Što je problem - grafička ili igra?

poruka: 24
|
čitano: 8.288
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Što je problem - grafička ili neki program?

Ima računalo s konfiguracijom ovakvom: - grafička: Sapphire ATI Radeon HD 4550 s 512 MB vlastite memorije1275MB sveukupne, RAMDAC radni takt je 400MHz, a GPU-a 300MHz

utor PCI-E

- procesor: AMD Athlon 7750 dvojezgreni 64-bitni sa 2,7 GHz

- RAM: 2GB 400MHz DDR2 Mushkin

- matična ploča: Biostar A770 A2G+

- OS: Windows 7 Ultimate 32-bit

Prije sam imao XP SP2 i na njemu sam mogao igrati sve igre na grafički najtežim postavkama bez problema. A sad kad imam Windows 7 tijekom igranja Company of Heroesa i na običnim postavkama nastane slike na monitoru pa moram restartirat računalo, CoD6MW2 moram igrati na rezoluciji od 720X480 ili nižima da mi se slika ne zacrni, a slično je i sa CoD4MW.

To sam pribolio, ali mi sad stvarno ide na živce kad mi se Company of Heroes ili Call od Duty 4 Multyplayer gase na najnižim mogućim postavkama.

Palo mi je bilo na pamet da ne valja monitor ali gašenje i paljenje monitora ne vrati sliku pa sam prilično siguran da on nije kriv.

Najviše sumnjam na grafičku jer da je jedna igra ajde,ajde ne valja mi igra,nabavit ću drugu nikakav problem. Još uz ove probleme kadkad se dogodi da cijela slika preko ekrana požuti, kao da smo priko ekrana stavili žutu foliju.

To se dogodi samo od sebe, i izgasi se samo od sebe. Ovaj problem se ne događa tako često otkad sam skinio onajnoviji driver za grafičku ali se igre opet ruše.

Pa eto mene zanima šta je na grafičkoj problem jer što je starija to je više problema.

Preporuke za novu grafičku su također dobrodošle ali neka budu ATI-eve.

Računalo sam kupio 2.7.2009. i nisam otvarao kućišto od tog dana, pa je možda prašina kriva.

Ready to die?! Just MAKE IT COUNT!!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Što je problem - grafička ili neki program?

"Računalo sam kupio 2.7.2009. i nisam otvarao kućišto od tog dana, pa je možda prašina kriva." ovo puno govori o tvom problemu, prašina može biti veliki problem. mogu misliti što se događa unutra nakon toliko dugo nečišćenja. otovri kučište usisaj prašinu, po potrebi ispuši s kompresorom, očisti coolere..

"kadkad se dogodi da cijela slika preko ekrana požuti" uz sve gore navedeno (igranje na maloj rezoluciji, gašenje monitora..), ovo potvrđuje da s grafičkom nešto nije uredu. možda ne bi bilo loše da provjeriš temperature grafičke, iako ne znam kako bi ti to sada pomoglo.

najbrži i najjednostavniji način da provjeriš da li je grafička neispravna je da od nekoga posudši bilo kakvu grafičku na sat-dva, (samo da odgovara u utore na matičnoj) da pokreneš te igre i da vidiš što se događa.

da bi računalo radilo kako treba, mora se održavati, a jedan od načina održavanja (uz onaj softwerski dio) je čišćenje račnala od prašine. to se mora raditi svakih nekoliko mjeseci. ja svoje pc-je otvaram otprilike svaka dva mjeseca i čistim.

preporuku nove grafičke kartice prepuštam nekome drugom.

15 godina
neaktivan

Kolega mi ima tog 7750BE. Isto mu se grijao zbog prašine, box coolera i lošeg protoka zraka kroz kučište.

Onda sam mu ispirio hladnjake, stavio neki Zalman coler ( jer je box rondo ko mlin za kavu),novu pastu, i na kučište 2 venta , 1 naprijed i 1 odozad, za propuh.

Već godinu dana nema problema s pregrijavanjem.

Uglavnom ispiri hladnjake, pa probaj jel išta bolje.

Grafu najbolje isprobat na drugom kompu, ako radi tamo, onda neku drugu na tvom. 

Provjeri to s grafom, da nebi kupio novu, a  nešto drugo nevalja.

Za kolko para bi kupio novu grafu?

Stari avijatičar...
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Nema limita jer sad će trganje grožđa i ostala rađa, a did i baba plaćaju dobro.

Skupit ću koliko triba, nije problem.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mislim da bi ATI 5770 bila  ok. Jača bi tražila i jači procesor.

Uglavnom kolko para misliš dati. Ova je oko 1200kn.

Koje napajanje imaš?

Tvoja 4550 je sa pasivnim hlađenjem?

Da nisi možda kloko proc? Tvoja matična je 95W TDP

Stari avijatičar...
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.6.2010 15:10 (johi bro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Cijena je taman.

Bi li ova grafička valjala za moj PC?

http://www.hgspot.hr/44469/graficka-kartica-sapphire-ati-radeon-hd5770-vapor-x

Nisam ništa overclocka jer to ne znam pa mi se ne riskira.

Može li se vidit koje je napajanje bez otvaranja kućišta (nekim programom)?

Jer ne znam koje je. Na koćištu piše jedino da je 230V, ali mislim da je takvo svako gdje je napon žica 230V.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Prvo provjeri šta je s tom 4550 grafom, jel ona rikava ili ploča nije uredu.

Nemoj kupit novu grafu dok  ne utvrdiš šta je sa starom.

Otvori kučište i vidi koje je napajanje.

Loše napajanje se lako preoptereti i ako rikne mogu se sve komponente oštetit.

Meni je dobro napajanje najbitnija komponenta u kompu, i na tom  ne treba puno štediti

Stari avijatičar...
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
RE: Što je problem - grafička ili igra?
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.6.2010 20:26 (Mauro).
15 godina
neaktivan

Napajanje je (ovako piše): A Open Model no.:Z350-08FC (350W Peak).

Ako je pasivno napajanje ono bez ventilatora onda moja grafička ima pasivno hlađenje.

Mauro jedini je problem što mi je to daleko za kupiti (minimalno 420 km).

Vidit ću ima li u Splitu išta.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.6.2010 20:49 (Airborne Filip).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Uzmi po toj cijeni što je @Mauro preporučio, i uzmi bolje napajanje za neki 300-400kn i onda piči po igrama.

Spojit napajanje od npr. 100kn na grafu od 1200 stvarno  nema smisla

Stari avijatičar...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ako možete preporučit napajanje neko da se znam ravnat kad budem kupovao.

Nakon čišćenja vide se poboljšanja jer je prije ventilator na stražnjoj strani kućišta nekako zujao kao da je iskrivnjen pa udara od kućište (obično udarim po mjestu gdje je ventilator kad se podigne Windows da prestane zujit) , a danas kad sam ga palio toga više nije bilo.

Test grafičke ću napravit poslije podne.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ovo je dobro napajanje ima 360W na 12V 400W, SILVER POWER

Ako ti imaš neko u planu napiši da vidimo

Stari avijatičar...
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.6.2010 23:03 (johi bro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Igra sam CoH danas nije se ni jednom izgasio, ali se ipak gasi na tkz. optimalnim postavkama na CoD4 (rezolucija 1024x756 i na više)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo pogledaj test. Grafa baš i nije za igranje, iako su oni testirali sa 4xAA i 16xAF 4550 Graphics Adapter Review  

Stavi novi DirectX i probaj druge drivere.

Jel to napajanje AOpen Global ?   

Stari letač...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da.

Igrao sam CoH na 3D postavkama koje su puno jače nego na High postavkama na kojima je prije bio radio (kad je bio u najboljim danima) i radi vrlo tečno.

I nije se ugasila slika. Također na CoD2MP fps je veći i vrlo lako dolazi do 350fps. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.7.2010 22:45 (Airborne Filip).
15 godina
neaktivan

Jesi kupio nešto novo?

Sve je moguće...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nisam kupovao ništa novo. Sve radi pa mi nije žurba.

Uskoro ću kupit 2GB RAM-a.

Zašto si pita je li to AOpen global? Slabo je ili je dobro?

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.7.2010 17:09 (Airborne Filip).
15 godina
neaktivan

Temperatura trenutne grafičke kad upalim PC bude 38°C, a nakon nekog vremena na raste na 52°C - 53°C. Pa bih predložio neke prijedloge za hladit, a vi recite kako je bolje i bi li pomagalo išta grafičkoj?

Ima pasivno hlađenje pa pitam bi li grafička bila hladnija i bolje radila kad bi stavio neki mali ventilator (koji nije napravljen za PC nego za nas ljude hladit)?

Ili kad bih ventilator koji se nalazi na stražnjoj strani kućišta prebacio da stoji nasuprot grafičkoj da je hladi (Trenutno se nalazi 10 cm iznad grafičke, a u ravnini se s procesorom)?

I treći prijedlog je da kupim neki ventilator i stavim ga nasuprot grafičkoj.

P.S. Oprostite na dva posta za redom.

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.9.2010 12:15 (Airborne Filip).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

To je ako se ne varam radna temperatura, nemas tu sta hladit...

Josip B.
15 godina
neaktivan

Ja imam isti problem,sigurno je do grafe i njezinim pregrijavanjem meni je temperatura grafe(Nvidia 8800 GT) u idle-u 56 oC.Očistio sam sve ventilatore i temperatura je pala sa 60oC na 56 oC.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

opet se počeo gasit CoH i požićivat ekran

to se počelo događat nakon čišćenja

opet ću ga očistit

<-|-<

zašarafio sam grafičku jer nije bila zašarafljena ni kad sam je kupio

možda je to bio problem?

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.9.2010 23:08 (Airborne Filip).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Sredi prasinu i probaj bilo kakva ventilator okrenit da puse na graficku i CPU ako su te temperature u windovsu nesto nije ok to je malo previsoko ako ti bude ok radilo, kupi ventillator i samo ga zasarafaj na graficku u pasivno...

I svakako sredi nove drajvere...

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.9.2010 16:05 (alfaero).

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Stavio sam jedan ventilator da puše u grafičku i temperatura se smanjila sa 52°C (dok ništa ne radi) na 40°C.

Upalio sam CoH i prije se temperatura popenje za 5-6°C samo dok dođe u menu, a sad se popela 1-2°C.

Bolje išta nego ništa.

------------------------------------

U loadu je sada temperatura 55°C ili manje (dosad sam najviše vidio 52°C s novim ventilatorom, ali nisam cijelo vrijeme pratio)(prije je u loadu bila oko 75°C).

-----------------------------------

Ali opet katkad nestane slike.

Ready to die? Just make it COUNT!
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.10.2010 19:41 (Airborne Filip).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
molio bi savjet,imam instaliranu igru MOH Warfighter i neko vrijeme nisam ju igrao....sad pri pokusaju pokretanja vidim da igra u jednom trenu zasteka i tako ostane ..tj komp se zamrzne...nemam mogucnosti osim restartanja kompa....a sve ostale igre rade normalno
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice