru, net je radio.

Reinst Windowsa...kod porta za kabel gori samo jedna lampica, narančasto.

Je li moguće da je grom spržio samo port za internet na MBO?

0 0 hvala 0
17 mjeseci
Re: Udar groma - problemi s MBO
Eric Prydz kaže...

U petak smo imali nevrijeme, blizu kuće je udario grom i ubio jedno svjetlo na plafonu, ali je izgubio vezu s internetom.

Probali smo spojiti drugi PC kroz isti kabel u isti port na ruteru, net je radio.

itekako je moguće. često se kod prenapona desi da ode samo dio matične ploče. zvučna, LAN, USB port... to ti je normala.

prenaponske strujne letve se mogu kupiti već od 10 eura, pa će ih sada valjda više cijeniti.

4 godine
millennial kaže...
Eric Prydz kaže...

itekako je moguće. često se kod prenapona desi da ode samo dio matične ploče. zvučna, LAN, USB port... to ti je normala.

prenaponske strujne letve se mogu kupiti već od 10 eura, pa će ih sada valjda više cijeniti.

Meni je grom spalio prije 12 godina, ali je spalio sve osim HDD, biko mi čudno da može samo jedan port otići.

15 godina

-to uopće nije čudno.. tj kod takvih nezgoda (nije udar groma u kuću, tad bi otišlo sve, svjetlo, boljer, frižider..) se statički nabije nešto napona.. sitno ali dovoljno za komonente koje rade na malim strujama kao mrežna kartica.. a kroz mrežni kabel nema drugih potrošača, nema kamo drugdje otići struja.. tad ako nešto sprži, mora upravo mrežnu karticu, dok o (ne)sreći ovisi koliko dalje stigne udar.. mbo-ostalo.. upravo mrežna u takvom scenariju prva crkne.. ostalo obično preživi.

-zato se za vrijeme grmljavine treba isključiti mreža, modem-linija.. ugasiti (struju).. tj to je problem za kuće + stupovi, za zgrade i podzemno manje.. tj nije to udar groma u žicu (tad ode baš sve..), dovoljna je statika i jalove struje ili kako to već strujići nazovu-opišu :) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
4 godine

Sad gledam za sebe, koliko UPS tu može pomoći?

0 0 hvala 0
4 godine
Eric Prydz kaže...

sve pomaze no,  koliko se sta isplati kupiti ovisi o tome što treba štititi od udara groma koji ce se nekome desiti mozda nikada i pitanje gdje udari ak ti rokne u kucu mislim da ti nicemu nema spasa, kod nas je susjedu 7 kuca dalje grunuo u kucu, naravno njemu je sve spaljeno meni samo neki uredaji no bio sam 7 kuca dalje Ako je zbog igrica, jedne ploce ili rutera prakticki neisplativo no nije lose imati neku prednaponsku od 20-30€ kupis je i imas je cijeli zivot za nedaj boze pogotovo ak je unutra neka rtx 4090 i sl

8 godina

Za RTX 4090 je bolje imati neki Pastorov aparat pri ruci 

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
11 godina
Eric Prydz kaže...

Ako ti rokne blizu ni Sport Billy ti ne pomogne. Samo fizički ištekavat. Nikakvi UPS-ovi ni prednaponska zaštita. Imaš lightning maps i rain alarm, kad grmi i vidiš da ide na tebe gasiš, ištekavaš i gotovo. Mi smo cijeli srpanj ištekavali apsolutno sve uređaje više puta dnevno jer je tu svaki dan bilo nevrijeme barem jednom do 2 puta na dan. Na kraju je roknulo negdje jako blizu, u kuću čula sam ga kako šišti prije nego se čuo zvuk udara. Skurio je bazu od fiksnog telefona koju nismo stigli iskopčat. Da je ostalo bilo uštekano ko zna kaj bi sve otišlo.

14 godina
ddarknessfairyy kaže...

Ako ti rokne blizu ni Sport Billy ti ne pomogne. Samo fizički ištekavat. Nikakvi UPS-ovi ni prednaponska zaštita. Imaš lightning maps i rain alarm, kad grmi i vidiš da ide na tebe gasiš, ištekavaš i gotovo.

Slažem se u potpunosti, jedino sigurno riješenje.

17 mjeseci
Eric Prydz kaže...

Puno i malo. Sve ovisi koliko blizu udari i koliki je stvoreni prenapon. U većini slučajeva će itekako pomoći. Statistički su male šanse da će baš pogoditi u tvoju kuću ili u krugu od 50m. Za sve udare dalje od toga će te UPS ili prenaponska zaštita vjerojatno spasiti. Ovisi i živiš li u kući, stambenoj zgradi...

Kod mene je prošle godine udario tri kuće dalje, meni apsolutno ništa nije crklo, a susjedima okolo TV-i, routeri, računala... meni je sve na UPS-ovima i zaštitnim letvama.

UPS ti štiti i od manjih strujnih oscilacija, recimo napon padne 30V ili skoči 30V tu uskače UPS i štiti opremu. Te oscilacije vremenom isto mogu oštetiti elektroniku i skratiti joj vijek trajanja. Zatim imaš nagle nestanke i dolaske, ono kad struja nestane na dijelič sekunde to je jako loše za opremu, tu ti UPS isto pomaže.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.8.2023 12:15 (millennial).
15 godina
Eric Prydz kaže...

-nimalo.. tj ovisi gdje je udar, u što.. u elektro žice ili u mrežne.. (tj 99% nije udar nego statički, dovoljan za kvar, a grom sprži sve.. i tad nema 'dileme' što je uzrok).

-ako pogrešna struja bilo kojim načinom dođe do mrežnih instalacija tad ups s tim nema veze, kao ni bojler.. tj postoje utičnice s filterima-zaštitom i u slučaju statičke to može pomoći, često na razvodnim letvama .. i na ups-u, tj to je još iz doba telefonije, RJ11.. i problem za mrežu, smetnje ili fast-100 ograničenje brzine. To pomaže kod manjih, statički i sl. .. s gromom više pomaže krunica i sreća :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
ihush kaže...
Eric Prydz kaže...

-nimalo.. tj ovisi gdje je udar, u što.. u elektro žice ili u mrežne.. (tj 99% nije udar nego statički, dovoljan za kvar, a grom sprži sve.. i tad nema 'dileme' što je uzrok).

-ako pogrešna struja bilo kojim načinom dođe do mrežnih instalacija tad ups s tim nema veze, kao ni bojler.. tj postoje utičnice s filterima-zaštitom i u slučaju statičke to može pomoći, često na razvodnim letvama .. i na ups-u, tj to je još iz doba telefonije, RJ11.. i problem za mrežu, smetnje ili fast-100 ograničenje brzine. To pomaže kod manjih, statički i sl. .. s gromom više pomaže krunica i sreća :)

Montiras sabirnicu za izjednacenje potencijala, sve komponente iz "pisija" povezes bakrenom trakicom, i 16 kvadrata kablom sa sabirnice u kesicu sa zemljom, ali nesmijes naljepnicu za uzemljenje zaboraviti 

Edit:Ovo je bio sarkazam da nebi tko pogresno shvatio 

“Computers make excellent and efficient servants, but I have no wish to serve under them.”
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.8.2023 6:19 (Hazzard From da Hood).
17 mjeseci
Hazzard From da Hood kaže...
ihush kaže...
Eric Prydz kaže...

Montiras sabirnicu za izjednacenje potencijala, sve komponente iz "pisija" povezes bakrenom trakicom, i 16 kvadrata kablom sa sabirnice u kesicu sa zemljom, ali nesmijes naljepnicu za uzemljenje zaboraviti 

hahaha ovo je top majke mi.  gledam i ne vjerujem.

12 godina
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.8.2023 19:06 (ICT).

0 0 hvala 0
10 godina

Samo da se nadovezem mozda netko to nece automatski povezat, naravno ako su 3 faze, onda tropolni odvodnik prenapona

“Computers make excellent and efficient servants, but I have no wish to serve under them.”
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice